Medio ambiente
Improvisar el litoral a colp de temporal

La borrasca Gloria ha generat destroses al seu pas que seran reparades amb inversions milionàries condenades a desaparéixer. Malgrat tot, es presenta com una oportunitat per a repensar el territori adaptant-lo al nou escenari de canvi climàtic

temporal gloria valencia 1
La borrasca Gloria ha tornat a destruir el passeig marítim d'Almenara, que havia sigut reparat feia poc | Foto: Ajuntament d'Almenara
31 ene 2020 06:30

El passeig marítim d'Almenara s'enfonsa. Ho fa tots els anys, pràcticament sense excepció. La data està subjecta a canvi, però la cita anual és ineludible. Cada vegada que arriba un temporal com el viscut en els últims dies, acaba totalment o parcial destruït per la mateixa força de les ones. Quan el vent amaina i l'aigua torna a la calma, s'engega la maquinària per a invertir centenars de milers d'euros per a reconstruir-lo a tota pressa abans que arribe la temporada turística. I així queda fins a la pròxima tempesta: aleshores es torna a enfonsar.

És una dinàmica que no es limita a este poble de la Plana Baixa. Altres localitats de tot arreu del litoral valencià sofreixen un problema semblant, viuen en un continu cicle de destrucció i reconstrucció a cop de marejada que de vegades no sols arrabassa les platges, sinó també les infraestructures que hi ha al darrere. En la Safor, l'alcalde de Bellreguard, Alex Ruiz, ha proposat no reconstruir el passeig marítim per a “revertir-lo i tornar a la natura allò que és seu”. L'última inversió, de 300.000 euros, s'havia realitzat mig any abans. Després de Gloria els danys ascendeixen a 580.000 euros.

La intenció de Ruiz era obrir un debat que s'ha evitat durant molts anys. Si bé la idea ha semblat oportuna entre molts sectors, ell mateix confessa que no ha caigut gaire bé entre els negocis i propietaris de la primera línia de costa. “Però en el fons és una proposta perquè no desapareguen”, defensa, tot pensant quan arribarà el següent temporal.

La intenció de revertir el passeig marítim de Bellreguard per a “tornar a la natura allò que és seu” no ha caigut gaire bé entre els negocis i propietaris de la primera línia de costa
El regidor d'Almenara Quique Castelló pensa que és difícil plantejar esta solució al seu poble, on defensa que el problema no ha sigut tant la construcció de cases i infraestructures a vora mar, sinó una imparable regressió de la costa a causa dels ports i espigons ubicats al nord i al sud. Almenara en concret ha sigut una de les víctimes d'una política per a reconduir els corrents marítims a base de la construcció d'espigons que històricament s'ha fet sobre la marxa i sense planificació de futur, enfrontant els interessos de diferents municipis i deixant al seu pas guanyadors i perdedors.

El litoral, un malalt crònic

“Una vegada passa la tempesta, d'açò no se'n parla fins a la pròxima”, assegura l'exdirector d'Obres Públiques de la Generalitat i membre del col·lectiu Terra Crítica Joan Olmos. L'actual desfeta de la costa és fruit d'una concatenació de decisions errades per terra i mar que van a parar al mateix punt. A parer d'Olmos, l'origen de tots els mals es troba en una “cultura d'explotació del litoral” que no ha canviat hui en dia, i posa com a exemple el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) que el Botànic va posar en marxa la legislatura passada per a posar fi a l'edificació en la costa, però que acabà sent una versió descafeïnada del pla inicial. “Molts agents econòmics es van tirar al damunt”, lamenta.

Si afinem la vista i tornem enrere, la modificació de la llei de costes de 1988 apareix com un moment clau. “Era un moment per a aplicar un criteri proteccionista, però en canvi es va fer orientada a l'ocupació del domini públic”, assegura. Documents previs com el Pla Indicatiu del Domini Públic Litoral, orientats a una ordenació més respectuosa amb el territori, no van tindre cap efecte sobre uns ajuntaments que ja tenien una llei que els donava via lliure per a requalificar platges, dunes i salines i construir a pocs metres de la mar.

