Bestiario
Joan Ribó, l'home del comandament invisible

Joan Ribó, l'home que va fer fora de l'alcaldia de València Rita Barberà després d'un govern de 24 anys ininterrompit busca revalidar el càrrec para los que seran els seus últims quatre anys en política.

Joan Ribó
Joan Ribó repite como candidato a la alcaldía de Valencia por Compromís.

Alguns li recriminen a Joan Ribó no haver estat tan protagonista com les seues homòlogues de Madrid, Manuela Carmena, i de Barcelona, Ada Colau. Aquesta interpretació amaga un doble parany: la ciutat de València, tot i ser la tercera en població de l’estat espanyol, no copa els titulars de la premsa estatal; i una assumpció: ha de ser l’alcalde el protagonista de la ciutat?

Rita Barberá sí que ho era, fins a tal punt que va arribar a convertir-se en una caricatura d’ella mateixa (no oblidem el seu hit sobre ‘el caloret’ que va ocupar minuts a tots els telediaris i programes humorístics). Enfront de la seua omnipresència, Ribó va agafar la vara de comandament per uns segons, com si li cremara les mans, un 13 de juny de 2015. No volia ni “vara” ni “comandament” en un hemicicle al qual no va anar Barberá, que sense el lideratge, va renunciar a fer oposició.

Encara que Ribó va llançar la potent campanya del ‘RitaLeaks’ en 2015, la seua victòria fou inesperada. Inclús en el si de la coalició valencianista, molts veien factible que Mónica Oltra acabés en la presidència de la Generalitat i que Compromís fora una important segona pota en l’Ajuntament de València. Les urnes de les passades autonòmiques van confirmar que el ‘cap i casal’ és un bastió taronja. I si la ‘culpa’ de l’èxit, malgrat tot, és de Joan?

"Alguns intentaren aigualir-li la legislatura aprofitant la catalanitat de la partida de naixement

Joan Ribó és un home tranquil, amb el seu caràcter, però tranquil. Se li nota la seguretat d’una llarga trajectòria política i la pròpia de l’edat, de l’experiència. Es continua movent en bicicleta -amb escortes, que li segueixen també a dues rodes- i se li pot veure un diumenge al matí passejant despreocupadament pel seu barri, Patraix. Et saluda inclinant lleugerament el cap, amb eixa mirada i somriure senzill (tot i que guanya 80.000 euros bruts l’any), de bona gent, d’home de camp. No s’ha dedicat a l’aixada, però els seus pares sí, com li agrada recordar. Li agrada la muntanya, on fa escapades en bici i travessies a peu de diverses jornades.

Nascut a Manresa, va viure al poblet rural d’Adrall, a Lleida, fins que va marxar a estudiar a l’institut a Barcelona. La universitat ja la va fer a València (Enginyeria Agrònoma), on es va quedar, formar una família i fer tota la seua carrera política (Sindicat Democràtic, secretari general d’EUPV, diputat en Corts, regidor i alcalde). Alguns intentaren aigualir-li la legislatura aprofitant la catalanitat de la partida de naixement, assumpte que sempre ha esquivat de manera elegant i ha evidenciat que els valencians ja tenen superats els conflictes dels anys 70.

"A vegades l’equidistància i mantenir-se en un segon pla també passa factura

Una altra alarma va saltar en els sectors més conservadors: perillaven les tradicions i tot allò religiós (catòlic, clar). Potser a eixes persones les sorprenga saber que Ribó va iniciar el seu camí polític al costat de Cristians pel Socialisme i del moviment dels capellans obrers, encara que es va allunyar de l’Església amb les crítiques de Joan Pau II a la teologia de l’alliberament. En tot cas, poden respirar: no ha cremat temples, ni ha eliminat la Cavalcada de Reis, ni els diferents actes a Verge dels Desamparats, ni les festes del Corpus, ni la Setmana Santa Marinera. Això sí: no ha presidit oficialment, com alcalde, cap acte de signe religiós, i ha creat un espai amb simbologia neutra en el cementiri general per a altres confessions i ateus.

