Salto a contenido Salto a navegación Contenidos portada Accesibilidad
image/svg+xml

Referéndum del 1 de octubre
València i Castelló prenen els carrers en solidaritat amb el poble català

Sota el lema Ara, democràcia, ciutadans arreu del País Valencià van eixir al carrer per tal de rebutjar la violència exercida a Catalunya per part de les forces policials de l'Estat espanyol, així com per a defensar el dret a decidir del poble català

Manifestació Castelló 1-0. 2
Unes 1.000 persones van prendre els carrers de la capital de La Plana. María Mora

Les càrregues dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya per a requisar urnes i impedir el referèndum de l’1 d’octubre, així com les 844 persones que van resultar ferides durant aquesta actuació policial, segons les dades de la Generalitat, van ser els detonants perquè es convocaren diverses marxes arreu del País Valencià en solidaritat amb la resistència i lluita del poble català.

Marxa en suport al poble català al carrer Colón de València.

A València, aproximadament 5.000 persones es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament de la capital, punt de trobada d’una marxa que va recórrer els carrers de Xàtiva i Colon. La manifestació va avançar de forma pacífica, malgrat els crits d’aquells que des dels seus balcons ensenyaven orgullosos la bandera de l’Estat. La presència policial no va ser aparentment significant, encara que algunes manifestants sí que van identificar agents de paisà a les intermediacions del carrer Colon, gravant amb mòbils a la multitud.

La manifestació estava encapçalada per membres de la Plataforma Pel Dret a Decidir del País Valencià i pels Iaioflaut@s. Les veus que cridaven "no hi ha que ignorar la veu del poble", també eren unànimes demanant la dimissió del president del Govern central, Mariano Rajoy, arran la repressió policial. "Más democracia y menos metralletas", "Independència" o "País Valencià amb el poble català" han sigut algunes de les consignes més corejades pels manifestants.


Milers de persones es concentraren a València a favor del dret a decidir.

Al matí, s’havien organitzat altres actes. D'una banda, Antifeixistes del País Valencià va convocar una concentració a la plaça del Carme. Al voltant d'unes 200 persones van mostrar el seu rebuig cap a l'onada de feixisme que han reflectit alguns sectors de la societat valenciana arran els esdeveniments ocorreguts relatius al procés català. "Fora feixistes dels nostres barris" o el famós "No passaran" que Dolores Ibárruri cridava per fer front als franquistes, van ser algunes de les consignes amb més ressò dins d'una convocatòria on banderes estelades, republicanes i antifeixistes compartien espai.

Es va llegir un manifest on les convocants mostraven la seua solidaritat amb el poble català, però també amb altres conflictes que es donen fora dels territoris peninsulars. Kurdistan, el Sàhara o Escòcia van ser alguns dels que van nomenar per reivindicar el suport als pobles del món que lluiten per la defensa de drets fonamentals. 

D’altra banda, i en paral·lel, una concentració per “la unitat d’Espanya” es convocava pel partit d’extrema dreta España 2000. Al voltant d'uns quaranta cotxes i furgonetes van circular per les avingudes centrals del centre de València, mentre d'elles onejaven banderes, tant espanyoles com franquistes, i es cridaven consignes com "Arriba España!" a temps que es feia la salutació romana. Tot aquest recorregut va estar custodiat per cotxes de la policia local i nacional. Després es van concentrar algunes persones a la Plaça de l’Ajuntament, on es va desplegar una bandera espanyola gegant, mentre corejaven "Viva España" i "No votarán".

Castelló, al crit de ‘Fora les forces d’ocupació’

Diverses organitzacions independentistes, com Arran La Plana i Endavant; sindicats, així com entitats i plataformes socials de Castelló també han eixit als carrers per a denunciar la repressió que ha patit el poble català. En total, unes 700 persones es van congregar a la Plaça M. Agustina, davant la Subdelegació del Govern, on cridaren, entre altres lemes, "Els carrers seran sempre nostres", "Fora les forces d’ocupació" o "Esto con Franco sí pasaba"; per fer referència a les polítiques “feixistes de l’Estat antidemocràtic”, tal com van expressar.

