Desahucios
Activistes i afectats aconsegueixen ajornar deu dies el desallotjament de 33 persones en la Creu Coberta

Els edificis, segons ha confirmat el cos de bombers després d'una avaluació, no tenen risc d'enderrocament imminent tal com havia afirmat l'Ajuntament.
creu coberta paralizado
Familias afectadas y activistas del sindicato Construyendo Malilla resisten a pie de calle y mantienen conversaciones con el Ayuntamiento. Mathias Rodríguez
Actualitzat 3/08
2 ago 2021 16:44

El desallotjament de dotze famílies per “amenaça de ruïna imminent” en la Creu Coberta (barri de Sant Marcelí, València) ha sigut ajornat deu dies gràcies a la negociació amb la Policia d'afectats i activistes del sindicat Construint Malilla. Després d'avaluar l'estat dels immobles, el cos de bombers ha conclòs que “estan en risc, però no en risc imminent”, malgrat que, en la notificació de l'Ajuntament que havien rebut els veïns, ordenava desallotjar els habitatges en 72 hores, donat l'alt risc d'enderrocament.

Els veïns i les veïnes dels habitatges del Carrer Manuel Arnau 9 i 11 respiren tranquils. ja que tindran més temps per a poder trobar una alternativa d'habitatge, encara que, des de Construint Malilla afirmen que, si aquestes famílies no han trobat una alternativa d'habitatge digna en el termini de la moratòria, “tornaran a convocar una mobilització per a parar el desallotjament,  ja que sinó aquestes persones aniran al carrer”.

Els afectats afirmen “estar molt contents” ja que, el passat dilluns 26, quan els va arribar la notificació de desallotjament, només els havien donat 72 hores per a anar-se'n de les seues cases sense alternativa d’habitatge, malgrat ser famílies en risc d'exclusió social.

Desahucios
Desnonaments 72 hores per a empaquetar una vida
Dotze famílies en risc d'exclusió social podrien perdre les seues llars el pròxim dilluns en el barri Creu Coberta. L’Ajuntament de València justifica l’ordre de desallotjament pel risc d’enderrocament dels dos edificis afectats, però afectades i activistes en defensa de l'habitatge demanen alternativa per a aquestes famílies, critiquen el procés i qüestionen possibles interessos urbanístics.

L'Ajuntament de València i la Conselleria d'Habitatge han acordat reunir-se demà per a buscar solucions a l'emergència. Segons han afirmat fonts del sindicat no han sigut convidats a aquesta reunió ni el sindicat ni els afectats i han assegurat que “ens agradaria que ens convidaran”.

Els militants de Construint Malilla han decidit pernoctar a les cases dels afectats per la incertesa de l'hora a la qual anaven a arribar les forces policials. A les 6 del matí, afirmen, ja havien apuntalat les portes des de dins per a impedir l'actuació policial. A les 7 del matí han començat a arribar la resta d'activistes, uns 50 en total segons les mateixes fonts. I, a les 8:00, ha arribat la Policia Local i la Nacional per a tractar de procedir al desallotjament ordenat per l'Ajuntament.

La principal crítica d'activistes i afectats és que les alternatives d’habitatge que proposen des de Serveis Socials no són efectives. A més, una veïna assegura que l'encarregat de Serveis Socials els va oferir una ajuda d'emergència de 400 euros si “s'anaven abans que vinguera la Policia”, proposta que la veïna interpreta, diu, “com un xantatge”. Una altra de les opcions proposada per les institucions competents és avalar-los un lloguer de 3 mesos, però, tant el sindicat com els veïns, afirmen que no suposa una “alternativa real”, ja que com la majoria no tenen nòmina ni ingressos fixos ningú els signarà un contracte de lloguer. A més, segons el sindicat, “quan s'acabaren les ajudes de Serveis Socials, la majoria d'aquestes famílies no podrien continuar pagant els lloguers i serien desnonades”.

D'altra banda, un portaveu del sindicat ha afirmat que “el 9% del projecte del Parc Central pertany a l'empresa propietària de gran part d'aqueixos edificis, Layetana Parc Central S.L.”, per la qual cosa consideren que pot existir “un interès especulatiu en l'enderrocament d'aquests edificis” a més ha insinuat que “a certes parts de l'Ajuntament els interessa més que la vida de les persones que se suposa que han de protegir”.

Actualitzat el 3 d'agost

L'Ajuntament de València i la Conselleria d'Habitatge s'han reunit hui, finalment juntament amb diversos representants del sindicat Construint Malilla, per a donar solució a l'emergència d’habitatge de les 33 persones que anaven a ser desallotjades el pròxim 12 d'agost. Després de la negociació, les institucions competents s'han compromès a donar una alternativa d'habitatge abans de deu dies, data límit que havia acordat l'Ajuntament després de l'ajornament aconseguit gràcies a la macro convocatòria en la qual activistes i afectats es van manifestar per a evitar el desallotjament. 

Els mediadors del sindicat, Vicente Danvila i Mònica Xirivella han subratllat que açò és “tota una victòria” aconseguida “gràcies a la pressió que hem pogut exercir des dels carrers”. 

Per altra part, la regidora d'Habitatge i Serveis Socials de l'Ajuntament de València, Isabel Lozano, ha afirmat que “la voluntat i el compromís” per part del consistori i de la Conselleria d'Habitatge és arribar a “solucions concretes” i que la situació d'aquestes persones “no vaja a pitjor”. 

