Movimiento vecinal
Cuidem Benimaclet presenta eines per aturar el PAI i millorar el barri

La plataforma sorgeix de la necessitat de teixir estratègies a nivell de barri, com la desclassificació, que frenen els plans com el PAI, perquè pensen que no satisfan les necessitats del veïnat de Benimaclet i afavoreixen els negocis especulatius. Des de Cuidem Benimaclet veuen precís la revisió del PGOU per a què es replantege el model de ciutat i es faça front a la coexistència de barris concrets o ‘de moda’, saturats per la sobre edificació, i els prop de 50.000 habitatges buits en tot el Cap i Casal.

Presentació de la plataforma veïnal Cuidem Benimaclet en la Junta Municipal de Districte de Benimaclet
Presentació de la plataforma veïnal Cuidem Benimaclet en la Junta Municipal del Districte Rafel Atez

L’amenaça d’explotació territorial al barri de Benimaclet amb la construcció de 600 noves vivendes en la zona est mobilitza a veïnes i persones vinculades al barri al voltant de Cuidem Benimaclet, una plataforma que naix per tal d’evitar que el PAI (Programa d’Actuació Integrada) es faça efectiu i demanar la revisió del PGOU (Pla General d’Ordenació Urbanística) de València.

El passat 13 de setembre l’edifici de la Junta Municipal de Districte de Benimaclet va acollir la presentació de la nova iniciativa, Cuidem Benimaclet, que sorgeix arran la campanya de xerrades “Mai PAI”, encetada en el seu moment per un grup de persones que, a títol individual, entenien que calia informar sobre les conseqüències que podria causar el PAI en Benimaclet.

La necessitat de més accions per assenyalar i intentar frenar els perills als quals s’enfronta el veïnat ha motivat ara la consolidació de la nova plataforma, que té per objectiu protegir el barri i a qui hi viu en ell, i fer partícip a la gent de les decisions que afecten el seu futur.

Jornada divulgativa al CSOA l'Horta sobre el PAI de Benimaclet dins de la campanya #MaiPAI
Jornada divulgativa al CSOA l'Horta sobre el PAI de Benimaclet dins de la campanya #MaiPAI Rafel Atez

La desclassificació del Sòl Urbanitzable Programat (SUP) a Sòl No Urbanitzable (SNU) és l’eina que proposa Cuidem Benimaclet per paralitzar definitivament el PAI i garantir que es mantinga el règim de sòl rural en la zona. No volen permetre cap edificació residencial que afavorisca les construccions expansives i especuladores a la zona del PAI i, encara que no rebutgen dotacions educacionals o culturals, expliquen que la conversió a SNU podria facilitar la unió de la Infraestructura Verda de l’horta valenciana i l’horta de Benimaclet.

Pel moment, Cuidem Benimaclet ja ha fet aplegar la seua proposta a l’Ajuntament de València de manera formal. Es basen en dos precedents d’èxit de desclassificació aconseguits en el mateix País Valencià, al municipi de Dénia: dos PAI al 0% d’execució “a on l'interés general va triomfar sobre el de les empreses”, segons informen. Aseguren que es tracta d’una eina “possible, viable i legal”, doncs la constructora no ha patrimonialitzat els terrenys i no hi ha hagut obres, i expliquen que substituir la dinàmica d’especulació per la regeneració de terrenys depén de la voluntat política.

La problemàtica suscitada pel PAI ja es va plantejar durant el procés de participació ciutadana que va posar en marxa la regidoria de participació i acció veïnal de l’ajuntament de València, a finals del 2016, en resposta a les demandes del veïnat. El procés participatiu, que també es va dur a terme als barris d’Orriols i Natzaret, a Benimaclet va cristal·litzar-se amb el nom de Benimaclet és futur i va començar un procés per a revisar el polèmic PAI d’acord amb les necessitats del barri, on també van participar (i participen) algunes de les persones que ara formen part de Cuidem Benimaclet.

Encara que en teoria sí que es tindran en compte a nivell institucional els resultats trets de Benimaclet és futur, des de la nova plataforma consideren que les solucions a aquesta problemàtica han de plantejar-se de manera estructural envers “un model de ciutat que continua prioritzant els interessos de les grans empreses”. En concret, des de Cuidem Benimaclet es refereixen al Pla General d’Organització Urbana (PGOU) de l’any 1988, al qual està subjecte el PAI de Benimaclet, i que plantegen siga revisat i millorat de forma participativa.

