Operaciones urbanísticas
Carlos Marcos Pita: “Cuidem Benimaclet lluitarà fins paralitzar el PAI”

Metrovacesa, possible agent urbanitzador del PAI Benimaclet, va registrar el passat 4 de desembre a l'Ajuntament de València la seua proposta. En l'acte de presentació van deixar clar que res obliga a reduir l'edificabilitat i que l'ampliació destruirà els horts comunitaris del Centre Social Okupat Anarquista L'Horta. La plataforma veïnal Cuidem Benimaclet, de marcat caràcter feminista i ecologista, es va concentrar durant l'acte de presentació de Metrovacesa per exigir l'aturada del megaprojecte. Carlos Marcos Pita, portaveu de la plataforma va atendre El Salto País Valencià, per explicar-nos per què el rebuig al PAI.

Cuidem Benimaclet plataforma
Plataforma Cuidem Benimaclet protestant a les portes de la presentació del pla definitiu de Metrovacesa per al PAI de Benimaclet. Fotografía de Claudia Marconell.

El fantasma urbanístic del Programa d'Actuació Integral (PAI) continua assetjant l'horta de Benimaclet. La proposta original de l'agent urbanitzador, que consistia en un mur de finques alineades a la Ronda Nord, sobre els pocs terrenys d'horta que queden a la zona, ha estat qüestionada àmpliament pel barri. Com a alternativa, l'Associació de Veïnes i Veïns (AVV) va realitzar un procés participatiu que va culminar en la proposta Benimaclet és Futur.

En la proposta de l’AVV es plantejava la construcció descendent de finques en els extrems, la construcció d'un gran parc central i el respecte als dos horts comunitaris. Mai va quedar reflectit en el document el requisit de reduir l'edificabilitat. No obstant això, l’AVV ha confirmat a El Salto que sempre han posat sobre la taula de negociació la reducció de l’edificabilitat.

Encara no ha acabat la lluita legal per fer-se agent urbanitzador. No obstant això, l’empresa Metrovacesa està fent feina per convéncer als petits propietaris i fer-se amb el PAI. A més, el darrer dimarts 4 de desembre, la promotora immobiliària va registrar en l’Ajuntament la seua proposta final, on explica que respecta la construcció del parc central i de l’hort urbà autogestionat per la gestora de l'AVV, però no mostra la seua disposició a reduir l'edificabilitat i, amb l'ampliació del carrer Diògenes López Mechó, destruirà els horts comunitaris del Centre Social Okupat Anarquista, un espai molt concorregut pels moviments socials valencians.

Els edificis podran ser de 30 altures, en lloc de 20 als extrems, i de 10 o 15 en la ronda. En tres anys pretenen començar obres i compten amb una inversió d’aproximadament 280 milions d’euros. Davant d'esta conjuntura, l’AVV s'ha manifestat en contra en una nota de premsa enviada a El Salto PV. Per altra banda, l'alcalde Joan Ribó s'ha alineat amb la AVV i ha demanat la revisió de l'edificabilitat.

En una altra tessitura, amb el lema Aturem el PAI, la plataforma Cuidem Benimaclet, nascuda per lluitar contra el megaprojecte, està realitzant diferents accions al barri. Consideren que el PAI no té cap justificació ecològica, social ni econòmica. Per a assolir este objectiu, entre d'altres tasques -com actes que passen per la conscienciació de la gent del barri dels perjudicis del PAI-, proposen l’eina de la desclassificació del sòl. Amb esta campanya busquen evitar la construcció de tota edificabilitat, alhora que busquen generar les dotacions socials que el mateix veïnat considere necessàries. Hem entrevistat a Carlos Marcos Pita, veí de Benimaclet i activista en la Comissió de Comunicació de Cuidem Benimaclet, qui ens ha explicat la proposta del col·lectiu.