Danvila ha enumerat les opcions que els han oferit: ajudes perquè puguen trobar un lloguer, habitatges d'associacions perquè puguen residir temporalment, habitatges en altres municipis de l'àrea metropolitana per a les famílies amb menors i alguns habitatges que cedisca al consistori l'empresa urbanística municipal de València, Aumsa. 

Així mateix, Mònica Xirivella ha recordat “la importància que ha tingut Construint Malilla en les negociacions“, ja que ”si no haguera intervingut des del primer moment, les nostres veïnes estarien al carrer des de fa una setmana”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Desokupa
Derecho a la vivienda La abstención del PSOE impide que el Congreso debata la ilegalización de Desokupa
Una iniciativa de Podemos que reclamaba la ilegalización de las empresas de desokupación naufraga en la Comisión de Vivienda por culpa del PSOE.
Madrid
Derecho a la vivienda El grito por el derecho a la vivienda vuelve a Madrid este 9F
Una plataforma de 40 organizaciones sociales, sindicales, vecinales y del movimiento de vivienda sale a la calle para pedir al Gobierno regional medidas urgentes para bajar el precio de los alquileres y atajar la actual crisis de vivienda.
Gobierno de coalición
PSOE-Sumar El Gobierno toma nota de la presión social y cambia su discurso sobre vivienda
En la semana en que los sindicatos anunciaron la histórica manifestación estatal del próximo 5A, la ministra Isabel Rodríguez sube el tono.
Madrid
La burbuja del alquiler Sumar, Podemos y sindicatos de inquilinos presionan para convertir en indefinidos los contratos de alquiler
Sumar lanza una propuesta legislativa para transformar en indefinidos los contratos de alquiler, una de las principales demandas de la manifestación por la vivienda del 5 de abril. Una moción de Podemos, rechazada en el Congreso, pedía lo mismo.
Cine
Kamal Aljafari “Palestina está en la raíz de la situación actual del mundo”
Kamal Aljafari lleva toda su carrera trabajando con materiales de archivo, indagando en las imágenes e interviniendo en ellas para preservar memorias en desaparición y para oponerse al proyecto colonial sionista y su falseamiento del pasado.
Líbano
Ocupación israelí Israel incumple el acuerdo de paz y mantiene tropas en el sur de Líbano para “vigilar” a Hezbollah
El Ejército sostiene la ocupación de cinco colinas a lo largo de la frontera tras evacuar sus soldados de decenas de municipios. Miles de civiles regresan a sus casas para descubrir que lo han perdido todo.
Opinión
Derecho a la vivienda Flex Living: el caballo de Troya de la precarización del alquiler
No es una respuesta moderna a las nuevas formas de habitar la ciudad. El ‘flex living’ no es más que la última jugada del sector inmobiliario y los grandes fondos de inversión para maximizar beneficios a costa del derecho a la vivienda.
Opinión
Opinión La unidad del anarcosindicalismo es la acción conjunta
Al hilo de supuestos movimientos desde la CGT hacia la unificación con CNT es necesario diferenciar entre lo que es una relación en clara mejora y lo que sería un proyecto real en marcha.
Galicia
Memoria histórica Cultura, exilio y lucha de las bibliotecarias gallegas durante la Segunda República
Durante los primeros años treinta, las bibliotecas se convirtieron en espacios de trabajo ideales para un modelo de mujer que aspiraba ser independiente y que había manifestado un claro compromiso político. La Guerra acabó con todas sus aspiraciones.

Últimas

Galicia
Galicia La Xunta de Feijóo, condenada por negar visitas a una mujer que murió de cáncer por tener covid-19
La jueza dice que la situación exigía “flexibilizar” las medidas de prevención. Falleció a inicios de 2022 en el Hospital Álvaro Cunqueiro durante los últimos meses de la administración del jefe del PP con Julio García Comesaña de conselleiro.
Egipto
Egipto Ashraf Omar continúa en prisión provisional por dibujar
Ashraf Omar, caricaturista político del medio digital AlManassa, sigue en prisión preventiva indefinida tras ser arrestado violentamente en su domicilio el 22 de julio de 2024.
Comunidad de Madrid
Sanidad Pública Sindicatos piden el cese de la dirección del Hospital 12 de Octubre tras las obras de remodelación
Los problemas con las nuevas instalaciones han cristalizado en una unión sindical que ha reclamado formalmente el fin de la cúpula de dirección tras ser “ignorados” de manera “sistemática”.
Justicia
Justicia Rubiales, condenado por agresión sexual y absuelto del delito de coacciones
18 meses de multa con cuota de 20 euros al día por un delito de agresión sexual. Es la condena al expresidente de la RFEF Luis Rubiales por los hechos ocurrido en la ceremonia de entrega e medallas del pasado mundial celebrado en agosto en Sidney.
Tribuna
Tribuna Verde de ecosocial, verde de educación pública
En nuestras aulas se ha colado una prisa ansiosa, que juzga al alumnado como un gasto, que lo dirige, poco a poco, a un mundo laboral tecnoptimista y completamente atomizador.

Recomendadas

Feminismos
Ana Bueriberi “El activismo tiene que ser colectivo: para contribuir al cambio es imprescindible despersonalizar la causa”
La periodista madrileña Ana Bueriberi reconoce que no sintió la discriminación hasta que llegó a la Universidad. Hoy, desde el proyecto Afrocolectiva reivindica una comunicación antirracista, afrofeminista y panafricanista.
Inteligencia artificial
Militarismo La máquina de los asesinatos en masa: Silicon Valley abraza la guerra
Las fantasías distópicas sobre los futuros usos de las máquinas en la guerra están más extendidas que el relato de lo que ya está pasando en los campos de batalla.