Centros sociales
Ofensiva de l’Estat contra el centre antifeixista La Cosa Nostra de Castelló

L’Agència Espanyola de protecció de dades demana a l’associació revelar l’autor d’una fotografia, que es va compartir en Facebook per a denunciar “l’assalt policial que sofrí la Cosa Nostra durant la celebració d’una festa organitzada pels col·lectius Dones en Lluita i Subversives”.

La Cosa Nostra Centre Social
'Ser antifeixista no és cap delicte' és el lema defensat pels membres del centre social La Cosa Nostra María Mora
@EsterFayos @mariamorasol4 @paola24lopez
18 mar 2018 12:11

L’associació juvenil La Cosa Nostra de Castelló ha rebut un nou colp. Aquesta vegada per part de l’Estat. L’Agència Espanyola de protecció de dades del govern central insta al col·lectiu a facilitar l’origen d’una fotografia. La instantània es va compartir en Facebook per a denunciar “l’assalt policial que va sofrir el 25 de novembre de 2017, durant la celebració de la Sorority Party, organitzada pels col·lectius feministes Dones en Lluita i Subversives”. En la missiva, s’adverteix que, si no ho fan, estarien cometent una infracció greu, ja que “es tracta d’una imatge on apareixen agents i, amb la Llei Mordassa, es necessitaria una autorització per a difondre-la a les xarxes socials”, constaten des del centre social. També se’ls pregunta si compten amb sistema de videovigilància, i en cas de ser així, se’ls requereix la documentació per poder tenir-la.

L’associació prefereix no facilitar cap tipus d’informació sobre la persona que va fer la imatge. De fet, els seus membres han defensat que “no donarem cap dada que vaja en contra de cap company ni companya”; perquè pensen que l’objectiu darrere d’aquesta carta és la repressió. A més a més, denuncien que durant la jornada reivindicativa del 25-N, “els agents van intentar entrar sense autorització”. No obstant això, “en cap moment es qüestiona que el que va fer la policia és il·legal”, enlletgeixen.

La carta ha arribat des de l’Agència Estatal de protecció de dades. Però, des del col·lectiu entenen que es tracta d’una denúncia interposada per la Policia Local. Fa uns mesos que La Cosa Nostra està immersa en una intensa lluita per la seua supervivència com a col·lectiu fonamental dels moviments socials de Castelló. El passat gener va rebre una carta certificada de l’Ajuntament en què se’ls acusava d’exercir com a pub o bar sense tenir llicència. No obstant això, la seu s’erigeix com a Associació Juvenil, per la qual cosa van afirmar que era una denúncia falsa. Arran aquesta notificació, l’espai va haver d’al·legar la documentació necessària per a evitar la clausura de l’espai.

Tres dies abans de l’inici de les festes de la Magdalena, l’Ajuntament va respondre a les al·legacions. El consistori tornava a defensar que el centre social no compleix amb els requisits de la llei del Consell, que regula les activitats de les seus culturals, festeres i tradicionals del País Valencià. Per aquesta raó, encara està en marxa el procés burocràtic, iniciat per la Policia Local i avalat per l’Ajuntament de Castelló, que considera que l’organització “no té raó jurídica per al tipus de llicència que presenten”, expliquen els activistes. També manifesten que se’ls vol aplicar, “mitjançant muntatges”, la llei 14/2010 de 3 de desembre de la Generalitat Valenciana d’Espectacles Públics, quan la seua activitat “sí que es troba regulada en el Decret 28/2011 de 18 de març, del Consell”, que fa referència a colles festeres.

Taller de muixerangues i actuació de Trobadorets organitzat per La Cosa Nostra i el Casal Popular de Castelló durant les Festes de la Magdalena. EL SALTO PAÍS VALENCIÀ

La cosa nostra ja va demostrar la seua legalitat en 2013

Aquesta no és la primera vegada que La Cosa Nostra ha de presentar la documentació “per a demostrar la seua legalitat”. L’any 2013, quan la ciutat estava governada pel Partit Popular, va haver de fer front al mateix procediment administratiu. En aquella ocasió, sí que es va manifestar que la seua activitat estava regulada conforme a la llei.

No sabem si són treballadors de l'Ajuntament, però és gent que es dedica a anar porta per porta amb l'objectiu d'insistir a denunciar-nos

L’actual corporació, en mans d’una coalició entre PSPV i Compromís, s’escuda en “11 trucades de veïns que han denunciat soroll, incivisme i molèsties en el local, així com en l’activitat de bar exercida el 25-N”. No obstant això, Anna Peñalver, diputada per Castelló en Moviment, considera que es tracta d’una decisió arbitrària, ja que l’argument “són les queixes veïnals, però també en tenen altres espais i no els apliquen la mateixa contundència”, matisa. Tanmateix, malgrat les afirmacions del gabinet de premsa de l’Ajuntament, la Cosa Nostra sosté que en 10 anys mai han tingut “una sola denuncia”. A més a més, els activistes han estat avisats que s’ha intentat convéncer els veïns i veïnes, perquè aquests interposen denuncies per a aconseguir clausurar el local. “No sabem si són treballadors de l’Ajuntament, però és gent que es dedica a anar porta per porta amb l’objectiu d’insistir a denunciar-nos, fet que podem demostrar”, exposen.