Què és Cuidem Benimaclet i quina és la vostra postura davant el PAI?
És una plataforma que ha nascut per vetllar pel benestar del veïnat de Benimaclet, lluita per fer el barri que el veïnat vol. Per unes maneres noves i diferents de fer, al barri de Benimaclet. Naix amb una idea molt clara que és paralitzar el PAI. Que no hi haja cap edificabilitat nova al barri.

Però no només és una plataforma que parla de la no-edificabilitat, sinó que també és propositiva. És tracta un full de ruta en el qual hem d'arribar a un punt en què es generen dotacions per al barri, però que siguen les que el barri vol i de la manera que vullga.

La plataforma es fa pública a mitjans de setembre en un acte en la Junta Municipal del Districte, al qual van vindre més de 150 persones. Però és una plataforma que va nàixer a nivell organitzatiu abans de l’estiu i que és filla de campanyes que s’havien generat abans al barri, com per example MAI PAI!. La integra gent que gaudeix de Benimaclet, principalment, veïns i veïnes, i tota aquella persona a qui l’interessa el model de territori i de ciutat. No és assoles gent de Benimaclet, hi ha gent de tota València a qui l’interessa com crèixen les ciutats i participen d'alguna manera al barri.

Funciona per comissions. Com la d'Afectades, és a dir, gent que està patint un procés d'expulsió, per diferents motius, al voltant de la qüestió de l'habitatge, com la pujada de lloguers, l’oferta per a turistes o el racisme. Ecologia, s’encarrega d'analitzar com afectaria l’edificabilitat al barri. La Comissió Política fa textos i dóna contingut als discursos. Jurídica, és la que ha trobat la ferramenta clau, com és la desclassificació i és la que es va a encarregar de parlar amb els polítics. La Comissió d'Agitació és l’encarregada de traure la campanya al carrer, per a què se sàpiga al barri. En l'Ecomaclet (mercats de dissabtes) estan posant una paradeta de Cuidem. També està la Comissió de Mitjans de comunicació. I finalment, la Comissió de Nans, per a incloure als xiquets i xiquetes.

Quines són les accions que esteu desenvolupant per a cuidar Benimaclet?
L'estratègia principal va per dos vies. Una és aconseguir paralitzar el PAI Benimaclet mitjançant la desclassificació del sòl, per a què no es puga construir edificabilitat privada, però per a que sí que es puguen fer dotacions per a altres construccions. És una ferramenta viable, legal i que necessita de voluntat política. És una eina amb precedents en diverses sentències del Tribunal Suprem. La desclassificació és una proposta particular del barri perquè estem al costat de l’horta protegida i això fa que necessitem que durant esta transició es mantinga neta. I després perquè els anteriors propietaris no han patrimonitzat, és a dir, no tenen drets sobre la terra de ‘Beni’. Parlem de què es podria desclassificar.

Altra via per la qual estem anant és per la de proposar que a Benimaclet es faça un disseny de manera col·lectiva. De fer un disseny que ens faça particípes a totes, que siga realista, feminista, ecològic. Un disseny emmarcat en esta fulla de ruta d'impulsar la desclassificació per a poder paralitzar un PAI. Un PAI que és fill de un model obsolet. Demanem la paralització d'un pla obsolet i, per altra banda, estem treballant en una ferramenta propositiva: el disseny col·lectiu. Semblant a un procés participatiu, però més radical, entenent que hem d'anar a les arrels de la qüestió.

Portem més de mil registres d'entrada per deixar clar que Benimaclet i la societat de València vol altre model de ciutat

A mès, s'estan fent moltes accions. Principalment, de divulgació i formació, per a què tot el barri conega què és el PAI. Que la gent es forme en estos temes, ja que estem parlant de conceptes complicats. Formació per a què tot el món estiga empoderat i tinga la mateixa informació.

