Urbanismo
Cuidem Benimaclet: “Davant el rebuig del PAI per l’Ajuntament seguirem lluitant per l’urbanisme que volem”

Després de la decisió anunciada per l'Alcaldia de València de donar una negativa al PAI presentat per la constructora Metrovacesa per a Benimaclet. La Plataforma veïnal Cuidem Benimaclet afirma que és un pas que allunya a les ciudadanes d’un urbanisme caduc i especulatiu, “però falta per guanyar l’urbanisme que volem: aquell participatiu, feminista i ecologista”.

foto victoria pai
Cuidem Benimaclet tras anunciarse la decisión del Ayuntamiento de València | Foto: Clara Moltó Gisbert

Després d'un procés d'àrdues negociacions entre l'empresa constructora Metrovacesa, una de les més importants en el sector, l'Ajuntament de València, conformat pels partits Compromís i PSOE i les associacions veïnals de barri de Benimaclet —l'Associació de Veïns que aprova la construcció, però amb menys edificabilidad, i Cuidem Benimaclet, que rebutja qualsevol obra que afecte l'Horta i el patrimoni de barri—,  l'Ajuntament ha manifestat el seu rebuig al Pla d'Actuació Integral (PAI) presentat per Metrovacesa, la qual es nega a reduir l'edificabilitat i fer canvis en el projecte original, que suposaria una barrera de finques al llarg de la Ronda Nord, eliminant terrenys d'horta i espais de convivència veïnal.

Davant l’ important victòria de les associacions veïnals, Alba Oller, portaveu de Cuidem Benimaclet, ha atès El Salto per comentar la valoració de la seua organització respecte del rebuig al PAI per part de l'Ajuntament de València.

Urbanismo
El futuro de Benimaclet: dos perspectivas para el problema del PAI

Alba y Mar, de la Plataforma Cuidem Benimaclet (València), y Arturo Sanz, de la Asociación de Vecinos de este barrio, explican las posturas de sus colectivos frente al Programa de Actuación Integrada (PAI) que se proyecta sobre Benimaclet.

Quina valoració fa Cuidem Benimaclet de la decisió de l’Ajuntament?
Per a nosaltres el procés no ha fet més que començar, i estem preparades per a continuar defensant les nostres propostes: desclassificació, intervencions als terrenys i un procés participatiu. I ho farem, com fins ara, en una doble direcció: cap a les institucions (amb investigació jurídica, demanant informes i diàleg) i cap al barri (amb formacions, amb la paradeta del mercat, amb reunions obertes… Sempre intentant detectar i lluitar les necessitats reals). Davant el rebuig del PAI per l’Ajuntament seguirem lluitant per guanyar l’urbanisme que volem.

“Per a nosaltres el procés no ha fet més que començar, i estem preparades per a continuar defensant les nostres propostes: desclassificació, intervencions als terrenys i un procés participatiu”

En què consisteix la dessclasificació?
És una ferramenta legal i viable, com ha quedat demostrat amb l’informe que va fer la UV: es tracta simplement d’aplicar la llei vigent per protegir i millorar uns terrenys que ja són (o poden ser) un puntal per al barri i per a la ciutat. Tenim raons ecològiques, econòmiques i socials per protegir una terra fèrtil, un ecosistema i un patrimoni que, recordem, va ser recentment catalogat com a patrimoni immaterial per la UNESCO. Al mateix temps, tenim un futur a protegir: d’aquesta terra venen les verdures que mengem, fresques, sanes, ecològiques. No és moment de reduir-la, sinó tot el contrari.

“La desclassificació és una ferramenta legal i viable, com ha quedat demostrat amb l’informe que va fer la UV: es tracta simplement d’aplicar la llei vigent per protegir i millorar uns terrenys que ja són (o poden ser) un puntal per al barri i per a la ciutat”

Què vols dir amb intervencions en el barri?
Parle d'espais recuperats de manera autogestionada pel barri i per al barri. Són intervencions als terrenys que els bancs i les antigues constructores han degradat, perquè aquests terrenys ja han sigut patrimonialitzats pel poble.  S'han creat horts urbans, zones comunitàries, es manté horta tradicional i s'ha recuperat patrimoni històric i séquies enrunades.

És un orgull per a nosaltres que terrenys que havien quedat abandonats durant dècades ara siguen del barri, i una demostració de la nostra capacitat de créixer més enllà d’institucions i empreses.

País Valenciano
Siete mil personas salen a la calle contra el PAI de Benimaclet
La manifestación ha logrado duplicar el número de personas en protesta contra un proyecto urbanístico que pretende construir 1.345 viviendas en el barrio.

Quina és la vostra proposta alernativa al PAI de Metrovacesa?
Encara  que ens alegrem del no al PAI  de Metrovacesa, continuem treballant en una proposta feta des dels principis de Cuidem Benimaclet per proposar i projectar un destí per als terrenys del PAI.  Des de Repensem Benimaclet duem un procés participatiu pensat i fet amb perspectiva feminista en el qual col·laboren diferents col·lectius com l’Assemblea feminista de Benimaclet, Cuidem Benimaclet, A peu de carrer, La Figuera i el Rogle.

Treballem per crear una alternativa al PAI construïda des del feminisme i que pose la vida al centre, per aconseguir-ho és imprescindible fer una proposta basada en la participació. Des del procés estratègic que actualment s’està duent a terme, es dóna veu a les diverses persones que composen Benimaclet, prestant especial atenció als grups que habitualment no participen com són dones criant, xiquets i xiquetes, dones migrants o gent gran i que, per les seues característiques viuen el barri d’una manera molt intensa. 

