Salto a contenido Salto a navegación Contenidos portada Accesibilidad
image/svg+xml

Referéndum del 1 de octubre
València i Castelló prenen els carrers en solidaritat amb el poble català

Sota el lema Ara, democràcia, ciutadans arreu del País Valencià van eixir al carrer per tal de rebutjar la violència exercida a Catalunya per part de les forces policials de l'Estat espanyol, així com per a defensar el dret a decidir del poble català

Manifestació Castelló 1-0. 2
Unes 1.000 persones van prendre els carrers de la capital de La Plana. María Mora

Les càrregues dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya per a requisar urnes i impedir el referèndum de l’1 d’octubre, així com les 844 persones que van resultar ferides durant aquesta actuació policial, segons les dades de la Generalitat, van ser els detonants perquè es convocaren diverses marxes arreu del País Valencià en solidaritat amb la resistència i lluita del poble català.

Marxa en suport al poble català al carrer Colón de València.

A València, aproximadament 5.000 persones es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament de la capital, punt de trobada d’una marxa que va recórrer els carrers de Xàtiva i Colon. La manifestació va avançar de forma pacífica, malgrat els crits d’aquells que des dels seus balcons ensenyaven orgullosos la bandera de l’Estat. La presència policial no va ser aparentment significant, encara que algunes manifestants sí que van identificar agents de paisà a les intermediacions del carrer Colon, gravant amb mòbils a la multitud.

La manifestació estava encapçalada per membres de la Plataforma Pel Dret a Decidir del País Valencià i pels Iaioflaut@s. Les veus que cridaven "no hi ha que ignorar la veu del poble", també eren unànimes demanant la dimissió del president del Govern central, Mariano Rajoy, arran la repressió policial. "Más democracia y menos metralletas", "Independència" o "País Valencià amb el poble català" han sigut algunes de les consignes més corejades pels manifestants.


Milers de persones es concentraren a València a favor del dret a decidir.

Al matí, s’havien organitzat altres actes. D'una banda, Antifeixistes del País Valencià va convocar una concentració a la plaça del Carme. Al voltant d'unes 200 persones van mostrar el seu rebuig cap a l'onada de feixisme que han reflectit alguns sectors de la societat valenciana arran els esdeveniments ocorreguts relatius al procés català. "Fora feixistes dels nostres barris" o el famós "No passaran" que Dolores Ibárruri cridava per fer front als franquistes, van ser algunes de les consignes amb més ressò dins d'una convocatòria on banderes estelades, republicanes i antifeixistes compartien espai.

Es va llegir un manifest on les convocants mostraven la seua solidaritat amb el poble català, però també amb altres conflictes que es donen fora dels territoris peninsulars. Kurdistan, el Sàhara o Escòcia van ser alguns dels que van nomenar per reivindicar el suport als pobles del món que lluiten per la defensa de drets fonamentals. 

D’altra banda, i en paral·lel, una concentració per “la unitat d’Espanya” es convocava pel partit d’extrema dreta España 2000. Al voltant d'uns quaranta cotxes i furgonetes van circular per les avingudes centrals del centre de València, mentre d'elles onejaven banderes, tant espanyoles com franquistes, i es cridaven consignes com "Arriba España!" a temps que es feia la salutació romana. Tot aquest recorregut va estar custodiat per cotxes de la policia local i nacional. Després es van concentrar algunes persones a la Plaça de l’Ajuntament, on es va desplegar una bandera espanyola gegant, mentre corejaven "Viva España" i "No votarán".

Castelló, al crit de ‘Fora les forces d’ocupació’

Diverses organitzacions independentistes, com Arran La Plana i Endavant; sindicats, així com entitats i plataformes socials de Castelló també han eixit als carrers per a denunciar la repressió que ha patit el poble català. En total, unes 700 persones es van congregar a la Plaça M. Agustina, davant la Subdelegació del Govern, on cridaren, entre altres lemes, "Els carrers seran sempre nostres", "Fora les forces d’ocupació" o "Esto con Franco sí pasaba"; per fer referència a les polítiques “feixistes de l’Estat antidemocràtic”, tal com van expressar.

