Ecología
Godella contínua la seua lluita veïnal davant la destrucció de la Torreta del Pirata

Diferents organitzacions asseguren que darrere del PAI existeixen negligències polítiques que posen en risc el medi ambient.
Torreta Godella
Torreta del Pirata o Canyada de Trilles, situat en la localitat valenciana de Godella. Joanna Giménez i Garcia

El PAI del Sector 31-32. Així es coneix a nivell tècnic l'actuació urbanística sobre el paratge natural de la Torreta del Pirata o Canyada de Trilles, situat en la localitat valenciana de Godella. Aquest bosc mediterrani destaca per la proliferació d'espècies vegetals; en ell habiten espècies autòctones, constituint un entorn de gran qualitat mediambiental, ja que funciona com a sistema de control d'inundacions. Compta fins i tot amb la considerada ‘Atapuerca de Godella’, una cova funerària plena de restes del eneolític. No obstant això, des de fa més de dues dècades s'ha vist embolicat en polèmiques, actuacions urbanístiques poc transparents i incongruències polítiques, acompanyat d'una reivindicació veïnal sense precedents en la localitat. Malgrat que l'especulació immobiliària ja ha entrat i destruït gran part del que els veïns qualifiquen com ‘el pulmó verd de Godella’, l'esperança és que encara estiguen a temps de frenar la destrucció de la biodiversitat i reduir els danys. 

“És un despropòsit total”, lamenta Rodrigo Santamarta, membre promotor de Natura Godella. “Han alterat el pendent del sòl, han destrossat la muntanya, han fet una foradada de 8.000 metres cúbics, a part de desforestar. Això no es fa”. Natura Godella és una iniciativa cultural artística que naix per a divulgar valors sensibles a la preservació de la naturalesa, dels ecosistemes i dels hàbitats. Santamarta assegura que “han alterat un hàbitat”. No obstant això, “encara es podria revertir”. 

Els veïns de Godella asseguren que aquest projecte urbanístic que destrueix 150.000 metres quadrats per a construir 500 habitatges seria, hui dia, inviable

Aquest PAI significa un atemptat contra l'ecosistema en un context de preservació i restabliment, ja que la biodiversitat està greument amenaçada. A Espanya, de 85.000 espècies, segons la Llista Roja de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), el 14% estan amenaçades. Per això, els veïns de Godella asseguren que aquest projecte urbanístic que destrueix 150.000 metres quadrats per a construir 500 habitatges seria, hui dia, inviable. No obstant això, una llarga llista d'incongruències i negligències polítiques s'ha donat per a arribar a aquest punt. 

Entitats com l'Agència Valenciana Antifrau, el Sindicat de Greuges i el Consell Jurídic Consultiu han emès informes negatius sobre aquest PAI. La UPV també assegura en un informe que aquesta alteració topogràfica augmenta el risc d'inundacions en les zones confrontants. Diversos membres d'organitzacions de Godella asseguren que, amb la normativa actual, aquest PAI no es podria executar, per la qual cosa caldria redactar-se un nou programa amb la legislació actual molt més exigent amb la protecció del medi ambient. Per part seua, Alfredo Marín, farmacèutic botànic i president d'associació Salvem Torreta del Pirata Pulmó Verd de Godella es mostra molt crític amb la gestió de l'Ajuntament. “El PAI va caducar, però l'Ajuntament va anul·lar la caducitat i el va reactivar de nou davant la sorpresa de propis i estranys per presumptes motius foscos, que tal vegada algun dia eixiran a la llum”.

El projecte portava des de l'any 2002 coent-se i finalment va caducar en 2011 per incompliment dels terminis de l'agent urbanitzador. Aquell mateix any, s'inicia l'expedient per a la caducitat del PAI, que s'aprova en 2018. No obstant això, el procés administratiu no arribà mai a culminar-se perquè el propi Ajuntament va incomplir els terminis de tramitació. L’exalcaldessa Eva Sanchís (Compromís) va assegurar en un ple que són ‘coses que ja els han passat altres vegades’. Davant la sorpresa dels veïns que asseguren en un vídeo denuncia que mai es va obrir un expedient per a buscar al responsable, ni es van buscar alternatives, ni es va tornar a tramitar la caducitat. Luís Vicén, arquitecte urbanista i membre de diverses plataformes de Godella afirma que no se sap si l'oblit “va ser voluntari o accidental”. “No s'ha investigat mai, ni l'Ajuntament ha tingut gens d’interès en què se sàpiga”, sentència. 

En 2020, es reactivà el PAI amb els vots a favor de Compromís, PSOE, PP i Cs i l'única abstenció de Unides Podem. Les màquines de l'empresa constructora, el Grup Bertolín, es van afanyar a entrar als terrenys al juny d'aqueix mateix any. 

