Anarquismo
La Mostra Anarquista de Castelló rememora la lluita anticapitalista i feminista

Els diners recaptats durant la iniciativa es destinaran a sufragar una condemna de 900 euros, imposada a un ciutadà castellonenc per negar-se a participar com a segon vocal en les passades eleccions.

llibre anarca castello
Xerrada en la Mostra del Llibre Anarquista de Castelló Paula Lorenzino

L’espai autogestionat La Verduleria, de Castelló, s’ha convertit en el punt de trobada de la 6a Mostra del Llibre Anarquista. La iniciativa, que finalitza aquest diumenge, pretén transmetre i generar debat sobre diverses temàtiques des d’un punt de vista llibertari. Les jornades permetran recapitular molts dels moviments socials que han lluitat per enderrocar el patriarcat i el capitalisme, així com explicar noves estratègies per a les protestes futures. Participar en les xerrades, fullejar fanzins i familiaritzar-se amb el món de l’anarquisme conformen l’essència d’aquest projecte.

La jornada de hui, dissabte 23, serà la més intensa amb la presentació del llibre Estètiques grotesques com a eina de subversió al cànon heteropatriarcal, d’Adriana García i Mireia Donat. A les 11.00 hores, les dues autores explicaran la seua tesi sobre el sistema de l’heteropatriarcat. A les 13.00 hores, serà el torn del recital Mundos curvos. El col·lectiu La rabera eclèctica llegirà els versos de Jesús Lizano i, a més a més, els assistents podran intercanviar les seues idees i sentiments. Després del dinar popular, l’escriptor Jokin Azpiazu presentarà la seua obra Masculinades y feminismo que, segons l’organització de la Mostra, “qüestionarà la noció de noves masculinitats” i es debatrà la creació dels grups d’hòmens, integrats per adults heterosexuals, de classe mitjana i blanca i pertanyents a famílies heteronormatives. A continuació, Mateólika,  un músic i show-man barceloní, oferirà un concert acústic, on les connotacions polítiques i crítiques al sistema actual de les seues lletres, juntament amb la combinació de rumba, ska i punk, faran vibrar al públic.

llibre anarca castello 2
Assistents a la Mostra del Llibre Anarquista de Castelló Paula Lorenzino

Cal destacar que els diners recaptats durant la sisena edició, a més d’ajudar a la celebració de la Mostra, també es destinaran al sufragi d’una multa de 900 euros, imposada a un ciutadà castellonenc per negar-se a participar com a segon vocal en una taula electoral, en les eleccions del 26 de juny de 2016. L’organització va defensar, durant l’acte d’inauguració del passat dijous, que aquesta oposició “és legítima, perquè el conjunt de lleis de l’Estat no contempla la figura d’objector o objectora de consciència i, per tant, obliga a totes les persones a participar sense tenir en compte la seua llibertat individual i/o ideològica”. Així doncs, mitjançant una rifa amb la qual se sortejaran 23 llibres, la Mostra buscarà compensar els costos de la condemna.

El diumenge, a les 12.00 hores, el professor de Ciencia Política i de l’Administració en la Universitat Autònoma de Madrid i autor de diversos llibres sobre les transicions europees, Carlos Taibo Arias, presentarà l’obra Colapso. Capitalismo terminal, transición ecosocial, ecofascismo. Les conseqüències del canvi climàtic, la crisi social i econòmica, els problemes demogràfics o el possible col·lapse del sistema capitalista global seran alguns dels aspectes que s’explicaran i es debatran. En aquestes dues últimes sessions, també se celebrarà una trobada de distribuïdores i editorials, per tal de donar a conèixer l’ampli ventall d’obres sobre el moviment anarquista.

la repressió del transformisme

El dijous 21, els dissidents sexuals van ser els protagonistes d’una xerrada-tertúlia. L’escriptor castellonenc Juan Carlos Usó va presentar el seu llibre Orgullo travestido. El transformismo en la España del primer tercio de siglo XX. A través de les experiències de l’artista Edmond de Bries i la recopilació dels articles periodístics del passat segle, Usó relatà les coaccions que van sofrir els transformistes d’aquesta època. En concret, “a partir de l’any 1901, ja que se’ls va prohibir vestir-se amb la roba i els accessoris del sexe contrari”, explicà l’autor. En l’etapa de la Segona República, aquesta repressió va continuar existint, amb la Ley de vagos y maleantes. Aquesta legislació, en un primer moment, afectà els rodamons i proxenetes, però després, “es va convertir en una ferramenta per a desenvolupar una autèntica batuda contra homosexuals i travestis”, va criticar. Així doncs, el travestisme va quedar relegat al món de l’espectacle i en prostíbuls. No obstant això, des de principis del segle XX, la publicació de novel·les sobre aquesta temàtica va constituir els primers passos cap a la normalització d'aquestes persones, “malgrat que, les obres pioneres tractaven aquesta identitat com una malaltia”, va matisar Usó. Al finalitzar la presentació, el públic va fer referència a una constant en la història: l’absència de suport i visibilitat dels travestis i homosexuals, tant en espais polítics de dretes, com d’esquerres.

En la sessió d’ahir, divendres 22, va ser el torn de Carolina León, periodista titulada en Ciències de la Imatge i el So i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació com, per exemple, Calle 20, Periodismo Humano o La Vanguardia. León presentà l’obra Trincheras permanentes. Intersecciones entre política y cuidados, un estudi sobre la fusió de la política, la militància i l’activisme amb la reproducció, la vida, l’afecte o la cura. Per a concloure, els assistents van poder gaudir del visionament del documental El govern de la por, així com d’un col·loqui amb el seu autor, Gonzalo Mateos, i un membre de la campanya Colze a colze, que visibilitza i denuncia la repressió actual a l’Estat espanyol. El filme analitzà l’evolució jurídic-social del concepte de terrorisme, a través de les preguntes realitzades a periodistes, advocades, activistes anticapitalistes o persones acusades de pertànyer a organitzacions terroristes.