I, per altra banda, estem fent un procés important que és demostrar a l’Ajuntament que no som pocs els que ho demanem. Estem arreplegant uns registres d'entrada que farem arribar a l’Ajuntament. Portem més de mil, per tal de deixar clar que Benimaclet i la societat de València vol altre model de ciutat. Estem també participant en molts actes al barri per a donar a conèixer la plataforma. Podem dir que la divulgació està sent molt exitosa. En dos mesos ja s’ha arribat a mil registres.

Quina és la vostra opinió al voltant de la proposta de la Associació de Veïnes i Veïns de Benimaclet davant el PAI que va presentar a Metrovacesa?
La proposta de l'Associació de Veïnes, realment, és la de Benimaclet és Futur, un col·lectiu afí a l'Associació, però que assimila l'Associació. La proposta és una estratègia integral participativa que té més de 20 línies d'actuació, de les quals nosaltres podem afirmar que estem d'acord amb 18; però no estem d'acord quan parlem d'edificabilitat.

I no estem d’acord en l'edificabilitat perquè pensem que València no necessita cap edifici més per moltes raons. Per exemple, La ciutat de València perd nombre d'habitants cada any, per tant, construir més és una errada. Segons l’empresa municipal Actuaciones Urbanas Municipales (AUMSA), si es genera l'edificabilitat, el barri passaria a ser altament dens en habitatge. És a dir, Benimaclet té una densitat mitjana, però passaria a ser de densitat alta i insostenible si es fa el PAI.

Per altra banda, des de les institucions de l'Estat estan dient que, si es deixara de construir i continuarem amb el mateix ritme de compra que té la societat, tardariem 25 anys en comprar tots els habitatges que s'estan construint. És a dir, ara mateix podríem deixar de construir i encara tindriem oportunitat de comprar. A més, ecològicament és insostenible. Nosaltres necessitem estos terrenys d'antiga horta per a què l'aigua vaja per ahí quan plou, necessitem els terrenys perquè són terra fèrtil.

Si parlem només de reduir l'edificabilitat, no cabrà més gent a les dotacions que hi ha al barri

D’altra banda, nosaltres considerem que les dotacions ja estan massa carregades com per a assumir entre 1.000 i 5.000 persones més, si es construeixen els 500 habitatges. A més, creiem que no hauria d'haver cap edificabilitat més, perquè el PAI no obliga a fer dotacions. Les dotacions les fa l’Ajuntament, si l'agent urbanitzador els deixa terreny per a fer-les. En el PAI de Benimaclet, l’agent només té l’obligació de deixar terreny per a l’escola. Si parlem només de reduir l'edificabilitat, no cabrà més gent al centre de salut, a les escoles, a les dotacions que hi ha al barri.

I què passa, a mès? que les dotacions són les últimes coses que es fan en el PAI. És a dir, si es fan estes bogeries, totes les dotacions necessàries potser no les tindríem fins d'ací a deu o quinze anys. Al final, tindriem escoles o el que siga, però en tots estos anys el barri sería insostenible. S’haurien carregat el barri. Per totes estes raons pensem que el PAI no deuria de tirar cap avant, inclús si es baixa l'edificabilitat, perquè és inassumible i no és realista: un agent urbanitzador vol traure la màxima rendibilitat i no seria rendible baixar l'edificabilitat.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Especulación urbanística
Especulación urbanística Dúas nonaxenarias vencen ao fondo voitre do Barrio do Cura e ao Concello de Vigo: as súas casas seguirán en pé
Unha sentenza do xulgado local do Contencioso-Administrativo é un novo revés á promoción dunha urbanización de luxo no centro histórico da cidade. Unha gardaría pública tamén seguirá en pé.
Operaciones urbanísticas
Operación urbanística Más dudas que certezas con el futuro soterramiento de la A-5 y la Operación Campamento
Ecologistas, urbanistas y vecinos critican la doble operación, que ni satisface las quejas por el tráfico de los barrios de Aluche o Campamento ni creen que vaya a solucionar los problemas de falta de vivienda pública en la zona o en la ciudad.
País Vasco
Zorrotzaurre El bluf de la isla bilbaína ahoga a 172 familias
“Para promocionar la isla han perdido el culo. Cuando hay problemas, pasan de todo”, denuncia una familia propietaria de una de las 172 VPO paralizadas.
#27565
11/12/2018 13:06