A l’hemicicle municipal ha mantingut el seu tarannà d’home tranquil, sense frases eloqüents ni airades respostes a les crítiques. Una immutabilitat que, per cert, a vegades ha exasperat a membres de l’oposició com Fernando Giner (Ciudadanos), que no trobava resposta a les seues provocacions verbals. Ribó ha jugat la legislatura en un segon pla, com déiem, evitant polèmiques i titulars cridaners en un moment on la política es concentra en tuits i viu més als platós de televisió que als hemicicles. En eixe sentit, ha nedat a contracorrent i li ha permés salvar-se de conflictes sonats al seu govern com els protagonitzats per la regidoria de la Policia Local, liderada per PSPV, i la de Mobilitat Sostenible, de Giuseppe Grezzi. Com un pare que deixa fer als xiquets, mai ha desacreditat a l’italià davant dels esforços de l’oposició i certa premsa local per vestir-lo de dimoni, ni ha atacat l’actitud del PSPV.

A vegades, però, l’equidistància i mantenir-se en un segon pla també passa factura. Un dels moviments socials més potents que existeix hui a València s’articula al voltant de la campanya ‘València no està en venda’, pel dret a l’habitatge i contra la gentrificació. És cert que el lloguer a la ciutat s’ha multiplicat com ha ocorregut en altres capitals de l’estat, però això no ha tingut una resposta ferma del govern d’esquerres: tan sols unes limitacions i controls als apartaments turístics que no són suficients, alhora que es perpetuen els desnonaments. Mentrestant, barris com Russafa, Ciutat Vella o el Cabanyal són inaccessibles per a les veïnes i els negocis de tota la vida i sobre ells es projecten plans urbanístics que preveuen més llicències per a hotels i apartaments turístics. Benimaclet, ara barri de moda, tampoc es queda enrere. València avança cap a la ciutat aparador sense que Ribó li haja pegat el toc d’atenció al PSPV, partit al qual va delegar la regidoria d’Urbanisme. 

"Curiosament, l’àmbit on Ribó pareixia que jugaria en casa per orígens, per estudis i per afinitat, la defensa de l’Horta, s’ha convertit en la pedra de la seua sabata com a alcalde

Parlem de l’Horta. Ribó va estar en la Universitat d’Estiu de l’Horta aquell juliol de 2002 en un context de càrregues policials, detencions, excavadores i demolicions en La Punta. Si li preguntes, recorda que quasi li assota la policia per la defensa de l’horta enfront dels interessos del Port de València, que va aconseguir urbanitzar una Zona d’Activitat Logística (ZAL) encara hui en desús. Malgrat tenir una sentència que dicta la seua nul·litat, hui Ribó defensa que no es pot tornar enrere i que afegir uns arbres al carril-bici és suficient. Per aquest motiu, persones decebudes del cercle de Compromís s’han rebel·lat i ha rebut moltes crítiques del col·lectiu Per l’Horta, a priori de la seua corda.

La passivitat de Ribó en Plans d’Actuació Integrada, com el PAI del Grao o el PAI de Benimaclet, que preveu l’edificació sobre una part d’horta productiva, tampoc ha agradat als ecologistes. Aquestes iniciatives han comptat amb el silenci còmplice dels valencianistes. Igualment, s’ha acusat l’alcalde d’haver manifestat una oposició massa feble respecte a l’ampliació de l’accés nord (V-21), ordenada pel Ministeri de Foment en Madrid.

Curiosament, l’àmbit on Ribó pareixia que jugaria en casa per orígens, per estudis i per afinitat, la defensa de l’Horta, s’ha convertit en la pedra de la seua sabata com a alcalde. El pragmatisme li ha funcionat i li ha servit per a demostrar que els valencianistes no mengen xiquets. Potser en el futur podrem valorar que la seua actitud era adequada en un procés de transició, de l’absolutisme del PP durant 24 anys a la pluralitat política. Hem d’admetre que hui la ciutat de València respira un aire diferent del de l’època del pensament únic; encara contaminat, però ideològicament més obert i modern. Tanmateix, si Ribó torna a liderar un govern d’esquerres, quatre anys més, li seguirà funcionant el comandament invisible?

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Bestiario
Francisco Toscano: el alcalde de las mayorías absolutas
Después de 36 años al frente del Ayuntamiento de Dos Hermanas, Toscano espera conseguir su décima mayoría absoluta consecutiva.
Bestiario
Silvia Saavedra, una piedra en el riñón de Ciudadanos

Perder los papeles es una de las mayores aficiones de Silvia Saavedra, tal y como demostraba en el debate del pasado miércoles. Un fanatismo ‘antiizquierdas’ por el que es capaz de ponerse los disfraces más llamativos, aunque desentonen.