Només arrancar la concentració, els manifestants, mitjançant una escenificació amb urnes, animaven els assistents a “votar” i a exercir “un dels drets bàsics de la democràcia”. A continuació, van llegir un manifest on recordaren els més de 700 alcaldes que han estat detinguts durant les últimes setmanes. A més a més, van mostrar el seu rebuig a la violència “d’un cos policial guiat per l’Estat feixista i opressor”.

Al final, amb un crit unànime, van sentenciar: "No a la repressió. Democràcia", i alçaren les seues veus per a cantar L’Estaca, la cançó de Lluís Llach considerada una crida a la unitat d’acció per a aconseguir la independència dels Països Catalans. Una persona que es trobava al voltant de la plaça, i que lluïa una bandera d’Espanya, va intentar increpar els assistents, sense cap èxit. Els manifestants li van respondre amb els seus càntics i van continuar amb els actes previstos.

Els asistents portaven cartells amb diferents consignes.

Una marxa improvisada va prendre els carrers del centre de la capital de La Plana, mentre que, alguns veïns penjaven banderes rojigualdas als balcons dels edificis per on circulava la manifestació. Aquesta va concloure enfront de l’Ajuntament, on la població castellonenca va formar un cercle i va llegir de nou el manifest en favor de l’autodeterminació.

També van criticar que “els drets més elementals vinculats a la llibertat d’expressió i a la sobirania del poble estan sent constantment vulnerats, gràcies a un desplegament policial sense precedents”. Així doncs, van defensar que les classes treballadores no poden estar impassibles enfront d’aquests fets. Per altra part, van recordar que segurament “serà necessari tornar a concentrar-se i manifestar-se”. Per aquest motiu, es va demanar als presents que estigueren pendents de la pròxima convocatòria i van reclamar solidaritat amb Catalunya durant la vaga general del 3 d’octubre, convocada per diversos sindicats, que no inclouen CCOO ni UGT.

Els actes a favor de la unitat d’Espanya també han estat presents a Alacant i al nord del País Valencià. El diumenge 1 d’octubre, a les 12.00 hores, unes 50 persones es van congregar a la plaça Major per a manifestar-se en contra del referèndum català. La jornada va ser convocada per un particular i no es va produir cap incidència rellevant. Així mateix, cal destacar que el dissabte 30 de setembre, uns 300 castellonencs es reunien en contra del dret d’autodeterminació del poble català, un acte que va boicotejar la Brigada Antifeixista de Castelló (BAF). Els seus membres accediren al terrat de l’Ajuntament, des d’on llançaren milers de paperetes de la consulta amb el “Sí” marcat i penjaren una pancarta, on es podia llegir: "Li diuen democràcia i no ho és".

En l'elaboració d'aquesta crònica han col·laborat Violeta Cortijo, Ester Fayos, Paola López, María Mora, Koldo Sandoval i Nerea Álvarez.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Referéndum del 1 de octubre
Represión El Tsunami de solidaridad que necesita el periodista Jesús Rodríguez
El redactor de La Directa lleva nueve meses en Suiza para escapar de las represalias de ser acusado de terrorismo por ejercer el periodismo.
Libertades
Libertades La sentencia contra Dani Gallardo ubica los altercados en una zona distinta al registro gráfico
Testimonios y vídeos publicados en redes sociales la noche en que Gallardo fue detenido desmontan la versión reflejada en la resolución condenatoria.
Carlos Soledad
2/10/2017 15:41

Enhorabona per la crònica!!

