Antifascismo
Castelló pren els carrers per a combatre el feixisme

Aquest cap de setmana, el moviment antifeixista ha sortit als carrers de tot arreu dels Països Catalants. Les Brigades Antifeixistes han sigut les convocants de la manifestació del 18 de novembre a Castelló, que ha denunciat l’auge de l’extrema dreta i la repressió de l’Estat espanyol arran el procés independentista català

Castelló pren els carrers per a combatre el feixisme
Manifestació antifeixista a Castelló sota el lema "No passaran!" Paula Lorenzino

El moviment antifeixista torna a prendre els carrers de Castelló de la Plana. El passat 9 d’octubre, València va sofrir els atacs i les agressions per part dels ultres de Yomus. Al territori català, el 27 d’octubre, un grup d’extrema dreta va atacar la seu de Catalunya Ràdio, trencant alguns vidres i proferint insults als treballadors que es trobaven dins. Davant d’aquest auge del feixisme arran el procés independentista, la ciutat castellonenca ha denunciat la situació «repressiva que està sofrint el Principat de Catalunya» i l’actuació dels principals partits polítics. «El Partit Popular, el Partit Socialista i Ciudadanos s’estan manifestant braç a braç amb la ultradreta en protestes que, de cap manera, mostren la realitat del nostre poble», han afirmat els manifestants.

La jornada de lluita, convocada per les Brigades Antifeixistes de Castelló, ha començat amb la projecció del documental The Antifascists. Es tracta d’un film, elaborat per membres del moviment antifeixista de Suècia i Grècia, que mostra l’activisme europeu en contra de l’extrema dreta. Després, a la plaça de la Independència, ha arrancat la marxa que ha recorregut alguns dels principals carrers i barris de la ciutat.

Un manifestant llença una bengala pels carrers de Castelló. PAULA LORENZINO

Sota una forta presència policial, els manifestants han començat a cridar alguns càntics antifeixistes, com «Fóra feixistes dels nostres barris» o «Nativa o estrangera, la mateixa classe obrera». Durant el recorregut, també s’han llançat consignes en memòria de les víctimes del feixisme, per denunciar, per exemple, els assassinats de Guillem Agulló, un jove activista valencià que va morir a mans d’un grup d’ultradretans; i Carlos Palomino, antifeixista assassinat pel militar Josué Estébanez l’any 2007. També s’han solidaritzat amb totes les preses polítiques de l’Estat espanyol.

L’heteropatriarcat i la violència masclista també han sigut uns dels aspectes més denunciats. Lemes com «Cap agressió sense resposta», «Si ens toquen a una, ens toquen a totes» o «Yo te creo» han retrunyit pels carrers. L’objectiu d’aquest últim era transmetre la seua força a la jove violada per cinc homes a Pamplona, durant el passat San Fermín. La justícia espanyola ha acceptat un informe, realitzat per detectius privats i aportat per l’advocat d’uns dels acusats, sobre les publicacions de la dona als perfils de les seues xarxes socials. No obstant això, el tribunal ha rebutjat incorporar com a prova els WhatsApp de «La Manada» previs al delicte. Aquesta situació, que ha provocat centeners de protestes arreu de l’Estat espanyol, també a Castelló, on han reivindicat la «necessitat d’organitzar-se contra tot tipus de violència i crear plataformes antimasclistes, antifeixistes i antiracistes».

Els manifestants han cridat consignes com "Els carrers seran sempre nostres". PAULA LORENZINO

Així doncs, s’han dut a terme diversos actes de protesta, com pegar als fanals els adhesius de les Brigades Antifeixistes i pintar sobre alguns símbols, com la creu del Ribalta, ratificada com a «feixista» per part de la Conselleria de Justícia; o sobre la porta de la plaça de bous, on han escrit la paraula «Assassins». A més a més, han escrit lemes als aparadors de les sucursals econòmiques, un dels quals ha sigut «Foc al capital». Al mateix temps, unes bengales han il·luminat el camí de la manifestació i han acolorit el cel i els carrers.