Al sud de València es troba un dels pocs exemples que han funcionat en la direcció contrària. La Devesa de l'Albufera va estar a punt de caure sota la depredació urbanística durant els setanta, però la pressió social va aturar l'avanç del ciment. A partir del 82 es va crear l'Oficina Tècnica Devesa-Albufera i es van engegar projectes de reversió de l'espai afectat i recuperació dunar que continuen en l'actualitat.

Documents orientats a una ordenació més respectuosa amb el territori no van tindre cap efecte sobre uns ajuntaments que ja tenien via lliure per a construir a pocs metres de la mar

La presència natural de dunes, que en molts pobles van ser eliminades per a construir passejos marítims, suposa una primera línia de defensa contra els forts onatges. A més, la flora que creix en estos microsistemes permet que l'arena quede fixada i suporte millor la degradació provocada per les ones. A Puçol, l'Associació Ecologista-Agró compartia en xarxes els efectes del temporal en dos sectors de la mateixa platja, una amb flora dunar i una altra amb tan sols arena. Les imatges són esclaridores.

temporal gloria valencia 2
Els efectes del temporal en dos trams del passeig de Puçol, amb flora i l'altre sense | Foto: Toni Pérez

Un dels enginyers que treballa des de fa anys en la recuperació de la Devesa és Francisco Collado, qui assegura que el litoral valencià “és un malalt crònic”. Les patologies que l'afecten van més enllà de l'urbanisme erràtic i una de les més importants és la contaminació de la mar. “En un temporal sempre veiem el que passa en la zona contigua de les platges, però no en la zona submergida” explica, tot indicant que resulta crucial.

En concret, la contaminació del golf de València va produir la pèrdua de les praderes de posidònia que cobrien tot el litoral i no sols donaven transparència a l'aigua, sinó que permetien una major acumulació d'arena submergida. “Si a 100 metres de la costa l'aigua encara no cobreix, les ones trencaran abans i tindran menys afectació en la costa”, explica Collado. Malauradament, la recuperació d'estos ecosistemes és molt lenta i requereix dècades.

Experts expliquen que les patologies que afecten al litoral valencià van més enllà de l'urbanisme erràtic: una de les més importants és la contaminació de la mar

La degradació del litoral també comença terra endins, a centenars de kilòmetres de la platja. Després d'anys d'una política hídrica basada en embassaments, les platges del Mediterrani han perdut el seu principal regulador natural: els rius que aportaven sediments en la seua desembocadura. Des d'aleshores, l'única política de regeneració de costes ha sigut l'aportació artificial d'arena. Per posar un exemple, tan sols en les platges del sud de Gandia —inclosa la de Bellreguard— es van destinar l'any passat 2 milions d'euros que, després de l'últim temporal, s'han esvaït completament.

“No hi ha solucions a curt termini. És necessària una adaptació en diferents fases, tal vegada a 100 anys vista”, admet Collado, qui també alerta d'una realitat irreparable: “El mar està elevant-se a raó d'un mm des dels setanta”. A partir dels noranta, ho fa al doble de velocitat i la tendència és que continue augmentat el ritme. Pot semblar poc, però en les platges d'arena cada centímetre que puja el nivell de l'aigua és equivalent a un metre de costa que es menja la mar. “Si volem que les inversions públiques tinguen una vida útil raonable, caldria programar una eliminació d'obres dures en el litoral”, afirma.

Fer-ho ràpid o fer-ho bé?

“És el temps de reconéixer-ho, de canviar el xip i aportar idees des d'una perspectiva científica”, demana Olmos, qui veu el pas de Gloria com una oportunitat per a fer les coses bé. No debades, la comunitat científica alerta que el Mediterrani està convertint-se en el camp de proves del canvi climàtic i els danys a causa de l'augment del nivell del mar seran cada vegada més freqüents. “Quan hi ha un temporal, immediatament es reclama una actuació immediata de l'administració i simplement s'improvisa”, assegura. El resultat acaba sent milions d'euros perduts que podrien invertir-se en una solució definitiva i més duradora.

