Ecología
La Coordinadora per Les Moles vol evitar l'especulació contra el patrimoni

El paratge natural de Les Moles, a Paterna, va estar amenaçat pel projecte d’un macrocentre comercial. Malgrat que s’ha aconseguit frenar l’especulació urbanística, els col·lectius socials locals han creat la Coordinadora per la Protecció de Les Moles per continuar protegint el territori.

presentaciolesmoles
Dinar de les assistents a la presentació de la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, Paterna. Coordinadora per la Protecció de Les Moles. El Salto País Valencià
26 mar 2018 09:40

Esta lluita veïnal no és nova, va començar com una plataforma i, ara, amb la intenció de fer créixer el teixit social de la comarca de l’Horta Oest, s’ha donat pas a la Coordinadora per la Protecció de Les Moles, organització social que lluita contra la febra del taulell en l’Horta Oest.

“Nosaltres continuem en el nostre viatge de protegir la zona, i ha entrat molta gent nova amb ganes de treballar, gent jove, que demanava que en lloc de fer una plataforma, fóra una coordinadora de cara a ampliar la base social” ens diu Jose, un dels portaveus. Unes 15 persones acudixen a les assemblees, i estan fent activitats en La Mola, com ara concursos de fotografia.“Portem a la gent allí, i pressionem a les institucions per a que el terreny estiga protegit”.

Les Moles “té la suficient entitat, personalitat i bagatge com per a ser protegit de l’especulació
Les Moles són un paratge natural de Paterna amb diferents punts valuosos al llarg de tot el terreny. Allí es poden trobar el Barranc de l’Endolça, construccions de pedra en sec com els refugis de pastors, coves, trintxeres i els nius d’ametralladores de la guerra civil, restes de moles de molí disperses pel paratge, els cultius de secà, pinades, i unes grans vistes des de la seua part més elevada, que ofereixen als ulls la mar, la serra calderona, la serra de Corbera i tota l’Horta. Des de La Coordinadora per la Protecció de Les Moles consideren que “té la suficient entitat, personalitat i bagatge com per a ser protegit de l’especulació”.

El terreny ha tingut distints usos al llarg de la història. Durant un temps va ser utilitzat pels militars per fer pràctiques de tir, en l’última etapa de govern del PP volien convertir-lo en un macrocentre comercial, i ha estat també un lloc de reunió per als paterners. Ara s’utlilitza per fer ciclisme, senderisme, passeig de gossos, picnic, i running,entre d’altres activitats. “Un tipus d’oci gratuït i que respecta i potència el medi ambient”, així el descriu Nieves, una de les portaveus, i així el volen els col·lectius que conformen l’organització que protegeix Les Moles. El salvaguardaran del taulell per a que la població de la comarca puga continuar gastant-lo lliurement.

l’especulació contra Les Moles començà amb el pp

Jose conta que el projecte Puerto Mediterráneo no es realitzarà, almenys per ara no hi ha cap proposta presentada que portar a terme. Va nàixer en el 2011, quan estava al front del govern municipal de Paterna Lorenzo Agustí, ex alcalde del PP que va ser declarat culpable d’un delicte de prevaricació en el 2016 per la contractació d’una obra fraudulenta.

“El govern del PP llença les Actuacions Territorials Estratègiques, que semblen fetes a mida per al projecte”, declara Jose. No obstant això, explica que la figura era deficient i el projecte es va endarrerir fins a cinc anys. Durant eixe temps, els col·lectius de Paterna se n’adonaren que el que es venia com un centre d’oci era un macrocentre comercial, amb una part d’hotels i casinos, i amb zona residencial, en un lloc que ja estava saturat per la construcció. Fou aleshores quan decidiren “plantar cara a eixa agressió cap al territori”. Feren al·legacions contra el projecte i, paralel·lament, promoveren l’ús de la zona mitjançant excursions i altres activitats. Amb la mobilització social aconseguiren que la gent visitara Les Moles.