El punt final ha arribat amb la lectura del manifest a la plaça l’Ereta on, mitjançant un cercle, s’han congregat els activistes per a compartir algunes de les seues queixes. Han demanat la fi del feixisme, que encara continua «immers en la societat» i han destacat la necessitat d’organitzar-se «front aquesta banda criminal i assassina», mitjançant «plataformes antiracistes i antimasclistes». Per últim, han recordat els actes previstos per al próxim 25 de novembre, Dia contra la Violència de Gènere. La jornada ha finalitzat amb un sopar popular, acompanyat dels ritmes dels grups de música Gargamboig i Ministerio del Interior. Tanmateix, la lluita «per la justícia social i en contra del règim del 78 encara continua», han sentenciat els manifestants.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Opinión
Opinión La necesidad de reelaborar la memoria del fascismo italiano
El autor reclama la necesidad de organizar una ofensiva en torno a la elaboración del pasado fascista y la política del recuerdo en Italia.
Antifascismo
Antifascismo en Roma 25 de Abril, día de ‘La Liberazione’
El movimiento antifascista celebra el fin de la ocupación nazi con una demostración de poder en las calles de Roma.
País Valenciano
Antifeixisme Guillem Agulló, tres dècades de dignitat i antifeixisme
Després de 31 anys de l’assassinat de Guillem Agulló Salvador, son pare Guillem Agulló Lázaro (Burjassot, l’Horta Nord, 1950) explica la situació que estan vivint arran de les últimes decisions de la dreta i l’extrema dreta
Lawfare
CLOACAS DEL ESTADO Manos Limpias: génesis de la querella como arma política de la ultraderecha
Ruiz-Mateos fue pionero en presentar demandas y personarse como acusación particular en causas judiciales sobre la corrupción del PSOE. Miguel Ángel Rodríguez y Manos Limpias sofisticaron este ‘modus operandi’ con bulos desde “pseudomedios”.
Educación pública
Julio Rogero “La dignidad docente está secuestrada por el poder para que el docente haga lo que el poder quiere”
Desde sus inicios como profesional de la educación Julio Rogero encontró en los Movimientos de Renovación Pedagógica su ‘leitmotiv’ en la enseñanza. Aunque jubilado, continúa su labor de innovación pedagógica.
Baleares
Plurilingüismo Mallorquines y mallorquinas salen a la calle y gritan un rotundo “Sí a la llengua”
La Plaça Major de Palma se quedó pequeña para albergar a las miles de personas que acudieron al acto organizado por la OCB en defensa del catalán.
Desempleo
Paro El paro cae en abril y se superan los 21 millones de afiliados
La cifra de desempleo disminuye en 60.503 personas y se sitúa en 2.666.500, la cifra más baja registrada desde septiembre de 2008.
Literatura
Literatura La Feria del Libro de Buenos Aires, sin plata
La 48º edición de la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires no es una más, se volvió un síntoma de la situación del libro y su industria en la Argentina gobernada por la extrema derecha.
Green European Journal
Green European Journal ¿Qué une al activismo climático con la guerra en Gaza?
La guerra de Israel contra Gaza ha dado mucho de qué hablar entre los movimientos por el medio ambiente.
Tauromaquia
Federico García Lorca Usar el nombre de Federico García Lorca en vano
El alcalde de Madrid genera controversia al usar una cita de Lorca para defender la tauromaquia. Una apropiación paradójica de un símbolo de izquierdas y de la memoria histórica.

Últimas

Catalunya
Catalunya Pere Aragonès, de presidente a segundo plato de Illa o Puigdemont
Las encuestas y el tirón de Pedro Sánchez acompañan a Salvador Illa, quien probablemente volverá a ganar las elecciones catalanas, como ya ocurrió en 2021. Esta vez, tiene más probabilidades de gobernar.
El Salto n.74
Revista 74 Cuando los algoritmos te explotan: no te pierdas el número de primavera de la revista de El Salto
De cómo los algoritmos y la IA gestionan el trabajo de cientos de millones de personas con ritmos y condiciones del siglo XIX, y de mucho más, hablamos en nuestro número de primavera. Ya disponible para socias y en los puntos de venta habituales.
Memoria histórica
Memoria Olvidadas por la historia: las mujeres del Patronato
Durante más de cuarenta años, la libertad de miles de mujeres fue arrebatada por el Patronato de Protección a la Mujer. Siguen invisibilizadas por una Ley de Memoria Democrática
Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: Una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Eventos
Evento Un Salto al periodismo del futuro: súmate a nuestro primer evento para estudiantes y jóvenes profesionales
El viernes 10 de mayo, El Salto organiza una jornada de periodismo joven para profundizar en temas clave, nuevos lenguajes y formatos, desde un enfoque eminentemente práctico.
Más noticias
Comunidad El Salto
Palestina La campaña de apoyo a Gaza de El Salto recauda más de diez mil euros para la UNRWA
El pasado 26 de febrero, tras más de cuatro meses de ofensiva militar de castigo por parte Israel sobre la Franja de Gaza, desde El Salto decidimos ir más allá del periodismo ante la gravedad de los hechos.
Genocidio
Genocidio La ONU advierte de que un ataque sobre Rafah colapsaría la distribución de ayuda en Gaza
Turquía suspende todo el comercio con Israel. El fiscal del Tribunal Penal Internacional advierte de que no admitirá “amenazas” después de que trascendiera que imputará a Netanyahu y los suyos.

Recomendadas

Pueblo gitano
Pueblo gitano Silvia Agüero y Nicolás Jiménez: “Hay que gitanizar a los anarquistas que se han burocratizado”
Son pareja en la vida, en la divulgación y en la tarea de gitanizar el mundo. Silvia Agüero y Nicolás Jiménez acaban de publicar '¿Anarquismo gitano?' para romper estereotipos y profundizar en la realidad de su pueblo.
Migración
Migración Maternidades migrantes: criar entre la precariedad laboral y la ley de extranjería
Sin redes familiares en las que sostenerse y en un contexto laboral enfrentado con la conciliación, las madres migrantes se ven especialmente expuestas a la precariedad.
República Democrática del Congo
República Democrática del Congo Chikuru quiere para la República Democrática del Congo esa paz que nunca ha conocido
La vida de Chikuru ha transcurrido en una República Democrática del Congo siempre en guerra, desde su organización FoBeWorld, aspira a ayudar a la infancia y juventud a construir un futuro mejor, frente al expolio que devora su presente.
Literatura
Literatura Mallorca, el refugi de Vicent Andrés Estellés
El poeta trobà a l’illa la serenitat necessària per enfrontar-se a l’entorn sempre tens de València, a la vegada que publicà diversos volums i travà sòlides amistats.