Huelga feminista
Un segon 8 de Març que ho canviarà tot

Una altra jornada històrica del moviment feminista que culmina amb mobilitzacions massives en les principals localitats del País Valencià. Des de primera hora del matí, les feministes han desplegat un repertori similar al de l’últim 8M que ha tornat a culminar amb desbordaments multitudinaris.

Porta de la Mar violeta Casado
Porta de la Mar de València de violeta per la vaga feminista de 2019. Gonzalo Sánchez

Les dones valencianes ho han tornat a fer. Per segon any consecutiu han aconseguit demostrar que són capaces d’aturar el país amb la seua protesta. Des de la marxa nocturna, al torn de la mitjanit, pels carrers del centre històric de València, fins a les multitudinàries riuades morades en les principals ciutats i pobles per tot arreu del territori, al País Valencià succeïren moltes coses. 

La primera acció visible del moviment fou a València, amb eixa marxa de la nit anterior. Les feministes van voler començar recordant a les qui ja no estan. Centenars de dones marxaren amb veles per acabar fent un homenatge a aquelles que foren assassinades. En altres localitats com Elx o Castelló, diverses estàtues en les principals ubicacions van amanèixer amb davantals.
El moviment va voler començar recordant a les qui ja no estan
A primera hora del matí, eren desenes les piqueteres que, molt matinadores, emprenien el seu recorregut. En València foren dos columnes, una que va partir de la rotonda de la Pantera Rosa i una altra amb epicentre en Benimaclet. Ambdues van aconseguir el seu propòsit de detindre durant una estona el tràfic. Visibilitzar que, si elles paren, tot es para.
Editorial
Huit dies de revolta feminista

Enguany el feminisme vol remarcar també la interseccionalitat del moviment, que és també antiracista i anticapitalista.


El piquet va aconseguir aturar la circulació dels vehicles durant vora quinze minuts, abans de començar un combatiu recorregut piqueter. Demostraren amb la seua presència que este no era un divendres qualsevol. A l’extrem sud de la ciutat, un altre piquet també va parar el transit i va desenvolupar el seu trajecte informatiu pel barri de Russafa. Sindicats com CNT també en feren en les instal·lacions de la càrnia Servicarne i junt amb la CGT arribaren també a tendes de roba del centre de València sota consignes com “la doble jornada em té extenuada”. També visitaren la seu de Correus, amb qui existeix un conflicte laboral obert.

A les 10 del matí, com l'any anterior, la comissió de cures va convocar una concentració en l'estació del nord de valència. Allí, van visibilitzar eixes tasques domèstiques que quasi sempre recauen en elles. De forma pedagògica però reivindicativa, explicant a tot el qui passava per allí el seu motiu de protesta.

Mentre açò succeïa al cap i casal, la resta de principals poblacions del País Valencià també vivia concentracions multitudinàries i piquets informatius. A Alacant foren milers les persones que abarrotaren la concentració matutina en el mercat central. El mateix ocorregué a Elx, en la plaça de l’Algeps. A Alcoi, la plaça Espanya estava pràcticament plena.
En Castelló, les protestes d’estudiants de secundària i batxillerat han provocat que Pablo Casado decidira refugiar-se en una guarderia
En Castelló, les protestes d’estudiants de secundària i batxillerat durant el primer acte de precampanya del PP han provocat que Pablo Casado decidira refugiar-se en una guarderia per a realitzar la compareixença que tenia programada. “Protestem perquè Pablo Casado ha vingut a burlar-se de les dones que lluitem pels nostres drets el 8 de Març. No només no ens dóna suport, sinó que a més intenta contraprogramar-nos”, explicaven als mitjans.

El moviment estava, ja al migdia, en disposició d’afirmar que la vaga havia triomfat. Amb eixa alegria, les activistes se n’anaren en molts punts a dinar, a estar juntes, donar-se suport i recuperar forces. A València decidiren fer-ho enfront del CIE, mostrant també la solidaritat amb la causa que demana el seu tancament i tots els drets per a les migrants.

Des d’allí isqueren en columna per arribar a encapçalar el bloc no mixt de la manifestació. L'any anterior, el desbordament de participants va suposar que la configuració programada no fora visible. Però enguany, les activistes foren previsores. Entorn les 18.00 h de la vesprada, els voltants del Parterre, el punt de trobada mixt, estaven absolutament col·lapsats.
Pancartes àcides, cristal·lines, plenes d'enginy i d’humor. Riuades de gent, alegria rebel i un dia que ja no es pot considerar un dia qualsevol
A Alacant, la manifestació ha tornat a aturar el centre de la ciutat. Durant dues hores, el recorregut que va de l'avinguda de l'Estació fins a la Rambla va estar replet en un ambient reivindicatiu i alegre. Pancartes àcides, cristal·lines, plenes d'enginy i d’humor. Exactament igual que a València Elx, o Castelló. Riuades de gent, alegria rebel i un dia que ja no es pot considerar un dia qualsevol.
Huelga feminista
El Salto, con la huelga feminista

Las empleadas de El Salto, colaboradoras y demás integrantes del colectivo se suman a la Huelga Feminista de este 8 de marzo. Sus compañeros se dedicarán a cubrir informativamente las movilizaciones y a tareas de cuidados.


