Pista de aterrizaje
Marta Meneu: “Són necessaris més ‘booktubers’ en valencià”

Marta Meneu es dedica a publicar contingut relacionat amb la literatura en el seu espai de YouTube La prestatgeria de Marta, un dels pocs canals de BookTube en valencià en tot el territori. També va publicar recentment la seua primera novel·la El senyal (Bromera, 2019).

Marta Meneu (València, 1998) és booktuber, escriptora i estudiant de periodisme. Des de fa dos anys es dedica a publicar contingut relacionat amb la literatura —tags, vlogs, unboxings i ressenyes sobre llibres o autores— en el seu espai de YouTube La prestatgeria de Marta, un dels pocs canals de BookTube en valencià en tot el territori. També va publicar recentment la seua primera novel·la El senyal (Bromera, 2019).

Què és açò de ser booktuber?
És un tipus de youtuber, és a dir, una persona que publica contingut audiovisual a YouTube, sobre llibres. Els youtubers tenen un llenguatge propi en la seua manera de fer els vídeos i una tipologia de continguts com tags, unboxings, vlogs, etc. Llavors, els booktubers copiem tota eixa estructura i la fem parlant sobre llibres.

A Espanya hi ha un panorama prou ampli de booktubers, però al País Valencià no n’hi ha tants.
Jo faig tallers als instituts de València en els quals intente donar-los a conéixer, i ho faig dividint-los per llengües. Perquè si parle tres llengües vull consumir vídeos en eixes tres llengües, o vull que em recomanen llibres en eixes tres llengües. El fenomen de BookTube va nàixer als Estats Units en 2007 i les primeres persones considerades com booktubers són dos germans, un d’ells era l’escriptor John Green. Per això en anglés hi ha moltíssims canals, tant als Estats Units com a Anglaterra. En castellà també n’hi ha molts, especialment a Amèrica Llatina, on algunes persones tenen canals amb prous seguidors. Però en valencià i català hi som molt poques. Ací al País Valencià som dos de moment. Jo i altra xica que es diu Amaia Crespo amb el seu canal Paper I Pixels. És cert que hi ha hagut més canals, però ara està molt parat.

Al cap i a la fi, vosaltres sou prescriptores de llibres.
Exacte. És veritat que el fenomen youtuber no és el mateix que si fora un crític literari de la premsa tradicional, que té molta més legitimitat i credibilitat. A més, les creadores de contingut hem de ser molt més completes: hem de pensar el vídeo, gravar, editar, publicar... Aleshores sempre explique que un canal de YouTube depén al cent per cent de la persona que du el canal, perquè són els seus gustos i jo només recomane llibres si a mi m’agraden. Per això és necessari que hi haja més booktubers en valencià, per tindre més pluralitat d’opinions, perquè és una cosa molt personal.

Fer contingut en valencià t’ha tancat portes?
No. És veritat que si mires les dades veus que el booktuber més popular és Sebas G. Mouret amb 300.000 seguidors, però la booktuber en català que més en té —Marta Botet— són 1.500. El meu objectiu amb el canal no és tindre molts seguidors, sinó fer-me un nom dins de la divulgació cultural i la crítica, i poder emprar el valencià m’ha obert moltes portes. M’ha permés treballar en editorials, col·laborar en mitjans...

Què opines dels plans de foment a la lectura als instituts?
Pense que és un model prou obsolet. Mai he entés l’examen de lectura obligada, hi ha moltes altres maneres de fomentar la lectura a classe: vídeos, comentar i compartir llibres... Pense que hi ha moltes opcions per a introduir la lectura a les escoles. Òbviament manquen recursos, perquè si no tens una pantalla o un projector on poder vore vídeos, és complicat.

Les xarxes han tret a la literatura el fenomen dels influencers escrivint llibres, quina és la teua opinió?
L’altre dia em va sorprendre moltíssim que en una classe de xiquets de primària tots havien llegit el llibre d’algun youtuber: d’una influencer que té un canal sobre la seua vida, d’una jove que parla sobre joguets... No m’esperava un mercat tan gran d’obres de youtubers. Pense que els llibres s’han convertit en un element promocional de l’influencer, per la qual cosa són un negoci més. Però eixos llibres estan connectant molt bé amb la gent més menuda perquè són autors joves. En el panorama valencià hi ha molts pocs autors joves, i això és un problema. La meua obra s’està llegint en instituts i sempre em diuen que connecte amb la gent. I és normal, perquè potser m’està llegint gent que té cinc anys menys que jo. Crec que l’auge dels llibres de youtubers pot tenir relació amb l’existència d’una demanda d’aquesta gent de sentir-se connectada amb autors de la seua generació.

