Medio ambiente
Improvisar el litoral a colp de temporal

La borrasca Gloria ha generat destroses al seu pas que seran reparades amb inversions milionàries condenades a desaparéixer. Malgrat tot, es presenta com una oportunitat per a repensar el territori adaptant-lo al nou escenari de canvi climàtic

temporal gloria valencia 1
La borrasca Gloria ha tornat a destruir el passeig marítim d'Almenara, que havia sigut reparat feia poc | Foto: Ajuntament d'Almenara
31 ene 2020 06:30

El passeig marítim d'Almenara s'enfonsa. Ho fa tots els anys, pràcticament sense excepció. La data està subjecta a canvi, però la cita anual és ineludible. Cada vegada que arriba un temporal com el viscut en els últims dies, acaba totalment o parcial destruït per la mateixa força de les ones. Quan el vent amaina i l'aigua torna a la calma, s'engega la maquinària per a invertir centenars de milers d'euros per a reconstruir-lo a tota pressa abans que arribe la temporada turística. I així queda fins a la pròxima tempesta: aleshores es torna a enfonsar.

És una dinàmica que no es limita a este poble de la Plana Baixa. Altres localitats de tot arreu del litoral valencià sofreixen un problema semblant, viuen en un continu cicle de destrucció i reconstrucció a cop de marejada que de vegades no sols arrabassa les platges, sinó també les infraestructures que hi ha al darrere. En la Safor, l'alcalde de Bellreguard, Alex Ruiz, ha proposat no reconstruir el passeig marítim per a “revertir-lo i tornar a la natura allò que és seu”. L'última inversió, de 300.000 euros, s'havia realitzat mig any abans. Després de Gloria els danys ascendeixen a 580.000 euros.

La intenció de Ruiz era obrir un debat que s'ha evitat durant molts anys. Si bé la idea ha semblat oportuna entre molts sectors, ell mateix confessa que no ha caigut gaire bé entre els negocis i propietaris de la primera línia de costa. “Però en el fons és una proposta perquè no desapareguen”, defensa, tot pensant quan arribarà el següent temporal.

La intenció de revertir el passeig marítim de Bellreguard per a “tornar a la natura allò que és seu” no ha caigut gaire bé entre els negocis i propietaris de la primera línia de costa
El regidor d'Almenara Quique Castelló pensa que és difícil plantejar esta solució al seu poble, on defensa que el problema no ha sigut tant la construcció de cases i infraestructures a vora mar, sinó una imparable regressió de la costa a causa dels ports i espigons ubicats al nord i al sud. Almenara en concret ha sigut una de les víctimes d'una política per a reconduir els corrents marítims a base de la construcció d'espigons que històricament s'ha fet sobre la marxa i sense planificació de futur, enfrontant els interessos de diferents municipis i deixant al seu pas guanyadors i perdedors.

El litoral, un malalt crònic

“Una vegada passa la tempesta, d'açò no se'n parla fins a la pròxima”, assegura l'exdirector d'Obres Públiques de la Generalitat i membre del col·lectiu Terra Crítica Joan Olmos. L'actual desfeta de la costa és fruit d'una concatenació de decisions errades per terra i mar que van a parar al mateix punt. A parer d'Olmos, l'origen de tots els mals es troba en una “cultura d'explotació del litoral” que no ha canviat hui en dia, i posa com a exemple el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) que el Botànic va posar en marxa la legislatura passada per a posar fi a l'edificació en la costa, però que acabà sent una versió descafeïnada del pla inicial. “Molts agents econòmics es van tirar al damunt”, lamenta.

Si afinem la vista i tornem enrere, la modificació de la llei de costes de 1988 apareix com un moment clau. “Era un moment per a aplicar un criteri proteccionista, però en canvi es va fer orientada a l'ocupació del domini públic”, assegura. Documents previs com el Pla Indicatiu del Domini Públic Litoral, orientats a una ordenació més respectuosa amb el territori, no van tindre cap efecte sobre uns ajuntaments que ja tenien una llei que els donava via lliure per a requalificar platges, dunes i salines i construir a pocs metres de la mar.

