Antifascismo
Els carrers de València recorden a Davide, jove antifeixista, trenta anys després

Un recorregut pels carrers del centre de València recorda a Davide. Jove antifeixista, militant del moviment llibertari i d’okupació, va morir assassinat ara fa 30 anys.
ANIVERSARI DAVIDE
Durant el recorregut algunes de les participants anaven pintant amb un stencil on es podia llegir Ni guerra entre pueblos ni paz entre clases Lucas Guerra
18 dic 2023 06:00

Memòria de vida, d’amor, memòria de companyerisme i antifeixisme. El passat 3 de desembre un grup d’amigues, companyes i persones afins, acompanyades de la seua germana, feien un recorregut per diversos espais i locals de València en homenatge a David Ángel Ribalta Vázquez, més conegut pel seu entorn com a Davide. Aquest jove antifeixista, d’origen gallec, va ser assassinat al Kasal Popular de València el 4 de novembre de 1993 quan tenia vint-i-quatre anys.

Fou en el transcurs d’unes jornades antimilitaristes al Kasal Popular on van aparèixer tres persones, dos austríacs i un suís. Anaven borratxos i amb ganes de brega, segons narren els testimonis. Davide, que no era una persona que es quedava indiferent quan hi havien comportaments d’aquest tipus a l’espai i que a més parlava alemany, s’hi va acostar i els va demanar que marxaren. En un moment donat, Eugen Wenger, d’origen suís, va treure una navalla i li va clavar al cor. Hores després Davide moria a l’Hospital Clínic de València.

Eren anys convulsos. Van començar a apareixer personatges com ara José Luís Roberto Navarro, alias 'el cojo', advocat i empresari que liderava la Coordinadora Obrera Sindicalista (CONS), i fundador anys després de España 2000. Encara hui es una figura clau en la extrema dreta valenciana i conegut empresari als clubs d’alterne de València i a la seguretat privada sent propietari de Levantina de Seguridad. Les agressions als activistes d’esquerres per part dels neonazis cada volta es produïen més a sovint. Al llibre Antifeixistes de Miquel Ramos, Óscar recorda “un concert de un grup de ska i reggae alemany a un local anomenat Babia, a pocs metres del recentment okupat Kasal Popular. Es presentaren varis nazis i començaren a increpar als assistents i a fer la salutació feixista. La batalla campal va ser mítica. Era una cosa que no s’havia de repetir”.

ARTICLE LEVANTE DAVIDE
Article que va fer el Levante tras la mort de Davide

A les Falles de 1992, Acción Radical, organització neonazi establida a València, va organitzar els primers concerts de RAC (Rock against Communism) a l'Estat Espanyol. Als concerts per La Raza, com els van anomenar, van acudir centenars de neonazis de tot el Estat Espanyol i d’altres països europeus. Durant tot el día del concert es van veure per la ciutat de València varios grups de neonazis. Aquesta organització publicava un fanzine nazi que es deia Bandera Negra, on va apareixer una imatge de Davide envoltada d’insults.

També van apareixer per la ciutat de València pintades com ara “Davide, tú serás el siguiente”,on la signaven amb total impunitat. Feien referència a la mort de Guillem Agulló que huit mesos enrere moria assassinat a mans d’uns neonazis a Montanejos. Davide i ell eren amics, companys de militància en la Assemblea Antifeixista de València i al SHARP. Davant l’auge de la extrema dreta joves d’esquerres, llibertaris, autònoms, okupes, internacionalistes, van organitzar-se per lluitar per un món millor i en contra del feixisme. El Kasal Popular era un dels espais on militava Davide i on va desenvolupar gran part de la seua lluita.

Han passat 30 anys i les persones que el coneixien, com ara Francisco Collado, autor del llibre Abriendo puertas, el recorda com “una persona amb molt de carisma i determinació, molt seriós amb el seu compromís polític i gran persona [...] un amic i company de la lluita antifeixista, internacionalista i okupa des d’una vessant llibertària i autònoma”. Jesús Arteaga, ‘El Jipy’, cantant de Skaparapid, tot i que  no va poder estar present a l’homenatge, per a ell l’acte significa que “Davide segueix ocupant en la nostra ment i en el nostre cor un espai vital inesborrable [...] els qui van tindre la sort de conèixer-lo seguim recordant la seua autodeterminació anticapitalista, la seua visió per a la lluita i l’acció, conjugant tan pràctica com teoria, perquè va estar present en tots els fronts que va poder, incloent la vessant ideològica”.

DAVIDE ARXIU
Davide | Foto d'arxiu

El recorregut ha començat davant de Flora 6, on es situava el Kasal Popular, allí s’han recordat totes les activitats, jornades i assemblees que es feien. Alfons, que en aquells temps tenia setze anys, recorda l’espai com “una escola d’aprenentatge on va créixer en la vessant personal i política”. S’ha continuat caminant fins al carrer Palma, situat al barri del Carme, on es estava el primer lloc en el qual va aterrar Davide després de viure una temporada a Castelló. Allí es va okupar un espai com a centre social i vivenda. En aquells dies “el barri del Carme i la plaça de Carme eren el centre neuràlgic del moviment okupa”. Com recorda Marian “jo no tenia res a veure amb aquest ambient, però quan van vindre tota aquesta gent a okupar i vaig veure tot el que feien em va canviar molt tota la meua forma de pensar [...] eren joves que ells sols, sense subvencions i sense ser una empresa, organitzaven activitats, jornades, concerts..parlàvem d’ecologisme, feminisme i tot era gratuït! (exclama amb un somriure a la boca).

