Extrema derecha
El punk sempre antifeixista

Cada vegada que llig o escolte a algú argumentar que l'atractiu de Vox per a la joventut està al seu discurs offside i la seua pose punk a mi em passa el mateix que als meus antics vinils de Kortatu, que em ratlle sonant com un scratch al final del disc.
Punk Le Parole
Concierto punk en mayo de 2018 en el centro social Le Parole Errante, París. Álvaro Minguito
5 jul 2023 10:19

El Punk va ser una resposta contracultural, provocadora i transgressora de la joventut inadaptada de la classe obrera britànica, a la crisi capitalista dels anys 70 que després es va estendre per tot el món neoliberal. Sense perspectives de futur es qüestionaria el sistema, trencant amb les normes de l'establishment però sense una proposta alternativa col·lectiva i coherent al sistema capitalista. Un dels seus màxims exponents va ser la seua música: el punk, i el outfit que portava parell. Com tot, al llarg dels anys, la cultura punk ha anat evolucionant, mestissant-se i influenciant-se d'altres estils musicals, idees polítiques i tendències estètiques diverses. En l'Estat Espanyol, amb una forta pulsió anarcosindicalista a principi dels 80, els i les punkis van abraçar el comunisme llibertari encara que d'una manera una mica tosca i superficial, permeable a altres posicions i corrents, però sempre amb el compromís antifeixista i anticapitalita. No confondre amb els pijos de la moguda madrilenya.

Però, on volia arribar jo és al fet que, aquesta visió d'una joventut sense futur, fruit de les desigualtats socials i exclosa del repartiment dels restes dels grans beneficis que el capital generava als països del Centre, en un món global en crisi, provocat per un capitalisme en la seua fase més cruenta i destructora, va ser el caldo de cultiu idoni que va intentar d’aprofitar l'extrema dreta, neofranquista i neofeixista per als seus plans.

El moviment bonehead o skinhead neonazi dels 80-90, tractava de canalitzar, apropiant-se de l'estètica i el discurs Punk i Oi! entre la joventut de la classe obrera aquella pulsió de rebel·lia desorientada com també vol fer-ho ara en altres moviments

El moviment bonehead o skinhead neonazi dels 80-90, tractava de canalitzar, apropiant-se de l'estètica i el discurs Punk i Oi! entre la joventut de la classe obrera aquella pulsió de rebel·lia desorientada com també vol fer-ho ara en altres moviments. Però ells sempre han proposat ordre en el sistema, mai canviar el sistema d'ordre. Gràcies a l'articulació del moviment antifeixista, del qual el Punk formava part, i en la qual els morts només els va posar l'esquerra radical i combativa, la batalla no es va perdre del tot.

No ens fem trampes al solitari, Vox no és atractiu per a la joventut despistada que pateix les conseqüències d'un sistema injust ni tampoc veu en Vox un aliat alliberador de la moralina de l'esquerra governant que ho prohibeix tot només apel·lant al relat punk. El corrent vé de lluny i és subterrani.

Que gent jove relativitze o abrace posicions ultraconsevadores, racistes, xenòfobes, LGTBIQ+fòbiques o masclistes és un reflex de la realitat social. L'ofensiva neocon, que representen el PP o Vox, fa anys que està gestant-se

Que gent jove relativitze o abrace posicions ultraconsevadores, racistes, xenòfobes, LGTBIQ+fòbiques o masclistes és un reflex de la realitat social. L'ofensiva neocon, que representen el PP o Vox, fa anys que està gestant-se. L'individualisme i el darwinisme social que provoca el model de producció, reproducció i cures capitalista, junt als grups de pressió, com les fundacions o col·lectius com Hazte Oir, finançats pel poder econòmic, els principals mitjans de comunicació afins, la judicatura fatxa, les clavegueres d'Estat..., però també l'absència de polítiques econòmiques i socials alternatives de l'esquerra gobiernista, el transformisme polític, les panxes plenes de gripaus, l'assumpció del relat de l'enemic i molt més, estan decantant la guerra cultural del costat de la dreta.

La ideologia dominant és la ideologia de la classe dominant, resumia Marx ja fa temps. Per a canviar aquest aforisme és necessari transformar el model. Governar no significar tindre poder i sembla l'esquerra possibilista ho ha oblidat. Un ja no és jove, però se sent orgullós d'haver format part, a finals del 90, de l’onada punk-rock radical a l’Estat Espanyol i sap de primera mà que el punk sempre será antifeixista. Llarga vida al Punk! Sergi Cremades

