Libertad de expresión
Protestes al País Valencià per a reivindicar la llibertat d’expressió

Centenars de persones ixen al carrer sota el lema ‘No Callarem’ per protestar contra la pèrdua del dret a expressar-se lliurement que s’està donant a l’Estat espanyol. Durant les concentracions, s'ha donat suport a totes les persones represaliades per la justícia per fer cançons, periodisme, acudits o escriure tuïts amb un caràcter polític contrari als interessos dels grans poders.

VALTONYC CASTELLÓ 4
Esquerra Independentista de la Plana convoca una concentració a Castelló per a demanar la llibertat del raper Valtonyc María Mora

Les actuacions de l’Audiència Nacional, la Llei Mordassa o la reforma del Codi Penal són algunes de les reculades amb caire repressiu i en matèria de drets relacionats amb la llibertat d’expressió que ha imposat la justícia. Així ho denuncia No Callarem, una plataforma que pretén donar visibilitat a aquesta problemàtica, “tant dins de l’àmbit de la creació artística, com de l’expressió lliure individual o col·lectiva a les xarxes socials”, com anuncien a la seua web. Aquesta plataforma ha convocat les concentracions a València, així com a altres ciutats de l’Estat espanyol, mentre que a Castelló l’ha organitzada l’Esquerra Independentista de la Plana i a Alacant, l'associació de cantautors La Explanada. Totes han rebut el suport d’altres col·lectius que també denuncien el retrocés en llibertats i l’amenaça dels drets fonamentals.

Amnistia Internacional ha tret enguany l’informe Tuiteja... si t’atreveixes. Com les lleis antiterroristes restringeixen la llibertat d’expressió a Espanya, on assenyala que la imprecisió de categories legals generals, com “l’enaltiment del terrorisme” o “la humiliació de les víctimes dels delictes terroristes”, estan servint per a atacar la llibertat d’expressió i fomentar l’autocensura de tota persona que tinga un pensament que qüestione les línies marcades pel sistema. A l’informe s’explica com, des que es va dur a terme l’ampliació de l’article 578 del Codi Penal, les autoritats estan utilitzant aquesta reforma “per reprimir les expressions d’índole política, sobretot a les xarxes socials i a la comunitat artística del país”.

Llibertat Espressió Valencia
Concentració per la llibertat d'expressió davant l'edifici de la Delegació de Govern al Carrer de Colón (València). Violeta Cortijo

Actes en suport a Valtònyc

A València, l’edifici de la Delegació de Govern va veure com una multitud es concentrava al seu davant per reivindicar que no està disposada a romandre en silenci davant la censura i la repressió de l’estat. Consignes com “Llibertat Valto

nyc” o “Los borbones a los tiburones”, van eixir de les boques d’unes 300 persones, que volien demostrar que els castics legals no els faran callar i que la pèrdua dels drets tindrà una resposta per part dels moviments socials i la ciutadania. Persones de diverses generacions van anar ahir de vesprada a les intermediacions de la parada de metro de Colon, on es va organitzar també un micro obert. En aquest, van participar artistes, com l'humorista Xavi Castillo, però també gent menys acostumada a pujar a un escenari. A les pancartes podien llegir-se missatges que reivindicaven que “la paraula no és delicte” o demanaven “amnistia -per als- presos polítics”.

A Castelló, unes 50 persones es van concentrar a la plaça Maria Agustina, davant de la Subdelegació del Govern, per demanar la llibertat del raper Valtònyc, així com de totes les presses polítiques que hi ha a l’Estat espanyol.

VALTONYC CASTELLÓ 5
Esquerra Independentista de la Plana convoca una concentració a Castelló per a demanar la llibertat del raper Valtonyc María Mora

Nugades amb un tros de bandera espanyola i amb una careta blanca amb els llavis segellats, per simbolitzar la falta de llibertat d’expressió, quatre persones es van asseure a la plaça en solidaritat amb el raper. Després, van alçar la pancarta, on es podia llegir ‘Valtònyc, llibertat. Demà podries ser tu’. Totes les manifestants es van posicionar darrere d’aquesta, mentre cridaven consignes, com “Presses polítiques al carrer” o “Valtònyc, llibertat”.

L’acte, organitzat per l’Esquerra Independentista de la Plana, també va rebre el suport d’alguns iai@flautes. És el cas de Miquel Martí. Amb una pancarta menuda, donava suport a l’artista i defensava l’exili com l’única forma de seguir sent lliure. “Em pareix perfecte que Valtònyc s’haja exiliat, perquè, quan no hi ha justícia, s’ha de desobeir. I una forma de fer-ho és l’exili”.

Igual de contundent es va mostrar Anna Penyalver. La regidora de Castelló en Moviment va criticar la condemna de Valtònyc a tres anys i mig de presó per injúries a la Corona i enaltiment de terrorisme. “S’estan destapant totes les caretes d’un Estat feixista, que persegueix la dissidència. La família reial fa el que li dóna la gana i, mentrestant, un raper condemnat per unes cançons”. Penyalver també va expressar la seua indignació amb el sistema democràtic actual, així com la desconfiança cap a Europa: “Tal volta el Tribunal Europeu de Drets Humans es posiciona, però no espere que la Unió Europea actue al respecte”.