Hi ha escriptores joves amb molt de talent però sense milers de followers...
Jo l’única manera que veig de publicar són els premis literaris. I no hi ha quasi incentius perquè la gent jove comence a escriure una novel·la: necessites temps, recursos... Pense que les oportunitats no les lleven els youtubers, les lleven la manca d’incentius per part de les institucions i editorials.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

País Valenciano
Diada valenciana El País Valencià assumeix “la veu d’un poble” pel 25 d’abril
El 27 d’abril, els carrers de València van ser testimoni de la manifestació del poble valencià en commemoració del 25 d’abril, una data carregada de significat històric per al País Valencià.
País Valenciano
Diada valenciana El País Valencià asume “la voz de todo un pueblo” por el 25 de abril
El 27 de abril, las calles de Valencia fueron testigo de la manifestación valenciana en conmemoración del 25 de abril, una fecha con un alto significado histórico para el País Valencià.
Medio ambiente
València València, una Capital Verda Europea ennegrida per PP i Vox
María José Catalá descarta projectes de renaturalització i conversió en zona de vianants com ara el “bulevard cultural” al centre o a l'Avinguda del Port. Mentrestant, la ultradreta afirma que “no creu” en el premi. La Comissió Europea recorda que València té “la responsabilitat de complir les ambicions declarades i promoure-les activament”.
Derecho a la vivienda
Elecciones catalanas El futuro de la regulación de los alquileres en Catalunya se juega el 12M
El decreto que regula los alquileres de temporada que lanzó el Govern era la pieza que faltaba para que funcionen los topes de los precios. Pero la norma debe ser revalidada con los votos socialistas y convergentes, que se han opuesto a la medida
PNV
CLIENTELISMO El Ayuntamiento de Bilbao coloca como interventor al cuñado de Josu Erkoreka por libre designación
Juan Mari Aburto explicó que Mikel Astorkiza, pareja de una hermana del vicelehendakari, “es el único candidato que cumple con los requisitos del puesto” para el control y fiscalización interna de la gestión económico-financiera.
Arte contemporáneo
Artivismo Lara Ge: “A través de la práctica creativa nutrimos el espacio comunitario”
Ideadestronyingmuros desarrolla temas sobre feminismo, alternativas de vida al capitalismo y también sobre movimientos migratorios, con una fuerte posición transfronteriza.
En el margen
Francisco Godoy Vega “El ojo del blanco es como el ojo de Dios: es abstracto, es superior y puede verlo todo”
Doctor en Historia del Arte, Francisco Godoy Vega forma parte del colectivo de arte colaborativo Ayllu. Este activista antirracista aborda las consecuencias del supremacismo blanco. En 2023 publicó el libro ‘Usos y costumbres de los blancos’.
Opinión
Opinión El debate europeo… contaminado
Hoy más que nunca necesitamos abrir un debate europeo que supere los lugares comunes y el regate corto porque es mucho lo que nos jugamos.
Opinión
OPINIÓN Snt from my ihpone
Sobre la serie de Richard Gadd se han dicho muchas cosas desde que se estrenó hace apenas tres semanas, ya ha recibido elogios, pero sobre todo críticas. Muchas con ánimo de cancelación.

Últimas

El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: Una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Reducción de jornada
Laboral Los convenios colectivos del País Vasco tienen la jornada anual más baja y los de Canarias, la más alta
La jornada anual varía muy lentamente desde que el Ministerio de Trabajo tiene una serie histórica, apenas 22 horas desde 2001. El País Vasco aventaja en 49 horas a esa media estatal en los convenios colectivos firmados.
Más noticias
1 de mayo
1 de mayo La transición ecosocial y frenar el genocidio de Palestina, ejes de la clase trabajadora de Bilbao
En una ciudad acostumbrada a buscar consensos y apartar las siglas abrazando un eslogan común y caminar detrás de una sola pancarta, hoy es el día de sacar pulso, ondear bandera propia y tomar la Gran Vía, el Arenal y la plaza Santiago.
1 de mayo
1 de mayo “Nuestro mundo, en el que cabemos todas, es la única alternativa”, reivindican desde el 1M Interseccional
Por cuarto año consecutivo marchan, de manera festiva y sin incidentes, colectivos del sindicalismo social de toda la región madrileña en el Día Internacional de las y los trabajadores.
Tribuna
Tribuna Se trata de recuperar nuestra vida
Pese haberse demostrado que la productividad aumenta con la disminución de la jornada, seguimos teniendo la misma jornada laboral.
1 de mayo
1 de mayo Un centenar de sindicalistas de CGT ocupan el edificio de la patronal catalana en Barcelona
“Ahora que la tecnología, la digitalización y los medios de producción han avanzado, es el momento de poner encima de la mesa la reducción de la jornada laboral sin recorte salarial en todos los centros de trabajo”, han reclamado.
Opinión
OPINIÓN Snt from my ihpone
Sobre la serie de Richard Gadd se han dicho muchas cosas desde que se estrenó hace apenas tres semanas, ya ha recibido elogios, pero sobre todo críticas. Muchas con ánimo de cancelación.

Recomendadas

Laboral
Laboral Xavier Minguez: “Ni la rabia contra la empresa ni el orgullo de éxito de una huelga son solo tuyos”
Xavier Minguez es profesor de psicología social y análisis de resolución de conflictos en la UPV/EHU y ha realizado para el sindicato ELA la investigación ‘Un acercamiento psicosocial a la huelga’.
Genocidio
Fairouz Qasrawi “En Alemania, si eres pro-palestino, harán todo lo posible por intimidarte”
Aliada incondicional de Israel, Alemania es uno de los países donde más se están persiguiendo las protestas contra el genocidio en Gaza. La palestina Fairouz Qasrawi, aporta una panorámica de cómo se vive la represión y la censura en el país.