El portaveu pensa que tot funcionava d’una forma molt irregular quan governava el PPCV. Recorda que era l'equip d'infraestructures dirigit per Isabel Bonig, aleshores consellera d’infraestructures i ara presidenta del partit, qui firmava els expedients de 3000 fulls del projecte Puerto Mediterráneo. “Entraven al seu despatx i a l’hora següent eixien signats i validats, no em digues que els havia llegit en una hora, estava clar que hi havia un ‘amiguisme’ una miqueta sospitós”.

“En les eleccions de 2015 intentaren posar l’accelerador al màxim en el projecte, però no guanyaren”, afirma Jose. El nou govern va tornar a examinar el projecte i els informes isqueren desfavorables a la construcció, així que es va tombar. El que volen previndre des des de la coordinadora és que es torne al camí de l’especulació, ja que “en tot este temps, Puerto Mediterráneo no ha deixat la presa. Va fer al·legacions presentant un projecte nou que anomenen verd”, relata el portaveu.

Des de la Coordinadora no veuen gens bé la relació que el PSPV està tenint amb els membres d’Intu Eurofund Investments, promotora de Puerto Mediterráneo

Ara la situació sembla estable i almenys una part del govern està oberta al diàleg. La Coordinadora avalua positivament l’equip de medi ambient, però no veuen gens bé la relació que el PSPV està tenint amb els membres d’Intu Eurofund Investments, promotora de Puerto Mediterráneo. Ximo Puig es va reunir amb l’ambaixador britànic en l’estat espanyol, Simon Manley, que intervenia per afavorir esta empresa estrangera amb seu en un semi-paradís fiscal, Luxemburg. D’altra banda, Jose conta que durant les Falles l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, s’ha reunit amb un representant de l’empresa en l’estat espanyol, Salvador Arenere.

Per a La Coordinadora per la protecció de Les Moles és indiferent qui governe i continuaran amb la mateixa lluita
La Coordinadora per la protecció de Les Moles té molt clar que és indiferent qui governe, “ja has vist que una part del PSPV està apostant per això, nosaltres estiga qui estiga anem a continuar en la mateixa lluita”, assevera Jose. A la presentació al públic que realitzaren el dissabte 24 de març en La Granja Júlia de Paterna, van acudir més de 200 persones. Totes amb l’objectiu de forçar l’administració pública a que protegisca este paratge natural. S’hi han adherit a la Coordinadora més de 30 organitzacions tant locals, com del país i l’estat. A més d’artistes, escriptores i estudioses del patrimoni històric i natural.


Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Energía nuclear
Cerrar Almaraz Una primavera para empezar a cerrar Almaraz
Unas palabras para explicar la urgencia del necesario cierre de la contestada central nuclear de Almaraz y sus argumentos.
Ecología
¿RENOVABLES? La lucha contra los megaproyectos eólicos en Euskal Herria
Dicen querer luchar contra el cambio climático, pero el despliegue renovable no va acompañado por medidas reales para reducir el consumo fósil.
Medio ambiente
Medio Ambiente Colectivos ecologistas y vecinas se movilizan contra la planta de biogás en La Calahorra, Granada
Esta semana ha comenzado la construcción de la primera planta de biogás en Andalucía en Calahorra (Granada), a pesar de las movilizaciones de vecinas y colectivos ecologistas
Genocidio
Genocidio Los Gobiernos europeos reprimen las muestras de apoyo a Palestina ante la inminente masacre de Rafah
Estados Unidos suspende por el momento la entrega de bombas a Israel ante la perspectiva del arrasamiento de Rafah. La UE organiza un seminario con el ministro de Exteriores y sus gobiernos reprimen las muestras de apoyo a Palestina.
Universidad pública
Acampadas propalestinas “Es nuestro deber señalar la complicidad de nuestras universidades con el genocidio”
Arrancan las acampadas universitarias en Madrid para exigir el fin de las relaciones con Israel y el apoyo a las víctimas del genocidio. Las acciones de protesta están ubicadas en Ciudad Universitaria, centro simbólico de la lucha universitaria.
Opinión
Opinión ¿Por qué lo hacen?
Los estudiantes que ocupan Bolonia y otros lugares no pueden detener el Holocausto. Pero pueden señalar que estamos del lado de los colonizados de todo el mundo y que desertamos de la guerra que los nuevos Hitler nos están imponiendo.
Palestina
Universidades Estudiantes de la Universidad de Alicante acampan para pedir el final del genocidio
Comienzan la acampada con una jornada en la que han realizado charlas, asambleas y un taller de pancartas en el campus de San Vicent del Raspeig.
Desempleo
Reforma Podemos apoyará el nuevo decreto de subsidio al no incluir el recorte en la cotización para mayores de 52 años
Este acuerdo desatasca la Componente 23 para la recepción de fondos Next Generation y fue tumbado el pasado enero en el Congreso con los votos en contra de Podemos, PP, UPN y Vox.
Elecciones
Elecciones Aliança Catalana: a las puertas del Parlament de Catalunya atizando la xenofobia y escondiendo la ‘estelada’
El partido liderado por Sílvia Orriols llega con una campaña mediática promovida por los principales medios españolistas del Estado, con el discurso antiinmigración como punta de lanza y con el deseo explícito de hacerse con parte del voto de Vox.

