We can't find the internet
Attempting to reconnect
Something went wrong!
Hang in there while we get back on track
València
Dol col·lectiu i bretxa de gènere, les conseqüències de la dana en la salut mental

“Podria haver ajudat més?”, la pregunta ressona amb obstinació en la ment de Rut des que la dana va arrasar el seu barri, igual que els crits del veïnat que demanava ajuda aquell 29 de novembre. L’aigua va deixar de caure, el fang ja no cobria els carrers, la paraula reconstrucció omplia els mitjans de comunicació, però la pluja no va deixar de sonar a la memòria de les persones afectades per la catàstrofe.
La dana va arribar als Pobles del Sud sense previ avís, per cobrar vides i arrasar les llars. Són nombroses les conseqüències que ha portat amb si la catàstrofe meteorològica: les irreparables pèrdues de vides humanes, els danys en les vivendes i en els estris personals o el perjuí a nivell laboral i econòmic de les persones afectades.
València
Dana 20:11, Ni oblit ni perdó: los pueblos de la Dana amanecen con pintadas contra Mazón
Però, més enllà de les pèrdues materials, la catàstrofe ha deixat seqüeles al seu pas que no s’aprecien a simple vista i que continuen afectant les vides del poble valencià. Es tracta de les conseqüències en la salut mental, una ferida que —davant la urgència actual— passa desapercebuda, però que, tal com assenyala la Confederación de Salut Mental España, pot tindre un important efecte a mitjà i llarg termini.
En els darrers cinc mesos, l’atenció s’ha bolcat en allò material, deixant a un costat la reconstrucció emocional de tot el que ha destruït també la dana a les psicologies de la gent i a la psicologia col·lectiva, tal com Ana Cameros, facilitadora de grups i educadora social, assenyala. Ella mateixa ha impulsat, juntament amb Javier Erro, psicòleg i autor, una iniciativa a la qual han anomenat “trobades de malestar”.
Por, ansietat, estrés o fins i tot trastorns relacionats amb el trauma són alguns dels símptomes compartits per la població que s’ha vist afectada i acudeix a les teràpies col·lectives
Por, ansietat, estrés o fins i tot trastorns relacionats amb el trauma són alguns dels símptomes compartits per la població que s’ha vist afectada per la tempesta i acudeix a les teràpies col·lectives. És el cas de la filla de dotze anys d’una de les afectades. Des de la dana, l’adolescent viu a un món paral·lel, amb una por irracional a qualsevol situació que puga implicar perill —com ara el fet de pujar a un avió o romandre a llocs tancats—, tal com relata sa mare mentre busca teràpia que li ajude a apartar aquest malestar del seu dia a dia.
Irene Maíquez, psicòloga d'Alanna —una de les organitzacions que es va mobilitzar des del primer moment—, afig a aquests símptomes l’estat d’hipervigilància “derivat de la necessitat d’estar actiu de manera molt prolongada en una situació que ve de manera imprevista, amb falta de control i coneixement”. Alanna va ser una de les poques llums en l’obscuritat inicial. Les treballadores de l'associació van recórrer els carrers, casa per casa, coordinades amb els Serveis Socials, intentant censar les persones vulnerables que necessitaven recursos.
Van trobar gent atrapada en un pilot automàtic de supervivència: persones que no podien anar al metge perquè ni tan sols tenien ascensor, que no podien anar a la farmàcia perquè l’establiment ja no existia, dones atrapades amb els seus agressors
Allò que van trobar va ser gent atrapada en un pilot automàtic de supervivència. Persones que no podien anar al metge perquè ni tan sols tenien ascensor, que no podien anar a la farmàcia perquè l’establiment ja no existia. Dones atrapades amb els seus agressors perquè l’emergència va desdibuixar les restriccions. Famílies que, en lloc de dol, feien tràmits. “No ho gestionàrem, ho sobrevisquérem”, reconeix Rut Montayo, veïna de Parc Alcosa.