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

El Salto Radio
El Salto Radio Viaje hacia la destrucción
La ONU denuncia que las lluvias e inundaciones sin precedentes de Octubre pasado en España, se unen a una serie de catástrofes por inundaciones que han afectado a comunidades de todo el mundo.
Represión
País Valencià Cargas y tres detenidas en València al intentar parar un desalojo sin orden judicial
Empleados de la empresa “Fuera Okupas” se han presentado junto a la policía para tratar de intimidar y desalojar a los habitantes del número 4 de la calle Doctor Peset.
País Valenciano
dana Los municipios afectados por la dana siguen lejos de la normalidad: barrio, rabia y resistencia
Han pasado más de dos meses desde que la DANA golpease con fuerza la comarca de L´Horta Sud y la normalidad es un horizonte todavía lejano para los municipios afectados.
Rap
Poetas Puestos “Tanto los medios como la política quieren que seas un tonto feliz”
Charly Efe y Teko, acompañados de una banda, publican el disco ‘Tontos felices’ donde mezlcan su carrera en el rap con ritmos rock para crear lo que han bautizado como rap‘n’roll.
Análisis
Análisis El PSOE intenta pescar en el río revuelto de la izquierda para acercarse al PP
Entre los votantes del PP solo hay dos cosas que produzcan ilusión: el rechazo a Sánchez y su Gobierno e Isabel Díaz Ayuso. Feijóo no es una de ellas.
Groenlandia
Análisis Por qué Groenlandia es clave en la carrera por las materias primas
El anuncio de Trump parece salido de una precuela de la película 'Don’t Look Up', en la que los intereses geopolíticos y económicos no nos dejan ver el colapso inminente.
Historia
Historia La segunda vida de Joaquín Maurín
Alberto Sabio reconstruye en ‘Excomunistas’ la vida y el pensamiento del fundador del POUM: desde su politización en el republicanismo hasta su giro socialdemócrata y anticomunista durante la Guerra Fría.
Gobierno de coalición
Gobierno de coalición El CIS vuelve a situar la vivienda como el principal problema de la población
Uno de cada dos votantes de las izquierdas sitúan la vivienda entre los tres grandes problemas que afronta el país. La encuesta del CIS muestra a los partidos de la izquierda en la misma situación de desinfle que el mes pasado.
Ocupación israelí
Expansionismo israelí El Golán sirio, radiografía de una joya natural diezmada por la ocupación israelí
Las actividades extractivistas del Estado israelí sobre los recursos hídricos o proyecto de parque eólico en las tierras colonizadas amenaza el sustento diario de las comunidades locales.

Últimas

China
Pulsos bajo el cielo Beijing rave: amor, unidad y respeto
Exploramos los entornos de la música electrónica underground en Beijing, donde los jóvenes siguen creando espacios y nuevas formas de relacionarse y entenderse
Galicia
Literatura Daniel Salgado reformula las claves de la poesía política en la contemporaneidad en 'Poemas realistas'
El discurso de este poemario convoca las dos ideas-fundamento que vertebran la poética de Salgado: la constatación de la ruina y la perseverancia en la posibilidad de un horizonte no clausurado.
Opinión
Derecho a la vivienda Cuando el cuñao eres tú: cinco bulos progresistas sobre la crisis de la vivienda
Ni la compraventa de vivienda la protagonizan los fondos ni las zonas tensionadas bajan los alquileres ni el PP es el único que no las aplica.
Entrevista La Poderío
Entrevista La Poderío Carmen Fernández Gálvez: “El origen de la creatividad está en la naturaleza”
Carmen Fernández Gálvez (1979) nace en Vélez Málaga. Como mujer inquieta y curiosa decide realizar estudios de psicología. Su pasión por la cosmética natural y los remedios vegetales comenzó años más tarde.

Recomendadas

Represión
Represión Cómo descubrir a un infiltrado, el manual
Un grupo de afectadas por el espionaje policial publica un texto colectivo como herramienta y reflexión sobre este fenómeno.
Violencia sexual
Violencia sexual El ocaso de Neil Gaiman, el maestro de la literatura fantástica acusado de violar a varias mujeres
Un reportaje revela los testimonios de ocho mujeres que sufrieron agresiones sexuales por parte del escritor Neil Gaiman, autor del cómic ‘Sandman’ y nombre clave en la ficción contemporánea. Dos de ellas han presentado denuncias por violación.
Brasil
Ana Carolina Lourenço y Fabiana Pinto “Organizar la imaginación es la lucha de nuestro tiempo”
En la vanguardia de los movimientos que plantaron cara a la extrema derecha bolsonarista, las mujeres negras cuentan con una largo recorrido en la disputa política brasileña. Un libro recoge su genealogía y sus miradas para el futuro.
Sareb
Derecho a la vivienda Civio lleva a la Justicia a la Sareb para que revele cómo malvendió 10.000 viviendas protegidas
La Fundación Civio presenta un recurso contra el ‘banco malo’ por negar el derecho al acceso a la información sobre los compradores y el precio al que fueron vendidas 9.400 viviendas de protección pública.