PAI Godella Valencià

Per part seua, el regidor d'urbanisme de Godella, Carles Durán, va assegurar en un article per al Llevant, que la “decisió no és fàcil”, però segons Durán, és la decisió adequada per a la viabilitat del municipi. “Una decisió que ens permeta aplicar les polítiques socials i progressistes que hem aplicat fins ara, que incloem en els programes electorals i signarem en l'acord de govern.” Malgrat aquestes declaracions, Compromís, abans de pujar al poder, defensava en el seu programa electoral la protecció d'aquesta zona: “Cal renegociar la ubicació dels habitatges previstos en el PAI dels sectors 31-32 per a preservar la lloma on està situada la Torre del Pirata.” 

Les dues raons principals que al·lega l'Ajuntament per a aquest canvi de ruta són motius econòmics i motius socials. L'alcaldessa actual Teresa Bueso (PSOE) va afirmar en una entrevista que costaria 150 milions d'euros detindre el PAI. Però Alfredo Marín de Salvem Torreta del Pirata desmenteix aquesta versió. “L'alcaldessa va dir que si el PAI no es feia hauria de pagar als propietaris 150 milions d'euros, però després més tard el va reduir a 30, i en una altra ocasió va dir que cinc.” A més, Compromís va assegurar en un butlletí informatiu que eren 6 milions. Marín assegura que amb una bona gestió s'haguera pogut arribar a algun acord entre les parts.

Les dues raons principals que al·lega l'Ajuntament per a aquest canvi de ruta són motius econòmics i motius socials; un altre argument repetit és que les cases seran destinades a habitatge social

Un altre argument repetit és que les cases seran destinades a habitatge social. No obstant això, no existeix cap obligació legal de donar-li aquest ús a la parcel·la. Luís Vicén, a més, afig que no tindria sentit construir habitatge social en el lloc més allunyat del metre. “Tota la gent humil que vaja allí a viure, haurà d'agafar cotxe per a anar al metre en lloc de construir-los al poble”. Segons l'últim informe de l'INE hi ha 600 habitatges buits a Godella, malgrat que ara només existeix un habitatge destinat a lloguer social. “L’interès que es construïsca no és de necessitat d'habitatge, sinó de necessitat de construir habitatges en un lloc de luxe on poden donar bons pelotazos”, sentència Vicén.

La cooperació veïnal ha significat una mobilització sense precedents en aquest municipi. Demostra una consciència ecologista que es va evidenciar amb les més de 3000 signatures que es van recollir per a paralitzar el PAI i signifiquen el 20% del cens electoral. Malgrat que amb menor percentatge de signatures es van prohibir els festejos taurins, en aquest cas no han sigut suficients per a evitar una catàstrofe natural en un context de crisi climàtica. 

Luís es mostra indignat, assegura que l'Ajuntament està seguint “amb les mateixes polítiques desenvolupistes dels anys 80”. “Les coses es poden canviar amb sentit comú, perquè la qüestió no és destruir el territori. Cal protegir el medi ambient del qual vivim tots i que siga aprofitable per tots”.

Per tot això, el pròxim dia 6 a les 12h s'ha convocat una concentració en contra de la destrucció del territori de Godella. Es durà a terme en la mateixa localitat en l'encreuament de C/ Montgó i C/ Ermita Nova.

Archivado en: Ecología
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Energía nuclear
Cerrar Almaraz Una primavera para empezar a cerrar Almaraz
Unas palabras para explicar la urgencia del necesario cierre de la contestada central nuclear de Almaraz y sus argumentos.
Ecología
¿RENOVABLES? La lucha contra los megaproyectos eólicos en Euskal Herria
Dicen querer luchar contra el cambio climático, pero el despliegue renovable no va acompañado por medidas reales para reducir el consumo fósil.
Palestina
Palestina Salamanca y La Rioja se suman a las más de 300 acampadas universitarias contra el genocidio
Estudiantes de ambos centros universitarios instalarán hoy las tiendas, cerca de sus respectivas bibliotecas, impulsados por la chispa que ha prendido alrededor del mundo y coincidiendo con el 76 aniversario de la Nakba.
Videovigilancia
Derechos y libertades Videovigilancia algorítmica en nombre de la seguridad de los Juegos Olímpicos de París
Aunque las autoridades francesas aseguran que no se utilizará el reconocimiento facial durante los Juegos Olímpicos de París, existe el temor de que el uso de la videovigilancia algorítmica se convierta en permanente.
Palestina
Palestina Françoise Vergès: “La liberación de Palestina sería una verdadera sacudida para el mundo”
La politóloga antirracista Françoise Vergès radiografía el momento de quiebre en el que se encuentra el relato del excepcionalismo occidental que abandera Israel, y analiza los movimientos que le plantan cara desde las acampadas o el Sur global.
Industria armamentística
Industria armamentística La Junta de Andalucía reúne en Sevilla a 250 empresas armamentísticas cómplices con el genocidio en Palestina
La Junta de Andalucía organiza la Aerospace and Defense Meetings ADM 2024 en Sevilla que congregará a cientos de empresas armamentísticas en pleno genocidio de Israel contra el pueblo palestino y en un contexto de rearme en la UE
Análisis
Análisis Israel nunca tuvo derecho a existir
Sobre Israel hay quienes se sobresaltan al escuchar que no tiene derecho a existir. Inmediatamente le atenazan décadas de falsos axiomas y propaganda de occidente para sostener su colonia en Palestina.
Agroecología
Día de la Persona Agricultora Milikua: “Las tareas del campo cobran valor cuando las hacen los hombres"
La autora del libro 'Sobre la tierra, bajo la sombra' (Consonni, 2023) reflexiona en el Día de la Persona Agricultora sobre el papel que ha tenido y tiene la mujer en el campo, su representación en los espacios de poder o sobre el Estatuto Vasco de las Mujeres Agricultoras
Sanidad pública
Sanidad a la madrileña Vecinas de Madrid escenifican la tragedia de la sanidad pública en una acción sorpresa en el Metro
El próximo domingo 19 de mayo a las 12:00 horas cuatro columnas desde Nuevos Ministerio, Plaza España, Hospital de La Princesa y Atocha partirán hacia Cibeles en la que se espera otra masiva marcha en defensa de la sanidad pública.

