Reciclaje
RestartersVLC: “L’única manera d’atacar el mercat és atacar el consum”

Aquest col.lectiu fa una aposta per la reparació com a acte revolucionari, solidari i creador de teixit comunitari.
Restarters VLC
RestartersVLC: Un col·lectiu que ensenya a reparar i allargar la vida de diferents productes Lucas Guerra
26 dic 2024 06:00

En aquesta societat de consum pareix més fàcil i barat tirar un aparell defectuós que reparar-lo. No és casual i no deixa de tindre certa malícia. RestartersVLC fa una aposta per la reparació com a acte revolucionari, solidari i creador de teixit comunitari. Amb el seus tallers per tota la ciutat de València, han aconseguit que les participants perden la por davant dels seus aparells electrònics, alhora que prenen consciència pel medi ambient.

Es consideren residus electrònics tots aquells aparells en desús que requereixen bateries o fan servir el corrent elèctric per a funcionar. Dins del concepte de residus elèctrics i electrònics s'inclouen diversos tipus d'aparells, que van des dels electrodomèstics que podem trobar a una cuina, com ara el forn o el microones, a qualsevol electrodomèstic o aparell elèctric que trobem a un saló: la televisió, els llums i lluminàries o els telèfons mòbils.

Segons les Nacions Unides, cada any es produeixen aproximadament 54 milions de tones de residus electrònics i elèctrics, al 2019 només prop del 15% es va registrar com a reciclatge

Segons les Nacions Unides, cada any es produeixen aproximadament 54 milions de tones de residus electrònics i elèctrics, la qual cosa equival a un pes superior al de tots els avions comercialitzats fins a la data. Al 2019 només prop del 15% es va registrar com a reciclatge. La resta acaba a abocadors il·legals o es processa a països del sud global en condicions infrahumanes.

Cada habitant acumula anualment, segons xifres de les Nacions Unides, set quilograms anuals de deixalles electròniques. D’acord amb les expertes, hi ha dos motius pels quals s'emmagatzemen: la grandària, per exemple, un telèfon mòbil cap a qualsevol lloc; i el consum impulsiu que no està basat en la necessitat. A l’estat espanyol es produeixen més d'un milió de tones de deixalles electròniques a l'any. D'aquest milió, 750.000 podrien ser reciclades. No obstant això, només es procedeix al reciclatge d'un terç dels residus electrònics i elèctrics que generem.

L'obsolescència programada és l'acció intencional que porten a terme els fabricants perquè els productes deixen de servir en un temps determinat

Grans empreses, com ara Apple, utilitzen caragols ocults sota adhesius, amb caps no estàndard que requereixen puntes especials, aparells segellats o peces de recanvi que no es poden comprar. Fins i tot, firmwares que bloquegen les reparacions si no es fan sota el control de la companyia, i així forcen a comprar un dispositiu nou en lloc de facilitar-ne la reparació.

L'obsolescència programada és l'acció intencional que porten a terme els fabricants perquè els productes deixen de servir en un temps determinat. És normal que els productes es desgasten i a poc a poc s’acabe la seua vida útil, però en aquest cas es tracta d'una fallada planejada.

Restarters VLC casal
Taller de restarters al Casal Obrer y Popular de L'Olivereta Lucas Guerra

D'altra banda, la tendència del fast fashion està generant grans quantitats de residus. Tretze milions de tones de roba a l’any, de pèssima qualitat, són produïdes amb fibres no reciclables, com ara nilons i polièster, en lloc de tèxtils sostenibles i compostables, com ara ho són les fibres vegetals. La indústria tèxtil en particular és la segona indústria més contaminant del món pel que fa a les emissions de CO₂ , segons dades de la Conferència de l’ONU sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD).

“Les grans multinacionals dissenyen productes amb l'objectiu que es facen malbé ràpidament i així aconseguir un major benefici econòmic i s'asseguren que el seu disseny no permeta reparacions fàcils”,  comenta Lluís Ginés de RestartersVLC

“En gran part, aquest panorama està alimentat per la cobdícia de les grans multinacionals que, d'una banda, dissenyen productes amb l'objectiu que es facen malbé ràpidament i així aconseguir un major benefici econòmic; i d’altra, s'asseguren que el seu disseny no permeta reparacions fàcils”, ens comenta Lluís Ginés des de l’equip de RestartersVLC.

