Desahucios
72 hores per a empaquetar una vida

Dotze famílies en risc d'exclusió social podrien perdre les seues llars el pròxim dilluns en el barri Creu Coberta. L’Ajuntament de València justifica l’ordre de desallotjament pel risc d’enderrocament dels dos edificis afectats, però afectades i activistes en defensa de l'habitatge demanen alternativa per a aquestes famílies, critiquen el procés i qüestionen possibles interessos urbanístics.
creu coberta 2
Militants de Construint Malilla es manifesten per a parar el dessallotjament Joanna Giménez i Garcia

Dilluns 26 de juliol. Els veïns i les veïnes del carrer Manuel Arnau 9 i 11, al barri de la Creu Coberta (València), reben una notificació: ‘Amenaça de ruïna imminent’. La Policia, acompanyada per Serveis Socials, son els que l’entreguen en mà. El dijous 29, per ordre de l’Ajuntament, es tapiaran les seues llars. Tenen 72 hores per empaquetar totes les seues pertinences i anar-se'n.

Sense altra alternativa d'habitatge, dotze famílies en risc d’exclusió social es queden al carrer. El passat dijous s'obté una —provisional— victòria: gràcies a la intervenció i la pressió mediàtica i institucional que ha dut a terme el sindicat de barri Construint Malilla, el desallotjament s’allargarà fins el proper dilluns 2 d’agost, però la Policia ha amenaçat de forma contundent: “Si no se n’aneu, ja sabeu el que hi ha, vindrem amb tot”, li han dit a Carmen, una veïna dels pisos afectats. 

creu coberta 2.2
Un militant de Construint (Vicente Danvila) i un afectat (Dani), parlen mentre el cotxe de Policia patrulla Joanna Giménez i Garcia

“Jo duc tota la vida ací. Hem passat tres generacions en aquests pisos. No tenim on anar i demanen que la gent es solidaritze”, relata Tania Rubín, veïna afectada. Tania, com la resta dels afectats, viu amb uns ingressos molt baixos i asseguren que les ajudes que ofereix l’Ajuntament mitjançant Serveis Socials no són suficients per a aconseguir un altre domicili.

Una altra veïna, Soledad, lamenta: “Jo vaig a viure en un cotxe a partir del dilluns quan em tiren. Visc a aquest pis des de fa 18 anys amb el meu fill”. Jesús i Carmen viuen al segon pis. Junt amb ells els seus fills; un amb una discapacitat, i els seus néts, en total 8 persones. “Estàvem vivint en un pis al barri de Malilla fins que fa quatre mesos em desnonaren”, narra Jesús. “Jo cobre la renta valenciana, 500 euros. A més faig mudances, bricolatge... el que em surta. Sinó, solament amb 500 euros no podem subsistir 8 persones. El meu fill treballa de conductor de bus, però sols cobra 300 euros”, assegura el veí.

creu coberta 3
Jesús amb el seu net i el seu afillat que també viu amb ell Joanna Giménez i Garcia

Per altra banda, l'ordre d’enderrocament ha cridat l’atenció als advocats que col·laboren Construint Malilla que asseguren que s’ha dut a terme de forma irregular. “Com no hi ha hagut un procediment per via judicial, ni una ordre judicial no es pot dur a terme un desallotjament per a demolició si hi ha tercers implicats. És a dir, l’ordre de demolició és nul·la.”, asseguren les fonts judicials.

L'ordre d’enderrocament ha cridat l’atenció als advocats que col·laboren Construint Malilla que asseguren que s’ha dut a terme de forma irregular

El sindicat denuncia que els afectats no han tingut l’oportunitat de recórrer la sentència, malgrat que en la pròpia notificació de demolició indica que “els ocupants podran interposar un recurs per la via Contenciós- administrativa”. A més a més, asseguren que no hi ha hagut cap tipus d’avís previ, malgrat que els edificis fa anys que estan en clar estat de deteriorament. “Açò es deuria de gestionar mitjançant un procés de desnonament, que es la via legal. Per a nosaltres, —al·lega Jesús Cloquell, un dels portaveus del sindicat— és una estratègia per tal de no haver de passar pel procés de desnonament, perquè d’eixa forma sí que n'hi haurien possibilitats de que aquesta gent pogués aconseguir una casa”. 

