Opinión
Més content que un gínjol

Amb l’ajornament obligat per la pandèmia covid-19, el cap de setmana del 26 i 27 de juny, els consellers nacionals del (ja ex) Bloc, es van reunir a la Fira de Mostres de València en el VIII Congrés de la formació tarongeta per, com li va dir Tancredi al seu oncle, el Príncep de Salina: “si no ens hi fiquem nosaltres, aquesta gent són capaços de declarar-te la República. Si volem que tot quede com és, cal que tot canvie…”, de primer de “fontanerisme” polític.
Urna Bilbao 12J
7 jul 2021 17:00

El semiòleg Umberto Eco es va fer conegut amb la narració de la batalla dialèctica entre els escolàstics medievals, dirimida al voltant del nom de la cosa. Evidentment, rosa és un mot molt més bonic i concret que cosa, així que el títol va acabar sent El nom de la rosa, i no el nom de la cosa. “Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus” (de la rosa originària només ens en queda el nom, només tenim noms buits). Amanida d’uns quants crims assaonats al voltant de la cobdícia, o de l’abstenció d’aquesta, si en voleu, el dens i atractiu alhora text narratiu va esdevindre també narració cinematogràfica, en les mans de Jean-Jacques Annaud, amb tres fitxatges de candeletes: Sean Connery, F.Murray Abraham i un jove Christian Slater. Amb això, el nom d’Eco va arribar fins als límits de les dues tradicions narratives principals dels anys vuitanta, la literatura i el cinema.

Ocupar l’imaginari és una de les tasques principals de la disciplina coneguda amb l’anglicisme “naming”, trobar el terme total amb els mots adients, que tothom el copse com l’única opció possible, la identificació absoluta entre el nom i la cosa. 

Aquest sembla que va ser el combat dialèctic, una mica escolàstic també, entre les faccions presents en el Congrés Nacional del Bloc (abans conegut com a Bloc Nacionalista Valencià, hereu de la Unitat del Poble Valencià), el cap de setmana del 26 i 27 de juny de 2021.

No és fàcil el verbal branding, sobretot quan va acompanyat de disputes territorials, de connotacions ideològiques, de personalismes i d’un ull sempre a biaix de la tutela d’uns companys de viatge no sempre desitjats i manta vegades incòmodes

No és fàcil el verbal branding, sobretot quan va acompanyat de disputes territorials, de connotacions ideològiques, de personalismes i d’un ull sempre a biaix de la tutela d’uns companys de viatge no sempre desitjats i manta vegades incòmodes. La percepció d’una part dels consellers com a quinta columna d’Iniciativa plana sempre entre les converses de cafè i desdejuni, prèvies a l’inici de les sessions. Com cèl·lules dorments, els més descarats, els que “no tenen por a expressar la seua opinió en alt”, s’escampen per la cafeteria annexa a l’auditori, en una bigarrada mostra de cafeínics, botifarrers, truïtístics, patorraers, fruttitis i, cada vegada més, amants del menjar sa: tematchians i aguacatians, amb una bona collita de moniatos i carbasses. De tant en tant, una veu rogallosa, no sempre la mateixa, exclama un “mecaguenlhostiaputa, eixe és un…”, fent servir el demostratiu com a substitut d’algun cognom ben conegut per tota la militància… i pel Botànic.

També estan, és clar, els qui directament queden en alguna cafeteria de la contornada, si n’hi ha, i aquí congreguen la seua claca per conbregar en les maledicències de tota la vida, però que per a ser moderns, en diuen memes. Tota una litúrgia, la dels congressos valencianistes (vinga, va, correcte, en això tots els partits polítics són iguals, uns amb corbata d’Hermès, d’altres amb polos d’El Ganso, uns amb camisa de TEX, els altres amb saragüells de marca, però tots al damunt de tot de l’Escala Scoville, que si es mosseguen la llengua, ploren de picor i agonia. No patiu, m’he proposat acabar l’article sense esmentar cap nom reconeixible).

