Universidad
Estudiants de Telecomunicacions de la UPV reclamen l'existència d'exàmens de recuperació

Fa tres anys que exigixen el sistema de segones convocatòries que existix a la resta de carreres. Són una excepció dins la universitat al no comptar amb recuperacions en la majoria d’assignatures.

telecomunicacions upv recuperacions
Els integrants de la plataforma "Per les recus" pretenien tancar-se en l'Escola fins que s'arribara a un acord Manel Domingo
19 abr 2018 07:00

L’amenaça d’un tancament en l’Escola d’Enginyers en Telecomunicació (ETSIT) ha donat els seus fruits. La directiva, encapçalada per Alberto González des de 2012, signà ahir un document que els compromet a recolzar les reivindicacions de l’alumnat enfront de la Comissió Acadèmica de Títol el pròxim 26 d’abril. El següent pas és traslladar esta proposta de normativa a la Junta de Centre de la setmana pròxima, a on, de continuar el suport de la direcció, seria previsiblement aprovada per a la seua aplicació.

La plataforma "Per les recus" porta tres anys reivindicant per a Telecomunicacions un sistema de segones convocatòries com el de la resta de carreres

En l’acord assolit figuren algunes de les reivindicacions bàsiques que l’alumnat del grau d’Enginyeria en Telecomunicació, constituït en una plataforma anomenada “Per les recus”, porta tres anys reivindicant. La més important és que les guies docents de totes les assignatures reconeguen recuperacions que tinguen el mateix pes en la nota final que els de la primera convocatòria. D’altra banda, s’ha acordat que des de la delegació d’alumnes es presentarà una proposta de calendarització que evite que el temps entre primera i segona convocatòria siga massa reduït.

Per què no existixen les recuperacions?

Un dels pilars fonamentals del pla Bolònia era l’aplicació de l’avaluació contínua. Tot i això, és un fet generalitzat que les universitats espanyoles no han comptat amb els recursos necessaris per a aplicar les directrius de Bolònia en la seua forma ideal. Com explica Adrián Santes, del Front d’Estudiants Unificat, “l’avaluació contínua funciona en classes de déu alumnes, no en classes massificades amb huitanta persones com que les tenim hui en dia”.

Tot i que en primera instància es va pensar que amb el pla Bolònia no serien necessàries les segones convocatòries, la incapacitat per a fer efectiva l’avaluació contínua va demostrar que si ho eren. El curs passat, un primer toc d’atenció de l’Agència Nacional d’Evaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) va mobilitzar l’ETSIT per a incloure recuperacions en els primers cursos. Tot i això, Santes explica: “la gestió no s’ha fet bé i hi ha hagut ocasions en què la incorporació de recuperacions ha sigut pitjor, perquè ha comprimit més el calendari i la gent no ha tingut temps per a estudiar”.

L’alumnat demana que les segones convocatòries es contemplen dins d’una calendarització assequible per a examinar-se

Una de les reivindicacions de l’alumnat és, precisament, que les segones convocatòries es contemplen dins d’una calendarització assequible per a examinar-se. Actualment, la separació és de tan sols 4 o 5 dies des de la primera convocatòria, això en els casos als quals existixen recuperacions. “El que exigim no és una millor gestió que ens facilite les coses, sinó un dret que ens correspon”, expliquen des de la plataforma.

Segons indiquen des de “Per les recus”, la falta de recuperacions s’ha traduït en un alt percentatge d’expulsions entre els estudiants de la carrera. La Normativa de Progrés i Permanència de la UPV indica que no podran continuar amb els estudis aquells que “durant dos cursos consecutius, suspenguen el 50% dels crèdits matriculats”. Les dades aportades per la plataforma parlen de fins a 31 expulsats en el grau en cursos anteriors.

acord telecomunicacions upv recuperacions
El director de l'Escola, Alberto Gonzalez, i la cap d'estudis, Pilar Candelas, han arribat a un acord amb els estudiants Manel Domingo

