We can't find the internet
Attempting to reconnect
Something went wrong!
Hang in there while we get back on track
Universidad
Estudiants de Telecomunicacions de la UPV reclamen l'existència d'exàmens de recuperació
Fa tres anys que exigixen el sistema de segones convocatòries que existix a la resta de carreres. Són una excepció dins la universitat al no comptar amb recuperacions en la majoria d’assignatures.
L’amenaça d’un tancament en l’Escola d’Enginyers en Telecomunicació (ETSIT) ha donat els seus fruits. La directiva, encapçalada per Alberto González des de 2012, signà ahir un document que els compromet a recolzar les reivindicacions de l’alumnat enfront de la Comissió Acadèmica de Títol el pròxim 26 d’abril. El següent pas és traslladar esta proposta de normativa a la Junta de Centre de la setmana pròxima, a on, de continuar el suport de la direcció, seria previsiblement aprovada per a la seua aplicació.
La plataforma "Per les recus" porta tres anys reivindicant per a Telecomunicacions un sistema de segones convocatòries com el de la resta de carreres
En l’acord assolit figuren algunes de les reivindicacions bàsiques que l’alumnat del grau d’Enginyeria en Telecomunicació, constituït en una plataforma anomenada “Per les recus”, porta tres anys reivindicant. La més important és que les guies docents de totes les assignatures reconeguen recuperacions que tinguen el mateix pes en la nota final que els de la primera convocatòria. D’altra banda, s’ha acordat que des de la delegació d’alumnes es presentarà una proposta de calendarització que evite que el temps entre primera i segona convocatòria siga massa reduït.
Per què no existixen les recuperacions?
Un dels pilars fonamentals del pla Bolònia era l’aplicació de l’avaluació contínua. Tot i això, és un fet generalitzat que les universitats espanyoles no han comptat amb els recursos necessaris per a aplicar les directrius de Bolònia en la seua forma ideal. Com explica Adrián Santes, del Front d’Estudiants Unificat, “l’avaluació contínua funciona en classes de déu alumnes, no en classes massificades amb huitanta persones com que les tenim hui en dia”.
Tot i que en primera instància es va pensar que amb el pla Bolònia no serien necessàries les segones convocatòries, la incapacitat per a fer efectiva l’avaluació contínua va demostrar que si ho eren. El curs passat, un primer toc d’atenció de l’Agència Nacional d’Evaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) va mobilitzar l’ETSIT per a incloure recuperacions en els primers cursos. Tot i això, Santes explica: “la gestió no s’ha fet bé i hi ha hagut ocasions en què la incorporació de recuperacions ha sigut pitjor, perquè ha comprimit més el calendari i la gent no ha tingut temps per a estudiar”.
L’alumnat demana que les segones convocatòries es contemplen dins d’una calendarització assequible per a examinar-se
Una de les reivindicacions de l’alumnat és, precisament, que les segones convocatòries es contemplen dins d’una calendarització assequible per a examinar-se. Actualment, la separació és de tan sols 4 o 5 dies des de la primera convocatòria, això en els casos als quals existixen recuperacions. “El que exigim no és una millor gestió que ens facilite les coses, sinó un dret que ens correspon”, expliquen des de la plataforma.
Segons indiquen des de “Per les recus”, la falta de recuperacions s’ha traduït en un alt percentatge d’expulsions entre els estudiants de la carrera. La Normativa de Progrés i Permanència de la UPV indica que no podran continuar amb els estudis aquells que “durant dos cursos consecutius, suspenguen el 50% dels crèdits matriculats”. Les dades aportades per la plataforma parlen de fins a 31 expulsats en el grau en cursos anteriors.
Fins ara, la direcció interpretava que oferir estes segones convocatòries es trobava fora del marc legal, ja que no hi havia una normativa oficial que garantira la seua presència. No obstant, des de Per les recus recorden que “la realitat és que quan es va vore que Bolònia no funcionava bé, la resta d’escoles van vore que s’havien d’aplicar les recuperacions”. Una rectificació de la qual per ara en l’Escola de Telecomunicacions només existix el compromís, després d’una mobilització de tres anys i l’amenaça de realitzar un tancament indefinit a dins l’edifici.