Reciclaje
RestartersVLC: “L’única manera d’atacar el mercat és atacar el consum”

Aquest col.lectiu fa una aposta per la reparació com a acte revolucionari, solidari i creador de teixit comunitari.
Restarters VLC
RestartersVLC: Un col·lectiu que ensenya a reparar i allargar la vida de diferents productes Lucas Guerra
26 dic 2024 06:00

En aquesta societat de consum pareix més fàcil i barat tirar un aparell defectuós que reparar-lo. No és casual i no deixa de tindre certa malícia. RestartersVLC fa una aposta per la reparació com a acte revolucionari, solidari i creador de teixit comunitari. Amb el seus tallers per tota la ciutat de València, han aconseguit que les participants perden la por davant dels seus aparells electrònics, alhora que prenen consciència pel medi ambient.

Es consideren residus electrònics tots aquells aparells en desús que requereixen bateries o fan servir el corrent elèctric per a funcionar. Dins del concepte de residus elèctrics i electrònics s'inclouen diversos tipus d'aparells, que van des dels electrodomèstics que podem trobar a una cuina, com ara el forn o el microones, a qualsevol electrodomèstic o aparell elèctric que trobem a un saló: la televisió, els llums i lluminàries o els telèfons mòbils.

Segons les Nacions Unides, cada any es produeixen aproximadament 54 milions de tones de residus electrònics i elèctrics, al 2019 només prop del 15% es va registrar com a reciclatge

Segons les Nacions Unides, cada any es produeixen aproximadament 54 milions de tones de residus electrònics i elèctrics, la qual cosa equival a un pes superior al de tots els avions comercialitzats fins a la data. Al 2019 només prop del 15% es va registrar com a reciclatge. La resta acaba a abocadors il·legals o es processa a països del sud global en condicions infrahumanes.

Cada habitant acumula anualment, segons xifres de les Nacions Unides, set quilograms anuals de deixalles electròniques. D’acord amb les expertes, hi ha dos motius pels quals s'emmagatzemen: la grandària, per exemple, un telèfon mòbil cap a qualsevol lloc; i el consum impulsiu que no està basat en la necessitat. A l’estat espanyol es produeixen més d'un milió de tones de deixalles electròniques a l'any. D'aquest milió, 750.000 podrien ser reciclades. No obstant això, només es procedeix al reciclatge d'un terç dels residus electrònics i elèctrics que generem.

L'obsolescència programada és l'acció intencional que porten a terme els fabricants perquè els productes deixen de servir en un temps determinat

Grans empreses, com ara Apple, utilitzen caragols ocults sota adhesius, amb caps no estàndard que requereixen puntes especials, aparells segellats o peces de recanvi que no es poden comprar. Fins i tot, firmwares que bloquegen les reparacions si no es fan sota el control de la companyia, i així forcen a comprar un dispositiu nou en lloc de facilitar-ne la reparació.

L'obsolescència programada és l'acció intencional que porten a terme els fabricants perquè els productes deixen de servir en un temps determinat. És normal que els productes es desgasten i a poc a poc s’acabe la seua vida útil, però en aquest cas es tracta d'una fallada planejada.

Restarters VLC casal
Taller de restarters al Casal Obrer y Popular de L'Olivereta Lucas Guerra

D'altra banda, la tendència del fast fashion està generant grans quantitats de residus. Tretze milions de tones de roba a l’any, de pèssima qualitat, són produïdes amb fibres no reciclables, com ara nilons i polièster, en lloc de tèxtils sostenibles i compostables, com ara ho són les fibres vegetals. La indústria tèxtil en particular és la segona indústria més contaminant del món pel que fa a les emissions de CO₂ , segons dades de la Conferència de l’ONU sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD).

“Les grans multinacionals dissenyen productes amb l'objectiu que es facen malbé ràpidament i així aconseguir un major benefici econòmic i s'asseguren que el seu disseny no permeta reparacions fàcils”,  comenta Lluís Ginés de RestartersVLC

“En gran part, aquest panorama està alimentat per la cobdícia de les grans multinacionals que, d'una banda, dissenyen productes amb l'objectiu que es facen malbé ràpidament i així aconseguir un major benefici econòmic; i d’altra, s'asseguren que el seu disseny no permeta reparacions fàcils”, ens comenta Lluís Ginés des de l’equip de RestartersVLC.

