Universidad
El PDI associat porta el conflicte laboral al Congrés

Representants de les plataformes de professorat associat de diverses universitats espanyoles es reunixen este dimecres amb els grups parlamentaris.

PDI associat UV
Concentració durant les reunions amb la Conselleria d'Educació en febrer. El Salto País Valencià
14 mar 2018 10:37

El professorat associat de la Universitat de València, en vaga indefinida des del 29 de gener, viatjarà hui a Madrid junt amb altres representants de diverses universitats per reunir-se amb els principals grups parlamentaris. L’objectiu és arribar a un acord que comprometa els partits a trobar solucions al conflicte educatiu i laboral en el marc estatal.

La iniciativa té lloc una setmana després que representants de les plataformes de PDI Associat d’universitats públiques de tot l’estat es reuniren a València per coordinar esforços en la reivindicació de millores laborals. Allí es plantejà la creació de l’Associació Estatal del PDI Associat de les Universitats Públiques i la possibilitat d’estendre la vaga a altres universitats i territoris amb els mateixos problemes.

L’últim col·lectiu en sumar-se a la vaga indefinida ha sigut el professorat associat de la Universitat Politècnica de València
L’últim col·lectiu en sumar-se a la vaga indefinida ha sigut el professorat associat de la Universitat Politècnica de València, que ha anunciat que començarà l’atur el 16 d’abril. Les seues condicions de precarietat laboral són similars a les de la UV (on s’estan cobrant 5 euros l’hora i encadenant contractes temporals, entre altres), però afegixen que en el seu cas tampoc cobren l’antiguitat, que són 263 euros per trienni en el cas de la UV.

Reivindicacions dels associats

En la reunió entre les diverses plataformes de l’estat, que tingué lloc el 3 de març, es van consensuar quatre línies de treball que resumixen les reivindicacions dels treballadors. En primer lloc, la remuneració salarial justa, partint de la base de “igual treball, igual salari”. En el cas valencià, açò implica equiparar els sous del PDI associat al del professorat no doctor d’escola universitària a temps parcial. Si atenem a la UV, açò comportaria passar dels 7.400 euros anuals que ara reben els contractats de més hores (6 de classes i 6 de tutories) a 12.400.

La segona i tercera són el reconeixement dels plens drets polítics, socials i laborals i el dret a la promoció acadèmica i a la carrera docent. Totes dues passen en gran mesura pel compliment de l’última exigència, d’ahí la seua importància. Es tracta de l’estabilització laboral del personal associat i, per tant, la fi de les concatenacions de contractes temporals. 

En este sentit, es demana també que s’acaten les sentències del Tribunal Suprem en la matèria. En juny de l’any passat, la Universitat de Barcelona fou condemnada per acomiadament improcedent d’un professor associat donat el frau de llei en la seua contractació. La sentència considerà que la modalitat contractual de l’associat no s’estava utilitzant amb l’objectiu inicial, sinó com a una activitat docent permanent i estructural de la Universitat.

El professorat associat forma el 30% del professorat docent investigador i està impartint quasi el 75% de la docència dels graus

És la mateixa situació que es dóna en les universitats de tot l’Estat. En el cas de la Universitat de València, un dels més greus, el professorat associat forma el 30% del professorat docent investigador i està impartint quasi el 75% de la docència dels graus. Ho fan per unes retribucions que ronden els 5 euros l’hora. Les sentències del Suprem abans mencionades indiquen que s’està utilitzant de manera irregular una figura que inicialment estava pensada per a introduir els coneixements de professionals dels diferents sectors en la docència.

Un conflicte a tres nivells

Part de la dificultat per resoldre el conflicte laboral a la UV, a més d'una de les raons per acudir al Congrés, és que la seua solució involucra no sols a la Universitat, sinó a la Generalitat i a l’Estat. Esta circumstància ha sigut utilitzada durant l’últim mes i mig de vaga perquè els actors tractaren d’eludir responsabilitats i d’atribuir-les a la resta, la qual cosa ha ralentitzat les negociacions.

Els associats no sols s’han trobat amb un equip rectoral que, a un mes de les eleccions, es mostrà totalment reticent a formar una comissió de treball amb el comité de vaga, sinó que també insistí en el fet que les reivindicacions dels treballadors depenen d’un marc legal que escapa a la institució. També defensaren que els salaris no es poden millorar sense la deguda partida pressupostària per part de la Generalitat.

La solució del conflicte involucra a la Universitat, la Generalitat i l’Estat, cosa que ha dut a la mutua atribució de responsabilitat

Per la seua banda, la Generalitat també llançà balons fora i dirigí la mirada al Govern espanyol per tal que acabés amb els límits de la taxa de reposició del professorat, que ha portat a la substitució de les contractacions habituals amb les del PDI associat. També recordaren que les característiques de contractació del PDI són competència de cada universitat.

No obstant açò, l’impacte de la vaga i la proliferació del conflicte ha provocat que els temps d’actuació s’acceleren. Per ara, el nou equip rectoral de la UV, dirigit per Mavi Mestre, s’ha compromés en reunions amb el comité de vaga a equiparar els salaris amb els de la Universitat d’Alacant, la menys afectada de les universitats valencianes. Es tracta de 9.200 euros anuals enfront dels 7.400 de la UV. També assegura que demanarà un informe jurídic perquè s’analitzen les vies d’estabilització contractual.

