Extrema derecha
La Comarca Científica: “L'extrema dreta valenciana beu de l'anticatalanisme”

El documental Viatge a l'extrema dreta utilitza les ciències socials per a esmicolar l'auge d'estes postures polítiques al País Valencià. Alexis Lara, director, i Idoia Arreaza, analista política, n’aprofundeixen en esta entrevista.

Comarca Cientifica 2
Alexis Lara i Idoia Arreaza a la Universitat Miguel Hernández d'Elx Carlos Serrano
30 mar 2019 07:00

La Comarca Científica és un projecte audiovisual nascut en 2017 que analitza territoris valencians des de les ciències socials, amb una perspectiva plural de la realitat social i abastant matèries com la història, la ciència, la política, la sociologia o la geografia. Dirigit pel sociòleg Alexis Lara, un dels últims productes de La Comarca Científica, Viatge a l'extrema dreta, aprofundeix en este espectre polític al País Valencià. Després de la projecció del documental a la Universitat Miguel Hernández d'Elx, aprofitem la presència d'Alexis Lara i de l'analista política Idoia Arreaza per a conéixer més sobre la recerca.

Quina relació existeix entre l'extrema dreta valenciana i el blaverisme?
Idoia Arreaza: El blaverisme beu de l'anticatalanisme i, fins i tot, es complementen. En territori valencià el discurs de l'extrema dreta, igual que succeeix a Catalunya, es construeix a través de l'anticatalanisme. Es pot observar en la figura de dirigents de formacions com Vox i en les reclames que fan. Al cap i a la fi, l'extrema dreta s'ha vist als carrers de València amb l'única intenció de disminuir el valencià a les aules o argumentant idees com que l'única cosa que potencia l'esquerra en les Falles són tradicions “catalanistes”. Tant en tradició com en cultura tracten de rascar este anticatalanisme.

Alexis Lara: Cal tindre en compte que el blaverisme com a experiment naix durant la Transició, però existeix una certa connexió amb l'últim clevill franquista. A partir d'ací s'intenta construir una identitat regionalista conservadora que no interpreta el valencianisme com una identitat pròpia, sinó com una identitat inclosa dins de l'espanyola. El blaverisme el que intenta és conjurar una identitat que està directament basada en el nacionalisme espanyol.

9 d'octubre
Quan ens volien furtar la paella
Entre els finals del 70 i els principis del 80, la ciutat de València va viure un episodi de confrontació pels simbols culturals i un clima de violència ultra als carrers.
Com ha influït el procés català en formacions com Vox?
IA: Formacions com la de Santiago Abascal ja porten en el seu ideari la supressió de les autonomies, i este discurs es compra en un moment en el qual la societat es vertebra a favor o en contra del referèndum a Catalunya i pugna per les banderes de tots dos sectors.

No és antiespanyol pretendre eliminar les autonomies en un país multicultural com és el cas d'Espanya?
IA: Considere que sí, però hem de tindre en compte que, a Espanya, són moltes les formes d'entendre el fet de ser espanyol. Crec que des d'una formació política s'ha d'acceptar eixa diversitat del sentir espanyol i eliminant les autonomies estàs eliminant part d'eixa identitat.

AL: És que eliminar les autonomies per definició ja no és només antiespanyol, sinó també anticonstitucionalista. 

"Per definició, pretendre eliminar les autonomies ja no és només antiespanyol, sinó també anticonstitucionalista" 

Creieu que es poden tornar a repetir els nivells de tensió viscuts durant la denominada “Batalla de València”, en els quals es va arribar fins i tot a atemptar contra la casa de Joan Fuster?
AL: L'any 2017 visquérem moments de tensió en el 9 d’Octubre i, si existeix permissivitat policial, poden tornar a repetir-se. Per tant, tot açò pot anar a més, ja que el discurs de l'odi i de la confrontació va calant en molts sectors de la societat. Fa unes setmanes, en un locutori de València, una senyora que enaltia Francisco Franco va increpar a una clienta colombiana, dient-li que, si guanyava Vox, se n'hauria d'anar al seu país.

IA: També hem vist certs episodis de confrontació amb grups d'extrema dreta, com quan van assaltar fa uns anys la casa de la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra.

En este sentit, es pot veure amb el temps un augment dels delictes d'odi?
AL: Efectivament, i si alguns dirigents no moderen el seu discurs, tindrem més casos d'este tipus. Quan obris una autopista discursiva d'odi i antimulticulturalista, la gent percep que el diferent és una amenaça, ja siga a l'hora de trobar treball o per la seua pròpia seguretat.

IA: Hi ha certes opinions o creences que una persona abans no deia en saber que atemptaven contra certs col·lectius. El fet que un referent públic les diga a través dels mitjans de comunicació fa que unes altres persones se senten avalades per a fer certs comentaris o emetre certes opinions. El tema de la presó permanent revisable, per exemple, els l'estan comprant moltes persones —fins i tot d'esquerra—, a formacions d'extrema dreta.

