Deportes
La victòria del futbol divers

L’Hércules Paralímpic va nàixer fa quatre anys i ja ha estat quatre vegades campió de la Lliga Nacional de Futbol 7.

Hércules Paralímpico
El model d’equip inclusiu alacantí s’ha portat a altres ciutats de l’Estat. Paula Perales Martínez
23 nov 2019 07:00

En un camp de futbol caben moltes escenes. No només és gespa, graderies i porteries. En un camp de futbol es poden guanyar o perdre partits, es pot fer història, es pot sentir orgull o frustració, es pot compartir i es pot tenir esperança. És un espai en el qual gaudir de cada entrenament, de cada passada o de cada gol. El sentiment no el coneix ningú millor que aquell qui el viu, i tenir diversitat funcional no és condicionant per experimentar-lo.

Com cada divendres, Héctor Gadea entrena amb l’equip que als seus 40 anys l’ha fet quatre vegades consecutives guanyador de la Lliga Nacional de Futbol 7, l’Hèrcules Paralímpic. L’apassiona el futbol, però per la seua discapacitat no ha pogut jugar mai en cap club. “A tots ens hauria agradat dedicar-nos per complet a aquest esport”, apunta.

UNA FAMÍLIA ESPORTIVA

L’Hèrcules Paralímpic, que va nàixer fa quatre anys, és ja una família i els seus membres es donen suport tant en el camp com fora d’ell. La idea va sorgir dins de l’Hèrcules CF de la ciutat d’Alacant per ajudar a introduir en l’esport a les persones amb diversitat funcional. L’equip compta amb tres seccions: l’escola —enfocada en el joc d’iniciació i al qual pertanyen els jugadors amb major afectació—, l’equip intel·lectual —on els jugadors tenen discapacitat intel·lectual i juguen en una lliga inclusiva— i el primer equip —amb un rendiment més exigent i al qual pertany Héctor—. L’Hèrcules Paralímpic no té lliga femenina com a tal, però sí que tenen jugadores. Paloma Uriarte, directora esportiva i psicòloga de l’equip, ho explica: “En la lliga, la discriminació per sexe no existeix; el nostre és un club mixt en el qual tothom té cabuda”. Elles formen part de l’equip inclusiu, format per jugadors i jugadores amb diversitat funcional. Compta també sempre amb dos participants que no tenen diversitat funcional per dinamitzar l’equip. Arran de la iniciativa de l’Hèrcules, s’hi van sumar altres col·lectius com el Llevant i el Rayo Vallecano. Estan emparats per entitats com el Grupo SIFU, COCEMFE Alicante i Asisa.

Després de guanyar l’última lliga, l’ambient en els entrenaments és més relaxat. Les bromes en el camp no cessen. Estan contents, però saben que ningú no regala res. La nova temporada acaba de començar i ja estan preparant-se per a continuar la ratxa. “Sabem que, per guanyar, hem de seguir superant-nos”, apunta Héctor Gadea. Per a això compten amb el suport tècnic i psicològic de Paloma Uriarte. Per a ella, treballar amb els xics és un plaer. Confia plenament en el fet que la pràctica d’aquest esport els ajuda: “Han passat d’estar una mica discriminats, d’estar segregats a en l’àmbit social, a tenir una família, un equip, un grup de companys”, apunta Uriarte. I això és més que visible en el joc, on mai no falta un somriure, una mà o unes paraules d’alé als companys. Saben que, sense unió, no s’aconsegueixen els objectius.

El suport dins de l’equip és essencial, però fan falta més coses, com el suport mediàtic o econòmic. “Aquest grup, que ara és campió d’Espanya, a qualsevol altre país europeu cada jugador estaria cobrant al mes uns 5.000 euros i serien professionals, però ací no cobren. De fet, ells paguen una quota simbòlica perquè puguem mantenir l’assegurança del club”, apunta la directora esportiva. La visibilitat mediàtica augmenta cada vegada més, però de forma molt lenta: “Espere que siga com el futbol femení, que ha estat molts anys ací i sembla que ha començat a emergir. M’agradaria que ens passara el mateix”, afegeix Uriarte. Héctor recalca que necessiten molta ajuda perquè l’equip cresca: “Hi ha molta gent que no coneix l’esport adaptat i ens agradaria que el conegueren per practicar-lo”. Quant a inversió econòmica, Uriarte no titubeja: “La federació no aporta res. És una pena que per a aquests xics que realment s’ho mereixen no s’invertisca un euro. El que hi ha és perquè l’anem rascant, tocant portes de patrocinadors i així i tot és tot molt precari”.

En el camp Luis Gómez vespreja i s’aprecia un estadi com un altre qualsevol. No hi destaca més enllà de la pinada que l’envolta. Malgrat això, és difícil traure’ls d’allà: gaudeixen amb cada passada entre rialles i bromes. Però l’entrenament ha acabat, i els jugadors de l’Hèrcules Paralímpic han de deixar la pilota per tornar als seus treballs normals. Volen que siga així, perquè ells no són diferents: “Tenim algun aspecte particular, però som persones normals. No ens distingim, som iguals”, afirma Héctor Gadea. 

