Plurilingüismo
Una llengua per a governar-los a tots

El mínim d’un 25% d’estudis en valencià previst en la Llei de Plurilingüisme ha despertat les alarmes entre els qui ho veuen com una amenaça al castellà, una tesi a la qual s’han sumat els partits de la dreta.

plurilinguismo foto
La manifestació a Oriola reuní més de 15.000 persones | Agencia EFE
23 ene 2020 11:00

El curs vinent els instituts del País Valencià començaran a aplicar la Llei de Plurilingüisme aprovada el 2018. L'imminent aterratge de la nova norma ha fet despertar totes les alarmes entre els defensors de l'espanyol que la veuen com una amenaça fins al punt que dissabte passat 18 de gener es van convocar diverses manifestacions en contra. Si bé l'afluència va ser generalment moderada, a Oriola, capital de la Vega Baja (el Baix Segura en valencià), l'èxit va ser massiu. Després de l'arribada d'autobusos des de distints municipis, van protestar vora 15.000 i 20.000 persones segons la policia local.

L'oposició a la llei, promoguda per l'associació Hablamos Español i la FAPA Gabriel Miró —presidida per un regidor de Ciudadanos—, pretén denunciar la “imposició” del valencià en una zona que sempre s'ha pogut acollir a l'exempció de l'assignatura de valencià. Una figura emparada per la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià de 1982 que permet a l'estudiant no ser avaluat en l'assignatura de valencià. No obstant això, la Conselleria d'Educació recorden que el percentatge d'alumnes que demana evitar-la ha descendit amb els anys i no supera el 16%.

El percentatge d'alumnes que demana l'exempció de l'assignatura de valencià ha descendit amb els anys i no supera el 16%

Paradoxalment, l'exempció d'una de les llengües oficials a l'Estatut es pot continuar demanant malgrat la nova Llei de Plurilingüisme, ja que no anul·la l'anterior normativa. El canvi fonamental d'aquest text consisteix a abandonar l'anterior sistema de 'línies' que segregava l'alumnat d'acord amb l'idioma en què escolliren estudiar i que, segons la Conselleria, havia deixat els percentatges d'aprenentatge del valencià estancats. 

Al contrari, el text de 2018 preveu l'aplicació d'un mínim del 25% de l'aprenentatge en valencià i un altre 25% en castellà, a més del 15% en anglés. La resta d'hores, així com el repartiment d'assignatures, seran consensuades pel consell escolar del centre “d'acord amb el seu context sociolingüístic”, però les combinacions possibles fan que no es puga excedir el 60% de castellà o valencià. 

Els intents de la Conselleria per a apaivagar l'oposició social a la norma han topetat contra un mur. Ni la “implementació flexible” del pla, ni la capacitació per al professorat que ho requerisca, ni la generació de “contacte transversal” amb la llengua a través d'assignatures més pràctiques com ara la música o la plàstica han resultat suficients. Per als seus opositors, la “llibertat d'elecció”, tant com per a decidir que els fills estudien castellà com perquè no aprenguen valencià, és irrenunciable. 

La carta de la llibertat

A esta tesi s'han sumat també les tres dretes parlamentàries. Tant Vox, com el PPCV com Ciutadans van protestar a Oriola de la mà dels convocants després que se'ls demanara no aparéixer amb símbols partidistes. Cadascú a la seua manera, han mostrat una furibunda disconformitat amb una norma que, malgrat tot, feia dos anys que estava aprovada.

En el cas dels populars, que ja havien batallat amb contundència contra el decret de plurilingüisme anterior que el Tribunal Superior de Justícia va acabar de tombar, sorprén la virulència mostrada contra una llei força semblant a la que proposava el conseller Font de Mora durant els últims anys de govern del PPCV. En concret, el seu model trilingüe consistia a oferir un 33% en valencià, un 33% en castellà i un 33% en anglés i va rebre àmplies crítiques per part de la comunitat educativa, que el considerava una eliminació encoberta de l'aprenentatge en valencià en tant que el marginava i impedia els programes d'immersió.

Sorprén la virulència mostrada pels populars contra una llei força semblant a la que proposava el conseller Font de Mora durant els últims anys de govern del PPCV

No ha sigut fins a les actuals protestes que la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha anunciat que buscaran la manera de recórrer la llei davant del Tribunal Constitucional. Per la seua banda, també el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha assegurat que portarà la llei al Parlament Europeu perquè considera que “està violant clarament l'article 6 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, que recull el dret a la llibertat de tots els ciutadans, i no hi ha res més lliure que poder expressar-se i educar-se en la llengua que cadascú vol”.