És en aquest context on naix al setembre del 2023 RestartersVLC. Un col·lectiu autogestionat a la ciutat de València que organitza tallers itinerants per a ensenyar a qualsevol persona que estiga interessada a reparar i allargar la vida de diferents productes, com ara aparells electrònics i roba, que bé han deixat de funcionar com toca o bé s’han fet malbé.

“Aquest cicle de produir, comprar, tirar, a més de consumir ingents recursos i produir grans quantitats de deixalles, augmenta la desigualtat social i afavoreix els grans productors i distribuïdors de béns de consum, com ara Inditex, Amazon o AliBaba”

El moviment pel dret a reparar no és nou i el col·lectiu va decidir acollir-se a alguna de les iniciatives que ja existien. Es van decantar per The Restart Project, pel seu caràcter més popular i informal, que és un grup que va nàixer al Regne Unit i s'ha estés per tota Europa. Encara que, a poc a poc, van anar desenvolupant la seua pròpia personalitat i afegiren “VLC” al final del nom. “Aquest cicle de produir, comprar, tirar, a més de consumir ingents recursos i produir grans quantitats de deixalles, augmenta la desigualtat social i afavoreix els grans productors i distribuïdors de béns de consum, com ara Inditex, Amazon o AliBaba”.

Per a ells, és fonamental aprendre a reparar per tal d’aconseguir l’autonomia i l’empoderament de les persones, així com la sostenibilitat com a societat al nostre planeta. Als tallers que realitzen es crea un teixit social amb la intenció que siga un potent actor capaç de produir un canvi profund de paradigma en el sistema. Van prendre la decisió de fer aquests tallers a locals autogestionats per col·lectius populars, d’aquesta manera, la gent que hi participa també coneix el col·lectiu que els acull.

Restarters VLC L'Horta
Taller de restarters al Centre Social Cabanyal L'Horta Lucas Guerra

Des de la data del seu naixement ja porten set esdeveniments d’aquestes característiques. Per a fer realitat aquestes trobades, hi ha un grup de set persones que s’encarrega de l’organització, de muntar el taller, buscar locals, contactar amb uns altres col·lectius i portar les xarxes, entre d’altres tasques. A més a més, existeix un grup de Telegram (t.me/restartersvlc) on contacta gent que vol aprendre i gent que vol ajudar a reparar, que, en funció de la seua disponibilitat, s'apunten a acudir als tallers. L'objectiu és que el col·lectiu siga una comunitat de gent afí per a poder ajudar-se mútuament. Funcionen com a un “Repair Café”, on l’equip s’asseu junt amb les persones interessades i les orienten perquè elles mateixes reparen els seus aparells electrònics o roba, entre d’altres.

Vicenta Alborch, metgessa de família jubilada de 69 anys, va conéixer el projecte a través de la seua nora. Va aprendre a desmuntar i netejar un equip de música, amb tocadiscs, ràdio i CD, i posar-lo en marxa de nou. “Crec que hem de traure el màxim de vida útil als aparells electrònics. Així estalviem diners i evitem residus de tot tipus. Vivim en una societat excessivament consumista que està contaminant i esgotant els recursos naturals del nostre planeta”.

“Reparar en la societat d'usar i tirar, del consumisme i la immediatesa és un acte de desobediència i de resistència al sistema”, apunta Paco Martínez, membre d’Iniciativa La Dahlia

Enginyer electrònic de 29 anys, a Juan Antonio Martín li va resultar tan enriquidora la seua experiència al taller de RestartersVLC que, en cas de mudar-se fora del País Valencià, es plantejaria crear un altre grup similar allà. “Vaig reparar una planxa vertical. Va ser un procés llarg i complex perquè es notava que no estava pensada per a ser desmuntada fàcilment. Em va sorprendre molt que els fabricants arribaren al punt d'amagar els caragols, n’hi havia diversos davall d'uns suports de goma. Els vam trobar ràpid perquè la gent del grup ja coneixia aquests trucs, jo sol no sé si haguera pogut”. Després de localitzar el problema i netejar-la, la planxa va tornar a funcionar perfectament.