València
La impunidad de la extrema derecha se traduce en violencia el 9 d’Octubre

Entre 200 y 300 neonazis reventaron la manifestación del 9 de Octubre en Valencia ante la pasividad de los agentes de la Policía Nacional.

Llavors quina considereu que ha sigut la responsabilitat dels mitjans en l'auge de formacions d'extrema dreta?
AL: Jo pense que el principal problema ha sigut tractar temes molt polèmics des de la morbositat i en nombroses tertúlies. S'ha arribat als baixos instints de la societat i això ha propiciat que molta gent comprara estos discursos. 

IA: Es veu en temes com l'arribada de l'Aquarius a València o el judici del Procés: ja no és únicament com es tracta a Vox, sinó també com es tracten la resta de temes de rellevància des dels mitjans de comunicació. Si parem atenció, podem observar que estos temes vertebren per complet el discurs de l'extrema dreta.

Vox
Vox, mitjans i antifeixistes
Caldria preguntar-se si l'ascens de la ultradreta no té a veure amb l’atenció que reben des dels mitjans de comunicació i la forma en què es tracta aqueixa informació.

AL: Estan vinculats amb el nacionalcatolicisme. L'altre dia van destapar la vinculació entre la Fundació Francisco Franco i el vicepresident de Vox. La religió influeix, el discurs antiimmigració, per exemple, es dirigeix més contra les persones magrebines que contra les persones llatines.

P. S'aproximen les eleccions autonòmiques, i en el nostre cas coincidixen amb les generals. Com creieu que afectarà en este àmbit el sorgiment d'estes formacions?
IA: Dependrà molt del que faça el votant d'esquerres. Vox tindrà un fort potencial de vots en zones en què hi ha un nivell alt de renda i en llocs en què es reunisquen una sèrie de condicions com, per exemple, la percepció del volum d'immigració a determinades zones. A açò li hem de sumar els territoris en els quals es compra el discurs contra Catalunya, perquè hi ha una part de la societat que s'ha encarregat constantment de fer un paral·lelisme entre Catalunya i València. El nombre de vots serà alt, però el d'escons depén de la participació de l'abstencionista clàssic i, sobretot, del votant d'esquerres.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Unión Europea
Unión Europea La derecha intenta deslegitimar a las ONG y entidades sociales en la Unión Europea
Cientos de entidades que forman parte de las Organizaciones Europeas de la Sociedad Civil denuncian ataques “sin precedentes” desde los partidos de derechas presentes en el parlamento europeo
Análisis
Análisis Elon Musk y el gobierno del 0,0001%
La trayectoria empresarial y personal de Elon Musk –además de, por supuesto, su fortuna– lo inclinaban a ocupar el papel que ha acabado ejerciendo en la administración de Donald Trump.
Francia
Francia Tras su inhabilitación, Le Pen no logra movilizar con su estrategia victimista
La mayoría de los franceses se dicen satisfechos de la condena de la líder ultraderechista y la manifestación en su apoyo solo reúne a unas 7.000 personas en París.
Vaquer
4/4/2019 11:23

Aquest tema em pareix molt interessant. He llegit en el Facebook de La Comarca Científica que pujaran a YouTube el documental en obert el 10 d'abril, estic desitjant veure'l!

8
0
Crisis económica
Economía mundial Por algo más que por dinero: las razones de Trump para una sacudida sin precedentes a la economía mundial
Un estudio estima que la familia promedio perderá 300 dólares al mes con motivo de la oleada arancelaria desatada por el Gobierno de Trump. China anuncia que resistirá hasta el final.
Laboral
Laboral Los cambios en el mercado laboral se reflejan en la siniestralidad en el trabajo
Pese a la bajada de contratos temporales, la rotación aumenta en los fijos discontinuos, donde aumentan los accidentes. Las mujeres tienen un 31% más de siniestros in itinere debido a los contratos a tiempo parcial y dedicarse a los cuidados.
Cine
Cine Los cantos de Cecilia Barriga, apuntes de una filmografía disidente
La filmografía de Cecilia Barriga atesora un material fundamental para el conocimiento de algunos de los momentos políticos más relevantes en los movimientos de izquierdas de las últimas décadas.
Pueblo gitano
Pueblo gitano A propósito del Año del Pueblo Gitano y los 600 años de negación del Otro…
El 8 de abril se celebra, como cada año, el Día Internacional del Pueblo Gitano. Pero no es este 2025 un 8 de abril como otro cualquiera, al menos, no en España.
Panamá
Centroamérica Los hombres de Trump vuelven a Panamá para presionar con la toma de control del Canal
La retórica antiChina y el interés por una infraestructura que supone el 6% del tráfico marítimo internacional ha llevado al Gobierno de Estados Unidos a tensar la relación con Panamá y sugerir una posible operación militar.
Pueblo gitano
Día del Pueblo Gitano La Última Roma: resistencia y legado del Pueblo Gitano entre las ruinas de la era soviética
En Soroca, Moldavia, resiste la comunidad gitana más numerosa del país. Entre construcciones fastuosas y cúpulas doradas, la identidad romaní lucha por su supervivencia.
Opinión
Opinión Genealogía del antigitanismo: la buena fe y la mala sangre
Si queremos honrar los 600 años de presencia del pueblo gitano en España, debemos mirar con seriedad la historia de la marginación y la violencia institucionalizada.