Bestiario
Luis Garicano, antes muerto que sin silla

El número uno de Ciudadanos al Parlamento Europeo, Luis Garicano, es un especialista en vender bien lo que sea en su camino por seguir la estela de sus héroes.

Genocidio
Genocidio Las acampadas por Gaza se expanden mientras Netanyahu espera noticias de La Haya
Desde que estudiantes de la Universidad de Columbia levantaran la primera acampada, iniciativas similares se están repitiendo llamando al fin del genocidio. En Gaza, Israel castiga a la población superviviente a una muerte silenciosa, denuncia MSF.
Análisis
Análisis Qué significan las acampadas de estudiantes en solidaridad con Gaza
La colaboración y complicidad de los gobiernos occidentales con Israel ante los crímenes que está cometiendo en Palestina han abierto una gran brecha entre instituciones y ciudadanía, y han puesto de manifiesto las contradicciones y límites del relato de Occidente sobre sí mismo.
Banca
Beneficios caídos del cielo Los grandes bancos reciben 7.000 millones de dinero público mientras pagan mil de impuesto a la banca
Los altos tipos de interés que asegura el Banco de España a entidades financieras les generan siete veces más dinero que el impuesto que pagaron por sus beneficios extraordinarios en 2023.
Crisis climática
Informe 'The Carbon Coup' Foro CCUS: cuando la industria fósil cuela un gol a la UE enmascarado de captura de carbono
Un informe del Corporate Europe Observatory y ReCommon acusa al lobby de los combustibles fósiles de copar el Foro para la Captura, Uso y Almacenamiento de Carbono, un organismo clave en las políticas energéticas de la UE.
Cine
Cine El caso Asunta sigue haciendo caja
Diez años después, todo sigue igual. La industria del espectáculo sigue explotando el asesinato de una adolescente y los medios de comunicación nos venden ropa vieja como alta cocina, adobada con titulares llenos de adjetivos, misterios y morbo.
Represión
Represión Cuatro Mossos d'Esquadra condenados por agresión, detención ilegal y falsear el atestado
La Audiencia de Barcelona dictamina que los agentes se inventaron un atestado falso en el que afirmaban que la víctima les había atacado para justificar su agresión.
Islas Canarias
Huelga de hambre Canarias se agota y su grito ha llegado a Madrid
El salto a la península llega tras semanas de endurecimiento de las protestas y el caso omiso de los diferentes gobiernos insulares.
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda El Sindicato de Inquilinos denuncia por acoso a la empresa de desocupación DIO Express
La empresa DIO Express ofrece garantías de desalojo en 48 horas. Sus métodos: amenazas, cortes de luz, intentos de allanamiento y agresiones físicas, según denuncia el Sindicato de Inquilinos de Madrid.

Últimas

El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: Una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Cine
Cine Sydney Sweeney, el quiebre del imaginario que niega la existencia a las mujeres
En su nueva película, ‘Inmaculada’, Sydney Sweeney interpreta a nueva versión de la Virgen, una monja que se queda embarazada sin haber practicado sexo.
Gobierno de coalición
Encuesta del CIS El amago de Sánchez refuerza al PSOE a costa del espacio a su izquierda
La encuesta del Centro de Investigaciones Sociológicas refuerza al PSOE, que recupera la primera posición en intención de voto.
Más noticias
1 de mayo
1 de mayo Ampliar ¿el? sujeto obrero para potenciar la lucha de clases
Además de atender a las personas obreras en su diversidad, unirnos a otros movimientos sociales nos permite conocer en mayor profundidad el sistema y, por ende, armarnos mejor contra él.
Tribuna
Tribuna Unión Europea: malos tiempos para los derechos humanos
La directiva sobre sostenibilidad de las empresas es el reflejo de una huida hacia delante neoliberal frente a la crisis global, impulsada por los lobbys de las multinacionales que gobiernan la UE.
Análisis
Análisis Sánchez gana su “moción de confianza popular”
La audacia de la jugada que termina hoy con la permanencia de Sánchez en La Moncloa tiene aristas, pero le vuelve a colocar como vértice de un movimiento de regeneración que hace años pasaba por impugnar al propio PSOE.