El moviment està tractant d'incidir des de diferents àmbits i aspectes de la vida, que potser suposen un qüestionament a la totalitat. El feminisme es consolida any rere any com el moviment polític més important del segle XXI, oferint alternatives i solucions als grans reptes que enfronta la humanitat. El dia de la vaga feminista va ser ahir, però contra el masclisme cal lluitar tots els dies. Cada dia, les dones del País Valencià fan la seua part, però hui han tornat a fer història. I fer dos vegades història no és cap fet anecdòtic.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Crisis energética
Análisis Los aerogeneradores no son molinos, son gigantes
El megaproyecto eólico del Clúster Maestrazgo, punta de lanza del capitalismo verde, destruirá un área natural de alrededor de 1325 campos de fútbol.
Memoria histórica
Memòria democràtica La part oculta de les exhumacions: la recuperació pas a pas del Fossar d’Alzira
Fer una exhumació va més enllà de desenterrar ossos. Es necessita un equip d’experts i mesos de feina per a identificar les víctimes del franquisme.
Oriente Próximo
Oriente próximo La diáspora kurda ante la caída de Bashar al-Assad
Siria enfrenta el fin de un régimen que durante décadas pareció inquebrantable. Desde la diáspora, la esperanza contenida de quien ha vivido demasiadas traiciones y promesas incumplidas.
Análisis
Análisis Rojava en peligro
Las intenciones de Turquía en Siria ponen en peligro no solo la Administración Democrática Autónoma del Norte y Este de Siria (AADNES) sino también la convivencia del resto de minorías presentes en el país.
Amazonía
Caso Chevron Pablo Fajardo: “Sacrificaron la Amazonía y la vida de la gente por racismo y por la ganancia económica”
El activista y abogado Pablo Fajardo fue elegido hace casi 20 años por la Unión de Afectados por Texaco para el juicio más importante contra la petrolera Chevron. Dos décadas después sigue luchando por la justicia ambiental y social en Ecuador.
Especulación inmobiliaria
Especulación en Madrid Las vecinas de Tribulete, 7 denuncian la especulación de Élix Rental Housing con una acción musical “fúnebre”
30 inquilinas de este bloque resisten en sus hogares pese a que este fondo buitre ya ha adquirido la totalidad del edificio para convertir los pisos en apartamentos turísticos. Este sábado, han vuelto denunciar el proceso de gentrificación del barrio
Que no te cuenten películas
Comunidad El Salto Suscríbete a El Salto y llévate seis meses de regalo a Filmin
Estas navidades, haz posible que El Salto llegue más lejos con sus contenidos críticos y llévate de regalo medio año de Filmin. Y si ya tienes Filmin, suscríbete a El Salto y regala el acceso a esta plataforma a quien quieras.
Ley de Seguridad Ciudadana
Congreso de los diputados Reforma de la Ley Mordaza: ¿esta vez sí se puede?
Una de las mayores deudas de toda la izquierda del Estado español parece que está a punto de saldarse.
La vida y ya
La vida y ya Ya no sé quién vive en el primero
El barrio se ha transformado tanto que pueden pasar semanas sin ver por la calle una sola cara conocida porque los vecinos han sido sustituidos por turistas.

Últimas

Derecho a la vivienda
Vivienda El Sindicato de Vivienda de Euskal Herria propone la “expropiación de pisos turísticos”
Ponen en el punto de mira los intereses del sector inmobiliario y tachan de “falsas” a todas las medidas propuestas por los partidos políticos como la Ley de Vivienda.
Análisis
Análisis El independentismo se reorganiza, pero ¿sigue siendo independentista?
Los partidos independentistas han sufrido la crisis del procés y el posprocés, y todavía no la han resuelto, sino, a lo sumo, la han aplazado. El PSC aparece como el ganador de una carrera con corredores agotados.
Opinión
Tribuna Todas las razones para decir ‘Altri non’
Aquí van unos cuantos motivos para juntarnos este domingo en Compostela y dejar clara nuestra postura frente a un expolio que nos están tratando de imponer disfrazado de progreso, pero que sólo trae beneficio económico a unos cuantos indeseables.
Opinión
Opinión La oportunista invasión israelí de Siria
Desde la caída de Bashar al-Assad, Israel ha llevado a cabo una invasión de Siria sin provocación previa y con el apoyo de Estados Unidos. Los objetivos son claros.
Más noticias
Relato
Relato Descubrirse las manos
Descubres tus manos: el palmar y el dorso, la posibilidad futura de la pinza atrapacosas, dos miembros que te vinculan al chimpancé y al lémur. Aprendes su mecanismo.

Recomendadas

Literatura
Gustavo Faverón Patriau “Quizá la novela sea ahora mismo más relevante que nunca”
El escritor peruano Gustavo Faverón Patriau quería narrar en su nueva novela la historia de un boxeador que no sabía boxear pero tumbaba a sus rivales recitándoles al oído versos de César Vallejo. ‘Minimosca’ acabó siendo un cuentacuentos inagotable.
Galicia
Memoria histórica Así fue como el Patronato de Protección a la Mujer transformó Galicia en un convento de clausura
Las mujeres que cayeron en las redes del Patronato iniciaron un periplo de encierro, humillaciones, abusos y explotación que es desconocido para la mayor parte de la población. Queda hoy en la impunidad de un silencio que tenemos el deber de romper.
Palestina
Eyad Yousef “No cuentes lo que queremos ser, cuenta lo que nunca hemos dejado de ser: un pueblo que quiere la paz"
Eyad Yousef es profesor en la Universidad de Birzeit, Cisjordania, y comparte su experiencia en una universidad que “representa el pluralismo y la libertad que tanto anhela la sociedad palestina”
Pensamiento
Sarah Jaffe “En realidad tenemos que hacer menos. E impedir que algunas cosas sucedan”
La escritora y periodista Sarah Jaffe aborda el desengaño cotidiano al que nos aboca el mundo laboral e investiga cómo, a pesar de todo, las personas se organizan colectivamente en sus empleos para que “trabajar apeste menos”.