Huelga feminista
Castelló s'atura el 8 de març

Castelló s’ha adherit a la vaga feminista de 24 hores convocada per al 8 de març, Dia Internacional de la Dona. L’exposició Dones rebels i una cercavila han sigut algunes de les activitats que han cobert la ciutat de reivindicacions. Condicions de treball dignes, la fi de la bretxa salarial, la conciliació laboral, la corresponsabilitat i la falta de visibilització de les cures a la família han protagonitzat els càntics de la jornada.

HUELGA DIA DE LA DONA CASTELLÓ 2018 (1)
Concentració per la vaga feminista a Castelló de la Plana María Mora
@EsterFayos @mariamorasol4 @paola24lopez
9 mar 2018 13:25

"Si les dones ens aturem, el món s’atura". Ahir, les dones de Castelló van decidir parar-lo. Alçaren els punys. Ondejaren les banderes feministes. Van cridar ben fort i clar. Sacsejaren l’opressora estructura heteropatriarcal. Oficines, establiments i milers de llocs de treballs es quedaren buits. A les llars, les dones penjaren els davantals. Totes a una veu van prendre els carrers. El color violeta va tenyir el centre castellonenc. El 8 de març de 2018 passarà a la història, tant en aquesta petita ciutat, com a la resta del món.

Com deia l’anarcofeminista Emma Goldman, "si no puc ballar, no és la meua revolució". I així ho van demostrar les manifestants que, a ritme de la Batukada Donakumbà, van marxar des de la plaça l’Ereta fins a la plaça María Agustina. D’aquesta forma començava una jornada reivindicativa en plenes festes de la Magdalena. L’ambient festiu va acompanyar l’acte, sense impedir que dones de totes les edats s’uniren amb l’objectiu d’exigir els seus drets i visibilització en tots els àmbits.

La batukada Donakumbà va acompanyar les manifestants des de la plaça l'Ereta fins a la plaça María Agustina. MARÍA MORA.

Càntics, com "Si toquen a una, toquen a totes" o "Patriarcat i capital, aliança criminal", es van fer sonar enfront de la Subdelegació de Govern cap a les 13.00 hores. Més de 5.000 persones van omplir de feminisme els carrers per a arribar a concentrar-se en una convocatòria emocionant per a moltes de les assistents, que mai havien vist la plaça María Agustina tan violeta. "Ha sigut una concentració emocionant i necessària, amb la qual ha quedat clara la gran força que podem arribar a tenir les dones si ens unim i ens donem suport», contava María, una estudiant de Magisteri a la Universitat Jaume I de Castelló (UJI).

L'acte va concloure amb la lectura de manifests per part de diversos col·lectius i sindicats, que van exigir unes condicions laborals dignes. Des de CGT es va denunciar la doble dificultat d'accés al treball. "No volem més ocupació precària, temporal, jornades parcials i horaris incompatibles amb el treball de cures que se'ns imposen", exposen. També van defensar la fi de la bretxa salarial, la desigualtat en les pensions i l'assetjament sexual en els centres de treball. Altra de les reivindicacions es va centrar en el paper de les institucions i les seues lleis que "reprodueixen actituds i conductes masclistes". A més a més, van advocar per un sistema educatiu "que reconega tota la nostra diversitat com a dones lesbianes, bisexuals, transexuals, intersexuals, sense gènere o queers", entre altres.

La jornada va continuar amb una macarronà no mixta, organitzada pel col·lectiu feminista de l’UJI Subversives. Aquests espais feministes busquen mostrar la necessitat d’empoderament i d’autoorganització de les dones, en un ambient en què guanyen confiança i perden la por a parlar en públic, a més de ser les úniques protagonistes. Sense cap tipus d’hostilitat i masculinitat i amb molta sororitat i alegria, desenes de persones van dinar a la plaça l’Ereta, decorada amb diverses pancartes i banderes que exigien una societat de dones lliures, vives i combatives.

Macarronà no mixta, organitzada pel col·lectiu feminista de l'UJI Subversives. EL SALTO PAÍS VALENCIÀ.