Malgrat tot, els seus posicionaments respecte dels models educatius per a les comunitats bilingües és ben dispar depenent de les circumstàncies. Mentre que el PP i Ciutadans coincideixen al País Valencià en contra del model plurilingüe, a Catalunya es van quedar a soles en la defensa d'un model plurilingüe com a alternativa a l'actual, basat en la immersió lingüística en català. En canvi, si viatgem a Galícia, és Ciudadanos qui denuncia la “imposició lingüística” del govern popular de Feijóo, qui va implantar un equilibri a parts iguals entre galec i castellà.

Precisament allí va nàixer en 2007 l'assóciacio Galicia Bilingüe, l'embrió de l'actual Hablamos Español, creada en 2017 i autodefinida com a “l'única associació nacional que defensa els drets dels hispanoparlants a viure en espanyol”. Així, sustenten el dret dels xiquets a “estudiar en la seua llengua materna” i alerten dels problemes d'aprenentatge que se'n podrien derivar en cas de no fer-ho així, fins i tot vinculant-ho al “fracàs escolar”.

"És un moviment en contra del valencià. No diuen res contra l’anglés, ni una sola pancarta en contra", defén Francesc Felipe

Al seu web fins i tot es pot trobar un informe enviat a l'ONU sobre “la situació dels drets lingüístics dels hispanoparlants a España”, tot alertant de la seua vulneració en les autonomies amb dues llengües oficials. El Salto País Valencià ha tractat de parlar amb l'associació com a promotora de les protestes del passat dissabte, però després d'un primer contacte no ha tornat a rebre resposta.

“És un moviment en contra del valencià. Va contra el dret dels xiquets d'aprendre les dues llengües oficials”, defensa Francesc Felipe, d'Escola Valenciana, en referència a les recents manifestacions. “No diuen res sobre l'anglés, ni una sola pancarta en contra”, argumenta a favor seu. Malgrat tot, insisteix que aquest fenomen no representa tot el Baix Segura i que també “hi ha moltes altres manifestacions públiques” a favor de l'ensenyança en valencià.

El valencià, en cures intensives

Les alertes davant la presumpta vulnerabilitat del castellà a causa de l'avanç del valencià contrasta amb l'últim informe del Consell d'Europa sobre Llengües Minoritàries. Un extens treball que avalua l'estat de salut dels idiomes que es parlen a Espanya d'acord amb diversos paràmetres i que ha assenyalat l'estat global del valencià coma “preocupant”.
El Consell d’Europa critica que “resulta impossible” aplicar programes d'immersió en valencià

És en l'aspecte educatiu concretament on constata un important detriment en tots els nivells, des de la formació infantil a la superior, i assegura que l'administració no està garantint el dret a estudiar en valencià. Encara més, l'informe fa una certa crítica a la Llei de Plurilingüisme de 2018, ja que considera que amb ella “resulta impossible” aplicar programes d'immersió en valencià, al mateix temps que assenyala que “la majoria d'escoles no arriben al nivell màxim d'ensenyança en valencià”, establert en el 60%.

