Opinión
Centre de gravetat transitòria

Mentre s’accepta que els governs plurals del centre cap a la dreta de l’eix ideològic, rebenten per la coherència dels seus membres minoritaris, v. g. Andalusia, l’estabilitat dels governs plurals del centre cap a l’esquerra del mateix eix, pateix, dia sí, dia també, d’andanades opina-informatives, a causa de la seua feblesa, v.g. País Valencià.
presentacion apunt
Morera, Soriano, Puig, Oltra y Marco en la presentación de la imagen de Àpunt Raúl Pérez
30 may 2021 06:00

La memòria és traïdora, diuen que cada vegada que recordem, reconstruïm el passat, que cada record és nou en l’instant precís en què pouem en la bassa dels fets viscuts, modificant el registre amb les experiències posteriors, fins i tot hi afegim elements nous que no formaven part del conjunt d’informació que va crear l’evocació primera.

Sempre he pensat que el primer vinil de llarga durada (LP) que vaig comprar era el Pipes of Peace de Paul McCartney, l’any 1983, tal vegada el Jokerman de Bob Dylan. Aquesta era tota la meua vacil·lació. En aquell moment, tenia 12 anys, ja comptava amb un bon grapat de singles (7” a 45 rpm), alguns maxi-singles (12” a 45 rpm) i uns quants LP’s (12” a 33 rpm), heretats o regalats: Beatles, Jethro Tull, Supertramp, ELO, Police, Roxy Music, Gene Vincent, The Beach Boys, The Ventures…, però encara no havia anat a la botiga, amb els meus propis diners, per triar entre les novetats un llarga durada, el primer de pròpia voluntat. La memòria em feia una de les seues jugades mestres. Sí que n’hi havia un, se l’havia fet comprar a ma mare, amb els diners avançats de la meua paga.

L’any 1982 encara es publicaven aquells dobles LP’s recopilatoris del millor de l’any. 30 impactos y 15 éxitos más. “Anunciado en TV”, avisava sobre una menuda banda groga en la cantonada superior esquerra, damunt del vermell d’una horrenda coberta. L’Abracadabra de l’Steve Miller Band, The Meaning of Love de Depeche Mode, Avalon de Roxy Music, el Da Da Da de Trio, Tainted Love de Soft Cell, Only You de Yazoo, en igualtat de condicions amb Qué cara más bonita de Bordón 4, Por qué pasó lo que pasó de Los Chunguitos, Ni tú ni yo de Los Chichos o… Como una ola, de Rocío Jurado i Paloma que pierde el vuelo del Fary.

L’agulla de ceràmica del meu tocadiscos de maleta no va tardar en deixar inservibles alguns d’aquells solcs, mai no revetllaré quins. Tanmateix, entre aquells 45 temes vaig fer una trobada determinant per l’evolució del meu gust musical. Quasi acabant la cara B del segon disc, amagat entre Olivia Newton John i Los Chunguitos, es va manifestar una epifania: Una vecchia bretone / Con un cappello e un ombrello di carta di riso e canna di bambù / Capitani coraggiosi / Furbi contrabbandieri macedoni / Gesuiti euclidei / Vestiti come dei bonzi per entrare a corte degli imperatori / Della dinastia dei Ming / Cerco un centro di gravità permanente

No era la primera vegada que sentia cantar en italià, per casa ja corrien singles d’Umberto Tozzi, Salvatore Adamo, Al Bano, Peppino di Capri, Nicola di Bari o Iva Zanicchi, però allò era diferent, no era un tio guapot, no era una cançò romàntica, per nassos havia de ser diferent. Però si tenia una coreografia espasmòdica i tot! Coreografia que, gràcies a Sacks, no recorde haver memoritzat.

A nivell col·lectiu, la memòria també enganya. Fa poc vaig sentir aquesta frase: “Quan governa la dreta almenys hi ha treball, no paguitas”. I jo mateix vaig dubtar. És cert que quan la dreta governa hi ha més treball? Més enllà de les anàlisis macroeconòmiques, per què hi ha un tanta gent que ha assumit aquesta màxima? Serà la meua bombolla informativa, que tots els què m’envolten pertanyen a sectors afavorits per les polítiques liberals? Potser l’analogia amb un altre fet polític em podia donar la resposta.

Un altre dels memes polítics de barra de bar és que l’excés de pluralitat provoca caos, que els governs de coalició, com més partits hi participen, tendeixen a la implosió

Un altre dels memes polítics de barra de bar és que l’excés de pluralitat provoca caos, que els governs de coalició, com més partits hi participen, tendeixen a la implosió. Sempre hi ha algú, normalment la part més minoritària, que vol influir més enllà del que li toca demogràficament, estiren fort de la corda, per tal de trencar-la segons els seus interessos particulars.

Mentre Vox trenca l’equilibri de govern a Andalusia, al País Valencià, els botànics aguanten i aguanten, embranzida rere embranzida. No hi ha dia que no trobes una notícia al respecte: que si Oltra calla quan havia de parlar, que si Puig parla quan havia de callar, que si els morats donen suport a una iniciativa, però en privat diuen el contrari. I qui és que els ha escoltat en privat, obviant els fets? No importa, els titulars parlen contínuament del caos de l’esquerra i la fermesa de la dreta. Imposar és coherent, contemporitzar és feble.

I, a poc a poc, es van assentant les evocacions falses que construeixen el record versemblant. Compromís rebaixa la pressió al Govern i evita la ruptura amb els seus socis, caca, roïn. Vox fa efectiu el seu boicot al Govern andalús tombant en el Parlament dues iniciatives clau, xapò, coherència, fermesa.

Cadascú recorda les coses segons els interessos del present, i el present ja té el seu relat.

