Pista de aterrizaje
Hind El Fadli Rzigui: “Les musulmanes estem creant espais propis”

L’activista Hind El Fadli Rzigui  va fer el primer clic de G-CHIME, una referència per a joves musulmanes d’Elx.

28 ago 2019 12:06

Les va mobilitzar un compte d’Instagram. Ara, funcionen sobretot a través de WhatsApp, on es connecten, donen suport i plantegen resistències a una societat que limita les seues aspiracions: per la seua religió, pels seus orígens, pel seu gènere, per la seua edat… G-CHIME és, des del 2018, una referència per a joves musulmanes d’Elx (Alacant), un espai des d’on reivindiquen la seua diversitat i els seus drets. L’activista Hind El Fadli Rzigui (Larraix, el Marroc, 1999) va fer el primer clic.

Tot va començar amb un Bismillah…
Tornava d’un viatge a Romania amb la Red Acoge, molt animada després de parlar amb companys de Barcelona, Madrid, Múrcia… de les dificultats per crear una comunitat musulmana jove ací. En tornar, vaig obrir el compte d’Instagram per intentar crear un grup i començar a parlar, compartir recursos… El següent va ser un macro iftar per a joves amb Elche Acoge. I les primeres companyes ens van començar a contactar.

Què vos ha unit?
El grup és una família-refugi: hi trobem informació, formes de participar en la comunitat i suport. Parlar ens ha fet veure les nostres carències, perquè moltes vegades ens sentim en terra de ningú, sobretot les immigrants, que suportem una triple discriminació: per ser dones joves, migrades i musulmanes. Al Marroc sóc l’europea. Ací, l’africana. Llavors, qui soc? G-CHIME ens ajuda a pensar no en qui som per a la resta, sinó per a nosaltres mateixes. Volem crear espais propis des d’on reivindicar el nostre lloc en la societat. Volem recordar que les dones tenim veu i vot en l’islam i que el nostre lloc no està darrere d’una cortina. Després de diversos debats, plantegem espais no mixtos i també espais exclusius per a musulmanes, per sentir-nos totalment lliures, sense ser jutjades ni qüestionades. Perquè, si no tenim espai en la comunitat islàmica perquè se’ns situa darrere d’una cortina, ni en la resta de la societat i tampoc en els espais feministes perquè se’ns exclou, llavors, què fem? On estem?

En Instagram dieu que no trobeu refugi en els vostres majors ni en les vostres mesquites.
La comunitat musulmana a Elx no ens dona suport perquè la majoria creu que el que fem no és necessari. No entenen que, com a joves, necessitem espais propis per trobar-nos. Així i tot, estem aconseguint canviar certes actituds: ja tenim el suport d’una de les cinc mesquites de la ciutat i jo mateixa m’acabe d’incorporar a la directiva de la comunitat islàmica Aljitab, sent l’única dona que ho ha aconseguit a Elx.

Aconseguir un bloc de joves musulmanes el 8M va ser una experiència molt poderosa
Porteu un registre d’agressions islamòfobes. Incloeu els registres de xiques amb hijab en selectivitat.
Sí, perquè implica humiliació. Són registres selectius. Les aparten del grup i les porten al lavabo, quan podrien demanar-los que es descobriren les orelles, com fan quan algú té el pèl llarg. Imagina el que implica per a elles, i just abans d’un examen tan important. Això va ocórrer a la Universitat Miguel Hernández en 2018 i aquest any, dies abans, ja hi havia xiques nervioses preguntant-nos què fer.

Altres exemples d’islamofòbia institucional quotidiana?
En la Regidoria d’Igualtat ens van dir que nosaltres hem de desnormalitzar l’ús del hijab. Ens van derivar a l’Oficina Pangea d’Elx, que atén població migrada i refugiada, quan la majoria de les xiques de l’associació són espanyoles! Perquè la Casa de la Dona, diuen, no té a veure amb els nostres objectius. A la universitat, l’ús del mocador es planteja com a problemàtic per a les pràctiques i els tutors tracten de convèncer les xiques perquè se’l lleven.

I assetjament escolar?
També. Fa poc vam intervenir en una situació en què una mestra ignorava i aïllava un xiquet i la seua mare. Tenim constància de més experiències de violència en centres. Nosaltres mateixes l’hem patit. En el meu cas, al col·legi em van deixar clar que no em volien allà. Vaig sentir el rebuig dels meus companys fins a l’últim any d’institut.