Des d'Escola Valenciana, la federació més important d'associacions educatives per la llengua, coincideixen amb el criteri d'avançar cap a un model d'immersió, però tenen els peus en la terra. Felipe adverteix que els intents anteriors durant el govern del Botànic es van topar de front amb la justícia i que mentre la LOMQE —la llei orgànica d'educació aprovada durant l'era Rajoy— continue vigent, hi ha poc a fer. Actualment, tan sols l'educació infantil permet la immersió. Per ara, la seua proposta per a les comunitats educatives és que assolisquen el 60% de valencià que la llei estableix com a límit.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Plurilingüismo
Lenguas de Extremadura Aníbal Martín: “Somos una comunidad autónoma que no se escucha”
Aníbal Martín, escritor, estudioso y divulgador de las diferentes modalidades lingüísticas extremeñas, analiza los procesos de minorización cultural en la región, sus hablas y su historia.
Plurilingüismo
Lenguas extremeñas Aprobado declarar al estremeñu como Bien de Interés Cultural, con el único voto en contra de Vox
La propuesta presentada por Unidas por Extremadura ha contado con el voto favorable de PP y PSOE, mientras que Vox ha vinculado el estremeñu a hablar “un mal castellano”, al “aislamiento” y a un “problema identitario”.
Baleares
Plurilingüismo Mallorquines y mallorquinas salen a la calle y gritan un rotundo “Sí a la llengua”
La Plaça Major de Palma se quedó pequeña para albergar a las miles de personas que acudieron al acto organizado por la OCB en defensa del catalán.
Líbano
Líbano Cinco décadas sin paz ni justicia en Líbano
El país mediterráneo conmemora el 50 aniversario desde el inicio de la guerra civil, un conflicto cuyos crímenes no se han juzgado y cuyos desaparecidos no se han encontrado
La vida y ya
La vida y ya Días de vacaciones
No somos conscientes de que la lluvia depende, en un porcentaje altísimo, de ellas. Sin plantas hay menos lluvia. Sin lluvia las semillas no germinan. Así funciona.
Economía social y solidaria
Tecnología Inteligencia Artificial y economía solidaria: ¿posibles aliadas?
¿Cómo debe relacionarse la economía solidaria con una tecnología que vulnera derechos humanos y ambientales constantemente? Cooperativas e investigadoras tecnológicas animan al movimiento a perderle el miedo y a utilizarla de manera crítica.
Multinacionales
Multinacionales Maersk y las rutas de complicidad con el genocidio israelí en Gaza
Crece la presión internacional contra la naviera danesa que está aprovisionando a Israel de armas para cometer el genocidio de Gaza en contra de las medidas cautelares tomadas por la Corte Internacional de Justicia.
El Salto n.78
El Salto 78 Nueva revista, viejas injusticias: hablemos de Violencia Institucional
En el último número de la revista de El Salto dedicamos la portada y nuestro “Panorama” a una de las violencias que sufren las mujeres solo por el hecho de serlo, la que aún a día de hoy emana de un sistema irracional y patriarcal.

Últimas

Eventos
Taller de podcast El Salto invita a estudiantes a explorar las posibilidades del formato audiovisual
Proponemos un taller de guion y producción de programas para estudiantes de comunicación y periodismo los días 24 de abril y 8 de mayo.
Ayuntamiento de Madrid
Residuos La “motosierra de Almeida” no frena la oposición social al cantón de la limpieza en Montecarmelo
Los vecinos no entienden por qué el Ayuntamiento madrileño no accede a construir el cantón en una parcela técnicamente viable y que no afectaría a miles de niños y la única zona verde del barrio.
Crisis climática
Crisis climática La UE se entrega al ardor guerrero mientras descuida la crisis social y la emergencia climática
Varios países de la UE ya están recortando drásticamente en servicios públicos y estado del bienestar para poder costear el aumento del presupuesto militar.
Opinión
Space X Los viajes al espacio y el efecto Katy Perry
El 2024 fue el año más caliente desde que hay registros, mientras que Katy Perry y un puñado de millonarias nos deleitaron con su viaje espacial cortesía de Jeff Bezos.
Estados Unidos
Estados Unidos La buena sintonía entre Trump y Meloni
Como era de esperar, los mandatarios mostraron afinidades políticas e ideológicas. La italiana insistió en la idea de “fortalecer Occidente”.
Series
Series Masculinidad hegemónica o plomo: la sátira contra los hombres en ‘The White Lotus’
La serie culmina de forma trágica, llevando al extremo la lógica neoliberal, y se cuestiona si es posible una transformación que no termine cooptada por el propio patriarcado.

Recomendadas

Historia
Historia Cuando la solidaridad antifascista reunió a musulmanes, judíos y cristianos en la España republicana
Marc Almodóvar y Andreu Rosés rescatan a los combatientes árabes de la Brigadas Internacionales en el libro ‘Moros contra Franco. El antifascismo y la Guerra Civil española en el mundo árabe’.
Valencià
València Duelo colectivo y brecha de género, las consecuencias de la dana en la salud mental
Más allá de lo material, el sufrimiento mental continúa golpeando las vidas de l´Horta Sud. Mujeres cuidadoras y colectivos vulnerables encabezan un luto que todavía no ha encontrado descanso.
Galicia
Galicia La UE cava hondo: litio gallego para el nuevo militarismo europeo
En pleno rearme ordenado desde Bruselas, Galicia entra en el tablero geopolítico como potencial proveedor de litio para la industria de defensa. Un enclave de alto valor ecológico en Doade (Ourense) se convertirá en cantera para baterías militares.