Huelga feminista
Castelló s'atura el 8 de març

Castelló s’ha adherit a la vaga feminista de 24 hores convocada per al 8 de març, Dia Internacional de la Dona. L’exposició Dones rebels i una cercavila han sigut algunes de les activitats que han cobert la ciutat de reivindicacions. Condicions de treball dignes, la fi de la bretxa salarial, la conciliació laboral, la corresponsabilitat i la falta de visibilització de les cures a la família han protagonitzat els càntics de la jornada.

HUELGA DIA DE LA DONA CASTELLÓ 2018 (1)
Concentració per la vaga feminista a Castelló de la Plana María Mora
@EsterFayos @mariamorasol4 @paola24lopez
9 mar 2018 13:25

"Si les dones ens aturem, el món s’atura". Ahir, les dones de Castelló van decidir parar-lo. Alçaren els punys. Ondejaren les banderes feministes. Van cridar ben fort i clar. Sacsejaren l’opressora estructura heteropatriarcal. Oficines, establiments i milers de llocs de treballs es quedaren buits. A les llars, les dones penjaren els davantals. Totes a una veu van prendre els carrers. El color violeta va tenyir el centre castellonenc. El 8 de març de 2018 passarà a la història, tant en aquesta petita ciutat, com a la resta del món.

Com deia l’anarcofeminista Emma Goldman, "si no puc ballar, no és la meua revolució". I així ho van demostrar les manifestants que, a ritme de la Batukada Donakumbà, van marxar des de la plaça l’Ereta fins a la plaça María Agustina. D’aquesta forma començava una jornada reivindicativa en plenes festes de la Magdalena. L’ambient festiu va acompanyar l’acte, sense impedir que dones de totes les edats s’uniren amb l’objectiu d’exigir els seus drets i visibilització en tots els àmbits.

La batukada Donakumbà va acompanyar les manifestants des de la plaça l'Ereta fins a la plaça María Agustina. MARÍA MORA.

Càntics, com "Si toquen a una, toquen a totes" o "Patriarcat i capital, aliança criminal", es van fer sonar enfront de la Subdelegació de Govern cap a les 13.00 hores. Més de 5.000 persones van omplir de feminisme els carrers per a arribar a concentrar-se en una convocatòria emocionant per a moltes de les assistents, que mai havien vist la plaça María Agustina tan violeta. "Ha sigut una concentració emocionant i necessària, amb la qual ha quedat clara la gran força que podem arribar a tenir les dones si ens unim i ens donem suport», contava María, una estudiant de Magisteri a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).

L'acte va concloure amb la lectura de manifests per part de diversos col·lectius i sindicats, que van exigir unes condicions laborals dignes. Des de CGT es va denunciar la doble dificultat d'accés al treball. "No volem més ocupació precària, temporal, jornades parcials i horaris incompatibles amb el treball de cures que se'ns imposen", exposen. També van defensar la fi de la bretxa salarial, la desigualtat en les pensions i l'assetjament sexual en els centres de treball. Altra de les reivindicacions es va centrar en el paper de les institucions i les seues lleis que "reprodueixen actituds i conductes masclistes". A més a més, van advocar per un sistema educatiu "que reconega tota la nostra diversitat com a dones lesbianes, bisexuals, transexuals, intersexuals, sense gènere o queers", entre altres.

La jornada va continuar amb una macarronà no mixta, organitzada pel col·lectiu feminista de l’UJI Subversives. Aquests espais feministes busquen mostrar la necessitat d’empoderament i d’autoorganització de les dones, en un ambient en què guanyen confiança i perden la por a parlar en públic, a més de ser les úniques protagonistes. Sense cap tipus d’hostilitat i masculinitat i amb molta sororitat i alegria, desenes de persones van dinar a la plaça l’Ereta, decorada amb diverses pancartes i banderes que exigien una societat de dones lliures, vives i combatives.

Macarronà no mixta, organitzada pel col·lectiu feminista de l'UJI Subversives. EL SALTO PAÍS VALENCIÀ.

