Àpunt
Àpunt apel·la a la identitat valenciana per vendre una radiotelevisió neoliberal

Empar Marco i Enrique Soriano, junt a dos membres de l’equip directiu d’Aftershare, presentaren ahir en el Botànic la marca d’Àpunt. Un logo carregat de mencions al valencianisme que apel·la directament a la identitat i que vol vendre un 'nou vell' model neoliberal de radiotelevisió pública. La ràdio i la web es posaran en marxa d’ací poc, la televisió, però, és una altra història. 

presentacion a punt valencia
Dirigents de la Generalitat amb la direcció d'Àpunt. El Salto País Valencià
13 sep 2017 08:45

El logo està a punt. El 12 de setembre l’equip de la nova radiotelevisió presentà en el Botànic una marca per vendre a la societat valenciana el nou model de RTVV. Una marca que agradà “a uns més que a altres”, segons apuntava Enrique Soriano, president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC). Igual que el nou model de l’ens públic, que no agradà als treballadors i, fins i tot, a membres dels partits del govern, i alguns pocs del Consell Rector. Pel contrari, una aposta democràtica i honesta davall d’un logo innovador, segons les paraules del propi Soriano i de la directora de la CVMC, Empar Marco.

La directora de la nova radiotelevisió pública, Empar Marco 

El fet que tinguera lloc en el Botànic, on es va signar el pacte de govern, potser, ha estat una de les causes d’entre altres moltes per les que l’oposició- PP i Ciudadanos- no va acudir. Segons el President de la Generalitat, Ximo Puig, va ser una decisió de la directora i el Consell Rector, però tornar sempre li resulta “emocionant”. Empar Marco, en tò tremolós, afirmà que escolliren el lloc per ser públic i obert, que en un principi ni ho pensaren, i “després sí”.

Com es mantindrà la independència periodística del poder polític, com van els processos de selecció de personal, perquè esta proposta i no la que presentaren els treballadors amb un cost, al seu parer, insignificant...no són els temes que es tractaren a la presentació de la marca d’Àpunt. Sinó cadascuna de les parts del logo, el nom i el que representa la pròpia Àpunt com a producte de màrqueting.

Logo i colors corporatius de la nova Àpunt.

Després del discurs de la directora de la nova radiotelevisió, Eva Sarasol i Íker Mugica, membres de l’equip creatiu d’Aftershare, l’empresa encarregada de crear el logo, van explicar el perquè de cadascun dels elements que el composen. El primer element de la marca, el punt, representa la reunió. En paraules de Mugica “els valencians ens reunim entorn a objectes circulars com una plaça, una paella, una taula, com a forma de les coses valencianes, com una taronja, una pilota, un got d’orxata”.La à representa un inici, per ser la primera lletra de l’abecedari. També representa la capacitat d’entretindre. I s’ha utilitzat una tipografia jove, la Gotham de l’any 2000, creada en l’era digital. És una tipografia minúscula perquè “cal ser humil i àpunt ha de ser un espai seré de diàleg, i la minúscula ho representa molt bé”.

En canvi, l’accent, s’ha fet amb un tipografia antiga, del segle XIX, creada per a informar. Representa el rigor “com a homenatge al periodisme”. A més, en ser obert, el consideren “un element vertebrador perquè forma part de la nostra llengua i parla del nostre caràcter obert”. L’expressió a punt “parla d’un poble predisposat i valent”. Els colors blanc i negre són “ per posar negre sobre blanc com correspon a qualsevol ens públic”.

Segons Marco, “una marca molt emocional” que “ha de reflectir un colp de timó,un camí, un repte valent, uns mitjans de proximitat, el nostre espill i el que ensenyarem al món. Ensenyarem la nostra gent, la manera de fer, com pensem, les nostres arrels, la cultura..i així ho reflectirà la marca si som capaços de fer-ho bé”.

La ràdio començarà amb poques hores d’emissió, fins que hi haja suficient personal. S’estrenarà la web i hi haurà un magazine cultural, espai social i musical. Després vindrà la televisió. De moment, la marca. Una marca que garantitzarà “la bona reputació” si “estimem els nostres mitjans”, ja que, segons Empar Marco es necessita eixa “bona reputació”.