Però una vegada descrita aquesta estampa naturalista dels prolegòmens de la disputa (dialècticament escolàstica, tornem a dir), s’ha de fer esment d’una inconsistència en el desenvolupament d’aquest congrés de pròrroga, ajornat per la crisi CoVid-19, que en voltes d’agafar foguera amb el temps, s’ha anat esvaint, com el gas de la Casera, o els efectes desembussant de la Coca-Cola. El procés de debat sobre el nova denominació (les altres votacions van acabar amb golejada: 77€ d’aprovació de l’informe de gestió de la secretaria general) era l’únic debat purament polític del capde de congrés. Veus com, al capdavall, el nom sí que fa la cosa. El que sobta, la inconsistència, és que el procediment va fer olor de resclosit, l’olor agra dels papers humits tancats en un soterrani, per comptes de la modernitat digital emprada pels càrrecs en les xarxes socials. Ponències, esmenes, votacions prèvies per internet, sí, però amb argumentaris de politburó. Sembla mentida el percentatge de gent amb màsters i doctorats entre redactors i debatents.

La creació d’un nom de marca comença amb un “brief” que introdueix els tres eixos principals: objectiu estratègic, “target” i competència. Res, tres paragrafets, una cosa així com:

Objectiu estratègic: crear una nova categoría en el mercat polític amb un producte de baixa graduació, nacionalista valencià (important l’adjectivació), d’esquerres, ecologista, feminista, antifeixista (ampliable a qualsevol altre isme que els mitjans identifiquen amb un partit progressista, sense exagerar).

Target: Persones humanes, 18-∞ , que poden votar en unes eleccions i ho fan de manera bipartidista, habitualment, però esporàdicament ho poden fer per “responsabilitat”, optant per una proposta de proximitat amb intencions globals. Gent que busca un partit polític “autèntic”, que siga compatible amb els moments que demanen control/consciència/responsabilitat (trellat).

18-35 anys: Diversió i consciència mediambiental.

36-45 anys: Vot responsable.

46-55 anys: Vot sense risc/Tranquil·litat.

56-∞ anys: A l’hort s’hi està molt bé, però també a primera línia de platja, a Benidorm/Coneiximent.

Competència: vot mainstream; vot a minoritaris que ens mengen la truita (animalistes, legalitzadors de maria,...); altres propostes sustitutives (no votar, posar papereta amb missatge “aneu tots a cagar”,...). 

Això, seguit d’un llistadet d’objectius, alguna ruta d’exploració i un “back up” d’informació general, i prou com perquè els consellers desenvolupen el seu talent creatiu. Au, ja teniu ell “briefing” per al proper congrés, amb els drets cedits, ho deixe per escrit.

Però que conste que no puc estar-me de dir que, com que no hi ha cosa més sana que riure’s d’un mateix, he trobat a faltar, entre les propostes de nou nom per al Bloc, un Comprimits… si m’apureu, un Més Comprimits.

Coda: On sembla que sí que tenen un sentit de l’humor força reeixit, fins i tot una desenvolupadíssima traça per l’autoparòdia, és al govern de la Villa y Corte. Inventar-se una Oficina del Español y posar al capdavant a Toni Cantó és un acudit a l’alçada de les millors creacions del mestre Gila. Està la llengua, que s’hi pose.