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

África
Alima Ngoutme “La solidaridad femenina es importante para que en África logremos la inclusión de los niños con discapacidad”
A través de su asociación, Alima Ngoutme, y a partir de una experiencia personal, ha concentrado sus esfuerzos por conseguir la plena inclusión social de los niños y niñas con discapacidad en su país natal, Camerún.
Personas con discapacidad
Inclusión laboral Ajustes razonables en el Art. 49 ET
La reforma del Art. 49 ET elimina el despido automático por incapacidad y prioriza ajustes razonables para garantizar igualdad en el empleo de personas con discapacidad.
Personas con discapacidad
Invisibles Cuando la discapacidad no se nota: “Prefiero no pedir adaptaciones a sentir que se me juzga”
Una persona puede ser discapacitada sin dar señales evidentes de ello, pero la sociedad no es consciente de esto. Para solventar las dificultades innecesarias a las que se enfrentan hay que actuar sobre la raíz.
Migración
Migraciones Recortes, despidos y desamparo: la crisis en los centros de acogida gestionados por Rescate Internacional
Usuarios, voluntarios y trabajadores vinculados a la ONG denuncian condiciones indignas, reducción de costes y falta de atención básica en los dispositivos gestionados por la entidad, que se financia con fondos públicos.
Andalucía
Derecho a la vivienda Andalucía se une a la movilización del 5 de abril con el precio de la vivienda en su máximo histórico
Sevilla, Málaga, Granada, Cádiz y Almería se unen a la manifestación estatal contra el negocio de la vivienda mientras el precio del alquiler en Andalucía alcanza sus máximos históricos y se ejecutan 157 desahucios mensuales en la comunidad
Madrid
Especulación urbanística La Operación Chamartín encara su paso final: “Desde el punto de vista del diseño urbano, es una bestialidad”
Madrid Nuevo Norte es una realidad desde que el pasado diciembre Adif y RENFE traspasasen sus terrenos a la sociedad promotora y este marzo se aprobase el proyecto de urbanización del primer sector urbanístico.
Argentina
Análisis Argentina vuelve a entrar en crisis: el nuevo rescate financiero del FMI
A pesar del brutal recorte realizado por el Gobierno de Javier Milei, Argentina ha vuelto a recurrir al FMI para hacer viable su plan económico ultraliberal. La crisis social y económica está servida.
Literatura
Belén Gopegui “Cada vez va a ser más importante crear movimientos en defensa de espacios analógicos”
En su última novela, ‘Te siguen’, la escritora indaga en las implicaciones políticas del colapso de la privacidad y los tozudos márgenes de acción donde se sigue dando batalla a la impotencia.
Opinión
Tribuna Sobre las movilizaciones del 5 de abril contra el negocio de la vivienda y por salarios y pensiones dignas
VV.AA.
El 5 de abril salimos a la calle a favor de salarios y pensiones mínimas dignas, lo que servirá también para fortalecer el movimiento por la vivienda y generar nuevas condiciones para tejer alianzas.
Barcelona
Crímenes del franquismo La Fiscalía acepta una denuncia por torturas durante el franquismo por primera vez en la historia
Blanca Serra, militante catalanista y víctima de torturas en la comisaría de Via Laietana será la primera persona en prestar declaración ante la Fiscalía de Memoria Democrática, más de dos años después de la aprobación de la nueva ley.

Últimas

Formación El Salto
Formación Masculinidades neoliberales: afectos de odio, cultura bro y extrema derecha
Abiertas las inscripciones para esta nueva propuesta de formación online, que abordará la relación entre el fortalecimiento de las derechas, el avance de un neoliberalismo desbocado y la aparición de culturas de género cada vez más conservadoras.
El Salto Radio
El Salto Radio Derechos o burocracia
Charlamos con Eva Belmonte, periodista y codirectora de Civio, en torno a la investigación que han realizado sobre las barreras que se encuentra la ciudadanía a la hora de relacionarse con las administraciones públicas.
València
València Acción contra pisos turísticos en València en la previa de la manifestación por la vivienda
Dos de los distritos más afectados por la turistificación, Ciutat vella y Poblats marítims, amanecen con pintadas en alojamientos dedicados al turismo residencial.
Más noticias
Economía
Aranceles Trump anuncia nuevos aranceles del 20% a Europa en “el día de la liberación”
El presidente de los Estados Unidos vuelve a amenazar con impuestos a las importaciones que, según él, son respuesta a los gravámenes sobre empresas estadounidenses en Europa.

Recomendadas

Galicia
Vivienda ¿Por qué no nos atrevemos a hablar de rentismo popular? Cuando tu casero no es un fondo buitre
Activistas y especialistas abordan la incidencia y la responsabilidad de los pequeños propietarios en el problema de la vivienda en Galicia, donde es especialmente incidente, y en el resto del Estado.
En el margen
Laurent Leger-Adame “Fotografiar cuerpos negros es añadir narrativas que no están presentes en la fotografía mainstream”
Este fotógrafo nació en territorio de ultramar francés pero se crió en París y ha vivido y trabajado profesionalmente en Estados Unidos y Argentina. Actualmente reside en España, donde ha venido realizando diversos trabajos con la afrodiáspora.
Asturias
Asturias Cinco muertos en la mina de Zarréu: demasiadas preguntas sin respuesta
El accidente más grave en la minería asturiana en casi tres décadas vuelve a poner en cuestión el sistema de permisos, controles y ayudas públicas para minas en proceso de reconversión.