Marco ha exposat que “fita a fita estem recorrent el camí de la posada en marxa dels mitjans, sense fer cap pas en fals, amb transparència, amb processos oberts i públics, com ha de ser quan es tracta d’una empresa pública”

La directora ha afegit que “els valors s’amaguen darrere de les paraules d’Àpunt”.  Per a Enrique Soriano “una marca senzilla, honesta, lliure de càrregues amb un naixement democràtic”. Pel que fa al que amaga la marca afirmava que “hi ha molt a preparar, no es pot obrir el teló de qualsevol manera”. Marco ha exposat que “fita a fita estem recorrent el camí de la posada en marxa dels mitjans, sense fer cap pas en fals, amb transparència, amb processos oberts i públics, com ha de ser quan es tracta d’una empresa pública”.

Ja sabem quin és el contingut del logo, que basant-se en objectes circulars, una mixtura de tipografies noves i antigues, amb la minúscula per bandera i la sobrietat del blanc i negre, apel·la a la identitat de les valencianes i valencians. No sabem els detalls de com serà la radiotelevisió que encara no ha vist la llum, però sí coneixem la marca i el model amb que s’ha començat a construir Àpunt.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Medios de comunicación
El peligro de un ecosistema mediático viciado
El periodismo local está en un grave estado de salud y su audiencia se enfrenta a la pérdida de identidad por la intoxicación informativa.
Canal 9
Per què mor un canal de televisió?

En 2002 Zaplana va intentar privatitzar part de la televisió pública. Els tribunals li van parar els peus, però l’ens no va aguantar la rapinya econòmica, la manipulació informativa i la política de personal nepotista del PP

Àpunt
Les lleailtats del periodisme amb el poder
Difícilment trobarem lleialtats més mamíferes que les ofrenades per Julio Monreal, director de Levante-EMV, a Ximo Puig.
Juli Just
13/9/2017 23:28

Vaja! abans d'emetre ja és neoliberal ... Periodisme objectiu se'n diu. Un article ple de fets i sense que transpue cap opinió personal de l'autora

0
0
#57
14/9/2017 11:04

Si se externalizan parte de los servicios de la tele, es neoliberal. Aprenda a leer.

1
0
#46
13/9/2017 18:38

Per què parleu de neoliberalisme al titular i després no feu cap menció a això? Per què expresseu el titular així llavors?

0
0
TomasMunyoz
13/9/2017 19:00

Potser per que es parla en aquest altre article, publicat hui mateix també, http://www.elsaltodiario.com/a-punt/apunt-el-nou-vell-model-a-la-radiotelevisio-publica-

3
0
#49
13/9/2017 19:38

Perfecte. Moltes gràcies! Ara em quadra tot! :)

1
0
Educación pública
Iglesia Semana Santa: negocios, procesiones en colegios, inmatriculaciones y fervor
Más allá de la expresión cultural, la Semana Santa tiene una esfera económica que genera millones de euros y otra social que le sirve a la Iglesia Católica para legitimar sus privilegios dentro del Estado español.
Industria
Transición industrial Mecaner, un cierre injusto o cuatro alternativas con mirada ecosocial para mantener la fábrica de Urduliz
ESK y LAB han presentado el ‘Plan de Transición Ecosocial’ que ha elaborado la cooperativa Garúa como una herramienta para la búsqueda de soluciones al ERE propuesto por la multinacional Stellantis.
Palestina
Palestina Viaje al fondo del horror
El fotoperiodista Javier Bauluz cubrió la primera Intifada, la primera gran rebelión del pueblo palestino desde la creación del estado israelí.
Argentina
Argentina Myriam Bregman: “El de Milei es un típico gobierno neoliberal con recetas ortodoxas clásicas”
Quien fuera candidata de la izquierda a la presidencia en las elecciones en las que Milei salió victorioso, evalúa las consecuencias del gobierno de La Libertad Avanza y las respuestas que están dando los distintos actores políticos.
Maternidad
Maternidades Reaprender la espera
El tiempo de gestación es largo y va a un ritmo distinto al que acostumbras: el ritmo natural al que desarrolla una playa, un monte, un océano. Y no estamos ya habituados a darle la mano a la pausa.
Momus Operandi
Momus operandi Todo es una narración
Nos dicen que las mentiras son la única realidad. Que aprendamos a mentirnos, que nos engañemos, que no nos importa la salud, ni los derechos laborales, ni las violencias estructurales.
Ríos
Radiografía fluvial de España La tierra que no amaba sus ríos
Los ríos ibéricos agonizan. Casi la mitad de las masas de agua está en mal estado. Presas, sobreexplotación, contaminación y crisis climática son sus principales amenazas, con la agroindustria como mayor agresora.
Accidentes laborales
Accidentes laborales Detenidos tres empresarios en Galicia tras la muerte de un migrante que trabajaba sin equipo de protección
El joven de 28 años, que estaba empleado con un contrato irregular, falleció el 26 de febrero tras precipitarse desde una carretilla elevadora sin la protección necesaria para esa labor.