L’associació reconeix que es poden produir queixes veïnals, “ja que és un barri gran, on conviuen ciutadania de dretes i d’esquerres”. Així doncs, “el que li molestaria a la gent conservadora no és soroll, sinó les nostres idees i activitats socials i culturals”, afirmen. Així mateix, La Cosa Nostra ja va sospitar de la falsedat de les acusacions, quan l’Ajuntament els va advertir que “no tardarien a arribar més denuncies” el dia que recolliren la delació.

Des del Gabinet de Comunicació del consistori, expressen que no es tracta d’un muntatge, sinó que és “una qüestió administrativa, que no està esgotada”. Han esclarit que si tenen proves per demostrar que s’ha engegat als residents de la zona a denunciar, poden sostenir la seua reivindicació. També han recordat que si l’associació considera la situació injusta, pot dirigir-se a “qualsevol altra institució, al Síndic de Greuges o al Tribunal de Justícia”, amb l’objectiu de “defendre la seua posició si pensen que s’han vulnerat els seus drets”. Tanmateix, desconeixen si s’ha produït algun canvi de legislació sobre les associacions.

La Cosa Nostra va rebre el suport del veïnat en una jornada combativa i solidària amb la presència de Pablo Hasel. EL SALTO PAÍS VALENCIÀ.

Castelló en moviment denuncia la "contradicció" de l'ajuntament

La regidora Peñalver explica que el consistori està al·legant que el centre social “no reuneix els requisits per a ser una colla festera tot l’any, perquè en els seus estatuts no especifica que ho siga”. No obstant això, “l’administració local no té la competència per a dir si uns estatuts es compleixen o no, perquè les associacions s’inscriuen en el registre autonòmic, per tant, és responsabilitat de la comunitat comprovar si s’ajusten a la legalitat”. De fet, segons exposa la regidora, l’Ajuntament els va donar aquest argument, després que Castelló en Moviment demanara “llevar les subvencions a les colles que, en el seu reglament, discriminen per gènere, raça o ideologia”. “És una contradicció, perquè, en aquest cas, sí que estan jutjant la Cosa Nostra per la seua ordenança”, conclou.

L'administració local no té la competència per a dir si uns estatuts es compleixen o no, perquè les associacions s'inscriuen en el registre autonòmic
Per a la formació, la solució “hauria sigut tan fàcil com posar-se en contacte amb la Cosa Nostra i demanar canviar els estatuts”, en el cas que no es respecten. Un procediment que en “15 dies podria estar resolt, però no hi ha voluntat política, com sí que hi hauria si fora un altre tipus d’espai”, postil·la Peñalver.

La Cosa Nostra va esclarir a les xarxes socials que la repressió no cessarà, però que cap tipus de violència els aturarà mai. “Recorrerem la notificació del consistori i continuarem amb la nostra activitat amb total normalitat”, asseguren. I afegeixen: “Com no poden amenaçar-nos de llevar-nos les subvencions, perquè ni les tenim ni les volem, intenten clausurar-nos”. Malgrat això, continuen en la premissa de la desobediència i declaren: “Si aquest és el canvi, no el volem”. “L’Estat feixista espanyol, l’Ajuntament i les seues forces repressives, amb tota la seua violència i repressió, no ens venceran ni ens aturaran mai”.