Vau ser molt visibles en les mobilitzacions del 8M.
En anunciar en Instagram que participaríem, es van sumar altres xiques que no coneixíem. Moltes volien anar des del principi, però no soles. Tenir la possibilitat de fer-ho juntes, unides, donant-nos suport, va ser molt emocionant i poderós.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Alicante
Alicante El TSJCV anula los planes de caza de los humedales del sur de Alicante
El alto tribunal valenciano estima la demanda de Amigos de Humedales del Sur contra la caza nocturna de estas aves acuáticas.
Análisis
Análisis El entorno de Bernabé Cano, al rescate de un Mazón cubierto de barro
El alcalde de La Nucía, Bernabé Cano, que aparecía en el sumario de la Gurtel como anfitrión de fiestas con “jovencitas”, ha salido reforzado con los cambios en la Generalitat.
Memoria histórica
Franquismo El TSJCV falla que las cruces de la victoria de Alicante y Elche ya no son franquistas
El tribunal estima los argumentos de Abogados Cristianos y considera que estas cruces quedan excluidas del catálogo de símbolos franquistas que elaboró el Botànic.
Congreso de los Diputados
Ley ómnibus El Congreso aplasta el ‘escudo social’ del Gobierno
La moratoria de desahucios y de cortes de suministros para familias vulnerables del ‘escudo social‘, así como los descuentos en el transporte y en el bono social eléctrico quedan suspendidos tras la derrota del Gobierno en el Congreso.
Fiscalidad
Impuestos Junts y PNV eliminan el impuesto a las grandes energéticas
Las derechas vasca y catalana se suman al PP y Vox para que no se prorrogue el impuesto pese a las concesiones.
Palestina
Genocidio No hay tregua para Israel, que multiplica sus ataques sobre la población de Cisjordania
Las Fuerzas Armadas de Israel han lanzado la operación “muro de hierro” sobre Jenin, donde se han producido más de diez asesinatos y docenas de detenciones en las últimas horas.
Crónica
Palestina El viaje vacío: el espejismo de la ayuda humanitaria en la frontera de Rafah
Un enviado especial de El Salto a Rafah explica cómo se ha producido el primer acceso de los periodistas extranjeros a este punto de la frontera de Egipto con Palestina tras el anuncio de alto el fuego en vigor desde el 20 de enero.
El Salto n.77
El Salto 77 La desastrosa gestión de la dana en la nueva revista de El Salto
A las vidas que se perdieron en el fango y la riada, a la gestión del desastre, dedicamos la portada de nuestro número de invierno de 2025.

Últimas

Estados Unidos
Crisis climática El portazo de EE UU al Acuerdo de París, una decisión que costará vidas
El magnate promulga en su primer día una batería de leyes anticlima y saca a Estados Unidos del plan global para frenar el cambio climático en el año en que el planeta ha sobrepasado los 1,5ºC de calentamiento.
Estados Unidos
Ola antigénero Trump, pasado y futuro del infierno que viven las personas trans en Estados Unidos
Aunque los atentados más graves contra los derechos trans en EE UU en los últimos años han venido de parte de los Estados, Trump empieza su mandato cargando contra el derecho a la no discriminación o los tratamientos médicos para el colectivo.
Galicia
Galicia Noruega frena una celulosa similar a Altri amparándose en la directiva europea que regula los vertidos
La Agencia de Medio Ambiente del país da carpetazo a la construcción de una fábrica en su territorio y argumenta su decisión por las potenciales afecciones a la calidad del agua. El proyecto, señalado por Greenpeace, era más pequeño que el gallego.
Comunidad de Madrid
Sanidad a la madrileña La policía levanta una mesa que recogía reclamaciones en el Hospital 12 de Octubre de Madrid
Vecinas y vecinos de barrios y pueblos de Madrid llevan un año recogiendo reclamaciones por el estado de la sanidad. Este miércoles la acción ha sido impedida por la Gerencia del hospital, en un contexto de lucha.
Comunidad de Madrid
Sanidad a la madrileña Partos sin epidural y bebés en riesgo, la situación de la maternidad de La Paz llega a los juzgados
La plantilla del gran hospital madrileño denuncia la situación de la atención materno infantil por la escasez de personal, que ha llevado a situaciones límites como pausas respiratorias de recién nacidos que no fueron detectadas.

Recomendadas

Palestina
Genocidio “Felicidad mezclada con mucha tristeza”, gazatíes en Egipto reciben las noticias del alto al fuego
Las personas palestinas refugiadas en Egipto celebran el alto el fuego aunque reconocen muchas dudas sobre el posible retorno a su tierra, toda vez que la campaña de Israel ha terminado con las infraestructuras y diezmado a las familias gazatíes.
Galicia
Galicia La Xunta reparte 2,6 millones en 59 convenios con los grandes medios gallegos basándose en el “interés general”
En poco más de año y medio, las consellerías firmaron 59 convenios para la publicación de campañas y contenidos periodísticos relativos a sus ámbitos competenciales, reservándose el derecho a hacer observaciones en los contenidos.
Yemayá Revista
Yemayá Revista El feminismo saharaui, una lucha debilitada por el abandono de un pueblo
Pese a lo esencial de la lucha de las mujeres saharauis por reivindicar sus derechos y los de su tierra, 50 años de exilio y colonización han tenido impactos en los ejes patriarcales de los campamentos de personas refugiadas en Tinduf.
Migración
Derechos Humanos 2.465 personas han muerto o desaparecido intentando llegar a territorio español en 2024
El informe ‘Derechos humanos en la Frontera Sur’ de la Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía pone el foco este año en la situación de los asentamientos en Huelva y Almería donde viven más de 12.000 personas.