Aquestes Restart Party, tal com les anomenen, es fan en diferents espais de la ciutat de València, els donen visibilitat i posen en contacte persones que lluiten per la transformació social. Un d’aquests espais és Iniciativa La Dahlia, ubicat a Mislata, un dels espais més longeus a prop de la ciutat de València. Ací, són benvingudes totes les propostes que parteixen de l’autoorganització i que busquen donar una solució a qualsevol problema que sorgisca sense intermediaris institucionals. “Reparar en la societat d'usar i tirar, del consumisme i la immediatesa és un acte de desobediència i de resistència al sistema. Crec que reparar, destinar-li temps a evitar generar deixalles i donar una nova oportunitat als objectes és necessari encara que l'emergència climàtica no fora una realitat”, apunta Paco Martínez, membre d’Iniciativa La Dahlia.

Electrónica reparación
Algunes de les eines que és fan servir als tallers Lucas Guerra

Les participants perden la por a obrir i explorar els aparells, alhora que adquireixen habilitats en electricitat, electrònica, soldadura o diagnosi. Tot açò des d’una perspectiva horitzontal i fugint de la figura de l’experta, involucrant totes les persones i creant un espai segur, inclusiu i sense cap mena de discriminació. Per a Andrea Ballesteros, del Casal Obrer i Popular de l’Olivereta, “és una manera que la gent més vulnerable i amb pocs recursos tinga l’oportunitat de reparar aparells que d’una altra manera no podria ni reparar ni substituir”.

Amb perspectiva de fer créixer el projecte, RestartersVLC no només crea vincles amb uns altres col·lectius de la ciutat de València, com ara GNU/Linux València, o fora del País València, com ara Banco de Reciclaxe de Galiza. També preparen la traducció i reedició d’un llibre-guia d’autoreparació, el qual contindrà reflexions sobre perquè és necessari reparar i, sobretot, fer-ho des de l'activisme.

Reparar en comunitat qüestiona el model de societat en què vivim. Requereix compartir coneixements i posar sobre la taula l’obsolescència programada

Als tallers es respira una visió clara de la reparació com a acte revolucionari. Reparar en comunitat qüestiona el model de societat en què vivim. Requereix compartir coneixements i posar sobre la taula l’obsolescència programada i la quantitat d’objectes, alguns dels quals són inútils, que enriqueixen grans companyies. Si allarguem la vida útil d’aquests, no necessitarem substituir-los amb tanta freqüència. En paraules de l’equip de RestartersVLC, “l’única manera d’atacar el mercat és atacar el consum”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

LGTBIfobia
Represión El miedo al cruising en la Transición
El investigador Javier Fernández Galeano recoge testimonios y expedientes del Juzgado de Peligrosos y Rehabilitación Social entre el 1971 y 1978 para mapear la persecución a quiénes practicaban cruising.
Medio rural
documental ‘Constel·lació: mujeres diversas que brillan’, un documental ambientado en la Ribera Alta
El filme recoge un proceso comunitario de mujeres de distintas procedencias, culturas y diversidades del ámbito rural con un objetivo común: resistir a la discriminación.
Dana
dana La Albufera de València y la dana, crónica de un desastre anunciado
El gran lago de València, que nunca ha dejado de estar en emergencia, se enfrenta al reto de sobrevivir al desastre ambiental derivado de la barrancada.
Pesca
Tormenta Milei Informe sobre la pesca argentina: España lidera las exportaciones
Radiografía de la pesca comercial argentina, entre el auge exportador de los langostinos y una nueva crisis de la merluza.
Comunidad de Madrid
Madrid Díaz y sindicatos denuncian dos convenios por coartar el derecho a la protesta de empleados públicos
CGT y SATSE se han querellado contra la firma de los convenios; Trabajo ha impugnado uno de ellos a la Fiscalía. Ambos textos explicitan el “compromiso” de los sindicatos firmantes a no convocar protestas mientras esté vigente el convenio
Argentina
Dolores Reyes “La literatura es la verdadera libertad, no la que Milei propone”
‘Cometierra’, de Dolores Reyes, fue un hito literario en 2019. Ahora el Gobierno de Milei lo ha incluido en una lista de libros calificados como “degradantes”, “inmorales” o “degenerados”.
Memoria histórica
Memoria histórica Los restos de Eloísa Martín Canal, granadina de 19 años ejecutada en 1936, vuelven con su familia
Su hermano Mario, que tenía tres años cuando se llevaron a Eloísa, ha recogido los restos de la primera mujer identificada en las exhumaciones del Barranco de Víznar 89 años después de su ejecución en una emotiva ceremonia.
Que no te cuenten películas
Que no te cuenten películas Diez buenas razones para suscribirte a El Salto
Apoyar a un medio que funciona con otras reglas, recibir la revista trimestral, navegar sin publicidad o llevarte seis meses de regalo de Filmin… Te contamos algunos de los motivos para hacerte socio/a de El Salto
Extrema derecha
Código Penal El Gobierno modificará en 2025 el delito de “ofensas religiosas” aplicado por los ultras contra Lalachus
El paquete de regeneración anunciado por el Gobierno incluye una modificación de los artículos por los que fue condenada una integrante del Chumino Rebelde de Málaga y un joven que se caracterizó como Cristo en un fotomontaje.