És en aquest context on naix al setembre del 2023 RestartersVLC. Un col·lectiu autogestionat a la ciutat de València que organitza tallers itinerants per a ensenyar a qualsevol persona que estiga interessada a reparar i allargar la vida de diferents productes, com ara aparells electrònics i roba, que bé han deixat de funcionar com toca o bé s’han fet malbé.

“Aquest cicle de produir, comprar, tirar, a més de consumir ingents recursos i produir grans quantitats de deixalles, augmenta la desigualtat social i afavoreix els grans productors i distribuïdors de béns de consum, com ara Inditex, Amazon o AliBaba”

El moviment pel dret a reparar no és nou i el col·lectiu va decidir acollir-se a alguna de les iniciatives que ja existien. Es van decantar per The Restart Project, pel seu caràcter més popular i informal, que és un grup que va nàixer al Regne Unit i s'ha estés per tota Europa. Encara que, a poc a poc, van anar desenvolupant la seua pròpia personalitat i afegiren “VLC” al final del nom. “Aquest cicle de produir, comprar, tirar, a més de consumir ingents recursos i produir grans quantitats de deixalles, augmenta la desigualtat social i afavoreix els grans productors i distribuïdors de béns de consum, com ara Inditex, Amazon o AliBaba”.

Per a ells, és fonamental aprendre a reparar per tal d’aconseguir l’autonomia i l’empoderament de les persones, així com la sostenibilitat com a societat al nostre planeta. Als tallers que realitzen es crea un teixit social amb la intenció que siga un potent actor capaç de produir un canvi profund de paradigma en el sistema. Van prendre la decisió de fer aquests tallers a locals autogestionats per col·lectius populars, d’aquesta manera, la gent que hi participa també coneix el col·lectiu que els acull.

Restarters VLC L'Horta
Taller de restarters al Centre Social Cabanyal L'Horta Lucas Guerra

Des de la data del seu naixement ja porten set esdeveniments d’aquestes característiques. Per a fer realitat aquestes trobades, hi ha un grup de set persones que s’encarrega de l’organització, de muntar el taller, buscar locals, contactar amb uns altres col·lectius i portar les xarxes, entre d’altres tasques. A més a més, existeix un grup de Telegram (t.me/restartersvlc) on contacta gent que vol aprendre i gent que vol ajudar a reparar, que, en funció de la seua disponibilitat, s'apunten a acudir als tallers. L'objectiu és que el col·lectiu siga una comunitat de gent afí per a poder ajudar-se mútuament. Funcionen com a un “Repair Café”, on l’equip s’asseu junt amb les persones interessades i les orienten perquè elles mateixes reparen els seus aparells electrònics o roba, entre d’altres.

Vicenta Alborch, metgessa de família jubilada de 69 anys, va conéixer el projecte a través de la seua nora. Va aprendre a desmuntar i netejar un equip de música, amb tocadiscs, ràdio i CD, i posar-lo en marxa de nou. “Crec que hem de traure el màxim de vida útil als aparells electrònics. Així estalviem diners i evitem residus de tot tipus. Vivim en una societat excessivament consumista que està contaminant i esgotant els recursos naturals del nostre planeta”.

“Reparar en la societat d'usar i tirar, del consumisme i la immediatesa és un acte de desobediència i de resistència al sistema”, apunta Paco Martínez, membre d’Iniciativa La Dahlia

Enginyer electrònic de 29 anys, a Juan Antonio Martín li va resultar tan enriquidora la seua experiència al taller de RestartersVLC que, en cas de mudar-se fora del País Valencià, es plantejaria crear un altre grup similar allà. “Vaig reparar una planxa vertical. Va ser un procés llarg i complex perquè es notava que no estava pensada per a ser desmuntada fàcilment. Em va sorprendre molt que els fabricants arribaren al punt d'amagar els caragols, n’hi havia diversos davall d'uns suports de goma. Els vam trobar ràpid perquè la gent del grup ja coneixia aquests trucs, jo sol no sé si haguera pogut”. Després de localitzar el problema i netejar-la, la planxa va tornar a funcionar perfectament.