Al sud de València es troba un dels pocs exemples que han funcionat en la direcció contrària. La Devesa de l'Albufera va estar a punt de caure sota la depredació urbanística durant els setanta, però la pressió social va aturar l'avanç del ciment. A partir del 82 es va crear l'Oficina Tècnica Devesa-Albufera i es van engegar projectes de reversió de l'espai afectat i recuperació dunar que continuen en l'actualitat.

Documents orientats a una ordenació més respectuosa amb el territori no van tindre cap efecte sobre uns ajuntaments que ja tenien via lliure per a construir a pocs metres de la mar

La presència natural de dunes, que en molts pobles van ser eliminades per a construir passejos marítims, suposa una primera línia de defensa contra els forts onatges. A més, la flora que creix en estos microsistemes permet que l'arena quede fixada i suporte millor la degradació provocada per les ones. A Puçol, l'Associació Ecologista-Agró compartia en xarxes els efectes del temporal en dos sectors de la mateixa platja, una amb flora dunar i una altra amb tan sols arena. Les imatges són esclaridores.

temporal gloria valencia 2
Els efectes del temporal en dos trams del passeig de Puçol, amb flora i l'altre sense | Foto: Toni Pérez

Un dels enginyers que treballa des de fa anys en la recuperació de la Devesa és Francisco Collado, qui assegura que el litoral valencià “és un malalt crònic”. Les patologies que l'afecten van més enllà de l'urbanisme erràtic i una de les més importants és la contaminació de la mar. “En un temporal sempre veiem el que passa en la zona contigua de les platges, però no en la zona submergida” explica, tot indicant que resulta crucial.

En concret, la contaminació del golf de València va produir la pèrdua de les praderes de posidònia que cobrien tot el litoral i no sols donaven transparència a l'aigua, sinó que permetien una major acumulació d'arena submergida. “Si a 100 metres de la costa l'aigua encara no cobreix, les ones trencaran abans i tindran menys afectació en la costa”, explica Collado. Malauradament, la recuperació d'estos ecosistemes és molt lenta i requereix dècades.

Experts expliquen que les patologies que afecten al litoral valencià van més enllà de l'urbanisme erràtic: una de les més importants és la contaminació de la mar

La degradació del litoral també comença terra endins, a centenars de kilòmetres de la platja. Després d'anys d'una política hídrica basada en embassaments, les platges del Mediterrani han perdut el seu principal regulador natural: els rius que aportaven sediments en la seua desembocadura. Des d'aleshores, l'única política de regeneració de costes ha sigut l'aportació artificial d'arena. Per posar un exemple, tan sols en les platges del sud de Gandia —inclosa la de Bellreguard— es van destinar l'any passat 2 milions d'euros que, després de l'últim temporal, s'han esvaït completament.

“No hi ha solucions a curt termini. És necessària una adaptació en diferents fases, tal vegada a 100 anys vista”, admet Collado, qui també alerta d'una realitat irreparable: “El mar està elevant-se a raó d'un mm des dels setanta”. A partir dels noranta, ho fa al doble de velocitat i la tendència és que continue augmentat el ritme. Pot semblar poc, però en les platges d'arena cada centímetre que puja el nivell de l'aigua és equivalent a un metre de costa que es menja la mar. “Si volem que les inversions públiques tinguen una vida útil raonable, caldria programar una eliminació d'obres dures en el litoral”, afirma.

Fer-ho ràpid o fer-ho bé?

“És el temps de reconéixer-ho, de canviar el xip i aportar idees des d'una perspectiva científica”, demana Olmos, qui veu el pas de Gloria com una oportunitat per a fer les coses bé. No debades, la comunitat científica alerta que el Mediterrani està convertint-se en el camp de proves del canvi climàtic i els danys a causa de l'augment del nivell del mar seran cada vegada més freqüents. “Quan hi ha un temporal, immediatament es reclama una actuació immediata de l'administració i simplement s'improvisa”, assegura. El resultat acaba sent milions d'euros perduts que podrien invertir-se en una solució definitiva i més duradora.