El resultat de l'improvisació després dels temporals és la pèrdua de milions d'euros que podrien invertir-se en una solució definitiva i més duradora

Un dels sectors que de seguida demana reaccions ràpides és el turístic. Per a més inri, Gloria va coincidir amb Fitur —la fira comercial més important del sector—, on el secretari autonòmic de l'àrea, Francesc Colomer, va tirar d'èpica per a prometre una ràpida recuperació de les platges valencianes: “La vida és caure quatre vegades i alçar-se cinc”. Però quantes vegades cal caure per a canviar la manera de fer les coses? Al telèfon, Colomer admet que davant la "cronificació" dels fenòmens meteorològics planteja dubtes sobre l'actual model. “Si no canviem, podríem estar d'una dinàmica d'inversions efímeres”, afirma.

Malgrat això, no renuncia que “les platges han d'estar en bon estat” quan arribe la temporada turística —que cada any s'avança més, també a causa del canvi climàtic—, ja que el sector no es pot permetre el contrari. En la mateixa línia es pronuncia el representant de la patronal hotelera HOSBEC, Antoni Mayor, qui reconeix "les preses" per reconstruir, però assegura que es fan "dins d'un ordre".

Colomer no renuncia que “les platges han d'estar en bon estat” quan arribe la temporada turística ja que el sector no es pot permetre el contrari

Són compatibles ambdues visions, la de reparar ràpidament i la de planejar amb perspectiva de futur? Colomer insisteix que sí, i afegeix que este “no pot ser un debat d'ocurrències i mitges visions”. Per la seua banda, Mayor apunta a “una actuació urgent i immediata” per a després “organitzar un nou pla de costes”. Però tot i que fenòmens com Glòria es repeteixen cada vegada més sovint, el Ministeri de Medi Ambient —de qui depén costes— encara no ha menejat fitxa.

Per a Olmos, el canvi també implica renúncia i adverteix que “ens haurem de resignar que algunes platges d'arena ho siguen de pedra”. Al mateix temps, eixe “canvi de xip” en la política litoral connecta amb el canvi de paradigma que proposa per a la resta d'actuacions estratègiques. “S'estan realitzant inversions fortíssimes que haurien de dedicar-se a infraestructures verdes”, afirma, tot girant la vista cap a l'ampliació nord del port de València —que un recent projecte de regeneració del Saler situa com a causant de la pèrdua de 70 metres de platja—.

Prenent eixe exemple, l'ampliació del port —que es troba en dubte i amb risc d'acabar en els tribunals si continua endavant—, comportarà una inversió pública de vora 1.000 milions, si se sumen les actuacions ja realitzades, les previstes i les que necessitaran els nous accessos de tràfic rodat, que no encara han sigut quantificades en l'actual projecte. “Imagines com canviaria tot si eixa quantitat s'invertira en el que necessitem per a adaptar-nos al canvi climàtic?”, es pregunta.