Des del sindicat asseguren que l’enderrocament d’aquests habitatges podria tenir relació amb el projecte urbanístic del Parc Central, ja que, segons el plànol del PAI (pla d’actuació integrada) aquestes cases es troben dins del terreny on anirà la futura zona verda. Davant aquesta afirmació, fonts de l'Àrea de desenvolupament i renovació urbá i habitatge de l'Ajuntament de València, liderada per Sandra Gómez (PSOE), afirmen que ells han actuat en aquest cas “perquè existeix un risc evident de que caigui” i que no te relació amb el proper soterrament de les vies.

Des del sindicat asseguren que l’enderrocament d’aquests habitatges podria tenir relació amb el projecte urbanístic del Parc Central

Segons ha comprovat el sindicat, almenys dos habitatges pertanyen a Layetana Parc Central S.L., una empresa Inmobiliaria que posseeix el 9% dels terrenys del PAI. Per la seua part, l’associació Parc Central Sense Especulació fa ressò dels interessos especulatius que poden haver-hi darrere de la construcció de la nova zona verda que unirà tota la zona sud de València. Segons la seua portaveu, Mònica Ibáñez, el projecte urbanístic i ferroviari és una actuació “amb finalitat especulativa” amb la que es beneficiaran molts fons voltor, immobiliàries  i inversors, però que tindrà ‘conseqüències negatives’ per a la ciutadania.

creu coberta 5
Plànol de la zona afectada pel PAI. Al carrer Manuel Arnau s’observa en color groc que es construirà un Equipament Educatiu Cultural (EQ/EC)i 3 gratacels de 12 pisos.

Juan Luis Gil, encarregat de Serveis Socials de Sant Marcelí, indica que hi ha dues opcions: una ajuda d’emergència de 400 euros que se’ls donaria una vegada, o bé avalar-los tres mesos el lloguer d’un pis que haurien de trobar pel seu conter. Ell mateix confessa que quedar-se en un alberg no seria adequat per a aquestes famílies, ja que ‘allí hi ha gent molt més deteriorada’, però amb tan poc de temps seria l’única opció que els donen des de l’Ajuntament si no volen quedar-se al carrer.

Tots els afectats coincideixen en el fet que el temps que els han donat per a abandonar l’habitatge es insuficient i que sense nòmina i amb uns ingressos tan limitats els és quasi impossible aconseguir un contracte d'arrendament. “En serveis socials diuen que ens busquem un lloguer, que ens donen tres mesos d’aval. Però, qui em lloga a mi? Sense nòmina, sense contracte... ningú ens vol llogar un pis!”, confirma Jesús, el veí afectat, que ja ho ha intentat amb anterioritat.

creu coberta 6
Juan Luis Gil (esquerra), encarregat de Serveis Socials San Marcelí, parla amb els afectats i afectades del desallotjament (dreta). Joanna Giménez i Garcia

El sindicat Construint Malilla junt amb els afectats, demanen ‘solucions reials’ a l’Ajuntament: “És comprensible que exigim a Serveis Socials i a les regidories d’Habitatge i d’Urbanisme un treball coordinat per a oferir un lloguer social a aquestes famílies”, recalca Jesús Cloquell, portaveu de Construint.