Rut recorda el 29 d'octubre a la seua casa, un dels pisos que es va convertir en el refugi improvisat dels més de vint veïns apinyats i rescatats dels baixos inundats de la seua finca. L'abandó es va fer evident per a ella quan un dels veïns va morir allí d’un infart i, en aquells primers moments de caos, van ser els propis veïns els qui van haver de baixar el cos a l'espera d'una resposta que tardava a arribar. Poc després, la sanitat pública, desbordada, va habilitar un telèfon a què Rut va telefonar buscant ajuda. La resposta, encara que sincera, va ser impotent: no hi havia suficients recursos per a fer un seguiment personalitzat a excepció de situacions “extremadament greus”, però que telefonarien periòdicament. Així ho van fer en novembre i en gener. Dos telefonades en quatre mesos.
València
Dana Vecina de Benetússer: “Estamos en shock, pero sales a trabajar a la calle hasta que el cuerpo aguante”
Però hi ha una altra clivella que és més profunda: la dels qui ja estaven a la vora abans de la dana. Persones amb depressió, amb malalties mentals cròniques, amb situacions de precarietat. “A la gent que ja experimentava aquest tipus de patologia, li l’agreuja o fa que es mantinga en el temps”, puntualitza la psicòloga Maíquez. Per a les persones afectades que partien d’aquesta casuística, la tempesta va suposar un colp que va fer trontollar una estabilitat ja fràgil, les ha empentat més enllà del límit.
Ferides que duren
L’impacte psicològic de fenòmens com ara la dana no es limita a les primeres setmanes de sofriment, sinó que evoluciona al llarg dels mesos. Segons el Sindicat d’Assistents Tècnics-Sanitaris d’Espanya (SASTE), les primeres setmanes després del succés és normal patir problemes de son, angoixa, plor, pensaments intrusius o desbordament emocional. Malgrat això, l’impacte psicològic de fenòmens com ara la dana va incorporant noves circumstàncies i imprevistos que fan que les conseqüències emocionals augmenten o es transformen. La burocràcia és el segon colp, explica Rut: “Ara, quan ja hi ha parts reconstruïdes, comença un altre tipus de desgast: la incertesa, la por al fet que l'ajuda mai arribe”.
Cinc mesos després, Rut confessa com de difícil se li fa haver d'adaptar-se a una rutina que no ha parat: “El món continua la seua vida i nosaltres continuem afectats”. L'empremta que, amb el pas del temps, ha deixat la dana en la salut mental es manifesta en l’ansietat que es dispara en cada pronòstic de pluja, en l’insomni que roba la pau de la nit, en la dificultat per a concentrar-se durant les tasques del dia a dia. La ment continua intentant processar aquell dia, mentre la rutina laboral i l’estructura social exigeix reprendre el ritme. “Ens sentim abandonats”, relata l’afectada, “encara estem en estat d'alerta i ens exigixen que tornem a la normalitat, però no tenim ni cos ni ment per a això”.
La doble càrrega de les dones cuidadores
És en aquests contexts quan les condicions de crisi tendeixen a augmentar la vulnerabilitat de determinats grups i a agreujar problemes socials preexistents, com ara la pobresa, la discriminació i l'exclusió social, tal com explica el Comissionat de Salut Mental del Ministeri de Sanitat. I, enmig d’aquest desbordament, elles, les dones cuidadores, són el perfil majoritari de persones ateses en salut mental per Metges del Món.
En els cinc mesos posteriors a la dana, aquesta organització ha prestat servici a 1.048 persones en consultes individuals d’atenció psicològica. D’elles, 744 eren dones, un 71% del total. Així mateix, la franja d’edat més afectada correspon a les persones d’entre 35 i 65 anys. Un rang en què moltes dones no només es cuiden a si mateixes, sinó que també cuiden persones grans, criatures, persones dependents. La bretxa de gènere la confirmen les xifres: el 77% de les persones que tenen algú a càrrec són dones i, entre les cuidadores de persones majors, la proporció es dispara amb 75 dones per cada 18 homes.
