Pista de aterrizaje
Gemma Siscar: “Als CIE es vulneren sistemàticament els drets humans”

Gemma Siscar (1976) és coportaveu de la Campanya pel Tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEsNO).

28 feb 2018 06:44

Gemma Siscar (1976) és coportaveu de la Campanya pel Tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEsNO), nascuda en el 2010 arran de la publicació d’un informe realitzat per la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) que alertava de la situació d’estos centres a l’estat espanyol.

Abans d’això, Gemma ja era representant de CEAR en la Red Estatal por los Derechos de los Inmigrantes i ara, conscient de la responsabilitat que suposa, li dóna veu a un col·lectiu que s’ha convertit en una plataforma autoritzada en l’anàlisi i la denúncia del racisme i les polítiques migratòries europees.

Comencem pel principi: què és un CIE?
Són centres no penitenciaris (que depenen del Ministeri de l’Interior) on, de manera excepcional, es pot privar de llibertat fins a 60 dies a persones estrangeres sotmeses a expedients d’expulsió, tornada o devolució, per trobar-se en situació administrativa irregular. Tot i això, les reclusions s’estan normalitzant, fent del CIE un escaló més en el circuit repressiu contra les persones migrades, com les fronteres, la burorepressió, les batudes racistes, les deportacions o les devolucions en calent. El règim d’internament és més precari que el dels centres penitenciaris. Tenim constància que es vulneren de manera sistemàtica i impune drets fonamentals com el dret a una atenció sanitària adequada, a la tutela judicial, a la intimitat o a la comunicació.

La vida de les dones internes i les persones menors d’edat és encara més dura que la dels hòmens, veritat?
D’una banda, gran part de les dones retingudes són víctimes de tràfic de persones tot i no ser identificades com a tals. Així, les autoritats prioritzen el control migratori sobre la protecció dels seus drets com a supervivents. Quant a menors, la Llei d’Estrangeria i la Llei de Protecció de Menors impedixen detindre’ls i internar-los. Malauradament però, és freqüent trobar-ne casos. La majoria no porten documentació així que, per determinar-ne l’edat, es recorre a proves oseomètriques, les quals tenen un marge d’error elevat, segons va assenyalar el Defensor del Poble l’any 2011. Així, se’n prioritza l’expulsió a les mesures de protecció a què té dret el o la jove.

Hi ha mecanismes perquè les recluses denuncien estes vulneracions?
A més de la indefensió, el gran problema és l’opacitat. Les víctimes de maltractaments que denuncien són ràpidament deportades i la falta de la figura del habeas corpus fa que els mecanismes de defensa o protecció siguen pràcticament inexistents.

“A més de la indefensió, el gran problema és l’opacitat. Les víctimes de maltractaments que denuncien són ràpidament deportades”.
Quin paper té la societat civil davant d’estos abusos?
No podem consentir la vulneració sistemàtica dels drets humans en els CIE, ni la repressió i els continus intents de criminalitzar qui migra per buscar una vida millor. Migrar és un dret i, com en qualsevol dinàmica referent a polítiques injustes i inhumanes, la societat civil té la clau de la denúncia i el poder de trencar este escaló de la cadena.

Com col·laboreu en l’elaboració de l’Informe de la Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura?
En la Campanya fem “veeduria” (vigilancia) de la situació dels DDHH en el CIE i de la violència contra les migrants i ho denunciem a la Coordinadora. Esta presenta la informació als organismes de Nacions Unides que s’encarreguen d’investigar i monitoritzar la violència institucional dels estats. Així s’han fet públics casos concrets de violència contra este col·lectiu. A més, ens hem reunit amb la Subcomissió contra la tortura de Nacions Unides per demanar explicacions i responsabilitats sobre alguns expedients a l’estat espanyol, denunciat en 2017 pel Tribunal Europeu de Drets Humans per fer devolucions en calent.

Hi ha voluntat política per tancar els centres?
Només en part: s’han presentant mocions pel tancament en alguns ajuntaments. L’alcalde de València ha manifestat la voluntat municipal d’actuar “perquè a València no hi haja ni detencions de caràcter racial ni CIE amb persones retingudes que no han comès cap delicte”. El Govern Autonòmic ha expressat públicament la necessitat de declarar l’estat com a zona lliure de centres d’internament d’estrangeres. No obstant això, la gestió dels CIE correspon al Ministeri de l’Interior, el qual no està disposat a tancar-los, com hem observat amb el cas de la presó d’Archidona o la presentació del nou model de centres.