Battiato cercava un centre de gravetat permanent que no canviara mai el que pensava de les coses de la gent, però Battiato ja no hi és, i tothom camina ara darrere un centre de gravetat transitori, un estat d’opinió canviant, mudable, líquid, escorredís, que ens permeta amollar sentències de retòrica impecable, d’una falsedat notòria, però boniques, com eixides d’una novel·la de Jardiel Poncela. L’erotisme de les ordres assumides com a veritats transcendentals.

L’equivalent d’aquell doble vinil de 30 impactes i 15 èxits seria ara mateix la llista d’Spotify del Dj de la festa de Cap d’Any a la Puerta del Sol. Eclèctica, com el calaix de sastre original, i, per descomptat, anunciada per TV, i per Facebook, i per Twitter, i per Instagram, i per totes les portades de la premsa, pagades per una elèctrica, amb la seua camisa uniforme, multicolor. Un mash-up de Taburete i Smashing Pumpkins.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Opinión
Opinión ¡Que vivan los aranceles!
Que Trump propugne aranceles no debe hacernos caer en la trampa de defender los intereses de los grandes oligopolios.
Opinión
Opinión La unidad del anarcosindicalismo es la acción conjunta
Al hilo de supuestos movimientos desde la CGT hacia la unificación con CNT es necesario diferenciar entre lo que es una relación en clara mejora y lo que sería un proyecto real en marcha.
Opinión
Opinión Alemania como Israel
Un análisis personal y colectivo sobre las próximas elecciones en Alemania, un país en proceso de militarización de creación del enemigo y en un momento de rearme armamentístico y hundimiento moral.
Cine
Kamal Aljafari “Palestina está en la raíz de la situación actual del mundo”
Kamal Aljafari lleva toda su carrera trabajando con materiales de archivo, indagando en las imágenes e interviniendo en ellas para preservar memorias en desaparición y para oponerse al proyecto colonial sionista y su falseamiento del pasado.
Paterna
Paterna Vandalizan el muro de Paterna donde el franquismo fusiló a 2.238 personas
El paredón amaneció este viernes con grandes letras pintadas con spray negro donde se podía leer “Sagredo eres maricón y tarado”, en referencia al alcalde del municipio.
Opinión
Derecho a la vivienda Flex Living: el caballo de Troya de la precarización del alquiler
No es una respuesta moderna a las nuevas formas de habitar la ciudad. El ‘flex living’ no es más que la última jugada del sector inmobiliario y los grandes fondos de inversión para maximizar beneficios a costa del derecho a la vivienda.
Opinión
Opinión ¡Que vivan los aranceles!
Que Trump propugne aranceles no debe hacernos caer en la trampa de defender los intereses de los grandes oligopolios.

Últimas

Madrid
Alerta antifascista Un historiador negacionista del Holocausto dará una charla en la Universidad Autónoma de Madrid
CGT alerta a las autoridades de esta universidad pública sobre la convocatoria de una charla en la Facultad de Derecho a cargo de Fernando Paz, pseudohistoriador conocido por negar el Holocausto y por su abierta homofobia.
Madrid
La burbuja del alquiler Sumar, Podemos y sindicatos de inquilinos presionan para convertir en indefinidos los contratos de alquiler
Sumar lanza una propuesta legislativa para transformar en indefinidos los contratos de alquiler, una de las principales demandas de la manifestación por la vivienda del 5 de abril. Una moción de Podemos, rechazada en el Congreso, pedía lo mismo.
Comunidad de Madrid
Movilización por la educación 23F: el día que una veintena de colectivos llenarán de verde Madrid para defender la educación pública
La comunidad educativa de todos los niveles en la enseñanza se prepara para una movilización que arrancará a las 12:00 horas desde Atocha hasta Sol, en la región que menos invierte en educación por estudiante.
Política
El Salto Radio Podcast | ¿Cancelar la cancelación?
Hablamos con Antonio Gómez Villar, a partir de su libro “Cancelar no es transformar” sobre malos entendidos y límites de esta acción política
Galicia
Memoria histórica Cultura, exilio y lucha de las bibliotecarias gallegas durante la Segunda República
Durante los primeros años treinta, las bibliotecas se convirtieron en espacios de trabajo ideales para un modelo de mujer que aspiraba ser independiente y que había manifestado un claro compromiso político. La Guerra acabó con todas sus aspiraciones.
Comunidad de Madrid
Sanidad Pública Sindicatos piden el cese de la dirección del Hospital 12 de Octubre tras las obras de remodelación
Los problemas con las nuevas instalaciones han cristalizado en una unión sindical que ha reclamado formalmente el fin de la cúpula de dirección tras ser “ignorados” de manera “sistemática”.

Recomendadas

Líbano
Ocupación israelí Israel incumple el acuerdo de paz y mantiene tropas en el sur de Líbano para “vigilar” a Hezbollah
El Ejército sostiene la ocupación de cinco colinas a lo largo de la frontera tras evacuar sus soldados de decenas de municipios. Miles de civiles regresan a sus casas para descubrir que lo han perdido todo.
Feminismos
Ana Bueriberi “El activismo tiene que ser colectivo: para contribuir al cambio es imprescindible despersonalizar la causa”
La periodista madrileña Ana Bueriberi reconoce que no sintió la discriminación hasta que llegó a la Universidad. Hoy, desde el proyecto Afrocolectiva reivindica una comunicación antirracista, afrofeminista y panafricanista.
Inteligencia artificial
Militarismo La máquina de los asesinatos en masa: Silicon Valley abraza la guerra
Las fantasías distópicas sobre los futuros usos de las máquinas en la guerra están más extendidas que el relato de lo que ya está pasando en los campos de batalla.