“Les dones estan sostenint la recuperació, tant en la gestió emocional del dol, com en l'acompanyament i les necessitats bàsiques de persones majors, xiquets i xiquetes i persones dependents”, alerta Metges del Món al País Valencià
Un desequilibri que deriva en conseqüències directes en la salut mental. Les persones ateses presentaven símptomes d'ansietat, tenien alteracions del son i van manifestar sentir por. En tots els indicadors, les seues xifres superen a les dels hòmens. “Les dones de les zones afectades estan sostenint la recuperació de moltes famílies, tant en la gestió emocional del dol, com en l'acompanyament i les necessitats bàsiques de persones majors, xiquets i xiquetes i persones dependents. Aquesta realitat implica un impacte en la salut mental que cal atendre”, alerta Andrea Sixto, presidenta de Metges del Món al País Valencià.
Metges del Món ha posat en marxa sessions de suport psicosocial comunitari que han brindat alleujament i una via per a la reconstrucció emocional a més de 1.100 persones. En paral·lel, l'organització ha format als qui, sense ferramentes, van estar a la primera línia d'atenció, proporcionant les eines necessàries per a oferir primers auxilis psicològics. Malgrat això, són diverses les iniciatives que durant els últims cinc mesos han sorgit per a continuar caminant al costat de les ferides obertes. Una d'aquestes és la intervenció psicològica grupal organitzada pel comité de Parc Alcosa, mediada per professionals de la psicologia, que ha servit com a un espai de suport fonamental. També les “trobades de malestar”, impulsades per Ana Cameros i Javier Erro, han oferit un refugi on compartir el dolor i la indignació col·lectiva.
Quan el dol és compartit
La desgràcia no ha cessat, però ha desencadenat una resposta comunal i s’ha convertit en un dolor compartit. L’impacte psicològic d’un desastre natural no es limita a allò individual, sinó que acaba convertint-se en un fenomen social i, tal com assenyala Ana Cameros, “la dana és una tragèdia massa gran per a processar-la en soledat”. El dies posteriors a la borrasca, entre fang i runes, els carrers es van convertir en espais de comunitat, de dol col·lectiu, de diàlegs de desfogament i recolzament comunitari. La desgràcia va traure a la llum la xarxa ciutadana i va convertir “Sols el poble salva el poble” en el lema de la reconstrucció.
Perquè el primer pas cap a la reconstrucció era reconéixer el dolor compartit, per convertir-lo en força. Tanmateix, com a tot dolor col·lectiu, les reaccions van ser diverses, tal com Ana ha pogut observar a les trobades de malestar. Alguns van trobar força en la comunitat, en aquell primer impuls d’ajuda mútua. Uns altres, però, van preferir l’aïllament, el silenci, el refugi en el seu propi dolor. Són també moltes les persones que canalitzen la situació a través de la seua ràbia; una emoció que, en fer-se col·lectiva, s’ha transformat en una força política carregada de reivindicacions socials, demandes de justícia i anhels de reparació. “Les manifestacions els senten molt bé: cridar i compartir espais polítics on poder parlar de com estan”, explica Cameros.
Reconeixement, reparació i justícia
Aquesta ràbia no només s’instal·la a la psique individual, sinó també a la comunitària. Així, l’energia compartida es converteix en un motor de resistència i canvi, en una crida a l’acció. La necessitat de justícia s’ha convertit en una necessitat col·lectiva. Una exigència no només política, sinó moral. El desig de veure que el dolor, l’angoixa i la pèrdua no queden oblidats en l’ombra de les llargues cues per a les ajudes.
Perquè el fang es pot netejar dels carrers, les cases poden reconstruir-se, però els sediments que es van adherir a la memòria són més difícils de remoure. Les conseqüències emocionals de la riuada no han sigut igual de visibles, però sí igual de destructives. “Ni les cases ni les persones mortes o assassinades tornaran, però l'assumpció de responsabilitats, la justícia i la reparació serien mesures molt sanadores per a les persones afectades”, emfatitza la impulsora de les trobades de malestar. Hi ha qui encara està amb l’aigua al coll.