Per la banda que correspon a la negociació del conveni col·lectiu amb els sindicats i la Generalitat, les parts asseguren que tenen criteris molt semblants i estan pròximes a arribar a un acord. En este conveni es decidiran els punts més importants per posar fi a la precarietat laboral dels associats a través de l’accés a noves figures que permeten l’estabilització. Una de les que s’ha explorat a les negociacions és la de Professorat Substitut.

El paper dels alumnes

Els grans perjudicats de la vaga d'ençà que començà el curs en gener han sigut els estudiants. Donat la gran càrrega d’hores de docència atribuïdes als associats, moltes titulacions no estan oferint part de les matèries, que en facultats com Filologia arriben a suposar el 70% dels continguts del curs. Esta situació desembocà en la presa del rectorat per part de l’estudiantat per mostrar el seu suport a la vaga i exigir solucions.

Esta acció forçà la presència de l’exrector Esteban Morcillo i la creació de la comissió de treball que el comité de vaga venia reivindicant sense èxit. Eixa sinergia de forces ha provocat que gran part del professorat en vaga, ja preocupat per la pèrdua de tantes hores lectives, comence a oferir sessions de tutorització on, en paraules de Vicent Montoroig, representant del comité, es “replantegen els continguts i s’ajusten els criteris d’avaluació”.

Archivado en: Universidad
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Gobierno de coalición
Política institucional Pedro Sánchez no dimite: “He decidido seguir”
El presidente del Gobierno vuelve a sorprender y anuncia que no se va. Sánchez se encarama como cabeza visible de un movimiento cívico contra la intoxicación política.
Gobierno de coalición
Encuesta del CIS El amago de Sánchez refuerza al PSOE a costa del espacio a su izquierda
La encuesta del Centro de Investigaciones Sociológicas refuerza al PSOE, que recupera la primera posición en intención de voto.
Análisis
Análisis Sánchez gana su “moción de confianza popular”
La audacia de la jugada que termina hoy con la permanencia de Sánchez en La Moncloa tiene aristas, pero le vuelve a colocar como vértice de un movimiento de regeneración que hace años pasaba por impugnar al propio PSOE.
Represión
Represión Cuatro Mossos d'Esquadra condenados por agresión, detención ilegal y falsear el atestado
La Audiencia de Barcelona dictamina que los agentes se inventaron un atestado falso en el que afirmaban que la víctima les había atacado para justificar su agresión.
Inflación
IPC La inflación interanual de abril se situó en el 3,3% y la subyacente baja hasta el 2,9%
El incremento de una décima se debe, principalmente, a la subida de los precios del gas en comparación a la caída del año pasado y al aumento de los precios de la alimentación.
Argentina
La Argentina de Milei Milei vuelve al Congreso entre protestas con una nueva ley para privatizar las empresas públicas
Con una reducida y negociada Ley de Bases, el Gobierno de Milei pretende obtener poderes especiales para privatizar empresas públicas y llevar a cabo la reforma laboral ultraliberal que la justicia argentina tumbó en enero.

Últimas

El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Desempleo juvenil
Desempleo juvenil Extremadura lidera el desempleo juvenil en España
La tasa de desempleo juvenil ha aumentado trece puntos hasta alcanzar un 44,91% de paro. Más de 20.000 jóvenes han migrado en los últimos años.
Palestina
Bloqueo israelí Activistas toman el embarcadero de El Retiro en favor de la Flotilla a Gaza, bloqueada por Israel
“La Flotilla, rompiendo el bloqueo”, han coreado activistas que han desplegado pancartas y banderas palestinas en el embarcadero del Retiro en un homenaje a la Flotilla de la Libertad.
Más noticias
Tribuna
Escuela pública madrileña Del tupper war a #MenosLectivas: razones para la huelga de la educación pública madrileña en tres actos
Más de una década después de los inicios de las movilizaciones de la Marea Verde, el proyecto neoliberal se ha profundizado, pero las respuestas también se están articulando.
Palestina
Palestina Misión incumplida: sobre la cobertura de El Salto de la Flotilla rumbo a Gaza
Queremos dar una pequeña explicación a nuestra comunidad y, especialmente, a las personas que con su suscripción permiten que un medio como el nuestro, que es una rara avis en el contexto político y social en el que vivimos, salga adelante.
País Valenciano
Diada valenciana El País Valencià asume “la voz de todo un pueblo” por el 25 de abril
El 27 de abril, las calles de Valencia fueron testigo de la manifestación valenciana en conmemoración del 25 de abril, una fecha con un alto significado histórico para el País Valencià.
Galicia
Política autonómica Redes clientelares, falta de autogobierno y consensos neoliberales: las claves del Gobierno gallego sin Feijóo
Políticas y analistas desgranan la hoja de ruta de la primera legislatura gallega de la era post-Feijóo: reforzamiento de los hilos de poder locales, falta de vocación autonómica, complejo de inferioridad y una marcada agenda neoliberal.