Últimas

Que no te cuenten películas
Que no te cuenten películas En estas fiestas, que todo quede en casa: regala libros de la Tienda de El Salto
Aprovecha los regalos de estas fiestas para respaldar proyectos alternativos. En El Salto te lo ponemos muy fácil: desde hoy y hasta el cinco de enero, si eres socia tienes un 5% de descuento en todos los libros y te los enviamos gratis.
Opinión
Opinión Israel no puede perder una “humanidad” que nunca tuvo
Un editorial reciente de Haaretz afirmó: “Israel está perdiendo su humanidad en Gaza”, pero esto ignora la brutal historia de la colonización sionista de Palestina, de la cual el genocidio de Gaza es sólo el último capítulo.
Sevilla
Racismo Instiucional Sevilla se manifiesta contra la muerte del mantero Mahmoud Bakhum
La comunidad senegalesa de Sevilla exige “responsabilidad” a los medios de comunicación en el tratamiento del fallecimiento de Bakhum y denuncian que se está estigmatizando y criminalizando la protesta del colectivo.
Desempleo
Datos del paro La Seguridad Social suma medio millón de afiliados en 2024 con la menor cifra de paro en 17 años
España llega a los 21,3 millones de personas cotizantes en 2024 y el paro marca la menor cifra desde diciembre de 2007 con un 5,4 % menos de personas desempleadas respecto al ejercicio anterior.
Series
Series El Circo de los Muchachos (2024), de Elías León Siminiani
Una miniserie de cinco capítulo aborda la historia de la primera escuela de circo de España, fundada por el padre Jesús Silva Méndez en 1963, un experimento educativo innovador y no exento de polémica.
Más noticias
Política
Participación Una nueva empresarialidad de izquierdas bajo la retórica público-comunitaria
Fruto o no de la «amnesia de clase», a día de hoy los discursos institucionales hablan de «un modelo público-comunitario», término cada vez más hegemónico en Euskal Herria.
Cine
el salto recomienda Diez películas y series en Filmin para odiar el capitalismo (si todavía no lo haces)
Una selección de películas, series y documentales del catálogo de Filmin sobre el lado más oscuro y salvaje de la economía realizada por el responsable de la sección de economía de El Salto, Yago Álvarez Barba.
Opinión
Opinión Abran paso, que llega Lalachus (o la revancha millennial)
Lalachus y otras muchas creadoras han demostrado que necesitábamos hablar desde nuestras referencias, problemáticas y universos más allá del discurso de las grandes popes de casi todo.

Recomendadas

Personas refugiadas
Personas refugiadas Dos tiktokers piden asilo político en Senegal tras denunciar fraude electoral en Mauritania
Procureur Général y Commisaire Diallo son activistas mauritanos forzados al exilio tras denunciar el racismo que subyace a un régimen donde el fraude electoral es el último mecanismo para mantener al líder de la oposición, negro, fuera del poder.
Siria
Siria Un nuevo activismo político se despierta en Siria desde la caída de Assad
En las primeras semanas tras la caída de Bashar al Assad, miles de personas en Siria se debaten entre la alegría por el fin del régimen y el temor ante un horizonte incierto bajo un HTS oportunista que no puede ocultar sus antecedentes extremistas.
Partidos políticos
Balance de lo bueno y malo La izquierda rota en 2023 cierra un 2024 para olvidar
Sumar y Podemos no hablan de unidad en sus propósitos para el año nuevo. Izquierda Unida cree que es posible llegar a un acuerdo “mañana mismo”. 2024 ha visto cómo se perdían casi dos millones de votos con respecto al año anterior.