També es recordà el problema de l’heroïna en aquells anys i el paper de denuncia i lluita del moviment okupa en aquest sentit. Continuem pel barri del Carme fins al carrer Corona, on es fa una parada on estava obert el bar La Manola, freqüentat per Davide i les seues amigues i companyes, on van compartir converses, riures i cerveses. Al mateix carrer Corona va viure Davide, okupant la segona planta d’un edifici amb altres amigues. Olvido, amiga i companya, recorda la seua habitació “pintada a l’estil gallec” “la seua terra galega la tenia bastant dins” apunta Pepe. El mític bar Vito Lumbagui va ser un altre dels espais on aturar-se i des d’on un dels seus companys  es va endollar un altaveu on sonaven les cançons de la seua banda sonora del moment.

L’última parada, abans d’anar a El punt, espai lliure d’aprenentatge a dinar, va ser al carrer on estava situada Amanecer “una casa reivindicada només de dones” com recorda Olvido. En un mur d’aquest carrer s’ha fet un mural en record a Davide, on es pot veure un dibuix que ell portava tatuat al costat, i on es pot llegir “Davide, la lluita continua”. Com alguna de les presents va dir, “Davide ha deixat una llavor dins del cor de cadascuna de nosaltres”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Memoria histórica
No olvidamos Armas pal pueblo
Tratando de seguir el rastro y procedencia del armamento usado por la guerrilla libertaria, tanto en el estado español como en el francés.
Fascismo
Memoria antifascista Allí donde hay humo, hay fuego
A unos días de las elecciones alemanas, donde la ultraderecha acude fortalecida, un repaso sobre el proceso de desnazificación posterior a la Segunda Guerra Mundial y sus medias verdades.
Antifascismo
Memoria Carta de una adolescente antifascista
Me asusta pensar que cada vez más jóvenes votan a la ultra derecha, y me hace pensar en el dicho: “un pueblo que olvida su historia está obligado a repetirla”
Madrid
La burbuja del alquiler Sumar, Podemos y sindicatos de inquilinos presionan para convertir en indefinidos los contratos de alquiler
Sumar lanza una propuesta legislativa para transformar en indefinidos los contratos de alquiler, una de las principales demandas de la manifestación por la vivienda del 5 de abril. Una moción de Podemos, rechazada en el Congreso, pedía lo mismo.
Líbano
Ocupación israelí Israel incumple el acuerdo de paz y mantiene tropas en el sur de Líbano para “vigilar” a Hezbollah
El Ejército sostiene la ocupación de cinco colinas a lo largo de la frontera tras evacuar sus soldados de decenas de municipios. Miles de civiles regresan a sus casas para descubrir que lo han perdido todo.
Galicia
Galicia La Xunta de Feijóo, condenada por negar visitas a una mujer que murió de cáncer por tener covid-19
La jueza dice que la situación exigía “flexibilizar” las medidas de prevención. Falleció a inicios de 2022 en el Hospital Álvaro Cunqueiro durante los últimos meses de la administración del jefe del PP con Julio García Comesaña de conselleiro.
Egipto
Egipto Ashraf Omar continúa en prisión provisional por dibujar
Ashraf Omar, caricaturista político del medio digital AlManassa, sigue en prisión preventiva indefinida tras ser arrestado violentamente en su domicilio el 22 de julio de 2024.

Últimas

Justicia
Justicia Rubiales, condenado por agresión sexual y absuelto del delito de coacciones
18 meses de multa con cuota de 20 euros al día por un delito de agresión sexual. Es la condena al expresidente de la RFEF Luis Rubiales por los hechos ocurrido en la ceremonia de entrega e medallas del pasado mundial celebrado en agosto en Sidney.
Tribuna
Tribuna Verde de ecosocial, verde de educación pública
En nuestras aulas se ha colado una prisa ansiosa, que juzga al alumnado como un gasto, que lo dirige, poco a poco, a un mundo laboral tecnoptimista y completamente atomizador.
Más noticias
El Salto Radio
El Salto Radio Humedales necesarios
Damos un paseo radiofónico por algunos de los humedales de Andalucía, espacios fronterizos entre el mar y la tierra, tan necesarios para nuestra supervivencia. Lo hacemos con Juan Martín Bermúdez, de SALARTE y algunos oyentes.
Fascismo
Memoria antifascista Allí donde hay humo, hay fuego
A unos días de las elecciones alemanas, donde la ultraderecha acude fortalecida, un repaso sobre el proceso de desnazificación posterior a la Segunda Guerra Mundial y sus medias verdades.

Recomendadas

Feminismos
Ana Bueriberi “El activismo tiene que ser colectivo: para contribuir al cambio es imprescindible despersonalizar la causa”
La periodista madrileña Ana Bueriberi reconoce que no sintió la discriminación hasta que llegó a la Universidad. Hoy, desde el proyecto Afrocolectiva reivindica una comunicación antirracista, afrofeminista y panafricanista.
Inteligencia artificial
Militarismo La máquina de los asesinatos en masa: Silicon Valley abraza la guerra
Las fantasías distópicas sobre los futuros usos de las máquinas en la guerra están más extendidas que el relato de lo que ya está pasando en los campos de batalla.
América Latina
Extrema derecha Los soldados de Donald Trump en América Latina
Mientras algunos presidentes latinoamericanos, con mayor o menor ímpetu, intentan ponerle freno, otros tantos se arrodillan y le rinden pleitesía sin recibir nada a cambio. ¿Quiénes son los súbditos latinoamericanos de Trump?