2
0
Palestina
Genocidio No hay tregua para Israel, que multiplica sus ataques sobre la población de Cisjordania
Las Fuerzas Armadas de Israel han lanzado la operación “muro de hierro” sobre Jenin, donde se han producido más de diez asesinatos y docenas de detenciones en las últimas horas.
Crónica
Palestina El viaje vacío: el espejismo de la ayuda humanitaria en la frontera de Rafah
Un enviado especial de El Salto a Rafah explica cómo se ha producido el primer acceso de los periodistas extranjeros a este punto de la frontera de Egipto con Palestina tras el anuncio de alto el fuego en vigor desde el 20 de enero.
Palestina
Genocidio “Felicidad mezclada con mucha tristeza”, gazatíes en Egipto reciben las noticias del alto al fuego
Las personas palestinas refugiadas en Egipto celebran el alto el fuego aunque reconocen muchas dudas sobre el posible retorno a su tierra, toda vez que la campaña de Israel ha terminado con las infraestructuras y diezmado a las familias gazatíes.
Estados Unidos
Crisis climática El portazo de EE UU al Acuerdo de París, una decisión que costará vidas
El magnate promulga en su primer día una batería de leyes anticlima y saca a Estados Unidos del plan global para frenar el cambio climático en el año en que el planeta ha sobrepasado los 1,5ºC de calentamiento.
El Salto n.77
El Salto 77 La desastrosa gestión de la dana en la nueva revista de El Salto
A las vidas que se perdieron en el fango y la riada, a la gestión del desastre, dedicamos la portada de nuestro número de invierno de 2025.

Últimas

Estados Unidos
Ola antigénero Trump, pasado y futuro del infierno que viven las personas trans en Estados Unidos
Aunque los atentados más graves contra los derechos trans en EE UU en los últimos años han venido de parte de los Estados, Trump empieza su mandato cargando contra el derecho a la no discriminación o los tratamientos médicos para el colectivo.
Comunidad de Madrid
Sanidad a la madrileña La policía levanta una mesa que recogía reclamaciones en el Hospital 12 de Octubre de Madrid
Vecinas y vecinos de barrios y pueblos de Madrid llevan un año recogiendo reclamaciones por el estado de la sanidad. Este miércoles la acción ha sido impedida por la Gerencia del hospital, en un contexto de lucha.
Más noticias
Comunidad de Madrid
Sanidad a la madrileña Partos sin epidural y bebés en riesgo, la situación de la maternidad de La Paz llega a los juzgados
La plantilla del gran hospital madrileño denuncia la situación de la atención materno infantil por la escasez de personal, que ha llevado a situaciones límites como pausas respiratorias de recién nacidos que no fueron detectadas.
La madeja
La madeja Jano, el fantasma y el umbral
La mística del Año Nuevo (el tiempo de lo recién hecho, de lo intocado aún) tiene que ver, sobre todo, con aquello que necesitamos dejar atrás. Funciona como exorcismo y no como conjuro.
Análisis
Análisis Políticas de la muerte: la herida abierta del Mediterráneo
No toda muerte vale lo mismo.La desigualdad de los vivos se convierte en una jerarquía de los muertos, al punto que algunos ni siquiera cuentan.

Recomendadas

Galicia
Galicia La Xunta reparte 2,6 millones en 59 convenios con los grandes medios gallegos basándose en el “interés general”
En poco más de año y medio, las consellerías firmaron 59 convenios para la publicación de campañas y contenidos periodísticos relativos a sus ámbitos competenciales, reservándose el derecho a hacer observaciones en los contenidos.
Yemayá Revista
Yemayá Revista El feminismo saharaui, una lucha debilitada por el abandono de un pueblo
Pese a lo esencial de la lucha de las mujeres saharauis por reivindicar sus derechos y los de su tierra, 50 años de exilio y colonización han tenido impactos en los ejes patriarcales de los campamentos de personas refugiadas en Tinduf.
Migración
Derechos Humanos 2.465 personas han muerto o desaparecido intentando llegar a territorio español en 2024
El informe ‘Derechos humanos en la Frontera Sur’ de la Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía pone el foco este año en la situación de los asentamientos en Huelva y Almería donde viven más de 12.000 personas.
Laboral
Prácticas antisindicales Organizando el sindicalismo en El Corte Inglés: “Nos dicen que hablemos en la calle por miedo”
Sindicatos de base tratan de organizar el sindicalismo en El Corte Inglés, conocido por favorecer a los sindicatos oficialistas y reprimir a los demás.