Davant d’aquestes demandes, la regidora d’habitatge, Isabel Lozano (Compromís), senyala que des de Serveis Socials municipals s’està valorant cada cas. A més, reconeix que l’Ajuntament no compta amb habitatges socials buits i disponibles per atorgar, però el portaveu de Construint Malilla respon que “si l’Ajuntament no té ningun habitatge social, hauria de plantejar-se, de la mateixa manera que es plantegen expropiar cases per a fer grans projectes urbanístics, expropiar a grans propietaris i fons voltors, com empreses com Layetana Parc Central, que es dediquen a jugar i especular amb la vida de les persones”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Ayuntamiento de Madrid
Violencia institucional Una mujer con dos hijas a punto de ser desahuciadas por segunda vez en un mes
Primero, Sareb expulsó a la familias del bloque de El Yesero 10, y ahora, el recurso municipal que le asignaron, “Las Caracolas”, le ha dado un ultimátum para salir este viernes 11 de abril.
Palestina
Genocidio Israel sigue atacando hospitales, la ONU habla del peor momento en los 18 meses de asedio
No hay tregua en Gaza, donde Israel ha recrudecido las matanzas y sigue sin permitir el acceso de alimentos y productos de primera necesidad. La ONU denuncia asimismo el asesinato de más de 70 civiles en Líbano.
Grecia
Grecia Frontex pone de nuevo la mirada en Grecia
En enero de 2025 el Tribunal Europeo de Derechos Humanos acusó a las autoridades griegas de llevar a cabo devoluciones forzadas de manera sistemática.
Comunidad de Madrid
Memoria histórica Contra la basura y el olvido: tras la pista de los cuerpos y de la memoria de los brigadistas internacionales
El Salto acompaña a un contingente internacional de políticos, políticas y activistas en una ruta en memoria de los brigadistas internacionales que acudieron a luchar a España contra el fascismo, en un ejercicio inspirador para el presente.
Opinión
Opinión La coherencia de las políticas de Trump
No se pueden entender los aranceles de Trump sin su lucha por el control de los recursos minerales, sin Groenlandia, Ucrania o la República Democrática de Congo.
El Salto n.78
El Salto 78 Nueva revista, viejas injusticias: hablemos de Violencia Institucional
En el último número de la revista de El Salto dedicamos la portada y nuestro “Panorama” a una de las violencias que sufren las mujeres solo por el hecho de serlo, la que aún a día de hoy emana de un sistema irracional y patriarcal.
Crisis climática
Balance climático El Mediterráneo se consolida como zona especialmente vulnerable al cambio climático
Las víctimas de la dana suponen dos tercios de las muertes por fenómenos extremos en Europa en 2024, según un informe conjunto de Copernicus y la Organización Meteorológica Mundial que hace un balance climático del continente el pasado año.

Últimas

Eventos
Taller de podcast El Salto invita a estudiantes a explorar las posibilidades del formato audiovisual
Proponemos un taller de guion y producción de programas para estudiantes de comunicación y periodismo los días 24 de abril y 8 de mayo.
València
València CGT denuncia graves incumplimientos del plan de inundaciones en la dana de València
Un informe incorporado a la causa judicial señala la falta de seguimiento de los propios protocolos autonómicos en el día de la tragedia y la víspera.
Más noticias
Comunidad de Madrid
Educación El Gobierno de Ayuso deberá pagar 1.000 euros a una profesora por el exceso de horas lectivas
Según CCOO, hasta 6.500 profesoras y profesoras se podrán acoger a esta sentencia que supone una penalización a la Comunidad de Madrid por el exceso de horas extras que realiza el profesorado.
Laboral
Laboral El sindicato ELA alerta sobre la salud mental de las trabajadoras en intervención social
“Somos un instrumento de contención porque tratamos con población muy dañada, estamos en mitad del sándwich”, explica la educadora social Vanesa Núñez Moran.
Ayuntamiento de Madrid
Huelga de basuras Huelga indefinida de basuras en Madrid desde el 21 de abril tras romperse las negociaciones
Los representantes sindicales fuerzan el paro para obligar a las empresas subcontratadas por el Ayuntamiento a escuchar sus propuestas. El Ayuntamiento fija servicios mínimos del 50 %.

Recomendadas

Poesía
Culturas Joan Brossa, el mago que jugó con la poesía para reinventar el poder de la palabra
Casi inabarcable, la producción creativa de Joan Brossa se expandió a lo largo —durante medio siglo XX— y a lo ancho —de sonetos a piezas teatrales, pasando por carteles o poemas objeto— para tender puentes entre el arte, la política y el humor.
República del Sudán
Sudán Cara a. Un Sudán en guerra
Se cumplen dos años de una guerra que ya deja más de 13 millones de personas desplazadas y más de ocho millones de sudaneses al borde de la inanición.
Andalucía
Memoria histórica La inanición de la memoria andaluza
Las políticas públicas de memoria en Andalucía se encuentran en un estado de paralización que pone en duda la voluntad de la Junta por la reparación efectiva.