Exposició: dones rebels

La plaça l’Ereta, espai de lluita i representant de les festes alternatives de Castelló, es va convertir en una mena d’expositor d’imatges i cartells que evidencien la lluita feminista a la ciutat, des de fa 50 anys. Un recull de pancartes de les diferents convocatòries des dels inicis de l’activisme feminista a Castelló; imatges de companyes als diferents actes realitzats i il·lustracions que mostren com les dones es revelen enfront del masclisme en els diferents àmbits de la vida, laboral, social i en la parella, entre altres. També es va destacar l’activisme de col·lectius com Dones en Lluita, durant els anys 80, o de les Dones de negre, als 2000.

cercavila feminista

A la vesprada, es va organitzar una cercavila des de la plaça de La Independència fins a l’avinguda Rei En Jaume. Centenars de milers de dones van tornar a prendre els carrers, agrupades darrere de grans pancartes de sindicats, col·lectius o de grups de dones que s’havien ajuntat per decorar-les amb lemes que evidenciaven la desigualtat de gènere i les seues reivindicacions. "Som el crit de les que ja no tenen veu" o "Vull que es faça justícia i no costum" són algunes de les consignes que denunciaven la violència masclista estructural i sistematitzada, a més de recordar les 739 dones assassinades a l’Estat espanyol en només una dècada, entre 2007 i 2017.

La manifestació feminista plena els carrers de Castelló de la Plana. PAULA LORENZINO.

Eren les 19 de la tarda i l’entusiasme encara es podia sentir al centre de Castelló. Són moltes les que van acudir també a la manifestació i van animar amb el tradicional càntic "No nos mires, únete" a la resta de vianants que no havien secundat la vaga i tan sols gaudien de la Magdalena. Amb mocadors, camisetes i llaços morats o el símbol feminista pintat al seu rostre, les dones mostraven sororitat, lluita i valentia per canviar el món. Sonia, treballadora a l’Hospital La Plana, va decidir fer vaga, "perquè és una convocatòria contra tot tipus de violència que sofrim les dones pel simple fet d’haver nascut dona". "Volem demostrar que si les dones parem, el món s’atura, per això és una vaga laboral, de cures, de consum i de suport emocional entre nosaltres", exclamava. Malgrat la legalitat de la vaga, "moltes no l’han secundada, almenys al meu hospital. Això significa que encara hem de continuar lluitant per a conscienciar i aconseguir l’empoderament de totes", exigia Sonia.

La protesta va concloure amb una performance enfront de l’institut Francesc Ribalta, on es va criticar els cànons de bellesa. D’aquesta forma, les integrants dels col·lectius Subversives i Dones en Lluita van emprar diverses disfresses per a simbolitzar al patriarcat i a les seues eines d’opressió. Una activista portava una fulla d’afaitar, amb l’objectiu de criticar la imposició heteronormativa d’estar sempre depilades. Altres, disfressades d’àvies, denunciaven que les tasques de la llar encara són "coses de dones". També van exigir la corresponsabilitat, per tal que la cura de les persones i el treball domèstic estiguen equiparats entre homes i dones. Així mateix, amb la clau morada van simbolitzar la lluita i l’alliberament de les dones que volen acabar amb el patriarcat.

Les manifestants porten cartells amb reivindicacions feministes. PAULA LORENZINO

Iv edició de maria magdalena fest

La jornada feminista a Castelló de La Plana va finalitzar amb la quarta edició de Maria Magdalena Fest, la tradicional festa organitzada pels col·lectius feministes de Castelló. Els grups Machete en la boca, Zeta-A, Les waterparties, Presas del produkto i Bandarra Diyei conquistaren l’escenari amb els seus ritmes. El públic, encara extasiat pel fet viscut i sentit al llarg d’aquest històric 8 de març, va gaudir de la festa, sense oblidar la necessitat de continuar lluitant per un món feminista i lliure d’agressions masclistes, homòfobes i trànsfobes.