Archivado en: Opinión
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Turismo
Opinión Abolir el turismo
VV.AA.
Lleguemos a donde lleguemos, no puede ser que sea más fácil imaginar el fin del capitalismo que el fin del turismo.
Opinión
Opinión La eclosión del autoritarismo reaccionario y otras nueve tesis sobre la victoria de Trump
La victoria del candidato republicano nos ha demostrado que estamos en una nueva era: la del neoliberalismo autoritario, en donde el camino del mal menor propuesto por los Demócratas ha sido la fórmula más rápida para llegar al mal mayor.
Segovia
Opinión Agarrarse a un clavo ardiendo: comprar unas llaves
La quimera de un vivienda digna y accesible en Segovia seguirá incrementándose si el Ayuntamiento, la Junta de Castilla y León y el Gobierno central no adoptan las medidas necesarias.
Genocidio
Genocidio El TPI emite la orden de detención contra Netanyahu y Gallant por crímenes de guerra
La Sala de Cuestiones Preliminares del TPI rechaza las impugnaciones de competencia formuladas por el Estado de Israel y emite órdenes de arresto contra Benjamin Netanyahu y Yoav Gallant.
COP29
Cumbre del clima La COP29 encara su última jornada con un final agónico sin acuerdo en los temas clave
Los borradores de los textos de negociación sobre la mesa quedan muy lejos de un acuerdo sobre financiación climática en línea con las necesidades para que el planeta no rebase los 1,5ºC de calentamiento medio.
Crisis climática
Informe de Unicef El cambio climático multiplicará por tres la exposición de los niños y niñas a las inundaciones para 2050
Es la proyección que hace Unicef en su informe 'El Estado Mundial de la Infancia 2024'. La exposición a olas de calor extremas será ocho veces mayor para 2050 respecto a la década del 2000. “El futuro de todos los niños y las niñas está en peligro”, advierte la agencia de la ONU.
Barcelona
Derecho a la vivienda El hartazgo por la vivienda impagable se da cita este 23 de noviembre en Barcelona
El amplio movimiento por la vivienda catalán, sindicatos y organizaciones vecinales, sociales y soberanistas demandan soluciones urgentes ante una crisis de vivienda sin solución a la vista
Tribuna
Tribuna Vivienda: es hora de organizarnos
La situación de crisis inmobiliaria nos exige leer el momento para acertar en las batallas que debemos dar ahora, reflexionar sobre los modos de acción colectiva y lograr articular una respuesta política amplia.
Turismo
Opinión Abolir el turismo
VV.AA.
Lleguemos a donde lleguemos, no puede ser que sea más fácil imaginar el fin del capitalismo que el fin del turismo.
Comunidad de Madrid
Sanidad Pública Los sindicatos denuncian a la Comunidad de Madrid por exponer a sus sanitarios a “gravísimos” riesgos
Solicitan la mayor indemnización económica pedida contra una administración por no contar con un verdadero plan de prevención de riesgos laborales para atención primaria.
Racismo
Racismo institucional Diallo Sissoko, una víctima más del sistema de acogida a migrantes
La muerte de este ciudadano maliense durante su encierro en el CAED de Alcalá de Henares ha puesto de manifiesto algunas de las deficiencias del sistema de acogida a migrantes en el Estado español.

Últimas

Palabras contra el Abismo
Palabras contra el Abismo Lee un capítulo de ‘Café Abismo’, la primera novela de Sarah Babiker
El barrio es el espacio físico y social en los que transcurre ‘Café Abismo’, la primera novela de la responsable de Migraciones y Antirracismo de El Salto, Sarah Babiker.
Violencia machista
25 de noviembre Con el lema “Juntas, el miedo cambia de bando”, el movimiento feminista llama a organizarse este 25N
En un año en el que ha vuelto al primer plano el debate público sobre la violencia patriarcal sistémica que siguen padeciendo las mujeres, la marcha del 25 de noviembre vuelve a las calles el próximo lunes.
Más noticias
Comunidad de Madrid
Paro del profesorado Nueva jornada de huelga en la educación pública madrileña
Este jueves 21 de noviembre el profesorado se vuelve a levantar contra las políticas del gobierno de Díaz Ayuso, que mantiene paralizadas las negociaciones para mejorar sus condiciones laborales.
València
dana A las 20:11, era tarde
Todavía conservamos el horror de cientos de coches amontonados y arrastrados por la riada. Es por esos millones de turismos y sus emisiones ─aunque no solo─ que vivimos en un planeta que se está calentando demasiado rápido.

Recomendadas

Memoria histórica
Memoria histórica Museo del franquismo, ¿eso dónde está?
España sigue ajena a la proliferación mundial de espacios museísticos dedicados a dictaduras y resistencias democráticas.
València
Dana y vivienda “La crisis de vivienda multiplicada por mil”: la dana evidencia el fracaso de las políticas del PP en València
La dana ha dejado a miles de familias sin hogar. Ante la inacción de las instituciones, han sido las redes familiares las que han asumido el peso de la ayuda. La Generalitat, tras décadas de mala gestión, solo ha podido ofrecer 314 pisos públicos.