We can't find the internet
Attempting to reconnect
Something went wrong!
Hang in there while we get back on track
Medio ambiente
Salvem la Font Baixa s’organitza per a defensar l’últim reducte d’horta a Alfafar
L'Horta de València i el seu sistema de reg d'origen àrab, amb més de 1200 anys d'antiguitat i en risc de desaparició, van ser declarats Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) en 2019 per la FAO. Una important distinció internacional per ser “un espai dinàmic, complex, on coexisteix cultura, biodiversitat i tècniques agrícoles, els quals són vitals per a aconseguir la sobirania alimentària, generar mitjans de subsistència i enfrontar la crisi climàtica”.
La Plataforma Salvem la Font Baixa és una associació de veïnes i veïns d'Alfafar, així com de pobles del voltant que es presentarà al públic en general en una assemblea oberta el pròxim 23 de març a les 19 hores a l’Ajuntamente d’Alfafar. L'esdeveniment serà també un moment per a animar a participar a aquelles persones i organitzacions que compartisquen els seus objectius. “Necessitem que els col·lectius amb més experiència en les lluites pel territori del País Valencià siguen sensibles també a la realitat de l’Horta Sud”, assenyalen veïns de la Plataforma.
En un informe pericial desenvolupat per la Fundació Assut, utilitzat com a eina de treball per la plataforma i facilitat a El Salto, es posa l'accent en el reconeixement a l’horta metropolitana com la més important d'Europa. A més, un dels activistes assegura que “la partida de l'Orba i la Font Baixa són un clar exemple d'aquest espai únic. Malgrat tindre totes les característiques d'un espai agrícola, estan catalogats com terreny urbanitzable i, per tant, en perill de desaparició”.
Salvem la Font Baixa assenyala que el PAI d'Alfafar significaria “la destrucció de l'última zona d'horta periurbana d'Alfafar”
Com a objectiu immediat la Plataforma aposta per la paralització immediata del PAI de la Font Baixa, és a dir, detenir el desenvolupament urbanístic de la partida de la Font Baixa II situada en el terme d'Alfafar, en l’Horta Sud. En aquest espai, de 140.000 m², es pretenen construir 36 torres d'entre 8 i 10 altures, per al voltant de 1.200 habitatges, que ja van ser aprovades per l'Ajuntament d'Alfafar en la sessió plenària del 8 d'abril de 2019. Salvem la Font Baixa assenyala que el PAI d'Alfafar significaria “la destrucció de l'última zona d'horta periurbana d'Alfafar”. La partida d'Orba és un altre terreny d'Horta d'Alfafar i la plataforma també porta la reivindicació de protegir-la. Està catalogat com urbanitzable encara que de moment no existeix la intenció de construir.
Per la seua banda, l'alcalde Juan Ramón Adsuara, del PP, ha reivindicat el projecte com un “ecobarrio”, incloent en el seu disseny habitatges bioclimàtics i propostes que han estat, per exemple, sobre la taula en la lluita contra el PAI de Benimaclet. “Quant als habitatges, està previst que siguen finques l'altura de les quals anirà disminuint des de la part més pròxima a l'àrea comercial, on se situaran les més altes, cap al nucli urbà”. No obstant això, des de la plataforma asseguren que es tracta més aviat d'una operació de greenwashing, una llavada de cara en clau verda, ja que la construcció d'aquest nou barri “ofegaria al poble, ja que creixeria de manera descontrolada amb tot el que això suposa”.
“Volen fer un pelotazo urbanístic amb aquest terreny privat destruint el darrer reducte d'horta urbana d'Alfafar en un context d'emergència climàtica”
En un comunicat, la plataforma ha assenyalat que des del punt de vista legal pretenen d'una banda que “l'Ajuntament d'Alfafar desenvolupe les eines amb les quals compta el Pla d'Acció Territorial de l'Horta per a la protecció de la Font Baixa”. D'altra banda, diuen, lluitaran perquè la zona d'horta siga classificada com “no urbanitzable” en el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU). No obstant això, la qüestió és més profunda, perquè l'Ajuntament i l'Agrupació d'Interés Urbanístic no està fent res il·legal, la normativa és va complint. El problema és més de sentit comú, defenen: “Volen fer un pelotazo urbanístic amb aquest terreny privat destruint el darrer reducte d'horta urbana d'Alfafar en un context d'emergència climàtica”.
Per la seua banda, Compromís per Alfafar va sol·licitar, al novembre de l'any passat, al Parlament Europeu que protegira “l'últim tros d'horta cultivada del poble”. També, el 19 de gener, va presentar al·legacions al PAI de l'Ajuntament i un escrit a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, indicant que no existeix catàleg de béns i patrimoni, per la qual cosa ha indicat l'agrupació “no pot aprovar-se el PAI”.
Finalment, des de la Plataforma Salvem La Font Baixa s'ha organitzat una concentració en defensa de l'horta i contra el PAI, per al diumenge 7 de maig a les 12.00. “Animem a totes les persones sensibles amb l'horta i el canvi climàtic, al fet que vinguen, que ens unim i que juntes detinguem aquest ecocidi”, conclou una activista.