Fins ara, la direcció interpretava que oferir estes segones convocatòries es trobava fora del marc legal, ja que no hi havia una normativa oficial que garantira la seua presència. No obstant, des de Per les recus recorden que “la realitat és que quan es va vore que Bolònia no funcionava bé, la resta d’escoles van vore que s’havien d’aplicar les recuperacions”. Una rectificació de la qual per ara en l’Escola de Telecomunicacions només existix el compromís, després d’una mobilització de tres anys i l’amenaça de realitzar un tancament indefinit a dins l’edifici.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Asturias
Educación Asturies impulsa la gratuidad del primer curso universitario
La medida, aprobada por el Gobierno de PSOE-IU Convocatoria por Asturies, llega en plena polémica por los proyectos de apertura de centros privados en la comunidad.
Estados Unidos
Estados Unidos Estudiantes de Columbia luchan contra las amenazas de deportación
Los estudiantes de Columbia se unen mientras el ICE y el Departamento de Policía de Nueva York (NYPD) atacan el activismo palestino. “[Columbia] está dispuesta a concederle al gobierno de Trump todo lo que quiera”, declara un estudiante a Mondoweiss.
Líbano
Líbano Cinco décadas sin paz ni justicia en Líbano
El país mediterráneo conmemora el 50 aniversario desde el inicio de la guerra civil, un conflicto cuyos crímenes no se han juzgado y cuyos desaparecidos no se han encontrado
València
València “‘El vol de Guillem’ ha supuesto la liberación de todos estos años de lucha”
Ricard Tàpera, autor del cuento, y Betlem Agulló, hermana de Guillem Agulló, que ha puesto voz a la historia, nos explican cómo ha sido el proceso de creación de esta obra coral, ilustrada por Helga Ambak.
La vida y ya
La vida y ya Días de vacaciones
No somos conscientes de que la lluvia depende, en un porcentaje altísimo, de ellas. Sin plantas hay menos lluvia. Sin lluvia las semillas no germinan. Así funciona.
Economía social y solidaria
Tecnología Inteligencia Artificial y economía solidaria: ¿posibles aliadas?
¿Cómo debe relacionarse la economía solidaria con una tecnología que vulnera derechos humanos y ambientales constantemente? Cooperativas e investigadoras tecnológicas animan al movimiento a perderle el miedo y a utilizarla de manera crítica.
Multinacionales
Multinacionales Maersk y las rutas de complicidad con el genocidio israelí en Gaza
Crece la presión internacional contra la naviera danesa que está aprovisionando a Israel de armas para cometer el genocidio de Gaza en contra de las medidas cautelares tomadas por la Corte Internacional de Justicia.

Últimas

Eventos
Taller de podcast El Salto invita a estudiantes a explorar las posibilidades del formato audiovisual
Proponemos un taller de guion y producción de programas para estudiantes de comunicación y periodismo los días 24 de abril y 8 de mayo.
El Salto n.78
El Salto 78 Nueva revista, viejas injusticias: hablemos de Violencia Institucional
En el último número de la revista de El Salto dedicamos la portada y nuestro “Panorama” a una de las violencias que sufren las mujeres solo por el hecho de serlo, la que aún a día de hoy emana de un sistema irracional y patriarcal.
Opinión
Space X Los viajes al espacio y el efecto Katy Perry
El 2024 fue el año más caliente desde que hay registros, mientras que Katy Perry y un puñado de millonarias nos deleitaron con su viaje espacial cortesía de Jeff Bezos.
Más noticias
Estados Unidos
Estados Unidos La buena sintonía entre Trump y Meloni
Como era de esperar, los mandatarios mostraron afinidades políticas e ideológicas. La italiana insistió en la idea de “fortalecer Occidente”.

Recomendadas

Historia
Historia Cuando la solidaridad antifascista reunió a musulmanes, judíos y cristianos en la España republicana
Marc Almodóvar y Andreu Rosés rescatan a los combatientes árabes de la Brigadas Internacionales en el libro ‘Moros contra Franco. El antifascismo y la Guerra Civil española en el mundo árabe’.
Valencià
València Duelo colectivo y brecha de género, las consecuencias de la dana en la salud mental
Más allá de lo material, el sufrimiento mental continúa golpeando las vidas de l´Horta Sud. Mujeres cuidadoras y colectivos vulnerables encabezan un luto que todavía no ha encontrado descanso.
Galicia
Galicia La UE cava hondo: litio gallego para el nuevo militarismo europeo
En pleno rearme ordenado desde Bruselas, Galicia entra en el tablero geopolítico como potencial proveedor de litio para la industria de defensa. Un enclave de alto valor ecológico en Doade (Ourense) se convertirá en cantera para baterías militares.