We can't find the internet
Attempting to reconnect
Something went wrong!
Hang in there while we get back on track
Urbanismo
El veïnat de Ciutat Vella es mobilitza contra el "Timo PEP"
El PEP (Pla Especial de Protecció) de Ciutat Vella pretén requalificar 50 vivendes al barri, a més de 70 llicències d’ús turístic en tràmit, el que suposarà augmentar la turistificació del veïnat.
La campanya Veïnat en Perill d’Extinció va celebrar aquest dilluns una cacerolarda a la plaça del Carme en rebuig al Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella, per considerar-ho “una desprotecció absoluta” segons el seu portaveu Lluís Mira. Les veïnes i veïns van posar fotografies de l’equip municipal de govern cap per avall, per considerar-los responsables de “fer un barri per al turisme” segons va declarar un veí de Ciutat Vella.
Després del llançament del videoclip “Timo PEP”, la setmana passada, el veïnat ha tornat a fer una protesta davant un pla que promou la turistificació. En concret, més de 50 edificis singulars i 70 edificis amb llicències en tràmit poden acabar dedicats al turisme en un barri on el 10% de vivendes estan anunciades a Airbnb, segons la plataforma València no està en Venda. Lluis Mira, portaveu de Veïnat en Perill d’Extinció, critica la desprotecció del veïnat que suposa el PEP: “Un exemple de la hipocresia de les institucions es dir que Ciutat Vella està protegida i declarar hotelitzable més d’un terç de la seua superfície”.
Entre les fotografies que varen ser girades estaven les de l’actual regidor d’urbanisme, Vicent Sarrià (PSPV), i la de l’alcalde de València, Joan Ribó (Compromís). “Veiem que des del consistori s’està mostrant molt poca implicació per a recuperar la residencialitat. Institucionalment ho diuen quan fan els comunicats, però després fallen quan redacten les normes” assegura el portaveu de la campanya. Malgrat això, des de Veïnat en Perill d’Extinció veuen el PEP, que actualment es troba en procés d’al·legacions, com una bona oportunitat per equilibrar el turisme en el barri. “De cap de les maneres estem en contra del turisme, el que volem es que eixe turisme estiga equilibrat amb la residencialitat”, assegura Lluis Mira.
Paula, una veïna del barri, assegura que es senten amenaçats: “gent de 80 anys s’està anant del barri en el que ha viscut tota la seua vida”. D’altra banda assenyala que la gran quantitat de turistes al barri afecta a les relacions socials entre veïns de tota la vida. “Si la gent en la qual confie per cuidar de la meua filla en una urgència desapareix es va a quedar un barri molt bonic, però sense gent vivint dins”, sentència.
Des de la campanya asseguren que l’expulsió del veïnat no sempre es visible, perquè els motius son diversos. “Coneixem molts casos de gent quan té el segon fill canvia de barri, i se’n va a un altre on hi ha més col·legis, parcs, instal·lacions esportives... Es com una espècie d’autoexpulsió” declara el portaveu de la campanya. D’altra banda està la gent expulsada per l’efecte directe del turisme, per la no renovació del lloguer o per la pujada de preus de fins i tot un 20%, una situació, segons Lluís Mira, prou comú al barri en els últims anys.