Música
El Diluvi llança un video feminista pel 25N, en primícia a La Directa i El Salto

El grup de l'Alcoià presenta en un breu documental la campanya #iTuSolsTu, on dones músiques han versionat la seua popular cançó feminista en vuit llengües diferents. 

El Diluvi 1
Foto: Pau Anmorsigol
Aquesta peça s'ha treballat en col·laboració amb La Directa País Valencià
25 nov 2018 12:00

El Diluvi, el grup de reggae, cúmbia i mestissatge mediterrani alacantí s'ha acomboiat amb vuit grups de dones o liderats per dones per llançar una campanya de reivindicació feminista en diverses llengües a les xarxes i als mitjans de comunicació. La Directa i El Salto llencem en exclusiva un mini documental de la campanya #iTuSolsTu que a comptat amb les vuit veus de Clàudia "Key Day", les Sey Sisters, Ses, Huntza, Núria Jaouen, Herbamora, Alidé Sans i Eixam, reservat per publicar arran del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència de gènere. Flora Sempere, vocalista del grup, explica que: “si la campanya serveix per a empoderar, donar valor o ajudar a lluitar a cap dona, nosaltres feliços”.

Les artistes han versionat, sobre la base original, la popular cançó feminista dels de l'Alcoià "I tu, sols tu", inspirada en versos de Maria Mercè Marçal, i des de mitjans d'octubre han anat llançant setmanalment a les xarxes i a diversos mitjans de comunicació de l'estat les versions en aranès, castellà, gallec, basc, asturià, aragonès —pendent—, anglès i francès, fins arribar a aquesta versió documental, reservada pel 25 de novembre.

La campanya vol reivindicar les dones als escenaris, però no només: "L'objectiu és buscar la sororitat entre dones diferents, de territoris diferents i sensibilitats diferents, i reivindicar-les sobre tots els escenaris (de la vida)", expliquen des d’El Diluvi, que volen subratllar també la col·laboració no monetària entre els diversos grups per ajudar a donar a conèixer formacions femenines arreu de l'Estat, que a més canten en diverses llengües.

De fet, la idea va nàixer quan el grup va descobrir que un centre ocupacional havia versionat la seua cançó en llengua de signes: “Ens va agradar molt i vam pensar que podíem fer una campanya a gran escala utilitzant les llengües de l’estat que estan minoritzades, a les quals volíem donar protagonisme, i el castellà”, explica Flora Sempere. Després va sorgir la oportunitat de fer-ho també en anglès i francès: “No és un projecte tancat, la idea és que a poc a poc es vaja completant en més llengues”, declara Andreu Ferre, membre del grup. “Trobe que ha sigut molt bonic i pense que indirectament hem creat una sororitat entre les companyes que estan damunt els escenaris”, diu Flora Sempere.

En aquest sentit, la vocalista de Huntza, Uxue Amonarriz, que n'han fet la versió en basc, explica que de seguida van voler participar en el projecte perquè «serveix com a eina per conèixer-nos entre companyes i reforçar l'agermanament. Al final, crec que ha estat una una experiència enriquidora per a totes i esperem que sigui un altre gra de sorra en el procés d'empoderament de les dones» de la que tant parla la cançó. D'altres com, Alidé Sans, cantautora de la vall d'Aran, i qui n'ha fet la versió en aranès, en destaca que, a més, les versions posem de manifest la riquesa de les nostres llengües.

En les diferentes versions, el videoclip original de la cançó també ha sigut modificat per a incloure imatges més actuals i adaptades al territori de la versió en qüestió: “Pensem que es una forma de reflexir que el feminisme està en tots els llocs, que les coses segueixen avançant, que cada vegada hi ha més presència d’aquesta consciència feminista”, diu Sempere. No obstant això, el grup té clar que la música és un vehicle, un acompanyament, però que el moviment feminista necessite molt més: “Fa falta també una deconstrucció real per part dels homes i un empoderament real per part de les dones”, defén Andreu Ferre, “fins que això no passe, no n’hi hagen unes bases polítiques reales i individualment no facem coses que repercuteixen col·lectivament, la societat feminista és una proposta que encara està en camí”.