Últimas

Galicia
Galicia Las trabajadoras de Sargadelos exigen la reapertura de la fábrica y rechazan la “irresponsabilidad” del dueño
Los sindicatos apuntan a que la reacción del propietario es “injustificada” por la multa de Inspección y apuntan a que usa a la plantilla para llegar a un acuerdo con la Xunta de Galicia.
Segovia
Mujeres rurales Maribel y sus amigas o cómo sobrevivir sin servicios públicos
Maribel lleva trabajando en el campo desde que era pequeña pero no ha podido cotizar nunca. Junto a sus amigas resiste en un medio rural que envejece sin sanidad, educación o transporte.
Madrid
Derecho a la vivienda Ocupan una sede de Blackstone para pedir una solución para Virginia, obligada a vivir entre goteras
La Agencia de Vivienda Social de la Comunidad de Madrid y Blackstone “se pasan la pelota” y se niegan a dar soluciones al caso de una vecina de Tetuán con graves problemas de salud que lleva siete años viviendo en un piso público en ruinas.
Menores tutelados
Precariedad laboral Exigen que el servicio sea público en la protección de los menores tutelados
Tanto en las medidas judiciales como de protección, auxiliares, educadores y trabajadores sociales piden más recursos para el bienestar de niños y niñas y la seguridad de las empleadas.
Comunidad de Madrid
Huelga universitaria Estudiantes y profesorado de la Complutense inician movilizaciones hacia la huelga general con un encierro
La Plataforma UCM por la Pública ha convocado la tarde de este lunes una asamblea previa al encierro en la Facultad de Matemáticas, como parte de las actividades preparatorias de la huelga del 28 de abril.
Más noticias
Ocupación israelí
Ocupación Israelí Nuevos ataques elevan a 1.391 palestinos asesinados por Israel desde el fin del alto el fuego
Un nuevo periodista palestino es asesinado en Gaza en un conflicto que acumula más muertes de reporteros que la II Guerra Mundial, la Guerra de Vietnam y la Guerra de Corea juntos.
Libertades civiles
Represión La cifra de ejecuciones por pena de muerte en el mundo superó las 1.500 en 2024
Amnistía Internacional denuncia que es la cifra más alta desde 2015 y que hay Estados que están utilizando la pena de muerte como arma contra manifestantes y grupos étnicos.
Israel
Industria Armamentística La naviera Maersk vuelve a marcar el puerto de Algeciras como clave del transporte de armamento a Israel
El pasado 5 de abril inició su recorrido desde EEUU el buque Maersk Detroit cargado con armamento que llegará en mayo a Israel. Entre las paradas se encuentra Tánger donde la mercancía pasará al buque Nexoe Maersk, que parte desde Algeciras.
Huelga
Huelga Huelga contra los despidos en Bridgestone: “Dejan en un futuro muy incierto las plantas españolas”
La empresa quiere despedir a 546 trabajadores, entre la planta de Basauri (Bizkaia) y la de Puente San Miguel (Cantabria). Desde los sindicatos denuncian que la compañía de neumáticos apuesta por su producción en Polonia.

Recomendadas

Filosofía
Pensamiento Carolina Meloni: “Nunca será cómodo ser una filósofa”
‘La instancia subversiva’, su último libro, analiza las bases patriarcales de la tradición filosófica nacida en la Grecia clásica y muestra lo femenino como germen de un nuevo modo de pensamiento.
Francia
Francia Tras su inhabilitación, Le Pen no logra movilizar con su estrategia victimista
La mayoría de los franceses se dicen satisfechos de la condena de la líder ultraderechista y la manifestación en su apoyo solo reúne a unas 7.000 personas en París.
Música
Música Dut, una furia exquisita
El disco ‘Askatu korapiloa’ de Dut cumple 25 años. Exploramos un álbum que sigue impresionando.
Infancia
Marta Martínez Muñoz y Santi Morales “Problematizar el adultocentrismo no es igual a desatendernos de los cuidados”
La creencia de que las personas adultas son superiores solo por ser más grandes. La creencia. Eso es el adultocentrismo. Chicos, chicas y chiques lo definen en el estudio de Marta Martínez Muñoz y Santi Morales, sociólogos niñistas.