Aquestes Restart Party, tal com les anomenen, es fan en diferents espais de la ciutat de València, els donen visibilitat i posen en contacte persones que lluiten per la transformació social. Un d’aquests espais és Iniciativa La Dahlia, ubicat a Mislata, un dels espais més longeus a prop de la ciutat de València. Ací, són benvingudes totes les propostes que parteixen de l’autoorganització i que busquen donar una solució a qualsevol problema que sorgisca sense intermediaris institucionals. “Reparar en la societat d'usar i tirar, del consumisme i la immediatesa és un acte de desobediència i de resistència al sistema. Crec que reparar, destinar-li temps a evitar generar deixalles i donar una nova oportunitat als objectes és necessari encara que l'emergència climàtica no fora una realitat”, apunta Paco Martínez, membre d’Iniciativa La Dahlia.

Electrónica reparación
Algunes de les eines que és fan servir als tallers Lucas Guerra

Les participants perden la por a obrir i explorar els aparells, alhora que adquireixen habilitats en electricitat, electrònica, soldadura o diagnosi. Tot açò des d’una perspectiva horitzontal i fugint de la figura de l’experta, involucrant totes les persones i creant un espai segur, inclusiu i sense cap mena de discriminació. Per a Andrea Ballesteros, del Casal Obrer i Popular de l’Olivereta, “és una manera que la gent més vulnerable i amb pocs recursos tinga l’oportunitat de reparar aparells que d’una altra manera no podria ni reparar ni substituir”.

Amb perspectiva de fer créixer el projecte, RestartersVLC no només crea vincles amb uns altres col·lectius de la ciutat de València, com ara GNU/Linux València, o fora del País València, com ara Banco de Reciclaxe de Galiza. També preparen la traducció i reedició d’un llibre-guia d’autoreparació, el qual contindrà reflexions sobre perquè és necessari reparar i, sobretot, fer-ho des de l'activisme.

Reparar en comunitat qüestiona el model de societat en què vivim. Requereix compartir coneixements i posar sobre la taula l’obsolescència programada

Als tallers es respira una visió clara de la reparació com a acte revolucionari. Reparar en comunitat qüestiona el model de societat en què vivim. Requereix compartir coneixements i posar sobre la taula l’obsolescència programada i la quantitat d’objectes, alguns dels quals són inútils, que enriqueixen grans companyies. Si allarguem la vida útil d’aquests, no necessitarem substituir-los amb tanta freqüència. En paraules de l’equip de RestartersVLC, “l’única manera d’atacar el mercat és atacar el consum”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Crisis climática
Balance climático El Mediterráneo se consolida como zona especialmente vulnerable al cambio climático
Las víctimas de la dana suponen dos tercios de las muertes por fenómenos extremos en Europa en 2024, según un informe conjunto de Copernicus y la Organización Meteorológica Mundial que hace un balance climático del continente el pasado año.
València
València La Generalitat supo del primer desaparecido el día de la dana ocho horas antes de enviar los SMS
La delegada del Gobierno, Pilar Bernabé, testifica delante de la jueza que avisó a la consellera Salomé Pradas de una primera desaparición en torno a las 12.30h de esa mañana.
Crisis climática
Balance climático El Mediterráneo se consolida como zona especialmente vulnerable al cambio climático
Las víctimas de la dana suponen dos tercios de las muertes por fenómenos extremos en Europa en 2024, según un informe conjunto de Copernicus y la Organización Meteorológica Mundial que hace un balance climático del continente el pasado año.
República del Sudán
Sudán Cara a. Un Sudán en guerra
Se cumplen dos años de una guerra que ya deja más de 13 millones de personas desplazadas y más de ocho millones de sudaneses al borde de la inanición.
Poesía
Culturas Joan Brossa, el mago que jugó con la poesía para reinventar el poder de la palabra
Casi inabarcable, la producción creativa de Joan Brossa se expandió a lo largo —durante medio siglo XX— y a lo ancho —de sonetos a piezas teatrales, pasando por carteles o poemas objeto— para tender puentes entre el arte, la política y el humor.
València
València La Generalitat supo del primer desaparecido el día de la dana ocho horas antes de enviar los SMS
La delegada del Gobierno, Pilar Bernabé, testifica delante de la jueza que avisó a la consellera Salomé Pradas de una primera desaparición en torno a las 12.30h de esa mañana.

