Elecciones autonómicas
El neofeixisme que retronarà en l'oposició

Cal no banalitzar ni subestimar el neofeixisme. Ara toca mantindre el pols i l'alerta per a que no cobren més protagonisme en les municipals i europees del 26 de maig.

Bandera franquista en el 9 d'Octubre
Bandera franquista exhibida frente a la manifestación Gabriel Rodríguez

El més semblant que teníem a Europa al Govern progressista de Portugal era el Govern del Botànic. El primer territori on el Partit Popular va pagar els seus excessos va ser el País Valencià, on fa quatre anys l'electorat va castigar la corrupció sistèmica dels populars. Ara, eixos excessos i molts més els han pagat a nivell nacional, i al País Valencià es podrà repetir l'experiència del Botànic. La decisió de Ximo Puig de jugar-s’ho tot a l’‘ona’ socialista de Pedro Sánchez permet —pels pèls— la reedició del pacte valencià, a costa del desgast de Compromís i Unides-Podem-EUPV.

I en estes eleccions ‘interconnectades’, podem dir que hui el País Valencià i el conjunt d'Espanya s'assemblen més a Portugal que a Itàlia i això és una molt bona notícia, encara que amb arestes (una primera aresta pot ser la fi de la confiança perquè l'estratègia de Ximo Puig, com era previsible, ha desgastat Mónica Oltra). Seguint amb la interconnexió, amb la ‘glocalitat’ d'estos comicis, cal destacar que, este 3 de maig, els periodistes celebrem el Dia Internacional de la Llibertat d'Expressió i que en l'informe anual que acaba de publicar Reporters Sense Fronteres (RSF) s'alerta sobre els dèficits del país transalpí enfront dels nivells d'excel·lència que està aconseguint Portugal.

Fa pocs mesos, durant una conferència en la Universitat de Sonora, en Hermosillo (Mèxic), una estudiant de primer curs de Periodisme m'alertava sobre el descens d'estudiants matriculats en esta carrera en les universitats mexicanes... per por. Mèxic ocupa els últims llocs en eixe llistat de RSF sobre Llibertat d'Expressió pels assassinats de periodistes, segrestos, extorsions, amenaces, etc. 

La por en estat pur. Es tracta d'un exemple extrem de pèrdua de llibertats fonamentals, de la involució en drets. Durant la campanya electoral, l'extrema dreta espanyola (i la menys extrema) ha oferit tot un mostrari d'atacs a llibertats bàsiques, a drets adquirits; per descomptat, també a la llibertat de premsa, amb vergonyosos episodis que s'han anat reproduint fins al mateix dia de les votacions. Tots eixos excessos, tot eixe histrionisme, totes eixes exageracions, tot eixe abús, tot eixe llenguatge tavernari, ha provocat la reacció del vot progressista. L'extrema dreta ha mobilitzat l'esquerra i ha dinamitat l'espai del centredreta, a l'Estat i al País Valencià.

La ciutatania espanyola farta de tensió i confrontació ha acudit massivament a les urnes per a frenar la involució i impedir que el neofeixisme es fera amb el control de les institucions. Esta històrica mobilització ha aconseguit que l'extrema dreta no tinga el protagonisme adquirit a Andalusia, però entren en les institucions amb 24 diputats a Madrid i amb deu a València. El discurs neofeixista, com en molts altres parlaments europeus, ja té espai propi en Les Corts, i cal saber gestionar amb habilitat i intel·ligència la seua presència en l'oposició perquè la bèstia no continue creixent. I eixa gestió no solament depén del Govern i dels grups parlamentaris que ho sustentaran, també Partit Popular i Ciutadans haurien de reflexionar sobre per què un agent tan tòxic s'ha colat en institucions com Les Corts, que ells directament suprimirien. Això sí, cobraran religiosament totes les subvencions imaginables per formar grup parlamentari a València. Però eixes són les regles democràtiques.

Cal no banalitzar ni subestimar el neofeixisme. Ara toca mantindre el pols i l'alerta per a que no cobren més protagonisme en les municipals i europees del 26 de maig. El pacte del Botànic manté l'alé després d'una llarga nit electoral plena d'incerteses, en la qual l'única certesa és que l’esclafit neofeixista ressonarà en Les Corts gràcies als deu escons atorgats pels seus votants a Alacant (4), València (4) i Castelló (2).

