We can't find the internet
Attempting to reconnect
Something went wrong!
Hang in there while we get back on track
Ecofeminismo
Defensar els camins públics: un deure col·lectiu

Els camins públics són molt més que simples senders: són la xarxa viva que connecta pobles, paisatges i memòria. Són el reflex d’un territori viscut i compartit, una porta oberta a la natura i un element clau per a la mobilitat sostenible i el benestar de la ciutadania. Malauradament, aquests camins es veuen cada cop més amenaçats: usurpacions, tancaments il·legals, abandonament i, en massa ocasions, la passivitat d’unes administracions que tenen l’obligació legal de protegir-los. Malgrat estar obligats a aprovar l'inventari municipal de camins, un gran nombre d'ajuntaments no ho ha fet.
Una campanya per a tot Catalunya
Davant d’aquesta realitat, l’equip jurídic d’Ecologistes en Acció de Catalunya ha impulsat una campanya per reclamar als ajuntaments que aprovin i mantinguin actualitzat l’inventari de camins públics, tal com exigeix la normativa vigent. L’objectiu és garantir la protecció efectiva d’aquests béns de domini públic i evitar-ne la pèrdua o privatització.
S’han enviat requeriments a la majoria d’ajuntaments, així com a altres administracions com la Generalitat, Diputacions i Consells Comarcals, amb els quals se’ls exigeix que compleixin les seves obligacions.
Aquesta campanya també busca mobilitzar entitats i particulars, donar visibilitat a la problemàtica i generar una consciència social entorn del valor patrimonial, històric i ambiental dels camins públics.
El cas de Badalona: una denúncia per defensar el que és de tots
Un exemple flagrant d’aquesta negligència el trobem a Badalona. Tot i estar-hi obligat per llei des de fa més de 30 anys, l’Ajuntament no havia elaborat cap inventari de camins públics fins fa ben poc. Quan, després d’una demanda judicial interposada per Ecologistes en Acció, finalment es va encarregar un estudi, i el resultat ha estat decebedor: l’inventari aprovat només ha inclòs dos camins i vuit trams d’un total de 40 camins identificats.. La resta han quedat fora, relegats a un simple catàleg sense la protecció jurídica pròpia dels béns de domini públic.
La normativa vigent obliga a incloure a l'inventari els béns i els drets. No obstant, l'ajuntament de Badalona no ha inclòs el dret de pas de camins d'ús públic des de temps immemorial.
Aquesta exclusió no és anecdòtica. Suposa un greu risc per la defensa d'aquest patrimoni, ja que dificulta la seva recuperació en cas de tancament. Un inventari incomplet facilita la privatització i afavoreix el tancament dels camins.
Un litigi amb vocació col·lectiva
Davant d’aquesta situació, Ecologistes en Acció ha presentat una nova demanda judicial per exigir que s’incloguin tots els camins públics a l’inventari de Badalona com béns de domini públic. Aquesta iniciativa ha comptat amb el suport d’entitats excursionistes, associacions veïnals i persones compromeses amb el territori, que aporten coneixement local, i testimonis essencials per defensar l’ús públic dels camins.
Ara és necessari fer un pas més: cal aportar una prova pericial realitzada per una experta, que permeti reforçar les nostres demandes davant el jutjat. Aquesta prova té un cost, i per finançar-la s’ha iniciat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Goteo.
Defensa el que és teu
La defensa dels camins públics no és només una qüestió legal: és una qüestió de justícia social, de memòria i de futur. Cal reclamar a les administracions que compleixin amb les seves obligacions:
- Inventariar, defensar i conservar tots els camins d’ús públic.
- Incloure tots els camins públics a l'inventari municipal com a béns de domini públic.
- Investigar la situació jurídica de tots els camins públics per determinar la titularitat i els drets.
- Defensar el valor ambiental, cultural i social d’aquests camins com a llegat per a les generacions futures.
Participació i suport col·lectiu
Defensar els camins públics és defensar el dret a caminar lliurement pel nostre territori, a respirar natura, a viure la història, a compartir espais oberts. És, en definitiva, defensar un dret col·lectiu, una identitat comuna, una herència que no podem permetre'ns perdre.
Per això convidem tothom que tingui un bri d’amor per cuidar el territori, a fer una aportació al projecte a través de la campanya de Goteo http://goteo.cc/defensemcaminspublics i/o en faci difusió.