Versión original:
Versió en castellà:
Versió gallec:
Versió aranès:

Versió basc:

Versió asturià:

Versió francès:
Versió anglès:

Nou disc més reivindicatiu que mai, a la primavera

Amb el mateix esperit de revolta, El Diluvi llençarà un treball nou a la primavera que promet ser una revolució del seu ja conegut folk festiu, ara més arriscat, amb lletres que apel·len a la construcció de la col·lectivitat, a ajudar-se mútuament i al "junteu-vos" de Joan Salvat Papasseit i musicat per Ovidi Montllor. Seguint amb l'Ànima (2017 CC), i l'Alegria (2015 CC) que tant els caracteritza, i títols del seu darrers discos, El Diluvi explica que ha madurat i que aniran un pas més enllà també en sonoritats. Segons avancen, el nou treball juga amb nous llenguatges musicals, i inclou influències del folk anglosaxó i mexicà, tot flirtejant amb l'electrònica.
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Literatura
Ensayo Qué (no) puede un cuerpo
Algunas novedades editoriales y tendencias audiovisuales sugieren retornos de modos de entender lo inhumano que fueron característicos de la neoliberal década de los 80.
China
Pulsos bajo el cielo Taiwán, la isla hermosa en la encrucijada
En este episodio recorremos la isla de Taiwan para explicar su relación geopolítica con China continental desde la perspectiva de los movimientos indígenas y su música
Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.
Comunidad de Madrid
LGTBifobia Femen protesta contra las terapias de conversión en un acto de la familia de psiquiatras Rojas Estapé
El movimiento Femen ha querido denunciar públicamente la relación de esta familia con sectores ultraconservadores de la Iglesia y su postura abiertamente contraria a los derechos del colectivo LGTBIQ+
La vida y ya
La vida y ya Espacios de encuentro
Me contaba que, al final del día, le dolían mucho las manos y que había dejado de escribir. Que ya no llevaba el cuaderno pequeño que tenía para anotar ideas que luego se transformarían en artículos o poemas.
Gobierno de coalición
Gobierno de coalición Sánchez piensa en un paréntesis legislativo para evitar roces con los socios tras una semana explosiva
El choque bronco por el caso de las compras de balas israelíes a cargo de Grande Marlaska puso sobre la mesa como nunca la ruptura de la coalición, aunque nunca fue una opción.
LGTBIAQ+
Juicio el 9 de mayo Lidia Falcón pide cinco años de cárcel a una mujer trans por un tuit de 2021 que no la menciona
La activista antiderechos Lidia Falcón denunció a Diana Juan Cano en 2021 por un tuit que apenas tuvo repercusión. La acusación pide una pena de cinco años de prisión y 50.000 euros de indemnización.
Galicia
Galicia Cuidar sin derechos: la lucha de las trabajadoras en las residencias privadas de Galicia salta a la huelga
Sin tiempo ni medios para ofrecer unos cuidados adecuados, alertan de una situación insostenible en los centros y denuncian la privatización de un servicio a costa del bienestar de las personas mayores y dependientes.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
València
València Convocan una huelga general contra Mazón el próximo 29 de mayo
CGT, CNT, COS e Intersindical llaman a la movilización por la gestión de la Dana, los recortes y la situación de acceso a la vivienda.
Opinión
Opinión “Tener correa” y la ridiculización del afecto
Existe una presión muy fuerte sobre los propios hombres para que no amen demasiado, no cuiden demasiado. El ideal de “libertad masculina” tradicionalmente se entiende como independencia, desapego, y muchas veces, desinterés.
Que no te lo cuenten
Que No Te Lo Cuenten De armas y crisis climática
VV.AA.
Repasamos la actualidad política internacional y miramos los visibles efectos de la crisis climática en la costa mediterránea
Opinión
Opinión Las sáficas también somos trans, deseamos trans y amamos trans
Resulta irónico que a quienes tanto nos han cuestionado la identidad de “mujeres de verdad” en función de nuestra expresión de género o la vida que decidimos emprender no levantemos antorchas al ver el mismo odio operando con estrategias similares.
Más noticias
Francia
Francia Militantes e intelectuales exigen la absolución de Anasse Kazib, perseguido por su apoyo a Palestina
El Estado francés utiliza el tipo penal de “apología del terrorismo” para perseguir a personalidades y colectivos que han mostrado su apoyo a Palestina y su repulsa al genocidio cometido por Israel.

Recomendadas

Guinea-Bissau
Internacional Guinea-Bissau arranca una ola de represión tras el sabotaje popular de una mina de arena en un parque natural
Una acción liderada por las mujeres del pueblo de Varela provocó un incendio en la bomba de extracción de la mina de arena pesada. El Gobierno ha llevado a cabo la detención de 16 personas, entre las que se encuentran líderes locales.
Galicia
Galicia Vigo, A Coruña y Ourense compraron material policial a Israel por medio millón de euros en solo cuatro años
El alcalde ourensano, Gonzalo P. Jácome, adjudicó un contrato por 70.000 euros días después del siete de octubre. Abel Caballero firmó otro de más de 200.000 euros y la alcaldesa de A Coruña siguió la estela con un contrato de 170.000 euros.
Turquía
Pinar Selek “Turquía sigue gobernada en base al miedo”
La profesora y socióloga turca, quien ha sufrido además de cárcel, un acoso judicial por 27 años, habla de la falta de independencia del poder judicial, del adoctrinamiento social y de la formación de la sociedad turca.