Valencià
Duelo colectivo y brecha de género, las consecuencias de la dana en la salud mental

“¿Podría haber ayudado más?”, la pregunta resuena con obstinación en la mente de Rut desde que la dana arrasó su barrio, igual que los gritos del vecindario que pedía ayuda aquel 29 de noviembre. El agua dejó de caer, el barro ya no cubría las calles, la palabra reconstrucción llenaba los medios de comunicación, pero la lluvia no dejó de sonar en la memoria de las personas afectadas por la catástrofe.
La dana llegó a la comarca de L'Horta Sud sin previo aviso, para cobrarse vidas y arrasar los hogares. Son numerosas las consecuencias que ha traído consigo la catástrofe meteorológica: las irreparables pérdidas de vidas humanas, los daños en las viviendas y en los enseres personales o el perjuicio a nivel laboral y económico de las personas afectadas.
València
Dana 20:11, Ni oblit ni perdó: los pueblos de la Dana amanecen con pintadas contra Mazón
Pero más allá de las pérdidas materiales, la catástrofe ha dejado secuelas a su paso que no se aprecian a simple vista y que continúan afectando las vidas del pueblo valenciano. Se trata de las consecuencias en la salud mental, una herida que —ante la urgencia actual— pasa desapercibida, pero que, tal como señala la Confederación de Salud Mental España, puede tener un importante efecto a medio y largo plazo.
En los últimos cinco meses, la atención se ha volcado en lo material, dejando a un lado la reconstrucción emocional de todo lo que ha destruido también la dana en la psicologías individuales y colectiva, tal como Ana Cameros, facilitadora de grupos y educadora social, señala. Ella misma ha impulsado, junto con Javier Erro, psicólogo y autor, una iniciativa a la cual han denominado “encuentros de malestar”.
Miedo, ansiedad, estrés o incluso trastornos relacionados con el trauma son algunos de los síntomas compartidos por la población afectada que acude a las terapias colectivas
Miedo, ansiedad, estrés o incluso trastornos relacionados con el trauma son algunos de los síntomas compartidos por la población que se ha visto afectada por la tormenta y acude a las terapias colectivas. Es el caso de la hija de doce años de una de las afectadas. Desde la dana, la adolescente vive en un mundo paralelo, con un miedo irracional a cualquier situación que pueda implicar peligro —como por ejemplo el hecho de subir a un avión o permanecer a lugares cerrados—, tal como relata su madre mientras busca terapia que le ayudo a apartar este malestar de su día a día.
Irene Maíquez, psicóloga de Alanna —una de las organizaciones que se movilizó desde el primer momento—, añade a estos síntomas el estado de hipervigilancia “derivado de la necesidad de estar activo de manera muy prolongada en una situación que viene de manera imprevista, con falta de control y conocimiento”. Alanna fue una de las pocas luces en la oscuridad inicial. Las trabajadoras de la asociación recorrieron las calles, casa por casa, coordinadas con los Servicios Sociales, intentando censar las personas vulnerables que necesitaban recursos.
Encontraron gente atrapada en un piloto automático de supervivencia: personas que no podían ir al médico porque ni siquiera tenían ascensor, que no podían ir a la farmacia porque el establecimiento ya no existía, mujeres atrapadas con sus agresores
Lo que se encontraron fue gente atrapada en un piloto automático de supervivencia. Personas que no podían ir al médico porque ni siquiera tenían ascensor, que no podían ir a la farmacia porque el establecimiento ya no existía. Mujeres atrapadas con sus agresores porque la emergencia desdibujó las restricciones. Familias que, en lugar de luto, hacían trámites. “No lo gestionamos, lo sobrevivimos”, reconoce Rut Montayo, vecina de Parque Alcosa.

