Movimiento obrero
La guerra de les 17 màquines

La primera protesta luddita de la Península Ibèrica va esdevenir al març de 1821 en la Conca del Molinar, una zona industrial situada als afores de la capital de la comarca de l'Alcoià, formada per un pujol envoltat pels corrents dels rius Molinar i Barxell, principals motors de la llavors florent indústria tèxtil alcoiana.

el molinar alcoi fàbriques abandonades autor damià llorens
Fàbrica abandonada en l'antiga zona industrial del Molinar, Alcoi Damià Llorens

Historiador

28 jun 2018 08:00

El matí del 2 de març de 1821 un motí enfuriat, compost per més de 1200 persones arribades de pobles propers (entre ells Benilloba, Penàguila, Alcoleja, Benasau, Cocentaina, Ibi i Muro), va destruir 17 màquines de cardar i filar instal·lades en la zona industrial del Molinar d'Alcoi. El primer episodi luddita documentat al territori ibèric.

L'escassa autoritat i la milícia nacional instal·lades en la ciutat de l'interior alacantí no van ser capaces de sufocar la revolta, provocant unes destrosses per valor de dos milions de reals, encara que sí van evitar en certa mesura agressions a les persones. L'arribada, quatre dies després, de reforços militars procedents de Xàtiva i Alacant va aconseguir dominar la rebel·lió.

Vista de les fàbriques del Molinar d'Alcoi, el bressol industrial del País Valencià, a principis del segle XX.
Vista de les fàbriques del Molinar d'Alcoi, el bressol industrial del País Valencià, a principis del segle XX.

La rebel·lió

Són vàries les fonts històriques que indiquen l'origen extern i perifèric de les treballadores luddites protagonistes de la rebel·lió, altres versions, com ara la de l'historiador Manuel Cerdà, apunten també a la col·laboració en els esdeveniments de les treballadores que residien dins de la ciutat, evidenciant un caràcter col·lectiu de rebel·lia i d'existència d'una certa solidaritat entre elles.

Cal fer referència a altres experts del luddisme i la revolució industrial com van ser Rafael Aracil o Vicente Conejero i les influències que van traure dels historiadors Hobsbawm i Thompson.

"La dura repressió per part de l'Estat es va estendre durant anys

No sembla que les luddites tingueren una consciència de classe definida, encara que és un precedent, ja que aquesta consciència s'anirà formant a poc a poc, concorde a la proletarització de la pagesia.

La conseqüència de la Guerra de les 17 màquines, així la denomina una carta de la mà d'ordres de la diputació de València de l'època, va ser una dura repressió per part de l'Estat contra els principals responsables que es va estendre durant anys. Aquests fets de caràcter luddita van tenir tanta repercussió que van arribar a debatre's en les Corts Generals en 1821.

Interior d'una fàbrica en l'antiga zona industrial del Molinar (Alcoi)
Interior d'una fàbrica abandonada i vandalitzada en l'antiga zona industrial del Molinar (Alcoi) Damià Llorens

La liberalització de la indústria

Les raons d'aquesta protesta laboral es deuen al context dels inicis de la mecanització industrial que es vivia en la zona, ja que el febrer de 1821 es van instal·lar en la zona industrial del Molinar noves màquines de filar i cardar, com la Spinning Jenny.

La liberalització de la indústria va produir una liberalització en els preus obeïda per la llei de l'oferta i la demanda o, en defecte d'això, a l'establit pels fabricants, per la qual cosa aquesta mesura acabarà amb el sistema gremial que existia des de l'Edat Mitjana.

el molinar alcoi ruïnes industrials autor damià llorens
Ruïnes d'una fàbrica en l'antiga zona industrial del Molinar (Alcoi). Damià Llorens

Per tant, les polítiques liberals faran que els industrials no necessiten dependre dels gremis i, finalment, amb la mecanització del filat i el cardatge, prescindiran de les treballadores i treballadors domèstics, antic tipus de manufactura de mà d'obra barata definit com a Putting Out System.

Atenent aquest nou paradigma laboral, s'observa que amb la mecanització de la indústria de la llana es transforma el sistema de manufactura tèxtil, passant d'una indústria domèstica i dispersa a una concentració industrial en un nucli urbà, on la fàbrica realitzarà tot el procés, tal com ho coneixem actualment.

Des d'eixe moment, el malestar augmenta entre els cardadors i filadors domèstics, que temien perdre el seu treball, si el maquinisme es generalitzava. Caldria tenir en compte que la majoria de la manufactura domèstica tèxtil es trobava fora del nucli urbà d'Alcoi, puntualment en els pobles comarcans de la rodalia, entre ells Ibi, Cocentaina, Bocairent, Muro, Benilloba, Benasau, Penàguila i Alcoleja. Per aquest motiu la revolta ocorregué amb l'arribada d'aquestes camperoles i camperols dels pobles a la Conca del Molinar.

Luddites destruint un teler. Dibuix original de 1812.
Luddites destruint un teler. Dibuix original de 1812.

De la revolta camperola a la revolució proletària

El luddisme valencià podria considerar-se el germen de les lluites del moviment obrer en el territori i pot ser que aquests successos marquen el període de transició entre la revolta camperola i la revolució proletària, des de les revoltes dels agermanats dels segles passats fins a les revoltes de caràcter liberal com la de Boné o les revolucions proletàries cantonalistes com la crisi del petroli a Alcoi, en el context valencià del segle XIX.

Potser sense la destrucció de màquines, la indústria i les lluites actuals laborals no serien com les entenem avui i resulta curiós que les primeres protestes no anaren contra les persones, sinó contra les màquines.

