We can't find the internet
Attempting to reconnect
Something went wrong!
Hang in there while we get back on track
Libertad de expresión
Protestes al País Valencià per a reivindicar la llibertat d’expressió
Centenars de persones ixen al carrer sota el lema ‘No Callarem’ per protestar contra la pèrdua del dret a expressar-se lliurement que s’està donant a l’Estat espanyol. Durant les concentracions, s'ha donat suport a totes les persones represaliades per la justícia per fer cançons, periodisme, acudits o escriure tuïts amb un caràcter polític contrari als interessos dels grans poders.
Les actuacions de l’Audiència Nacional, la Llei Mordassa o la reforma del Codi Penal són algunes de les reculades amb caire repressiu i en matèria de drets relacionats amb la llibertat d’expressió que ha imposat la justícia. Així ho denuncia No Callarem, una plataforma que pretén donar visibilitat a aquesta problemàtica, “tant dins de l’àmbit de la creació artística, com de l’expressió lliure individual o col·lectiva a les xarxes socials”, com anuncien a la seua web. Aquesta plataforma ha convocat les concentracions a València, així com a altres ciutats de l’Estat espanyol, mentre que a Castelló l’ha organitzada l’Esquerra Independentista de la Plana i a Alacant, l'associació de cantautors La Explanada. Totes han rebut el suport d’altres col·lectius que també denuncien el retrocés en llibertats i l’amenaça dels drets fonamentals.
Amnistia Internacional ha tret enguany l’informe Tuiteja... si t’atreveixes. Com les lleis antiterroristes restringeixen la llibertat d’expressió a Espanya, on assenyala que la imprecisió de categories legals generals, com “l’enaltiment del terrorisme” o “la humiliació de les víctimes dels delictes terroristes”, estan servint per a atacar la llibertat d’expressió i fomentar l’autocensura de tota persona que tinga un pensament que qüestione les línies marcades pel sistema. A l’informe s’explica com, des que es va dur a terme l’ampliació de l’article 578 del Codi Penal, les autoritats estan utilitzant aquesta reforma “per reprimir les expressions d’índole política, sobretot a les xarxes socials i a la comunitat artística del país”.
Actes en suport a Valtònyc
A València, l’edifici de la Delegació de Govern va veure com una multitud es concentrava al seu davant per reivindicar que no està disposada a romandre en silenci davant la censura i la repressió de l’estat. Consignes com “Llibertat Valto
nyc” o “Los borbones a los tiburones”, van eixir de les boques d’unes 300 persones, que volien demostrar que els castics legals no els faran callar i que la pèrdua dels drets tindrà una resposta per part dels moviments socials i la ciutadania. Persones de diverses generacions van anar ahir de vesprada a les intermediacions de la parada de metro de Colon, on es va organitzar també un micro obert. En aquest, van participar artistes, com l'humorista Xavi Castillo, però també gent menys acostumada a pujar a un escenari. A les pancartes podien llegir-se missatges que reivindicaven que “la paraula no és delicte” o demanaven “amnistia -per als- presos polítics”.
A Castelló, unes 50 persones es van concentrar a la plaça Maria Agustina, davant de la Subdelegació del Govern, per demanar la llibertat del raper Valtònyc, així com de totes les presses polítiques que hi ha a l’Estat espanyol.
Nugades amb un tros de bandera espanyola i amb una careta blanca amb els llavis segellats, per simbolitzar la falta de llibertat d’expressió, quatre persones es van asseure a la plaça en solidaritat amb el raper. Després, van alçar la pancarta, on es podia llegir ‘Valtònyc, llibertat. Demà podries ser tu’. Totes les manifestants es van posicionar darrere d’aquesta, mentre cridaven consignes, com “Presses polítiques al carrer” o “Valtònyc, llibertat”.
L’acte, organitzat per l’Esquerra Independentista de la Plana, també va rebre el suport d’alguns iai@flautes. És el cas de Miquel Martí. Amb una pancarta menuda, donava suport a l’artista i defensava l’exili com l’única forma de seguir sent lliure. “Em pareix perfecte que Valtònyc s’haja exiliat, perquè, quan no hi ha justícia, s’ha de desobeir. I una forma de fer-ho és l’exili”.
Igual de contundent es va mostrar Anna Penyalver. La regidora de Castelló en Moviment va criticar la condemna de Valtònyc a tres anys i mig de presó per injúries a la Corona i enaltiment de terrorisme. “S’estan destapant totes les caretes d’un Estat feixista, que persegueix la dissidència. La família reial fa el que li dóna la gana i, mentrestant, un raper condemnat per unes cançons”. Penyalver també va expressar la seua indignació amb el sistema democràtic actual, així com la desconfiança cap a Europa: “Tal volta el Tribunal Europeu de Drets Humans es posiciona, però no espere que la Unió Europea actue al respecte”.
A Alacant, la concentració va estar convocada per l’Asociación de Cantautorxs de Alicante La Explanada i altres col·lectius. Va començar a les huit de la vesprada, a la plaça de la Muntanyeta, on desenes de persones assistiren per donar suport a la causa.
Relacionadas
Libertad de expresión
Raimundo el Canastero “Vivimos en los tiempos de la corrección política, la cultura del ‘beef’ no se entiende”
Libertad de expresión
Acuerdo entre Sánchez y EH Bildu ¿Qué queda intacto en la Ley Mordaza?
Represión
Espionaje político Las infiltraciones policiales en movimientos sociales llegan al Parlamento Europeo
4 fueron a lo de Vila-real. 4 literalmente. Pobre rapero con polos del lagarto.
El dimecres 23 l'Esquerra Independentista de la Plana també va convocar una concentració a Vila-real
Enllaç: https://www.facebook.com/endavantpb/posts/554072431660355