“A Cuidem Benimaclet no volem limitar-nos a la campanya contra el PAI, sinó que pretenem defensar el barri dels processos urbanístics com el que ha patit Russafa i lluitar per un altre model de ciutat”, ens expliquen des de la plataforma, que, encara que en estos moments focalitza la seua activitat en la paralització del PAI, aquest és només un projecte que fa efectius els impactes negatius d’un PGOU que, de moment i segons expliquen, l’Administració no s’ha plantejat modificar.

Entre tant, des de la plataforma també tenen en compte el context en el qual s’està desenvolupant el barri de Benimaclet des de fa uns anys i no obvien altres conflictes derivats de la gentrificació a la qual se sotmet aquest i altres barris de València. L’oci nocturn i les molèsties per al veïnat que això genera, així com carències en equipaments i serveis o l’augment del preu dels lloguers estableixen un panorama que dificulta la sincronia dels punts de vista i les percepcions d’un model de barri per a totes les veïnes. No obstant això, Cuidem Benimaclet considera que malgrat les diferències entre el veïnat, la construcció de les vivendes no pot satisfer les necessitats dels nous habitants, ni dels de “de tota la vida”, i estima que “l’oposició al pla és unànime” i aconseguir parar-lo els permetrà reivindicar “el que realment fa falta sense les limitacions que imposa el PGOU”.

Trobada veïnal a Benimaclet per tractar el PAI i d'altes temes d'interés per al barri
Trobada veïnal a Benimaclet per tractar el PAI i d'altes temes d'interés per al barri Rafel Atez

Història d'un PAI

Tal com es va informar a la campanya #MaiPAI, que realitzà al barri de Benimaclet una llavor prèvia de divulgació, un PAI és un instrument de gestió urbanística que s’encarrega de legalitzar, materialitzar i executar una determinada ordenació urbana prevista de forma més general dins del PGOU de València, aprovat el 1988 per l'Ajuntament i la Generalitat, que determina com s’expandirà la nova ciutat, quin tipus d’edificis es podran construir, quins serveis públics, etc.

A tot PAI intervé un agent urbanitzador, els propietaris dels terrenys i l’Ajuntament. L’agent urbanitzador sol tractar-se d’un ens privat que busca la transformació d’un sòl i posa la inversió. Normalment, consisteix en un triangle compost per la constructora que edifica, la promotora que gestiona allò edificat i el banc o bancs que financen l’operació.

El PAI de Benimaclet contemplava 1.345 habitatges en una superfície edificable de 161.456 m²
El PAI de Benimaclet contemplava 1.345 vivendes en una superfície edificable de 161.456 m² El Salto País Valencià

La cronologia del PAI a la zona est de Benimaclet, consultable al web de cuidembenimaclet.org, arranca el 1992, amb l'aprovació d'un conveni entre l'Ajuntament i tres empreses (Urbem, Edival i Covasa) per a determinar les condicions d'urbanització del sector S.U.P. T-4, i arriba al seu remat durant el 2018, amb l’aparició de la constructora Metrovacesa -present als Papers del PSPV i controlada pels bancs Santander i BBVA-, que té la pretensió d’urbanitzar a curt termini.

Però les conseqüències negatives, com l’especulació i la destrucció del territori sense cap límit, explica Cuidem, arribaren a partir de l’any 1994, quan la Llei Reguladora de l'Activitat Urbanística (LRAU) s'aprova. Segons diuen des de la plataforma, “amb l’excusa de professionalitzar la construcció urbanística, es van afavorir els privilegis dels agents urbanitzadors” i el PAI de Benimaclet acaba augmentant tant l’edificabilitat, de 65 a 75 vivendes per hectàrea, com el nombre d’altures, de 8 a 12 plantes. La projecció longitudinal arran de la ronda nord de les 1.400 vivendes va ser qualificada per les veïnes com «una muralla» que tallaria la connexió amb l’horta.

Al llarg d’estos 30 anys les irregularitats per part de l’agent urbanitzador URBEM culminen amb la cancel·lació del PAI el 2014. El govern del canvi des de 2015 a 2017, per a legitimar el PAI de Benimaclet, llança un primer concurs finançat per la Caixa Popular amb una nova ordenació del barri més amable, gràcies a les conclusions del procés de participació ciutadana “Benimaclet és futur”, però que, segons Cuidem Benimaclet, l’alternativa “està ja encorsetada” per les limitacions d’un PGOU caduc pel que fa a estàndards de dotacions, espais verds i altures determinades.

Finalment, la plataforma va voler assenyalar a les entitats partícips de tot el procés urbanístic (Urbem, Metrovacesa, SAREB, Santander, BBVA, CaixaBank, Repsol, Caixa Popular, Banc Sabadell i Solvia) i demanen que “l’Ajuntament es desmarque d’este corrosiu grup, perquè la història és nostra, i la fan els barris.”

