We can't find the internet
Attempting to reconnect
Something went wrong!
Hang in there while we get back on track
Desahucios
Activistes i afectats aconsegueixen ajornar deu dies el desallotjament de 33 persones en la Creu Coberta
El desallotjament de dotze famílies per “amenaça de ruïna imminent” en la Creu Coberta (barri de Sant Marcelí, València) ha sigut ajornat deu dies gràcies a la negociació amb la Policia d'afectats i activistes del sindicat Construint Malilla. Després d'avaluar l'estat dels immobles, el cos de bombers ha conclòs que “estan en risc, però no en risc imminent”, malgrat que, en la notificació de l'Ajuntament que havien rebut els veïns, ordenava desallotjar els habitatges en 72 hores, donat l'alt risc d'enderrocament.
Els veïns i les veïnes dels habitatges del Carrer Manuel Arnau 9 i 11 respiren tranquils. ja que tindran més temps per a poder trobar una alternativa d'habitatge, encara que, des de Construint Malilla afirmen que, si aquestes famílies no han trobat una alternativa d'habitatge digna en el termini de la moratòria, “tornaran a convocar una mobilització per a parar el desallotjament, ja que sinó aquestes persones aniran al carrer”.
Els afectats afirmen “estar molt contents” ja que, el passat dilluns 26, quan els va arribar la notificació de desallotjament, només els havien donat 72 hores per a anar-se'n de les seues cases sense alternativa d’habitatge, malgrat ser famílies en risc d'exclusió social.
Desahucios
Desnonaments 72 hores per a empaquetar una vida
L'Ajuntament de València i la Conselleria d'Habitatge han acordat reunir-se demà per a buscar solucions a l'emergència. Segons han afirmat fonts del sindicat no han sigut convidats a aquesta reunió ni el sindicat ni els afectats i han assegurat que “ens agradaria que ens convidaran”.
Els militants de Construint Malilla han decidit pernoctar a les cases dels afectats per la incertesa de l'hora a la qual anaven a arribar les forces policials. A les 6 del matí, afirmen, ja havien apuntalat les portes des de dins per a impedir l'actuació policial. A les 7 del matí han començat a arribar la resta d'activistes, uns 50 en total segons les mateixes fonts. I, a les 8:00, ha arribat la Policia Local i la Nacional per a tractar de procedir al desallotjament ordenat per l'Ajuntament.
La principal crítica d'activistes i afectats és que les alternatives d’habitatge que proposen des de Serveis Socials no són efectives. A més, una veïna assegura que l'encarregat de Serveis Socials els va oferir una ajuda d'emergència de 400 euros si “s'anaven abans que vinguera la Policia”, proposta que la veïna interpreta, diu, “com un xantatge”. Una altra de les opcions proposada per les institucions competents és avalar-los un lloguer de 3 mesos, però, tant el sindicat com els veïns, afirmen que no suposa una “alternativa real”, ja que com la majoria no tenen nòmina ni ingressos fixos ningú els signarà un contracte de lloguer. A més, segons el sindicat, “quan s'acabaren les ajudes de Serveis Socials, la majoria d'aquestes famílies no podrien continuar pagant els lloguers i serien desnonades”.
D'altra banda, un portaveu del sindicat ha afirmat que “el 9% del projecte del Parc Central pertany a l'empresa propietària de gran part d'aqueixos edificis, Layetana Parc Central S.L.”, per la qual cosa consideren que pot existir “un interès especulatiu en l'enderrocament d'aquests edificis” a més ha insinuat que “a certes parts de l'Ajuntament els interessa més que la vida de les persones que se suposa que han de protegir”.
Actualitzat el 3 d'agost
L'Ajuntament de València i la Conselleria d'Habitatge s'han reunit hui, finalment juntament amb diversos representants del sindicat Construint Malilla, per a donar solució a l'emergència d’habitatge de les 33 persones que anaven a ser desallotjades el pròxim 12 d'agost. Després de la negociació, les institucions competents s'han compromès a donar una alternativa d'habitatge abans de deu dies, data límit que havia acordat l'Ajuntament després de l'ajornament aconseguit gràcies a la macro convocatòria en la qual activistes i afectats es van manifestar per a evitar el desallotjament.
Els mediadors del sindicat, Vicente Danvila i Mònica Xirivella han subratllat que açò és “tota una victòria” aconseguida “gràcies a la pressió que hem pogut exercir des dels carrers”.
VICTÒRIA! ❤️💚
— Construyendo Malilla (@malillabarri) August 3, 2021
Ahir aconseguírem aturar al carrer el macro-desnonament i seure l'Ajuntament a negociar.
Hui, en la reunió amb la Regidoria de Benestar Social i la Conselleria d'Habitatge, hem aconseguit el compromís de les institucions d'oferir alternativa habitacional... pic.twitter.com/Zz6el26QHn
Per altra part, la regidora d'Habitatge i Serveis Socials de l'Ajuntament de València, Isabel Lozano, ha afirmat que “la voluntat i el compromís” per part del consistori i de la Conselleria d'Habitatge és arribar a “solucions concretes” i que la situació d'aquestes persones “no vaja a pitjor”.
Danvila ha enumerat les opcions que els han oferit: ajudes perquè puguen trobar un lloguer, habitatges d'associacions perquè puguen residir temporalment, habitatges en altres municipis de l'àrea metropolitana per a les famílies amb menors i alguns habitatges que cedisca al consistori l'empresa urbanística municipal de València, Aumsa.
Així mateix, Mònica Xirivella ha recordat “la importància que ha tingut Construint Malilla en les negociacions“, ja que ”si no haguera intervingut des del primer moment, les nostres veïnes estarien al carrer des de fa una setmana”.