Només arrancar la concentració, els manifestants, mitjançant una escenificació amb urnes, animaven els assistents a “votar” i a exercir “un dels drets bàsics de la democràcia”. A continuació, van llegir un manifest on recordaren els més de 700 alcaldes que han estat detinguts durant les últimes setmanes. A més a més, van mostrar el seu rebuig a la violència “d’un cos policial guiat per l’Estat feixista i opressor”.

Al final, amb un crit unànime, van sentenciar: "No a la repressió. Democràcia", i alçaren les seues veus per a cantar L’Estaca, la cançó de Lluís Llach considerada una crida a la unitat d’acció per a aconseguir la independència dels Països Catalans. Una persona que es trobava al voltant de la plaça, i que lluïa una bandera d’Espanya, va intentar increpar els assistents, sense cap èxit. Els manifestants li van respondre amb els seus càntics i van continuar amb els actes previstos.

Els asistents portaven cartells amb diferents consignes.

Una marxa improvisada va prendre els carrers del centre de la capital de La Plana, mentre que, alguns veïns penjaven banderes rojigualdas als balcons dels edificis per on circulava la manifestació. Aquesta va concloure enfront de l’Ajuntament, on la població castellonenca va formar un cercle i va llegir de nou el manifest en favor de l’autodeterminació.

També van criticar que “els drets més elementals vinculats a la llibertat d’expressió i a la sobirania del poble estan sent constantment vulnerats, gràcies a un desplegament policial sense precedents”. Així doncs, van defensar que les classes treballadores no poden estar impassibles enfront d’aquests fets. Per altra part, van recordar que segurament “serà necessari tornar a concentrar-se i manifestar-se”. Per aquest motiu, es va demanar als presents que estigueren pendents de la pròxima convocatòria i van reclamar solidaritat amb Catalunya durant la vaga general del 3 d’octubre, convocada per diversos sindicats, que no inclouen CCOO ni UGT.

Els actes a favor de la unitat d’Espanya també han estat presents a Alacant i al nord del País Valencià. El diumenge 1 d’octubre, a les 12.00 hores, unes 50 persones es van congregar a la plaça Major per a manifestar-se en contra del referèndum català. La jornada va ser convocada per un particular i no es va produir cap incidència rellevant. Així mateix, cal destacar que el dissabte 30 de setembre, uns 300 castellonencs es reunien en contra del dret d’autodeterminació del poble català, un acte que va boicotejar la Brigada Antifeixista de Castelló (BAF). Els seus membres accediren al terrat de l’Ajuntament, des d’on llançaren milers de paperetes de la consulta amb el “Sí” marcat i penjaren una pancarta, on es podia llegir: "Li diuen democràcia i no ho és".

En l'elaboració d'aquesta crònica han col·laborat Violeta Cortijo, Ester Fayos, Paola López, María Mora, Koldo Sandoval i Nerea Álvarez.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Catalunya
Violencia policial El juzgado rechaza amnistiar a cuatro policías que dispararon balas de goma en el 1-O y los procesará
El delito de lesiones por el que se investiga a los cuatro agentes no queda amparado por la amnistía de 2024. Uno de los investigados provocó presuntamente la pérdida de un ojo a Roger Español con balas de goma.
Referéndum del 1 de octubre
Represión El Tsunami de solidaridad que necesita el periodista Jesús Rodríguez
El redactor de La Directa lleva nueve meses en Suiza para escapar de las represalias de ser acusado de terrorismo por ejercer el periodismo.
Carlos Soledad
2/10/2017 15:41

Enhorabona per la crònica!!