Mentrestant, en Almenara encara quantifiquen els danys que ha deixat Gloria i alguns ja compten els dies fins al pròxim temporal. En 2017, quan el passeig marítim va patir els danys més greus fins al moment, es va dedicar vora un milió d'euros en la reparació, que incloïa la construcció d'unes xicotetes defenses de roques per a la platja. Hui en dia es troben totalment enfonsades, no compleixen cap funció i la zona del voltant està tancada al bany pel perill que suposen les restes. Castelló ho veu clar: “És com si haguérem tirat els diners a la mar”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Medio ambiente
Minas en Andalucía La sinrazón de los vertidos mineros al Guadalquivir
Se cumplen 26 años del vertido minero desde la Mina de Aznalcollar al Río Guadiamar en abril de 1998. Ahora, los nuevos proyectos de vertidos mineros desde las minas Cobre-Las Cruces y Aznalcóllar-Los Frailes vuelven a poner en peligro la zona al no haber tenido en cuenta las características del lugar.
Ecología
Medio Ambiente Grupos ecologistas se movilizan contra la reapertura de la mina de Aználcollar 26 años después del desastre
Los colectivos ecologistas llaman a la movilización ciudadana 26 años después del desastre de Aznalcóllar ante la próxima reapertura de la mina y la aprobación del vertido de 85.520 millones de litros de agua contaminada al Guadalquivir.
Comisión Europea
Altri Veciños, ecoloxistas e científicos dan o salto a Bruxelas para frear a celulosa que ameaza o corazón de Galiza
As plataformas de afectadas e ambientalistas puideron reunirse con altos funcionarios da Comisión especializados en normativa ambiental apoiados pola eurodeputada do BNG Ana Miranda para seguir defendéndose dos intereses empresariais de Altri.
Gobierno de coalición
Política institucional Pedro Sánchez no dimite: “He decidido seguir”
El presidente del Gobierno vuelve a sorprender y anuncia que no se va. Sánchez se encarama como cabeza visible de un movimiento cívico contra la intoxicación política.
Gobierno de coalición
Encuesta del CIS El amago de Sánchez refuerza al PSOE a costa del espacio a su izquierda
La encuesta del Centro de Investigaciones Sociológicas refuerza al PSOE, que recupera la primera posición en intención de voto.
Análisis
Análisis Sánchez gana su “moción de confianza popular”
La audacia de la jugada que termina hoy con la permanencia de Sánchez en La Moncloa tiene aristas, pero le vuelve a colocar como vértice de un movimiento de regeneración que hace años pasaba por impugnar al propio PSOE.
Represión
Represión Cuatro Mossos d'Esquadra condenados por agresión, detención ilegal y falsear el atestado
La Audiencia de Barcelona dictamina que los agentes se inventaron un atestado falso en el que afirmaban que la víctima les había atacado para justificar su agresión.
Inflación
IPC La inflación interanual de abril se situó en el 3,3% y la subyacente baja hasta el 2,9%
El incremento de una décima se debe, principalmente, a la subida de los precios del gas en comparación a la caída del año pasado y al aumento de los precios de la alimentación.
Argentina
La Argentina de Milei Milei vuelve al Congreso entre protestas con una nueva ley para privatizar las empresas públicas
Con una reducida y negociada Ley de Bases, el Gobierno de Milei pretende obtener poderes especiales para privatizar empresas públicas y llevar a cabo la reforma laboral ultraliberal que la justicia argentina tumbó en enero.

Últimas

El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Desempleo juvenil
Desempleo juvenil Extremadura lidera el desempleo juvenil en España
La tasa de desempleo juvenil ha aumentado trece puntos hasta alcanzar un 44,91% de paro. Más de 20.000 jóvenes han migrado en los últimos años.
Palestina
Bloqueo israelí Activistas toman el embarcadero de El Retiro en favor de la Flotilla a Gaza, bloqueada por Israel
“La Flotilla, rompiendo el bloqueo”, han coreado activistas que han desplegado pancartas y banderas palestinas en el embarcadero del Retiro en un homenaje a la Flotilla de la Libertad.
Más noticias
Tribuna
Escuela pública madrileña Del tupper war a #MenosLectivas: razones para la huelga de la educación pública madrileña en tres actos
Más de una década después de los inicios de las movilizaciones de la Marea Verde, el proyecto neoliberal se ha profundizado, pero las respuestas también se están articulando.
Palestina
Palestina Misión incumplida: sobre la cobertura de El Salto de la Flotilla rumbo a Gaza
Queremos dar una pequeña explicación a nuestra comunidad y, especialmente, a las personas que con su suscripción permiten que un medio como el nuestro, que es una rara avis en el contexto político y social en el que vivimos, salga adelante.
País Valenciano
Diada valenciana El País Valencià asume “la voz de todo un pueblo” por el 25 de abril
El 27 de abril, las calles de Valencia fueron testigo de la manifestación valenciana en conmemoración del 25 de abril, una fecha con un alto significado histórico para el País Valencià.
Galicia
Política autonómica Redes clientelares, falta de autogobierno y consensos neoliberales: las claves del Gobierno gallego sin Feijóo
Políticas y analistas desgranan la hoja de ruta de la primera legislatura gallega de la era post-Feijóo: reforzamiento de los hilos de poder locales, falta de vocación autonómica, complejo de inferioridad y una marcada agenda neoliberal.