Rut recuerda el 29 de octubre en su casa, uno de los pisos que se convirtió en refugio improvisado de más de veinte vecinos apiñados y rescatados de los bajos inundados de su finca. El abandono se hizo evidente para ella cuando uno de ellos murió allí de un infarto y, en aquellos primeros momentos de caos, fueron los propios vecinos quienes tuvieron que bajar el cuerpo a la espera de una respuesta que tardaba a llegar. Poco después, la sanidad pública, desbordada, habilitó un teléfono al que Rut telefoneó buscando ayuda. La respuesta, aunque sincera, fue impotente: no había suficientes recursos para hacer un seguimiento personalizado a excepción de situaciones “extremadamente graves”, pero que telefonearían periódicamente. Así lo hicieron en noviembre y en enero. Dos llamadas en cuatro meses.
València
Dana Vecina de Benetússer: “Estamos en shock, pero sales a trabajar a la calle hasta que el cuerpo aguante”
Pero hay otra grieta que es más profunda: la de quienes ya estaban con problemas antes de la dana. Personas con depresión, con enfermedades mentales crónicas, con situaciones de precariedad. “A la gente que ya experimentaba este tipo de patología, se le agrava o hace que se mantenga en el tiempo”, puntualiza la psicóloga Maíquez. Para las personas afectadas que ya partían de esta casuística, la tormenta supuso un golpe que hizo tambalear una estabilidad ya frágil, que les ha empujado más allá del límite.
Heridas que duran
El impacto psicológico de fenómenos como la dana no se limita a las primeras semanas de sufrimiento, sino que evoluciona a lo largo de los meses. Según el Sindicato de Asistentes Técnicos-Sanitarios de España (SASTE), las primeras semanas después del suceso es normal sufrir problemas de sueño, angustia, llanto, pensamientos intrusivos o desbordamiento emocional. A pesar de esto, el impacto psicológico va incorporando nuevas circunstancias e imprevistos que hacen que las consecuencias emocionales aumentan o se transforman. La burocracia es el segundo golpe, explica Rut: “Ahora, cuando ya hay partes reconstruidas, empieza otro tipo de desgaste: la incertidumbre, el miedo al hecho que la ayuda nunca llegue”.
Cinco meses después, Rut confiesa como de difícil se le hace tener que adaptarse a una rutina que no ha parado: “El mundo continúa su vida y nosotros continuamos afectados”. La impronta que, con el paso del tiempo, ha dejado la dana en la salud mental se manifiesta en la ansiedad que se dispara en cada pronóstico de lluvia, en el insomnio que roba la paz de la noche, en la dificultad para concentrarse durante las tareas del día a día. La mente continúa intentando procesar aquel día, mientras la rutina laboral y la estructura social exige retomar el ritmo. “Nos sentimos abandonados”, relata la afectada, “todavía estamos en estado de alerta y nos exigen que volvamos a la normalidad, pero no tenemos ni cuerpo ni mente para lo cual”.
La doble carga de las mujeres cuidadoras
Es en estos contextos cuando las condiciones de crisis tienden a aumentar la vulnerabilidad de determinados grupos y a agravar problemas sociales preexistentes, como por ejemplo la pobreza, la discriminación y la exclusión social, tal como explica el Comisionado de Salud Mental del Ministerio de Sanidad. Y, en medio de este desbordamiento, ellas, las mujeres cuidadoras, son el perfil mayoritario de personas atendidas en salud mental por Médicos del Mundo.
En los cinco meses posteriores a la dana, esta organización ha prestado servicio a 1.048 personas en consultas individuales de atención psicológica. De ellas, 744 eran mujeres, un 71% del total. Así mismo, la franja de edad más afectada corresponde a las personas de entre 35 y 65 años. Un rango en que muchas mujeres no solo se cuidan a sí mismas, sino que también cuidan personas grandes, criaturas, personas dependientes. La brecha de género la confirman las cifras: el 77% de las personas que tienen alguien a cargo son mujeres y, entre las cuidadoras de personas mayores, la proporción se dispara con 75 mujeres por cada 18 hombres.