Últimas

Eventos
Taller de podcast El Salto invita a estudiantes a explorar las posibilidades del formato audiovisual
Proponemos un taller de guion y producción de programas para estudiantes de comunicación y periodismo los días 24 de abril y 8 de mayo.
Palestina
Palestina La UE apoya a Palestina con 1.600 millones de euros más pero sin entrar en la situación de Gaza
Los ministros de Exteriores europeos, que se han reunido en la mañana del 14 de abril con la Autoridad Nacional Palestina en Luxemburgo, no aumentan las sanciones contra Israel.
Comunidad de Madrid
Sanidad Pública Más de 760.000 personas no tienen médico de familia o pediatra en la Comunidad de Madrid
En los 267 centros de salud existentes en la región faltan 3.812 médicos y médicas y 983 pediatras. Hay 43 centros de salud caídos, esto es, con menos del 20% de la plantilla, mientras que el año pasado había 21 centros en esta situación.
El Salto n.78
El Salto 78 Nueva revista, viejas injusticias: hablemos de Violencia Institucional
En el último número de la revista de El Salto dedicamos la portada y nuestro “Panorama” a una de las violencias que sufren las mujeres solo por el hecho de serlo, la que aún a día de hoy emana de un sistema irracional y patriarcal.
Censura
Extremadura El Partido Popular censura “flores republicanas” en el cementerio de Santa Marta de los Barros (Badajoz)
Izquierda Unida denuncia que la alcaldesa popular ha ordenado que “durante su mandato únicamente se colocarán flores de color blanco”. Han convocado a la ciudadanía a una nueva entrega floral este lunes 14 de abril a las 17 horas.
Fronteras
Fronteras El Gobierno de Mauritania alerta de que ya son más de cien cadáveres hallados en sus costas en 2025
Desde 2023 Mauritania es el principal punto de salida de embarcaciones hacia las Islas Canarias. El Gobierno reconoce el hallazgo de cuerpos. Mali reclama un trato humanitario a las personas que permanecen varadas en el país vecino.
Cómic
Cómic Viajando por ‘Bone’, de Jeff Smith, la fantasía de aventuras definitiva
En 1991 Jeff Smith dio comienzo a ‘Bone’, un hito del cómic de aventuras, muchas veces recordado por ser una alternativa de alma ‘cartoon’ a ‘El señor de los anillos’.

Recomendadas

Galicia
Galicia La TVG se gasta 839.772 euros en un programa de Miguel Lago y lo saca de parrilla tras hundirse en audiencia
El programa ‘O novo rei da comedia’ apenas llegó a los 36.000 espectadores de media en su estreno y cayó en picado en su hasta ahora última emisión al 3,4% de cuota de pantalla en una cadena que tuvo de cuota media en marzo un 8,1%.
Globalización
Crisis del multilateralismo El terremoto Trump sacude las instituciones del orden mundial y la “globalización feliz”
Muchas de las instituciones que marcaron la vida internacional desde la caída del Muro han entrado en crisis. ¿Todas? No, especialmente aquellas que intentan regular los derechos humanos, de los pueblos y de la naturaleza.
Salud mental
Cambio de paradigma De la deprescripción de psicofármacos al refuerzo de plantillas: claves del Plan Nacional de Salud Mental
El Ministerio de Sanidad ha logrado un consenso para aprobar una nueva estrategia en salud mental, poniendo de acuerdo de un lado a todas las comunidades autónomas y del otro a todas las asociaciones.
Lobo
Especies protegidas Organizaciones tratan de evitar la caza del lobo: “Volver a la receta de la gestión letal no funciona”
El lobo está desprotegido desde la entrada en vigor de la ley de desperdicio alimentario el pasado 2 de abril. Organizaciones ecologistas y Podemos están llevando a cabo denuncias, recursos y otras acciones para revertir la desprotección del cánido.