A partir del minut 24, de la mÀ de rafel arques (autor del text "el món de la màquina"), es parla dels i les luddites a la comarca de l'alcoià durant l'emissió de "El corral dels pollastres", programa quinzenal emès el 8 d'agost de 2015 a RàdioAktiva, la ràdio lliure de les comarques del Comtat, la Vall d'Albaida i l'Alcoià (107.6 fm).

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Green European Journal
Green European Journal Lucha de clases ecológica: la clase trabajadora y la transición justa
Aquellas personas que se encuentran en una situación precaria y de inestabilidad económica son las que pueden inspirar la descarbonización de la industria y la creación de empleos que sean respetuosos con el medioambiente.
Italia
Italia Treinta años de San Precario
Presentamos en estas páginas algunos testimonios, análisis, escritos, hechos y acontecimientos ligados a la acción de San Precario veinte años después de su aparición en Milán el 29 de febrero de 2004.
CNT
Sindicalismo ‘Morala’: “Como las seis de La Suiza, fuimos condenados para dar escarmiento por unos hechos que no cometimos”
Miles de personas saldrán a la calle en Xixón para recordar que ´El sindicalismo no es delito. Tras el mitin de apoyo a las cinco sindicalistas de CNT y una trabajadora, actuarán Nacho Vegas y el Coru Antifascista Al Altu La Lleva.
Cine
Kamal Aljafari “Palestina está en la raíz de la situación actual del mundo”
Kamal Aljafari lleva toda su carrera trabajando con materiales de archivo, indagando en las imágenes e interviniendo en ellas para preservar memorias en desaparición y para oponerse al proyecto colonial sionista y su falseamiento del pasado.
Paterna
Paterna Vandalizan el muro de Paterna donde el franquismo fusiló a 2.238 personas
El paredón amaneció este viernes con grandes letras pintadas con spray negro donde se podía leer “Sagredo eres maricón y tarado”, en referencia al alcalde del municipio.
Opinión
Derecho a la vivienda Flex Living: el caballo de Troya de la precarización del alquiler
No es una respuesta moderna a las nuevas formas de habitar la ciudad. El ‘flex living’ no es más que la última jugada del sector inmobiliario y los grandes fondos de inversión para maximizar beneficios a costa del derecho a la vivienda.
Opinión
Opinión ¡Que vivan los aranceles!
Que Trump propugne aranceles no debe hacernos caer en la trampa de defender los intereses de los grandes oligopolios.

Últimas

Madrid
La burbuja del alquiler Sumar, Podemos y sindicatos de inquilinos presionan para convertir en indefinidos los contratos de alquiler
Sumar lanza una propuesta legislativa para transformar en indefinidos los contratos de alquiler, una de las principales demandas de la manifestación por la vivienda del 5 de abril. Una moción de Podemos, rechazada en el Congreso, pedía lo mismo.
Comunidad de Madrid
Movilización por la educación 23F: el día que una veintena de colectivos llenarán de verde Madrid para defender la educación pública
La comunidad educativa de todos los niveles en la enseñanza se prepara para una movilización que arrancará a las 12:00 horas desde Atocha hasta Sol, en la región que menos invierte en educación por estudiante.
Política
El Salto Radio Podcast | ¿Cancelar la cancelación?
Hablamos con Antonio Gómez Villar, a partir de su libro “Cancelar no es transformar” sobre malos entendidos y límites de esta acción política
Opinión
Opinión ¡Que vivan los aranceles!
Que Trump propugne aranceles no debe hacernos caer en la trampa de defender los intereses de los grandes oligopolios.
Galicia
Memoria histórica Cultura, exilio y lucha de las bibliotecarias gallegas durante la Segunda República
Durante los primeros años treinta, las bibliotecas se convirtieron en espacios de trabajo ideales para un modelo de mujer que aspiraba ser independiente y que había manifestado un claro compromiso político. La Guerra acabó con todas sus aspiraciones.
Comunidad de Madrid
Sanidad Pública Sindicatos piden el cese de la dirección del Hospital 12 de Octubre tras las obras de remodelación
Los problemas con las nuevas instalaciones han cristalizado en una unión sindical que ha reclamado formalmente el fin de la cúpula de dirección tras ser “ignorados” de manera “sistemática”.
Opinión
Opinión La unidad del anarcosindicalismo es la acción conjunta
Al hilo de supuestos movimientos desde la CGT hacia la unificación con CNT es necesario diferenciar entre lo que es una relación en clara mejora y lo que sería un proyecto real en marcha.

Recomendadas

Líbano
Ocupación israelí Israel incumple el acuerdo de paz y mantiene tropas en el sur de Líbano para “vigilar” a Hezbollah
El Ejército sostiene la ocupación de cinco colinas a lo largo de la frontera tras evacuar sus soldados de decenas de municipios. Miles de civiles regresan a sus casas para descubrir que lo han perdido todo.
Feminismos
Ana Bueriberi “El activismo tiene que ser colectivo: para contribuir al cambio es imprescindible despersonalizar la causa”
La periodista madrileña Ana Bueriberi reconoce que no sintió la discriminación hasta que llegó a la Universidad. Hoy, desde el proyecto Afrocolectiva reivindica una comunicación antirracista, afrofeminista y panafricanista.
Inteligencia artificial
Militarismo La máquina de los asesinatos en masa: Silicon Valley abraza la guerra
Las fantasías distópicas sobre los futuros usos de las máquinas en la guerra están más extendidas que el relato de lo que ya está pasando en los campos de batalla.