“Las mujeres están sosteniendo la recuperación de muchas familias, tanto en la gestión emocional del luto, como en el acompañamiento y necesidades básicas de personas mayores, niños y niñas y personas dependientes”, alerta Médicos del Mundo
Un desequilibrio que deriva en consecuencias directas en la salud mental. Las personas atendidas presentaban síntomas de ansiedad, tenían alteraciones del sueño y manifestaron sentir miedo. En todos los indicadores, sus cifras superan a las de los hombres. “Las mujeres de las zonas afectadas están sosteniendo la recuperación de muchas familias, tanto en la gestión emocional del luto, como en el acompañamiento y las necesidades básicas de personas mayores, niños y niñas y personas dependientes. Esta realidad implica un impacto en la salud mental que hay que atender”, alerta Andrea Sixto, presidenta de Médicos del Mundo del País Valenciano.
Esta ONG ha puesto en marcha sesiones de apoyo psicosocial comunitario que han brindado alivio y una vía para la reconstrucción emocional además de 1.100 personas. En paralelo, la organización ha formado a quienes, sin herramientas, estuvieron a la primera línea de atención, proporcionando las herramientas necesarias para ofrecer primeros auxilios psicológicos. A pesar de esto, son diversas las iniciativas que durante los últimos cinco meses han surgido para continuar andando junto a las heridas abiertas. Una de ellas es la intervención psicológica grupal organizada por el comité de Parque Alcosa, mediada por profesionales de la psicología, que ha servido como un espacio de apoyo fundamental. También los “encuentros de malestar”, impulsadas por Ana Cameros y Javier Erro, han ofrecido un refugio donde compartir el dolor y la indignación colectiva.
Cuando el luto es compartido
La desgracia no ha cesado, pero ha desencadenado una respuesta comunal y se ha convertido en un dolor compartido. El impacto psicológico de un desastre natural no se limita a aquello individual, sino que acaba convirtiéndose en un fenómeno social y, tal como señala Ana Cameros, “la dana es una tragedia demasiado grande para procesarla en soledad”. El días posteriores a la borrasca, entre barro y escombros, las calles se convirtieron en espacios de comunidad, de luto colectivo, de diálogos de desahogo y espaldarazo comunitario. La desgracia sacó a la luz la red ciudadana y convirtió “Solo el pueblo salva el pueblo” en el lema de la reconstrucción.
Porque el primer paso hacia la reconstrucción era reconocer el dolor compartido, para convertirlo en fuerza. Aun así, como todo dolor colectivo, las reacciones fueron diversas, tal como Ana ha podido observar a los encuentros de malestar. Algunos encontraron bastante en la comunidad, en aquel primer impulso de ayuda mutua. Otros, pero, prefirieron el aislamiento, el silencio, el refugio en su propio dolor. Son también muchas las personas que canalizan la situación a través de su rabia; una emoción que, al hacerse colectiva, se ha transformado en una fuerza política cargada de reivindicaciones sociales, demandas de justicia y anhelos de reparación. “Las manifestaciones les sientan muy bien: gritar y compartir espacios políticos donde poder hablar de cómo están”, explica Cameros.
Reconocimiento, reparación y justicia
Esta rabia no solo se instala en la psique individual, sino también en la comunitaria. Así, la energía compartida se convierte en un motor de resistencia y cambio, en un llamamiento a la acción. La necesidad de justicia se ha convertido en una necesidad colectiva. Una exigencia no solo política, sino moral. El deseo de ver que el dolor, la angustia y la pérdida no quedan olvidados en la sombra de las largas colas para las ayudas.
Porque el barro se puede limpiar de las calles, las casas pueden reconstruirse, pero los sedimentos que se adhirieron a la memoria son más difíciles de remover. Las consecuencias emocionales de la riada no han sido igual de visibles, pero sí igual de destructivas. “Ni las casas ni las personas muertas o asesinadas volverán, pero la asunción de responsabilidades, la justicia y la reparación serían medidas mucho sanadores para las personas afectadas”, enfatiza la impulsora de los encuentros de malestar. Hay quien todavía está con el agua en el cuello.