Últimas

Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Crisis climática
Nuevo hito climático El pasado mes fue el abril más caluroso jamás registrado
Con una temperatura promedio del aire en la superficie de 15,03ºC, el pasado mes fue 0,67ºC más caluroso que el promedio de dicho mes entre los años 1991-2020 y 0,14ºC más que el anterior récord, el de abril de 2016.
Educación pública
Huelga de profesorado La Marea Verde vuelve a vaciar las aulas para tomar las calles de Madrid
Con un seguimiento que supera el 65% la primera jornada de huelga del profesorado madrileño transcurre entre piquetes y marchas por todos los puntos de la Comunidad de Madrid para exigir que se reviertan los recortes.
Sphera
Libertades civiles La secuela de un infiltrado
Los nuevos movimientos ecologistas llevan tiempo siendo objeto de vigilancia y criminalización por parte de los cuerpos de seguridad del estado y la judicatura.
Energía nuclear
Cerrar Almaraz Una primavera para empezar a cerrar Almaraz
Unas palabras para explicar la urgencia del necesario cierre de la contestada central nuclear de Almaraz y sus argumentos.
Ecología
¿RENOVABLES? La lucha contra los megaproyectos eólicos en Euskal Herria
Dicen querer luchar contra el cambio climático, pero el despliegue renovable no va acompañado por medidas reales para reducir el consumo fósil.
Aborto
"Mi voz, mi decisión" Madrid se llena de estatuas masculinas en favor del aborto
Una acción del colectivo Violetas(N) viste al famoso Oso y el Madroño o al exministro Alonso Martínez con el pañuelo verde en defensa del derecho al aborto, dentro de la campaña “Mi voz, mi decisión” para combatir el auge de la extrema derecha.
Palestina
Opinión Israel deja a la humanidad sin refugio
Otra vez Israel nos demuestra que puede hacer lo que quiera. Sus tentáculos de intereses económicos y sus sofisticadas bombas son capaces de asesinar a la justicia misma.

Recomendadas

Cómic
Julie Doucet “Cada cómic es un experimento, no me gusta ceñirme a categorías asignadas por otros”
Julie Doucet, icono del cómic alternativo y feminista de los años 90, publica ‘El río’, su nueva novela gráfica que constituye un hito editorial, dado que llevaba un cuarto de siglo alejada del medio.
Universidad pública
Protestas contra el genocidio El consejero de Educación de Madrid pide sacar “la política” de la facultad de Políticas
La Comunidad de Madrid reacciona contra una declaración universitaria que exige al Santander, con quien la UCM mantiene un convenio, que deje de financiar proyectos contaminantes y a la industria armamentística corresponsable del genocidio en Gaza.