Exposició: dones rebels

La plaça l’Ereta, espai de lluita i representant de les festes alternatives de Castelló, es va convertir en una mena d’expositor d’imatges i cartells que evidencien la lluita feminista a la ciutat, des de fa 50 anys. Un recull de pancartes de les diferents convocatòries des dels inicis de l’activisme feminista a Castelló; imatges de companyes als diferents actes realitzats i il·lustracions que mostren com les dones es revelen enfront del masclisme en els diferents àmbits de la vida, laboral, social i en la parella, entre altres. També es va destacar l’activisme de col·lectius com Dones en Lluita, durant els anys 80, o de les Dones de negre, als 2000.

cercavila feminista

A la vesprada, es va organitzar una cercavila des de la plaça de La Independència fins a l’avinguda Rei En Jaume. Centenars de milers de dones van tornar a prendre els carrers, agrupades darrere de grans pancartes de sindicats, col·lectius o de grups de dones que s’havien ajuntat per decorar-les amb lemes que evidenciaven la desigualtat de gènere i les seues reivindicacions. "Som el crit de les que ja no tenen veu" o "Vull que es faça justícia i no costum" són algunes de les consignes que denunciaven la violència masclista estructural i sistematitzada, a més de recordar les 739 dones assassinades a l’Estat espanyol en només una dècada, entre 2007 i 2017.

La manifestació feminista plena els carrers de Castelló de la Plana. PAULA LORENZINO.

Eren les 19 de la tarda i l’entusiasme encara es podia sentir al centre de Castelló. Són moltes les que van acudir també a la manifestació i van animar amb el tradicional càntic "No nos mires, únete" a la resta de vianants que no havien secundat la vaga i tan sols gaudien de la Magdalena. Amb mocadors, camisetes i llaços morats o el símbol feminista pintat al seu rostre, les dones mostraven sororitat, lluita i valentia per canviar el món. Sonia, treballadora a l’Hospital La Plana, va decidir fer vaga, "perquè és una convocatòria contra tot tipus de violència que sofrim les dones pel simple fet d’haver nascut dona". "Volem demostrar que si les dones parem, el món s’atura, per això és una vaga laboral, de cures, de consum i de suport emocional entre nosaltres", exclamava. Malgrat la legalitat de la vaga, "moltes no l’han secundada, almenys al meu hospital. Això significa que encara hem de continuar lluitant per a conscienciar i aconseguir l’empoderament de totes", exigia Sonia.

La protesta va concloure amb una performance enfront de l’institut Francesc Ribalta, on es va criticar els cànons de bellesa. D’aquesta forma, les integrants dels col·lectius Subversives i Dones en Lluita van emprar diverses disfresses per a simbolitzar al patriarcat i a les seues eines d’opressió. Una activista portava una fulla d’afaitar, amb l’objectiu de criticar la imposició heteronormativa d’estar sempre depilades. Altres, disfressades d’àvies, denunciaven que les tasques de la llar encara són "coses de dones". També van exigir la corresponsabilitat, per tal que la cura de les persones i el treball domèstic estiguen equiparats entre homes i dones. Així mateix, amb la clau morada van simbolitzar la lluita i l’alliberament de les dones que volen acabar amb el patriarcat.

Les manifestants porten cartells amb reivindicacions feministes. PAULA LORENZINO

Iv edició de maria magdalena fest

La jornada feminista a Castelló de La Plana va finalitzar amb la quarta edició de Maria Magdalena Fest, la tradicional festa organitzada pels col·lectius feministes de Castelló. Els grups Machete en la boca, Zeta-A, Les waterparties, Presas del produkto i Bandarra Diyei conquistaren l’escenari amb els seus ritmes. El públic, encara extasiat pel fet viscut i sentit al llarg d’aquest històric 8 de març, va gaudir de la festa, sense oblidar la necessitat de continuar lluitant per un món feminista i lliure d’agressions masclistes, homòfobes i trànsfobes.

pobles feministes

La capital de La Plana no va ser l’única que es va omplir de feminisme. Els municipis de la província també organitzaren actes al llarg del dia. Vinaròs, fins i tot, va clarejar amb 739 creus de fusta i cartó instal·lades en la platja del Fortí. Una creu per cada una de les dones assassinades entre el 2007 i el 2017. Símbols que planten cara al terrorisme masclista.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