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Madrid
Madrid Una plaza para Maruja, la vecina de Begoña que puso la primera papelería en el barrio
Gracias a la iniciativa de la Asociación Vecinal de Begoña y aprobada en el pleno de febrero de la Junta de Fuencarral-El Pardo, unos jardines llevan ya el nombre de una vecina muy admirada y querida, Maruja, la de la “eterna sonrisa”.
Movimiento vecinal
Movimientos sociales Lucha vecinal en defensa de un parque público: cuando organizarse ya es un triunfo
La articulación de la lucha vecinal, domingo tras domingo y miércoles tras miércoles, ha demostrado que la organización ciudadana es, además de necesaria, urgente y prioritaria en tiempos de desesperanza colectiva
Almería
Medio ambiente La demolición del Algarrobico será “este mismo año”
El Gobierno ha publicado en el BOE el proceso de expropiación de la parcela. La ministra de Hacienda asegura que el derribo será “con o sin la colaboración de la Junta de Andalucía”.
León
Accidentes laborales Cuatro mil personas despiden en Villablino a los mineros muertos
Los sindicatos se concentran en Oviedo y exigen al Principado que se persone como acusación particular en el proceso penal. En 2023, un vecino alertó de las condiciones de inseguridad bajo las que operaba la mina.
Desempleo
Empleo El paro en mujeres marca un mínimo histórico desde 2008
El desempleo se ha reducido en 146.865 personas en los últimos 12 meses, de los que casi 79.000 son mujeres. La tasa de población activa femenina llega al 47%.
Asturias
Asturias Cinco muertos en la mina de Zarréu: demasiadas preguntas sin respuesta
El accidente más grave en la minería asturiana en casi tres décadas vuelve a poner en cuestión el sistema de permisos, controles y ayudas públicas para minas en proceso de reconversión.

Últimas

Universidad
Educación El Gobierno anuncia el endurecimiento de la normativa para la creación de universidades privadas
El Consejo de Ministros aprueba la tramitación urgente de una modificación en la legislación que regula la creación de centros privados de enseñanzas universitarias.
Formación El Salto
Formación Masculinidades neoliberales: afectos de odio, cultura bro y extrema derecha
Abiertas las inscripciones para esta nueva propuesta de formación online, que abordará la relación entre el fortalecimiento de las derechas, el avance de un neoliberalismo desbocado y la aparición de culturas de género cada vez más conservadoras.
Estados Unidos
Estados Unidos Estudiantes de Columbia luchan contra las amenazas de deportación
Los estudiantes de Columbia se unen mientras el ICE y el Departamento de Policía de Nueva York (NYPD) atacan el activismo palestino. “[Columbia] está dispuesta a concederle al gobierno de Trump todo lo que quiera”, declara un estudiante a Mondoweiss.
Ecuador
Hacia el 13 de abril Acuerdo histórico de la izquierda y el movimiento indígena para la segunda vuelta de las elecciones en Ecuador
La alianza entre la Revolución Ciudadana y Pachakutik, el brazo político del movimiento indígena, no se producía desde 2006 y podría ser determinante para la victoria de la candidata correísta, Luisa González, en las elecciones del 13 de abril.
València
València La turistificación masiva asfixia los distritos valencianos de Camins al Grau y Algirós
El vecindario se organiza en una plataforma para luchar por el derecho a la vivienda en dos de los distritos con mayor presión turística de la capital del Turia.

Recomendadas

Violencia obstétrica
Violencia obstétrica Helena Eyimi, matrona: “El parto es un misterio y queremos controlarlo todo, pero no podemos”
Consentimiento informado, trato personalizado y libertad de elección. Para Helena Eyimi (Madrid, 1975) , matrona asesora de Naciones Unidas, es fundamental que las mujeres se sitúen en el centro de las decisiones durante el parto y esos tres conceptos son clave.
Culturas
Culturas Lorca fue también un visionario que intuyó los vínculos entre la música negra y el flamenco
La 24ª edición del Festival de Flamenco de Nueva York abrió un espacio de debate para analizar el impacto que tuvo el movimiento cultural del Renacimiento de Harlem en la obra del poeta granadino.
Militarismo
Alejandro Pozo “El oportunismo de la industria militar española aprovechando lo que pasa en Gaza es grave”
Este investigador sobre paz, conflictos armados, desarme y acción humanitaria denuncia que el rearme ya está teniendo lugar y que el Ejecutivo escamotea información sobre las relaciones comerciales de la industria con Israel.