Quins reptes teniu per davant ?
Tancar els CIE ha de suposar necessàriament un canvi de paradigma en la política migratòria europea. Cal treballar contra les deportacions exprés (el 60% de les deportacions anuals) i abordar la problemàtica dels vols col·lectius de deportació.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Culturas
Izaskun Mata Coloma, agitadora cultural “Estoy entre Alejandro Sanz y Evaristo”
En sus genes hay fusilados de la Guerra Civil, huelgas del metal en Tubacex, trabajadoras en fábricas de telas, orfelinatos, amas de casa, limpiadoras y camareras. Fue jugadora de fútbol y regentó una taberna. Organiza y participa en slams, y tiene un grupo de poesía musical con su hermana.
Pista de aterrizaje
Fátima Ait-Benali, inmigrante marroquí “Al final ganamos, vivimos donde queremos”
Turquía, Grecia, Albania... Tres años de travesía, penurias y adversidades. De vivir en la calle, de jugarse la vida a cada paso. Otro horizonte, un futuro. Fátima Ait-Benali dejó atrás su ciudad natal, Tan-Tan, en el sur de Marruecos, y en marzo de 2019 culminó su cruel periplo en Bilbao.
Pista de aterrizaje
Edurne Lekunberri Urmeneta, maestra “Buscamos un dolmen”
Euskaldunberri venida al mundo en 1976, su abuelo paterno fue el último vascoparlante de Ilurdotz.
Sistemas de depósito
Dos años para el SDDR El fracaso de Ecoembes en el reciclado obliga a instaurar un sistema de depósito y retorno de envases
El Miteco constata que en 2023 solo se recicló un 41,3% de las botellas de plástico de un solo uso puestas en el mercado. La cifra, muy lejos del 70% al que obliga la ley, supone la puesta en marcha de un sistema paralelo al del contenedor amarillo.
Extrema derecha
Rodrigo Nunes “Las redes sociales son máquinas de subjetivación especialmente útiles a la extrema derecha”
El profesor brasileño analiza en su último libro los rasgos de la extrema derecha emergente en diversos contextos, especialmente a partir de los liderazgos de Bolsonaro, Trump y Milei.
Baleares
Crisis climática y urbanismo El Parlament balear aprueba legalizar las construcciones en áreas inundables
Partido Popular y Vox aprueban la norma que permite legalizar las construcciones en áreas de riesgo y el Govern plantea autoenmendarse, más adelante, para prohibir nuevas viviendas.
Venezuela
Terán Mantovani: “Venezuela ha vivido uno de los colapsos societales más profundos de la historia reciente”
Terán Mantovani es investigador de la Universidad Central de Venezuela. Con esta entrega, iniciamos una serie de entrevistas sobre la realidad política y social de este país con una perspectiva crítica desde la izquierda y los movimientos de base.
Opinión
Opinión ¿Espacio seguro o sala de la ira? ¿Bluesky o X?
La nueva derecha radical ha extendido y profundizado su influencia en las redes sociales. La izquierda ha optado por migrar a sus 'safe spaces' y a eludir el debate sobre los medios de comunicación convencionales.

Últimas

Culturas
Servando Rocha “La modernidad de Madrid está edificada con la sangre de la gente”
En su nuevo artefacto, situado entre la literatura y la investigación histórica, Servando Rocha cartografía espacios de Madrid donde se registraron experiencias insólitas que han permanecido en el olvido durante mucho tiempo.
Venezuela
Especial Las derivas de Venezuela: cinco entrevistas sobre el deterioro del proceso bolivariano
Los activistas, escritores y pensadores latinoamericanos Raúl Zibechi y Silvia Adoue presentan en El Salto un dossier sobre la evolución de la Revolución Bolivariana desde el Caracazo de 1989 al Gobierno de Maduro a través de cinco entrevistas.
Opinión
Opinión Contra los premios
El Nobel, el Planeta, los Oscar o los Grammy, por citar una mínima y célebre porción de los galardones que se otorgan en el ámbito cultural, son la expresión brutal de la economía de mercado.
Violencia machista
25 de noviembre Un 25N con las kellys y las empleadas de hogar
El 25N también se denuncian otras violencias que no copan titulares: las que reciben los cuerpos de las mujeres en trabajos esenciales como los cuidados de personas y el trabajo doméstico así como las duras tareas que realizan las camareras de piso
Más noticias
Migración
Migraciones Nuevo reglamento de extranjería: una lectura entre las líneas triunfalistas del gobierno
El nuevo reglamento de la ley de extranjería se anunció como un gran avance para los derechos de las personas migrantes. Son múltiples las voces que apuntan a los límites de una normativa que sigue dejando a miles de personas desprotegidas.
Córdoba
Genocidio en Palestina La UCO invita a un profesor de la Universidad de Tel Aviv, rompiendo los acuerdos de las acampadas
La Coordinadora Andalucía con Palestina denuncia el incumplimiento de los acuerdos de las universidades de Córdoba y Granada al invitar a un profesor sionista de la Universidad de Tel Aviv a un foro sobre radicalización

Recomendadas

Dana
Medio ambiente y violencia machista Luchar contra la violencia de género; un pilar de la responsabilidad ambiental
La violencia de género y la crisis medioambiental atraviesan nuestras estructuras y se refuerzan mutuamente, creando un círculo vicioso que agrava las vulnerabilidades específicas de las mujeres frente a los desastres naturales como el de Valencia.
Italia
Italia Milán, cuando la ciudad de las oportunidades se hace inaccesible
Ya quedan pocos talleres, farmacias, peluquerías o papelerías de barrio en Milán, y el precio de la vivienda aniquila su población originaria.
Argentina
Argentina El Bonaparte: la historia del hospital de salud mental que le torció el brazo a Milei
Es el centro referente en Argentina para tratamientos de salud mental y adicciones. Javier Milei intentó acabar con él, pero los profesionales sanitarios y los pacientes del hospital no lo permitieron. Esta es su historia.
Justicia
Reportaje El imperio de los jueces-soldado
La justicia española ha entrado en un callejón peligroso. Desde hace años, el Poder Judicial se ha mostrado escorado a la derecha y más como un problema para la resolución de cuestiones cruciales para el Estado.