Macarronà no mixta organitzada per l'Assemblea feminista 8M Vaga Castelló a la plaça l'Ereta. EL SALTO PAÍS VALENCIÀ.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Instituciones culturales
Culturas Los agentes culturales comunitarios exigen al Gobierno que actúe contra el cierre de espacios como Harinera
La Red de Espacios y Agentes de Cultura Comunitaria denuncia “los atropellos de los gobiernos conservadores a la cultura”, con el ejemplo del final de Harinera anunciado por el Ayuntamiento de Zaragoza, y exige al ministro Urtasun que tome medidas.
Centros sociales
Centros sociales en Madrid Detienen el desahucio del centro social La Bankarrota, amenazado de desalojo
A pesar de que la propiedad solicitó presencia de la UIP para desahuciar esta mañana a los integrantes del centro social ubicado en el distrito de Moratalaz detienen el desalojo y esperan nueva fecha.
Antifascismo
Antifascismo Prisión provisional para tres de los detenidos por la agresión fascista en Castellón
La jueza ha decretado prisión incondicional y sin fianza para tres de los ocho detenidos, el resto ha sido puesto en libertad provisional, aunque con medidas cautelares.
Catalunya
Catalunya Pere Aragonès, de presidente a segundo plato de Illa o Puigdemont
Las encuestas y el tirón de Pedro Sánchez acompañan a Salvador Illa, quien probablemente volverá a ganar las elecciones catalanas, como ya ocurrió en 2021. Esta vez, tiene más probabilidades de gobernar.
Pueblo gitano
Pueblo gitano Silvia Agüero y Nicolás Jiménez: “Hay que gitanizar a los anarquistas que se han burocratizado”
Son pareja en la vida, en la divulgación y en la tarea de gitanizar el mundo. Silvia Agüero y Nicolás Jiménez acaban de publicar '¿Anarquismo gitano?' para romper estereotipos y profundizar en la realidad de su pueblo.
Migración
Migración Maternidades migrantes: criar entre la precariedad laboral y la ley de extranjería
Sin redes familiares en las que sostenerse y en un contexto laboral enfrentado con la conciliación, las madres migrantes se ven especialmente expuestas a la precariedad.
Memoria histórica
Memoria Olvidadas por la historia: las mujeres del Patronato
Durante más de cuarenta años, la libertad de miles de mujeres fue arrebatada por el Patronato de Protección a la Mujer. Siguen invisibilizadas por una Ley de Memoria Democrática
República Democrática del Congo
República Democrática del Congo Chikuru quiere para la República Democrática del Congo esa paz que nunca ha conocido
La vida de Chikuru ha transcurrido en una República Democrática del Congo siempre en guerra, desde su organización FoBeWorld, aspira a ayudar a la infancia y juventud a construir un futuro mejor, frente al expolio que devora su presente.
Literatura
Literatura Mallorca, el refugi de Vicent Andrés Estellés
El poeta trobà a l’illa la serenitat necessària per enfrontar-se a l’entorn sempre tens de València, a la vegada que publicà diversos volums i travà sòlides amistats.
La vida y ya
La vida y ya Futuros laborales
Lo que está claro es que para mí pensar en mi futuro laboral tiene que ir acompañado de pensar qué puedo hacer para que el mundo sea un poco diferente.

Últimas

Genocidio
Genocidio La ONU advierte de que un ataque sobre Rafah colapsaría la distribución de ayuda en Gaza
Turquía suspende todo el comercio con Israel. El fiscal del Tribunal Penal Internacional advierte de que no admitirá “amenazas” después de que trascendiera que imputará a Netanyahu y los suyos.
El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Religión
Opinión Semana Santa y Ramadán
En el Sindicato de Vivienda de la Red de Apoyo Mutuo se celebró un desayuno con motivo del Ramadán, lo cual generó un debate interno interesante por ser una organización laica
Palestina
Palestina Bicicletada contra el genocidio palestino en Alicante
El núcleo local del BDS País Valencià ha realizado un recorrido reivindicativo para exigir el fin del genocidio contra Palestina por las principales calles de las tres capitales valencianas.
Que no te lo cuenten
Que no te lo cuenten De estrategias y misiones incumplidas
VV.AA.
La no dimisión de Pedro Sánchez y la imposibilidad de la Flotilla de la Libertad de llevar ayuda a Gaza marcan unas semanas intensas.
Más noticias
Fútbol
Fútbol Vicente del Bosque como respuesta a las presiones de FIFA y UEFA
El nombramiento del exseleccionador como presidente de la Comisión de Normalización, Representación y Supervisión busca alejar los fantasmas de una intervención política de la RFEF.
Cine
Cine 'Civil War', estética geopolítica en tierra de nadie
La sensación es que Civil War se queda en algunas ocasiones en una peligrosa tierra de nadie, tanto en sus cambios de estilo como en su contenido.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: Una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Comunidad El Salto
Palestina La campaña de apoyo a Gaza de El Salto recauda más de diez mil euros para la UNRWA
El pasado 26 de febrero, tras más de cuatro meses de ofensiva militar de castigo por parte Israel sobre la Franja de Gaza, desde El Salto decidimos ir más allá del periodismo ante la gravedad de los hechos.

Recomendadas

Colombia
Colombia Sostener la vida en un ETCR
En la vereda colombiana La Plancha, la convivencia entre excombatientes y población civil es una realidad marcada por necesidades comunes.
Rap
Rap Viaje a los orígenes del hip hop en España: “Nadie esperaba ganar dinero con el rap”
El historiador Nicolás Buckley y el periodista Jaime Valero, exredactor jefe de HipHop Life, publican Maestro de ceremonias, un libro sobre la historia de la cultura hip hop en España.