Últimas

Opinión
Opinión Infiltrados en la democracia
Un nuevo caso de infiltración policial subraya la permanencia de una serie de prácticas que amenazan derechos fundamentales y tienen potencial delictivo.
Catalunya
Catalunya El Senado veta la Amnistía y la Audiencia Nacional intenta que los imputados de Tsunami abandonen el exilio
El juez de la Audiencia Nacional, Manuel García-Castellón, les ha llamado a declarar desde Barcelona el 22 de mayo, antes de que se apruebe la ley. Les imputa terrorismo, un delito por el que no podrían ser amnistiados.
Genocidio
Human Rights Watch Israel ha lanzado al menos ocho ataques sin aviso previo contra organizaciones humanitarias
La organización no gubernamental Human Rights Watch acusa a Israel de atacar centros y convoys de ayuda humanitaria y advierte a los países que suministran armas a las FDI que eso contraviene el derecho internacional.
Palestina
Movimiento BDS Archivada la denuncia por una acción de boicot a McDonald's
Un juzgado de Madrid considera que en el despliegue de la pancarta “Ahora sí, boicot McDonald's. Llámame McGenocidio” no existió delito.
Más noticias
Sidecar
Sidecar Un régimen de guerra global
Los conflictos armados están atrayendo a algunos de los actores más poderosos de la escena internacional, lo cual invoca el espectro de la escalada nuclear.
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda El Gobierno amplía la moratoria hipotecaria unas horas antes de su vencimiento
Cuando faltaban unas horas para el fin de la moratoria hipotecaria que beneficia a 30.000 familias, el Consejo de Ministros aprueba su prórroga hasta 2028. La PAH anuncia que seguirá luchando por una “solución definitiva”.
Sidecar
Sidecar Problema Trump
Los críticos siempre han tratado a Trump como un desgracia que hay que deplorar, más que como un problema que hay que resolver.
Crisis climática
Industria y crisis climática La transición de la industria del acero choca con los límites del hidrógeno verde
La industria siderúrgica debe reducir en un 93% sus emisiones para que el aumento de la temperatura global se mantenga un 1,5º C por debajo de los niveles preindustriales. Y el hidrógeno verde no es suficiente para transformar la industria del acero.

Recomendadas

Genocidio
Movilizaciones Estudiantes por Palestina, el “no en nuestro nombre” global
Las acampadas se extienden por todo el mundo. La represión de algunas de ellas no consiguen limitar el alcance de una forma de protesta que desafía a los Estados y que Israel considera una amenaza que pone en riesgo su impunidad.
Ocupación israelí
Guerra contra Gaza Crece el debate en EE UU por su responsabilidad en la masacre de Gaza
Un informe del Departamento de Estado admite por primera vez que las bombas de 900 kg suministradas por EE UU se han podido utilizar de forma indiscriminada contra civiles.
Salud
Salud perinatal Susana Carmona: “No encuentro nada más feminista que estudiar lo que pasa en nuestros cuerpos”
La psicóloga clínica Susana Carmona recoge en ‘Neuromaternal’ casi todo lo que la neurociencia puede enseñar sobre las madres. Por ejemplo que la maternidad, como la adolescencia, es una época de neuroplasticidad y de adaptación.
Palestina
Noura Erakat “Nuestra lucha por salvarnos como palestinos es también una lucha para salvar el mundo”
La organizadora y abogada defensora de la Campaña en Estados Unidos por el fin de la ocupación israelí Noura Erakat respondió a las preguntas de Olga Rodríguez para la entrevista de la revista trimestral de primavera de El Salto.