Benimaclet no es Hong Kong.
Hace pocos días se dio a conocer el PAI Benimaclet propuesto por Metrovacesa. Lo que más me sorprendió mucho porque parecía una propuesta de otra época una propuesta que ya nacía obseleta. También me ha sorprendido la tibia respuesta de las fuerzas políticas e incluso la defensa de alguna de ellas también.
Para estos días que hablamos de cambio climático, movilidad eléctrica, sostenibilidad me parece que esta propuesta añade más saturación a la saturación que ya existe. 1345 viviendas podrían traducirse como mínimo 5.000 personas más en Benimaclet. En Benimaclet no existen esas necesidades de vivienda. Benimaclet no es Hong Kong.
Las zonas verdes que se plantean son el caramelo envenenado de la propuesta de Metrovacesa. Esperamos que los que decidan lo sepan ver. En Benimaclet se necesitan muchas cosas, pero no viviendas.
Está claro que para ser político no se necesita tener muchos fundamentos de economía. Cualquiera que entienda un poco de que va esto de la economía sabe que cuando desaparezcan los estímulos a la economía no habrá demanda para esas viviendas. Por favor, no construyan esa monstruosidad. Cuando volvamos a recaer de este mini boom que estamos viviendo, efecto rebote la anterior recesión veremos que todo este planteamiento de PAI era un error pero ya será demasiado tarde.
Tenemos la oportunidad de crear un Benimaclet verde que sea un ejemplo para las generaciones futuras. Hagamos un Benimaclet de futuro, no de pasado y sin PAI, por supuesto.
Ya no entro valorar que el barrio perderá su esencia, ni que es una aberración hacer esa transición hacia la huerta. Cualquiera que lo piense un poco verá que es un auténtico despropósito.
Muy bien Cuidem Benimaclet. Muy mal el partida socialista. La asociación de vecinos ha hecho su propuesta, no la de los vecinos de Benimaclet. El gran parque central favorece a unos vecinos claramente y perjudica a los que le meten edificios más altos delante. No quiero pensar mal.

0
0
Memoria histórica
Memoria histórica Relatores de la ONU piden a España que actúe contra las leyes antimemoria de tres autonomías
Los relatores internacionales denuncian las posibles vulneraciones de derechos de dos normas en proceso y una aprobada por los Gobiernos de coalición de Partido Popular y Vox en tres comunidades autónomas.
Periodismo
Periodismo Desinforma, que algo queda
En la fecha que se conmemora el Día de la Libertad de Prensa, hay que analizar sus dimensiones, la opacidad en el reparto de la publicidad institucional, la necesidad de la alfabetización mediática y qué medidas concretas pueden llevarse a cabo.
Educación pública
Educación a la madrileña Huelga de profesorado en Madrid o cómo organizar la protesta desde abajo
El profesorado madrileño convoca los próximos 8 y 21 de mayo dos jornadas de huelga para que se reviertan los recortes de la época Aguirre en una protesta que tuvo su génesis al margen de la mesa sectorial.
Rap
Rap Viaje a los orígenes del hip hop en España: “Nadie esperaba ganar dinero con el rap”
El historiador Nicolás Buckley y el periodista Jaime Valero, exredactor jefe de HipHop Life, publican Maestro de ceremonias, un libro sobre la historia de la cultura hip hop en España.
Análisis
Análisis No dejemos de hablar de Siria
La situación humanitaria en Siria se endurece en un contexto de inestabilidad regional, mientras que la ayuda internacional que el país recibe es muy inferior a la necesaria.
Represión
Represión La Policía detiene por segunda vez en 2024 al portavoz del SAT, Óscar Reina
La Policía Nacional ha detenido al Portavoz del Sindicato Andaluz de Trabajadores, Óscar Reina, durante la mañana del jueves en Navarra. El líder del SAT es uno de los sindicalistas que más detenciones acumula dentro del Estado español.