Últimas

Ocupación israelí
Palestina El Salto te ofrece una camiseta para apoyar económicamente a la UNRWA
No cesamos de buscar nuevas vías para visibilizar un mayoritario clamor social que pide un alto el fuego al que apenas se da cabida en el discurso mediático convencional. Todos los beneficios de esta campaña irán destinados a la UNRWA.
Derecho a la vivienda
Derecho a la vivienda La PAH València clama por el derecho a una vivienda digna: “¿Duermen tranquilos?”
Centenares de personas protestan frente al palacio de la Generalitat para exigir que se haga efectivo el derecho a la vivienda ante la insoportable alza de los precios.
Sidecar
Sidecar Crisis intratable en la República Democrática del Congo
Una y otra vez los actores externos han fracasado a la hora de contener la escalada de violencia en la República Democrática del Congo.
Deportes
Rugby femenino +35 Las Milnoh Granada, un club de rugby femenino +35 creado y gestionado por mujeres
32 mujeres nacidas en mil novecientos y pico, federadas en un equipo que les ha dado un espacio propio, sentido de pertenencia, una tribu donde “yo soy porque somos”
América Latina
Caribe Haití: el fracaso neocolonial y el “eterno castigo de su dignidad”
La crisis de gobernabilidad que vive Haití después del alzamiento paramilitar que liberó a más de 3.600 presos y expulsó al primer ministro es un capítulo más de una historia colonialismo y dependencia.
Trabajo sexual
Estudio sobre trabajo sexual De la Policía, los dueños de locales y los clientes: así es la violencia que sufren las trabajadoras sexuales
Las trabajadoras sexuales sufren múltiples violencias y un estudio las recoge en sus propios términos. Las violencias más frecuentes por parte de los clientes consisten en la retirada del condón sin consentimiento o malos tratos verbales.
Urbanismo
Urbanismo La nueva Ley del Suelo va al Congreso bajo la acusación de fomentar pelotazos urbanísticos
Sumar y Podemos no garantizan el apoyo a la ley, que limita las posibilidades de declarar nulos los planes urbanísticos, así como la acción ciudadana contra las irregularidades urbanísticas.

Recomendadas

Memoria histórica
Marc Solanes “Mi bisabuela luchó en el frente y fue considerada una mala madre, pero lo hizo por sus hijas”
En ‘Las niñas de Elna’ (Pollen, 2024) el periodista reconstruye la historia de las mujeres de su familia resolviendo enigmas para resignificar la imagen de la mujer en la historia.
Euskal Herria
Korrika Correr a favor del euskera cruzando fronteras
La Korrika es el mayor evento de Euskal Herria. En la última edición de esta carrera de más de 2.500 kilómetros ha participado un tercio de la población vasca.
Cine
María Alché y Benjamín Naishtat “El cine puede proponer imágenes y reflexionar, y por eso Milei necesita destruirlo”
María Alché y Benjamín Naishtat dirigen ‘Puan’, una película optimista y amarga, entre la comedia y el cine social, que ofrece nuevas lecturas tras los primeros cien días de gobierno de Milei en Argentina.