8 de marzo
8 de marzo Los feminismos andaluces llenan las calles un 8M marcado por el apoyo al pueblo palestino
Decenas de miles de mujeres se movilizan en las convocatorias del 8M de los feminismos diversos centrados en denunciar el genocidio en Palestina y la defensa de los derechos de las mujeres trans
Represión
Euskal Herria Denon Bizitzak Erdigunean Donostia celebra un guateque para pagar las multas de la huelga feminista general
El goteo de multas ha empezado esta semana. La primera asciende a 800 euros, 400 con pronto pago. El 30 de noviembre hubo 24 identificadas y 5 detenidas solo en la capital guipuzcoana.
Huelga feminista
Paro general de 24 horas 8 de marzo de 2024
Se explicará el sentido del cartel 8M 2024, dibujo único y artesanal cuyo lema es: LIBERA TU ENERGÍA VITAL PRIMIGENIA
Lawfare
CLOACAS DEL ESTADO Manos Limpias: génesis de la querella como arma política de la ultraderecha
Ruiz-Mateos fue pionero en presentar demandas y personarse como acusación particular en causas judiciales sobre la corrupción del PSOE. Miguel Ángel Rodríguez y Manos Limpias sofisticaron este ‘modus operandi’ con bulos desde “pseudomedios”.
Educación pública
Julio Rogero “La dignidad docente está secuestrada por el poder para que el docente haga lo que el poder quiere”
Desde sus inicios como profesional de la educación Julio Rogero encontró en los Movimientos de Renovación Pedagógica su ‘leitmotiv’ en la enseñanza. Aunque jubilado, continúa su labor de innovación pedagógica.
Green European Journal
Green European Journal ¿Qué une al activismo climático con la guerra en Gaza?
La guerra de Israel contra Gaza ha dado mucho de qué hablar entre los movimientos por el medio ambiente.
Tauromaquia
Federico García Lorca Usar el nombre de Federico García Lorca en vano
El alcalde de Madrid genera controversia al usar una cita de Lorca para defender la tauromaquia. Una apropiación paradójica de un símbolo de izquierdas y de la memoria histórica.

Últimas

Catalunya
Catalunya Pere Aragonès, de presidente a segundo plato de Illa o Puigdemont
Las encuestas y el tirón de Pedro Sánchez acompañan a Salvador Illa, quien probablemente volverá a ganar las elecciones catalanas, como ya ocurrió en 2021. Esta vez, tiene más probabilidades de gobernar.
El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Memoria histórica
Memoria Olvidadas por la historia: las mujeres del Patronato
Durante más de cuarenta años, la libertad de miles de mujeres fue arrebatada por el Patronato de Protección a la Mujer. Siguen invisibilizadas por una Ley de Memoria Democrática
Genocidio
Genocidio La ONU advierte de que un ataque sobre Rafah colapsaría la distribución de ayuda en Gaza
Turquía suspende todo el comercio con Israel. El fiscal del Tribunal Penal Internacional advierte de que no admitirá “amenazas” después de que trascendiera que imputará a Netanyahu y los suyos.
La vida y ya
La vida y ya Futuros laborales
Lo que está claro es que para mí pensar en mi futuro laboral tiene que ir acompañado de pensar qué puedo hacer para que el mundo sea un poco diferente.
Más noticias
Religión
Opinión Semana Santa y Ramadán
En el Sindicato de Vivienda de la Red de Apoyo Mutuo se celebró un desayuno con motivo del Ramadán, lo cual generó un debate interno interesante por ser una organización laica
Palestina
Palestina Bicicletada contra el genocidio palestino en Alicante
El núcleo local del BDS País Valencià ha realizado un recorrido reivindicativo para exigir el fin del genocidio contra Palestina por las principales calles de las tres capitales valencianas.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: Una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Comunidad El Salto
Palestina La campaña de apoyo a Gaza de El Salto recauda más de diez mil euros para la UNRWA
El pasado 26 de febrero, tras más de cuatro meses de ofensiva militar de castigo por parte Israel sobre la Franja de Gaza, desde El Salto decidimos ir más allá del periodismo ante la gravedad de los hechos.

Recomendadas

Pueblo gitano
Pueblo gitano Silvia Agüero y Nicolás Jiménez: “Hay que gitanizar a los anarquistas que se han burocratizado”
Son pareja en la vida, en la divulgación y en la tarea de gitanizar el mundo. Silvia Agüero y Nicolás Jiménez acaban de publicar '¿Anarquismo gitano?' para romper estereotipos y profundizar en la realidad de su pueblo.
Migración
Migración Maternidades migrantes: criar entre la precariedad laboral y la ley de extranjería
Sin redes familiares en las que sostenerse y en un contexto laboral enfrentado con la conciliación, las madres migrantes se ven especialmente expuestas a la precariedad.
República Democrática del Congo
República Democrática del Congo Chikuru quiere para la República Democrática del Congo esa paz que nunca ha conocido
La vida de Chikuru ha transcurrido en una República Democrática del Congo siempre en guerra, desde su organización FoBeWorld, aspira a ayudar a la infancia y juventud a construir un futuro mejor, frente al expolio que devora su presente.
Literatura
Literatura Mallorca, el refugi de Vicent Andrés Estellés
El poeta trobà a l’illa la serenitat necessària per enfrontar-se a l’entorn sempre tens de València, a la vegada que publicà diversos volums i travà sòlides amistats.