Últimas

Comunidad El Salto
Palestina La campaña de apoyo a Gaza de El Salto recauda más de diez mil euros para la UNRWA
El pasado 26 de febrero, tras más de cuatro meses de ofensiva militar de castigo por parte Israel sobre la Franja de Gaza, desde El Salto decidimos ir más allá del periodismo ante la gravedad de los hechos.
El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: Una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Sindicatos
1 de mayo Cargas policiales mandan a una persona de 70 años al hospital en el 1 de mayo de Castelló
Desde CGT Castelló anuncian que tomarán medidas legales por las provocaciones y agresiones sufridas por los diferentes cuerpos policiales que han actuado en las cargas.
Más noticias
Francia
1 de mayo La policía carga violentamente contra la manifestación de CGT en París y detiene a 45 personas
Las cargas policiales extremadamente violentas, de la unidad BRV-M, dejaron decenas de heridos. Según CGT en la manifestación participaron más de 50.000 personas.
Derecho a la vivienda
Elecciones catalanas El futuro de la regulación de los alquileres en Catalunya se juega el 12M
El decreto que regula los alquileres de temporada que lanzó el Govern era la pieza que faltaba para que funcionen los topes de los precios. Pero la norma debe ser revalidada con los votos socialistas y convergentes, que se han opuesto a la medida
PNV
CLIENTELISMO El Ayuntamiento de Bilbao coloca como interventor al cuñado de Josu Erkoreka por libre designación
Juan Mari Aburto explicó que Mikel Astorkiza, pareja de una hermana del vicelehendakari, “es el único candidato que cumple con los requisitos del puesto” para el control y fiscalización interna de la gestión económico-financiera.
Opinión
Opinión El debate europeo… contaminado
Hoy más que nunca necesitamos abrir un debate europeo que supere los lugares comunes y el regate corto porque es mucho lo que nos jugamos.
Reducción de jornada
Laboral Los convenios colectivos del País Vasco tienen la jornada anual más baja y los de Canarias, la más alta
La jornada anual varía muy lentamente desde que el Ministerio de Trabajo tiene una serie histórica, apenas 22 horas desde 2001. El País Vasco aventaja en 49 horas a esa media estatal en los convenios colectivos firmados.

Recomendadas

Sidecar
Sidecar Las reglas del juego
Aunque es poco probable que el reciente intercambio de fuego entre Israel e Irán desemboque en una guerra total, este ha puesto de manifiesto la vulnerabilidad de Israel en un momento político decisivo.
Arte contemporáneo
Artivismo Lara Ge: “A través de la práctica creativa nutrimos el espacio comunitario”
Ideadestronyingmuros desarrolla temas sobre feminismo, alternativas de vida al capitalismo y también sobre movimientos migratorios, con una fuerte posición transfronteriza.
En el margen
Francisco Godoy Vega “El ojo del blanco es como el ojo de Dios: es abstracto, es superior y puede verlo todo”
Doctor en Historia del Arte, Francisco Godoy Vega forma parte del colectivo de arte colaborativo Ayllu. Este activista antirracista aborda las consecuencias del supremacismo blanco. En 2023 publicó el libro ‘Usos y costumbres de los blancos’.
Laboral
Laboral Xavier Minguez: “Ni la rabia contra la empresa ni el orgullo de éxito de una huelga son solo tuyos”
Xavier Minguez es profesor de psicología social y análisis de resolución de conflictos en la UPV/EHU y ha realizado para el sindicato ELA la investigación ‘Un acercamiento psicosocial a la huelga’.