El resultat de l'improvisació després dels temporals és la pèrdua de milions d'euros que podrien invertir-se en una solució definitiva i més duradora

Un dels sectors que de seguida demana reaccions ràpides és el turístic. Per a més inri, Gloria va coincidir amb Fitur —la fira comercial més important del sector—, on el secretari autonòmic de l'àrea, Francesc Colomer, va tirar d'èpica per a prometre una ràpida recuperació de les platges valencianes: “La vida és caure quatre vegades i alçar-se cinc”. Però quantes vegades cal caure per a canviar la manera de fer les coses? Al telèfon, Colomer admet que davant la "cronificació" dels fenòmens meteorològics planteja dubtes sobre l'actual model. “Si no canviem, podríem estar d'una dinàmica d'inversions efímeres”, afirma.

Malgrat això, no renuncia que “les platges han d'estar en bon estat” quan arribe la temporada turística —que cada any s'avança més, també a causa del canvi climàtic—, ja que el sector no es pot permetre el contrari. En la mateixa línia es pronuncia el representant de la patronal hotelera HOSBEC, Antoni Mayor, qui reconeix "les preses" per reconstruir, però assegura que es fan "dins d'un ordre".

Colomer no renuncia que “les platges han d'estar en bon estat” quan arribe la temporada turística ja que el sector no es pot permetre el contrari

Són compatibles ambdues visions, la de reparar ràpidament i la de planejar amb perspectiva de futur? Colomer insisteix que sí, i afegeix que este “no pot ser un debat d'ocurrències i mitges visions”. Per la seua banda, Mayor apunta a “una actuació urgent i immediata” per a després “organitzar un nou pla de costes”. Però tot i que fenòmens com Glòria es repeteixen cada vegada més sovint, el Ministeri de Medi Ambient —de qui depén costes— encara no ha menejat fitxa.

Per a Olmos, el canvi també implica renúncia i adverteix que “ens haurem de resignar que algunes platges d'arena ho siguen de pedra”. Al mateix temps, eixe “canvi de xip” en la política litoral connecta amb el canvi de paradigma que proposa per a la resta d'actuacions estratègiques. “S'estan realitzant inversions fortíssimes que haurien de dedicar-se a infraestructures verdes”, afirma, tot girant la vista cap a l'ampliació nord del port de València —que un recent projecte de regeneració del Saler situa com a causant de la pèrdua de 70 metres de platja—.

Prenent eixe exemple, l'ampliació del port —que es troba en dubte i amb risc d'acabar en els tribunals si continua endavant—, comportarà una inversió pública de vora 1.000 milions, si se sumen les actuacions ja realitzades, les previstes i les que necessitaran els nous accessos de tràfic rodat, que no encara han sigut quantificades en l'actual projecte. “Imagines com canviaria tot si eixa quantitat s'invertira en el que necessitem per a adaptar-nos al canvi climàtic?”, es pregunta.

Mentrestant, en Almenara encara quantifiquen els danys que ha deixat Gloria i alguns ja compten els dies fins al pròxim temporal. En 2017, quan el passeig marítim va patir els danys més greus fins al moment, es va dedicar vora un milió d'euros en la reparació, que incloïa la construcció d'unes xicotetes defenses de roques per a la platja. Hui en dia es troben totalment enfonsades, no compleixen cap funció i la zona del voltant està tancada al bany pel perill que suposen les restes. Castelló ho veu clar: “És com si haguérem tirat els diners a la mar”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