A Alacant, la concentració va estar convocada per l’Asociación de Cantautorxs de Alicante La Explanada i altres col·lectius. Va començar a les huit de la vesprada, a la plaça de la Muntanyeta, on desenes de persones assistiren per donar suport a la causa.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Medios de comunicación
Medios de comunicación Treinta años de ‘El Batracio Amarillo’, la revista de tebeo más denunciada de España
Fundada en 1994 en Motril, Granada, por los hermanos Martín, ‘El Batracio Amarillo’ ha sobrevivido a tres décadas de humor gráfico desde la periferia y contando con grandes firmas como Chúmy Chúmez, Ozeluí o Idigoras y Pachi, entre otros.
Libertad de expresión
OMC Represión y detenciones en la conferencia de la Organización Mundial del Comercio en Abu Dabi
Las organizaciones de la sociedad civil que han asistido a la conferencia denuncian que los miembros de seguridad están coartando su libertad de expresión, realizando detenciones y les prohíben vestir la kufiya.
#17356
27/5/2018 20:08

4 fueron a lo de Vila-real. 4 literalmente. Pobre rapero con polos del lagarto.

0
0
#17103
25/5/2018 11:40

El dimecres 23 l'Esquerra Independentista de la Plana també va convocar una concentració a Vila-real
Enllaç: https://www.facebook.com/endavantpb/posts/554072431660355

2
0
Catalunya
Catalunya Pere Aragonès, de presidente a segundo plato de Illa o Puigdemont
Las encuestas y el tirón de Pedro Sánchez acompañan a Salvador Illa, quien probablemente volverá a ganar las elecciones catalanas, como ya ocurrió en 2021. Esta vez, tiene más probabilidades de gobernar.
Pueblo gitano
Pueblo gitano Silvia Agüero y Nicolás Jiménez: “Hay que gitanizar a los anarquistas que se han burocratizado”
Son pareja en la vida, en la divulgación y en la tarea de gitanizar el mundo. Silvia Agüero y Nicolás Jiménez acaban de publicar '¿Anarquismo gitano?' para romper estereotipos y profundizar en la realidad de su pueblo.
Migración
Migración Maternidades migrantes: criar entre la precariedad laboral y la ley de extranjería
Sin redes familiares en las que sostenerse y en un contexto laboral enfrentado con la conciliación, las madres migrantes se ven especialmente expuestas a la precariedad.
Memoria histórica
Memoria Olvidadas por la historia: las mujeres del Patronato
Durante más de cuarenta años, la libertad de miles de mujeres fue arrebatada por el Patronato de Protección a la Mujer. Siguen invisibilizadas por una Ley de Memoria Democrática
República Democrática del Congo
República Democrática del Congo Chikuru quiere para la República Democrática del Congo esa paz que nunca ha conocido
La vida de Chikuru ha transcurrido en una República Democrática del Congo siempre en guerra, desde su organización FoBeWorld, aspira a ayudar a la infancia y juventud a construir un futuro mejor, frente al expolio que devora su presente.
Literatura
Literatura Mallorca, el refugi de Vicent Andrés Estellés
El poeta trobà a l’illa la serenitat necessària per enfrontar-se a l’entorn sempre tens de València, a la vegada que publicà diversos volums i travà sòlides amistats.
La vida y ya
La vida y ya Futuros laborales
Lo que está claro es que para mí pensar en mi futuro laboral tiene que ir acompañado de pensar qué puedo hacer para que el mundo sea un poco diferente.

Últimas

Genocidio
Genocidio La ONU advierte de que un ataque sobre Rafah colapsaría la distribución de ayuda en Gaza
Turquía suspende todo el comercio con Israel. El fiscal del Tribunal Penal Internacional advierte de que no admitirá “amenazas” después de que trascendiera que imputará a Netanyahu y los suyos.
El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Religión
Opinión Semana Santa y Ramadán
En el Sindicato de Vivienda de la Red de Apoyo Mutuo se celebró un desayuno con motivo del Ramadán, lo cual generó un debate interno interesante por ser una organización laica
Palestina
Palestina Bicicletada contra el genocidio palestino en Alicante
El núcleo local del BDS País Valencià ha realizado un recorrido reivindicativo para exigir el fin del genocidio contra Palestina por las principales calles de las tres capitales valencianas.
Que no te lo cuenten
Que no te lo cuenten De estrategias y misiones incumplidas
VV.AA.
La no dimisión de Pedro Sánchez y la imposibilidad de la Flotilla de la Libertad de llevar ayuda a Gaza marcan unas semanas intensas.
Más noticias
Fútbol
Fútbol Vicente del Bosque como respuesta a las presiones de FIFA y UEFA
El nombramiento del exseleccionador como presidente de la Comisión de Normalización, Representación y Supervisión busca alejar los fantasmas de una intervención política de la RFEF.
Cine
Cine 'Civil War', estética geopolítica en tierra de nadie
La sensación es que Civil War se queda en algunas ocasiones en una peligrosa tierra de nadie, tanto en sus cambios de estilo como en su contenido.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: Una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Comunidad El Salto
Palestina La campaña de apoyo a Gaza de El Salto recauda más de diez mil euros para la UNRWA
El pasado 26 de febrero, tras más de cuatro meses de ofensiva militar de castigo por parte Israel sobre la Franja de Gaza, desde El Salto decidimos ir más allá del periodismo ante la gravedad de los hechos.

Recomendadas

Colombia
Colombia Sostener la vida en un ETCR
En la vereda colombiana La Plancha, la convivencia entre excombatientes y población civil es una realidad marcada por necesidades comunes.
Rap
Rap Viaje a los orígenes del hip hop en España: “Nadie esperaba ganar dinero con el rap”
El historiador Nicolás Buckley y el periodista Jaime Valero, exredactor jefe de HipHop Life, publican Maestro de ceremonias, un libro sobre la historia de la cultura hip hop en España.