pobles feministes

La capital de La Plana no va ser l’única que es va omplir de feminisme. Els municipis de la província també organitzaren actes al llarg del dia. Vinaròs, fins i tot, va clarejar amb 739 creus de fusta i cartó instal·lades en la platja del Fortí. Una creu per cada una de les dones assassinades entre el 2007 i el 2017. Símbols que planten cara al terrorisme masclista.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Huelga feminista
Represión Siete participantes de la huelga feminista del 2018 son condenadas a un año y medio
La sentencia exige a las activistas catalanas más de 26.000 euros de indemnización a la empresa ferroviaria, así como hacer frente a las costas judiciales.
8 de marzo
8 de marzo Los feminismos andaluces llenan las calles un 8M marcado por el apoyo al pueblo palestino
Decenas de miles de mujeres se movilizan en las convocatorias del 8M de los feminismos diversos centrados en denunciar el genocidio en Palestina y la defensa de los derechos de las mujeres trans
Represión
Euskal Herria Denon Bizitzak Erdigunean Donostia celebra un guateque para pagar las multas de la huelga feminista general
El goteo de multas ha empezado esta semana. La primera asciende a 800 euros, 400 con pronto pago. El 30 de noviembre hubo 24 identificadas y 5 detenidas solo en la capital guipuzcoana.
Crisis climática
Balance climático El Mediterráneo se consolida como zona especialmente vulnerable al cambio climático
Las víctimas de la dana suponen dos tercios de las muertes por fenómenos extremos en Europa en 2024, según un informe conjunto de Copernicus y la Organización Meteorológica Mundial que hace un balance climático del continente el pasado año.
València
València CGT denuncia graves incumplimientos del plan de inundaciones en la dana de València
Un informe incorporado a la causa judicial señala la falta de seguimiento de los propios protocolos autonómicos en el día de la tragedia y la víspera.
Barcelona
Barcelona Activistas de los derechos humanos piden la retención de un barco dispuesto para armar a Israel
La naviera Maersk está transportando estos días componentes para los cazas F-35. El Estatuto de Roma sobre genocidio contempla acciones legales contra las empresas que favorecen las masacres.
El Salto n.78
El Salto 78 Nueva revista, viejas injusticias: hablemos de Violencia Institucional
En el último número de la revista de El Salto dedicamos la portada y nuestro “Panorama” a una de las violencias que sufren las mujeres solo por el hecho de serlo, la que aún a día de hoy emana de un sistema irracional y patriarcal.

Últimas

Eventos
Taller de podcast El Salto invita a estudiantes a explorar las posibilidades del formato audiovisual
Proponemos un taller de guion y producción de programas para estudiantes de comunicación y periodismo los días 24 de abril y 8 de mayo.
Comunidad de Madrid
Educación El Gobierno de Ayuso deberá pagar 1.000 euros a una profesora por el exceso de horas lectivas
Según CCOO, hasta 6.500 profesoras y profesoras se podrán acoger a esta sentencia que supone una penalización a la Comunidad de Madrid por el exceso de horas extras que realiza el profesorado.
Laboral
Laboral El sindicato ELA alerta sobre la salud mental de las trabajadoras en intervención social
“Somos un instrumento de contención porque tratamos con población muy dañada, estamos en mitad del sándwich”, explica la educadora social Vanesa Núñez Moran.
Ayuntamiento de Madrid
Huelga de basuras Huelga indefinida de basuras en Madrid desde el 21 de abril tras romperse las negociaciones
Los representantes sindicales fuerzan el paro para obligar a las empresas subcontratadas por el Ayuntamiento a escuchar sus propuestas. El Ayuntamiento fija servicios mínimos del 50 %.
República del Sudán
Sudán Cara a. Un Sudán en guerra
Se cumplen dos años de una guerra que ya deja más de 13 millones de personas desplazadas y más de ocho millones de sudaneses al borde de la inanición.
Palestina
Palestina La UE apoya a Palestina con 1.600 millones de euros más pero sin entrar en la situación de Gaza
Los ministros de Exteriores europeos, que se han reunido en la mañana del 14 de abril con la Autoridad Nacional Palestina en Luxemburgo, no aumentan las sanciones contra Israel.

Recomendadas

Poesía
Culturas Joan Brossa, el mago que jugó con la poesía para reinventar el poder de la palabra
Casi inabarcable, la producción creativa de Joan Brossa se expandió a lo largo —durante medio siglo XX— y a lo ancho —de sonetos a piezas teatrales, pasando por carteles o poemas objeto— para tender puentes entre el arte, la política y el humor.
Andalucía
Memoria histórica La inanición de la memoria andaluza
Las políticas públicas de memoria en Andalucía se encuentran en un estado de paralización que pone en duda la voluntad de la Junta por la reparación efectiva.
Galicia
Galicia La TVG se gasta 839.772 euros en un programa de Miguel Lago y lo saca de parrilla tras hundirse en audiencia
El programa ‘O novo rei da comedia’ apenas llegó a los 36.000 espectadores de media en su estreno y cayó en picado en su hasta ahora última emisión al 3,4% de cuota de pantalla en una cadena que tuvo de cuota media en marzo un 8,1%.
Globalización
Crisis del multilateralismo El terremoto Trump sacude las instituciones del orden mundial y la “globalización feliz”
Muchas de las instituciones que marcaron la vida internacional desde la caída del Muro han entrado en crisis. ¿Todas? No, especialmente aquellas que intentan regular los derechos humanos, de los pueblos y de la naturaleza.