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Dana
Medio ambiente y violencia machista Luchar contra la violencia de género; un pilar de la responsabilidad ambiental
La violencia de género y la crisis medioambiental atraviesan nuestras estructuras y se refuerzan mutuamente, creando un círculo vicioso que agrava las vulnerabilidades específicas de las mujeres frente a los desastres naturales como el de Valencia.
Dana
València Mazón se atrinchera detrás de un militar y cierra su crisis de gobierno
El president valenciano ha remodelado el Consell de la Generalitat dando salida a dos conselleras y fichando un general en la reserva para la vicepresidencia.
Alicante
maltrato animal El PP de Alicante aprueba de forma “urgente” un aumento de presupuesto para la Escuela Taurina Municipal
El gobierno de Barcala aprueba un gasto de 105.754,90€ para la escuela taurina como “proyecto educativo”. La Diputación de València, por su parte, gasta un millón para la iluminación de su coso.
Redes sociales
MeToo en Instagram “Anónimo, por favor”: escritoras, publicistas y actrices pasan del testimonio en redes a la organización
Varias cuentas de Instagram publican testimonios que dibujan una escena de abuso de poder y violencia sexual normalizada en las artes escénicas, la música o la publicidad. Sus impulsoras se organizan para transformar la realidad.
Dana
Medio ambiente y violencia machista Luchar contra la violencia de género; un pilar de la responsabilidad ambiental
La violencia de género y la crisis medioambiental atraviesan nuestras estructuras y se refuerzan mutuamente, creando un círculo vicioso que agrava las vulnerabilidades específicas de las mujeres frente a los desastres naturales como el de Valencia.
Análisis
Violencia sexual Violencia sexual y datos: ¿se denuncia más o se violenta más?
La violencia sexual ha sido el reclamo principal del movimiento feminista y se han mediatizado casos muy diversos relacionados con esta forma de violencia. A la fuerte mediatización de estos casos le ha acompañado el aumento de denuncias.
Opinión
Violencia sexual El estudio de Igualdad sobre trata alienta el control y el estigma hacia las trabajadoras sexuales
Es necesario reflexionar sobre los mecanismos de control social de corte patriarcal y racista que oprimen a las trabajadoras sexuales. Un feminismo plural debería sentirse interpelado a reconocer el nefasto impacto de estudios faltos de rigor.
Uruguay
América Latina El Frente Amplio volverá a gobernar Uruguay
La fórmula de Yamandú Orsi y Carolina Cosse logra el primer lugar en el balotaje de este 24 de noviembre con casi el 50% de los votos. De esta manera, la coalición de centroizquierda volverá al poder luego de cinco años.
Galicia
Medio ambiente Balsas mineras: una amenaza perpetua en favor del lucro empresarial
Las balsas de residuos de la mina de Touro y Riotinto serían ilegales en muchos países por no cumplir normas básicas de seguridad. Estas estructuras ya han provocado docenas de catástrofes y vertidos tóxicos.
Análisis
Análisis Tenemos que hablar de esto: enfermedad, daño y comunidades de cuidado
La comprensión resolutiva o positivista de la enfermedad esconde la profunda obligación de “estar bien”; una obligación que está quebrando nuestras sociedades sin que nos demos cuenta.
Justicia
Reportaje El imperio de los jueces-soldado
La justicia española ha entrado en un callejón peligroso. Desde hace años, el Poder Judicial se ha mostrado escorado a la derecha y más como un problema para la resolución de cuestiones cruciales para el Estado.

Últimas

Palabras contra el Abismo
Palabras contra el Abismo Lee un capítulo de ‘Café Abismo’, la primera novela de Sarah Babiker
El barrio es el espacio físico y social en los que transcurre ‘Café Abismo’, la primera novela de la responsable de Migraciones y Antirracismo de El Salto, Sarah Babiker.
Opinión
Revista El Salto Debajo de la palabra “lawfare” no está la playa
El sistema judicial, si se fijan, no obedece o asume propuestas o presiones del Ejecutivo o del Legislativo. Sino que más bien ocurre lo contrario.
COP29
Cumbre del Clima La COP29 cierra su acuerdo de financiación en 300.000 millones y corta la ambición de los países del sur
Tras dos semanas de negociaciones arduas, la Cumbre del Clima celebrada en Azerbayán ha aumentado sus objetivos de financiación, pero quedan muy lejos de las demandas de los países en vías de desarrollo que pedían al menos 500.000 millones para 2035.
Galicia
LGTBIfobia El jurado declara culpables de asesinato a tres de los acusados por el asesinato de Samuel Luiz
El tribunal popular aprecia homofobia en el crimen, absuelve la única mujer encausada y considera cómplice al único varón que no estaba en la cárcel.
Opinión
Opinión Aprender de las fantasías de la conspiración
Difícilmente los desmentidos científicos convencen a quienes ya han incorporado una fantasía de la conspiración. Sin embargo, estas fantasías se corresponden con un hecho como que el desasosiego por el futuro es un sentimiento generalizado.
La vida y ya
La vida y ya Huipil
Han escrito un libro que se titula 'Nuestros tejidos son los libros que la colonia no pudo quemar'. No hay lugar para las dudas sobre lo que te vas a encontrar al leerlo.

Recomendadas

América Latina
Leandro Morgenfeld “El triunfo de Trump va a empoderar a los Milei y los Bukele”
El historiador e investigador argentino especializado en la relación entre Estados Unidos y América Latina, analiza el triunfo electoral de Donald Trump y el impacto que tendrá en una región que Washington sigue considerando su “patio trasero”.
Euskal Herria
Cultura Los judíos en la tierra del euskera
Un repaso de la acogida que les brindó el Reino de Navarra tras su expulsión de Castilla y Aragón, a la red clandestina que los ayudó a cruzar la muga durante la ocupación nazi de Francia y las relaciones con el Estado de Israel
Dana
València Mazón se atrinchera detrás de un militar y cierra su crisis de gobierno
El president valenciano ha remodelado el Consell de la Generalitat dando salida a dos conselleras y fichando un general en la reserva para la vicepresidencia.