Archivado en: Castellón Anarquismo
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Memoria histórica
No olvidamos El mes de los locos
Crónica de los muchos kilómetros recorridos, de caras viejas y nuevas, de las charlas realizadas, jornadas y archivos.
Memoria histórica
No olvidamos Roc Blackblock, cuando las paredes hablan
Memoria pintada en vez de escrita o contada... memoria a fin de cuentas. Memoria reflejada en nuestros muros, en nuestras vidas, a no olvidar.
Memoria histórica
Exilio libertario Tomás Granado y Pilar Mulet, el exilio libertario extremeño en Francia
Una fotografía del exilio libertario extremeño en Francia, de sus citas, de sus nombres. De sus sus encuentros casi familiares donde se compaginaba la nostalgia y rebeldía.
Barcelona
Derecho a la vivienda El hartazgo por la vivienda impagable se da cita este 23 de noviembre en Barcelona
El amplio movimiento por la vivienda catalán, sindicatos y organizaciones vecinales, sociales y soberanistas demandan soluciones urgentes ante una crisis de vivienda sin solución a la vista
Tribuna
Tribuna Vivienda: es hora de organizarnos
La situación de crisis inmobiliaria nos exige leer el momento para acertar en las batallas que debemos dar ahora, reflexionar sobre los modos de acción colectiva y lograr articular una respuesta política amplia.
Turismo
Opinión Abolir el turismo
VV.AA.
Lleguemos a donde lleguemos, no puede ser que sea más fácil imaginar el fin del capitalismo que el fin del turismo.
Racismo
Racismo institucional Diallo Sissoko, una víctima más del sistema de acogida a migrantes
La muerte de este ciudadano maliense durante su encierro en el Centro de Acogida, Emergencia y Derivación (CAED) de Alcalá de Henares ha puesto de manifiesto algunas de las deficiencias del sistema de acogida a migrantes en el estado español.
Crisis climática
Informe de Unicef El cambio climático multiplicará por tres la exposición de los niños y niñas a las inundaciones para 2050
Es la proyección que hace Unicef en su informe 'El Estado Mundial de la Infancia 2024'. La exposición a olas de calor extremas será ocho veces mayor para 2050 respecto a la década del 2000. “El futuro de todos los niños y las niñas está en peligro”, advierte la agencia de la ONU.
Unión Europea
Unión Europea La ultraderecha europea, ante la victoria de Trump
El triunfo de Donald Trump da alas a todas las formaciones ultraderechistas de Europa y del resto del mundo, que han visto cómo el millonario republicano ha conseguido volver a ganar las elecciones sin moderar un ápice su discurso.
Uruguay
Uruguay La izquierda parte como favorita en la segunda vuelta de las elecciones en Uruguay
El candidato del Frente Amplio, Yamandú Orsi, parte con ventaja en las encuestas. El alto número de indecisos, y la ausencia de mayorías en parlamento y senado, marcan estos comicios.

Últimas

Palabras contra el Abismo
Palabras contra el Abismo Lee un capítulo de ‘Café Abismo’, la primera novela de Sarah Babiker
El barrio es el espacio físico y social en los que transcurre ‘Café Abismo’, la primera novela de la responsable de Migraciones y Antirracismo de El Salto, Sarah Babiker.
Comunidad de Madrid
Paro del profesorado Nueva jornada de huelga en la educación pública madrileña
Este jueves 21 de noviembre el profesorado se vuelve a levantar contra las políticas del gobierno de Díaz Ayuso, que mantiene paralizadas las negociaciones para mejorar sus condiciones laborales.
València
dana A las 20:11, era tarde
Todavía conservamos el horror de cientos de coches amontonados y arrastrados por la riada. Es por esos millones de turismos y sus emisiones ─aunque no solo─ que vivimos en un planeta que se está calentando demasiado rápido.
Dana
Encuesta Tres de cada cuatro personas en España ligan la virulencia de la dana con el cambio climático
Una encuesta realizada por More in Common señala que una amplia mayoría de la población considera que el país está mal preparado para adaptarse a los fenómenos extremos que trae la crisis climática y debe hacer más esfuerzos al respecto.
Más noticias
Opinión
Opinión La eclosión del autoritarismo reaccionario y otras nueve tesis sobre la victoria de Trump
La victoria del candidato republicano nos ha demostrado que estamos en una nueva era: la del neoliberalismo autoritario, en donde el camino del mal menor propuesto por los Demócratas ha sido la fórmula más rápida para llegar al mal mayor.
Memoria histórica
Memoria histórica Museo del franquismo, ¿eso dónde está?
España sigue ajena a la proliferación mundial de espacios museísticos dedicados a dictaduras y resistencias democráticas.

Recomendadas

València
Dana y vivienda “La crisis de vivienda multiplicada por mil”: la dana evidencia el fracaso de las políticas del PP en València
La dana ha dejado a miles de familias sin hogar. Ante la inacción de las instituciones, han sido las redes familiares las que han asumido el peso de la ayuda. La Generalitat, tras décadas de mala gestión, solo ha podido ofrecer 314 pisos públicos.
Redes sociales
Redes sociales Bluesky, la red social donde se libra la batalla por el futuro de internet
Ni es descentralizada ni está fuera de la influencia de los ‘criptobros’ que han aupado a Trump a la Casa Blanca, pero ofrece funcionalidades útiles para recuperar el interés por participar en redes sociales.