2
0
Asturias
Asturias Cinco muertos en la mina de Zarréu: demasiadas preguntas sin respuesta
El accidente más grave en la minería asturiana en casi tres décadas vuelve a poner en cuestión el sistema de permisos, controles y ayudas públicas para minas en proceso de reconversión.
Estados Unidos
Estados Unidos Estudiantes de Columbia luchan contra las amenazas de deportación
Los estudiantes de Columbia se unen mientras el ICE y el Departamento de Policía de Nueva York (NYPD) atacan el activismo palestino. “[Columbia] está dispuesta a concederle al gobierno de Trump todo lo que quiera”, declara un estudiante a Mondoweiss.
Aviación
Travel Smart Las multinacionales españolas, a la cola de la reducción de emisiones por vuelos de negocios
Un estudio publicado este martes por organizaciones ecologistas señala que las emisiones por vuelos de negocios a nivel global se han reducido un tercio, pero las empresas españolas van a la zaga y suspenden en transparencia u objetivos concretos.
Universidad
Educación El Gobierno anuncia el endurecimiento de la normativa para la creación de universidades privadas
El Consejo de Ministros aprueba la tramitación urgente de una modificación en la legislación que regula la creación de centros privados de enseñanzas universitarias.
Represión
Policía infiltrado La Directa destapa un nuevo caso de policía infiltrado, esta vez, en el activismo de Lleida
Bajo la identidad falsa de Joan Llobet García, un agente de la trigesimosegunda promoción de la Academia de Ávila, pasó dos años infiltrado en espacios independentistas, estudiantiles y ecologistas.
Madres protectoras
Madres protectoras Una madre, condenada a tres años y medio por secuestrar a su propia hija, solicita su indulto
La libertad de Jewel Lázaro depende de la respuesta del Ministerio de Justicia de España a su petición de indulto con el fin de no separarla de otro bebé de nueve meses.

Últimas

Maltrato animal
Maltrato animal Lidl denuncia a los animalistas que detectaron afecciones en la carne de pollo de la cadena
El Observatorio de Bienestar Animal asegura que el departamento legal de la cadena les pidió que eliminaran todas las publicaciones sobre ellos y creen que es una estrategia legal para silenciarles.
Israel
Guerra en Gaza Israel ordena evacuar Rafah ante la previsión de un ataque terrestre
En la mañana del 31 de marzo, las fuerzas militares de Israel han ordenado a la población evacuar gran parte de Rafah, en el sur de la Franja de Gaza.
Más noticias
Francia
Francia Marine Le Pen es condenada por malversación y no podrá concurrir a las elecciones de 2027
Un caso de corrupción con los asistentes del Parlamento europeo golpea a la ultraderecha francesa. Le Pen y su partido, Agrupación Nacional, son condenados por el Tribunal Penal de París.
Opinión
Opinión ¿Cómo acabar con el negocio de la vivienda?
Las reivindicaciones del 5A: bajada de alquileres, paralización de desahucios, desmantelamiento de las empresas de desokupación, ayudarían a acabar con la crisis de vivienda. Pero estas medidas son impensables en este sistema económico.

Recomendadas

Militarismo
Alejandro Pozo “El oportunismo de la industria militar española aprovechando lo que pasa en Gaza es grave”
Este investigador sobre paz, conflictos armados, desarme y acción humanitaria denuncia que el rearme ya está teniendo lugar y que el Ejecutivo escamotea información sobre las relaciones comerciales de la industria con Israel.
Galicia
Galicia Bimba y Lola se aleja de las fibras textiles de Altri con la salida del presidente de Greenalia de su consejo
El presidente de Greenalia y antiguo consejero delegado de Inditex, José María Castellano, abandona su puesto en la empresa cerrando una puerta más a la salida de la celulosa supuestamente creada para fibras textiles.
Redes sociales
El asesino de los CEO El fenómeno fan Luigi Mangione, ¿por qué tanta gente apoya a un asesino?
El caso del chico de clase alta que disparó sobre un CEO de una aseguradora médica ha desatado una ola cultural y de apoyo como no se había visto antes.