El Salto Radio
El Salto Radio Humedales necesarios
Damos un paseo radiofónico por algunos de los humedales de Andalucía, espacios fronterizos entre el mar y la tierra, tan necesarios para nuestra supervivencia. Lo hacemos con Juan Martín Bermúdez, de SALARTE y algunos oyentes.
La vida y ya
La vida y ya Superpoderes
Para Kimmerer el lenguaje marca cómo nos relacionamos con la naturaleza. Cuando decimos que un árbol no es un quién sino un qué, convertimos al árbol en un objeto y abrimos las puertas al abuso.
Galicia
Galicia El logo de la Xunta se cuela en una invitación para conocer Altri enviada por la patronal turística de Pontevedra
La Federación de Empresarios se ha visto obligada a rectificar afirmando que ni ellos ni el Gobierno gallego tienen nada que ver con la visita en la que pagaban comidas, hoteles y un paseo en barco para todos los asistentes.
Madrid
La burbuja del alquiler Sumar, Podemos y sindicatos de inquilinos presionan para convertir en indefinidos los contratos de alquiler
Sumar lanza una propuesta legislativa para transformar en indefinidos los contratos de alquiler, una de las principales demandas de la manifestación por la vivienda del 5 de abril. Una moción de Podemos, rechazada en el Congreso, pedía lo mismo.
Cine
Kamal Aljafari “Palestina está en la raíz de la situación actual del mundo”
Kamal Aljafari lleva toda su carrera trabajando con materiales de archivo, indagando en las imágenes e interviniendo en ellas para preservar memorias en desaparición y para oponerse al proyecto colonial sionista y su falseamiento del pasado.
Paterna
Paterna Vandalizan el muro de Paterna donde el franquismo fusiló a 2.238 personas
El paredón amaneció este viernes con grandes letras pintadas con spray negro donde se podía leer “Sagredo eres maricón y tarado”, en referencia al alcalde del municipio.
Opinión
Derecho a la vivienda Flex Living: el caballo de Troya de la precarización del alquiler
No es una respuesta moderna a las nuevas formas de habitar la ciudad. El ‘flex living’ no es más que la última jugada del sector inmobiliario y los grandes fondos de inversión para maximizar beneficios a costa del derecho a la vivienda.
Opinión
Opinión ¡Que vivan los aranceles!
Que Trump propugne aranceles no debe hacernos caer en la trampa de defender los intereses de los grandes oligopolios.

Últimas

Política
El Salto Radio Podcast | ¿Cancelar la cancelación?
Hablamos con Antonio Gómez Villar, a partir de su libro “Cancelar no es transformar” sobre malos entendidos y límites de esta acción política
Galicia
Memoria histórica Cultura, exilio y lucha de las bibliotecarias gallegas durante la Segunda República
Durante los primeros años treinta, las bibliotecas se convirtieron en espacios de trabajo ideales para un modelo de mujer que aspiraba ser independiente y que había manifestado un claro compromiso político. La Guerra acabó con todas sus aspiraciones.
Opinión
Opinión La unidad del anarcosindicalismo es la acción conjunta
Al hilo de supuestos movimientos desde la CGT hacia la unificación con CNT es necesario diferenciar entre lo que es una relación en clara mejora y lo que sería un proyecto real en marcha.
Más noticias
Galicia
Galicia La Xunta de Feijóo, condenada por negar visitas a una mujer que murió de cáncer por tener covid-19
La jueza dice que la situación exigía “flexibilizar” las medidas de prevención. Falleció a inicios de 2022 en el Hospital Álvaro Cunqueiro durante los últimos meses de la administración del jefe del PP con Julio García Comesaña de conselleiro.
Egipto
Egipto Ashraf Omar continúa en prisión provisional por dibujar
Ashraf Omar, caricaturista político del medio digital AlManassa, sigue en prisión preventiva indefinida tras ser arrestado violentamente en su domicilio el 22 de julio de 2024.

Recomendadas

Líbano
Ocupación israelí Israel incumple el acuerdo de paz y mantiene tropas en el sur de Líbano para “vigilar” a Hezbollah
El Ejército sostiene la ocupación de cinco colinas a lo largo de la frontera tras evacuar sus soldados de decenas de municipios. Miles de civiles regresan a sus casas para descubrir que lo han perdido todo.
Feminismos
Ana Bueriberi “El activismo tiene que ser colectivo: para contribuir al cambio es imprescindible despersonalizar la causa”
La periodista madrileña Ana Bueriberi reconoce que no sintió la discriminación hasta que llegó a la Universidad. Hoy, desde el proyecto Afrocolectiva reivindica una comunicación antirracista, afrofeminista y panafricanista.
Inteligencia artificial
Militarismo La máquina de los asesinatos en masa: Silicon Valley abraza la guerra
Las fantasías distópicas sobre los futuros usos de las máquinas en la guerra están más extendidas que el relato de lo que ya está pasando en los campos de batalla.