Entenem que necessitem una proposta construïda sobre les mancances detectades, així com les expectatives i desitjos expressats, només així, allò que es projecte als terrenys del PAI donarà resposta a les necessitats reals de les persones que habitem el barri, millorarà la qualitat de vida, la cohesió veïnal i serà sostenible des d’un punt de vista social.

“És un orgull per a nosaltres que terrenys que havien quedat abandonats durant dècades ara siguen del barri, i una demostració de la nostra capacitat de créixer més enllà d’institucions i empreses”

Pensem que no té cap sentit fer una proposta de disseny sobre els terrenys del PAI sense tindre clar quines són les necessitats del barri! Un dels conflictes principals que vivim a Benimaclet ara especialment, o més visiblement, són les expulsions de veïnat pels processos de gentrificació i d’especulació amb l'habitatge.

Urbanismo
Mil registes d'entrada per aturar el PAI
Cuidem Benimaclet ha presentat mil registres d'entrada exigint la paralització del PAI i la desclassificació del sol urbanitzable.

Com coneixeu les necessitats del barri?
Pensem que és imprescindible col·lectivitzar la informació i apropar a les persones la idea que no falta espai, el problema és la pujada de preus, i els nous habitatges no ho arreglaran.

S’han fet més de 30 reunions veïnals i formacions al voltant del PAI i tots els divendres al mercat de Benimaclet estem per explicar i fer barri. S’han presentat vora 3.000 registres d’entrada demanant la desclassificació, i s’ha fet un mapa de col·lectius i organitzacions i locals del barri en suport a Cuidem.

“Sabem que necessitem repensar el barri entre totes, des de baix i posant a la gent i la natura al centre!”

L’opinió pública —ni més ni menys que les veïnes i veïns del barri— han anat informant-se sobre el PAI, i formant-se’n, gràcies al treball constant, entre altres, de Cuidem Benimaclet, qui ha fet especial incidència en manifestar un no rotund al PAI proposat per Metrovacesa.

Quins seran els següents passos?
Continuarem apropant les decisions fetes des de les institucions al barri, i fent el camí contrari duent les opinions i necessitats cap a les institucions, romandrem als carrers i sempre estarem a la disposició de les persones que l'habiten. Tenim forces i ganes per seguir, també consciència que queda molta feina per fer, i sabem que necessitem repensar el barri entre totes, des de baix i posant a la gent i la natura al centre! 

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Literatura
Silvia Nanclares “Moratalaz nace como barrio franquista, solo que no contaban con la presión vecinal”
Con ‘Nunca voló tan alto tu televisor’ la escritora madrileña regresa a su barrio y examina lo que quedaba debajo de la cáscara de progreso que supuso la construcción del edificio de Torrespaña, aun hoy uno de los más reconocibles de la ciudad.
Alicante
Alicante Denuncian a un alto cargo de Mazón y al alcalde de La Nucía por prevaricación urbanística
AE-Agró acusa a Bernabé Cano, alcalde de la Nucia y al Director General de Urbanismo autonómico de haber cometido un delito de prevaricación urbanística y otro ambiental con el PAI la Serreta.
Genocidio
Genocidio Activistas crean la embajada de Palestina en Bruselas mientras Israel prosigue con su asedio en Gaza
Mientras los ataques de Israel sobre la Franja de Gaza ya han dejado más de 51.490 muertos, activistas han rociado de sangre un edificio que simula ser la embajada de Palestina, dejando un rastro de pintura roja hasta la embajada del Estado sionista.
Análisis
Análisis La izquierda donde rompe la ola
El crecimiento electoral de un amplio abanico de fuerzas de extrema derecha desde hace unos años complica la consecución de decisiones a nivel de la UE.
Senegal
Migraciones El mito de la migración ordenada: la denegación de visados por el Consulado de España en Dakar
Maltrato institucional. Estas dos palabras son las más escuchadas cuando se pregunta a personas descontentas con el Consulado de España en Dakar. Cada vez más personas denuncian denegación de visados que no consideran justificados.
Ayuntamiento de Madrid
Paros en Madrid Fin de la huelga de basuras en Madrid
La plantilla ha votado a favor de la última propuesta, en un paro que comenzaba el pasado 21 de abril y con el que se demandaba la actualización de un convenio que se ha quedado obsoleto.
LGTBIAQ+
Juicio el 9 de mayo Lidia Falcón pide cinco años de cárcel a una mujer trans por un tuit de 2021 que no la menciona
La activista antiderechos Lidia Falcón denunció a Diana Juan Cano en 2021 por un tuit que apenas tuvo repercusión. La acusación pide una pena de cinco años de prisión y 50.000 euros de indemnización.

Últimas

Eventos
Evento Un Salto al periodismo desde el barrio: acompáñanos en un directo sobre periodismo situado
El Salto organiza un evento centrado en el potencial de los formatos sonoros para transmitir información veraz y fiable de forma cercana. Para hacer periodismo desde el barrio y barrio desde el periodismo.
Comunidad de Madrid
LGTBifobia Femen protesta contra las terapias de conversión en un acto de la familia de psiquiatras Rojas Estapé
El movimiento Femen ha querido denunciar públicamente la relación de esta familia con sectores ultraconservadores de la Iglesia y su postura abiertamente contraria a los derechos del colectivo LGTBIQ+
Gobierno de coalición
Gobierno de coalición Sánchez piensa en un paréntesis legislativo para evitar roces con los socios tras una semana explosiva
El choque bronco por el caso de las compras de balas israelíes a cargo de Grande Marlaska puso sobre la mesa como nunca la ruptura de la coalición, aunque nunca fue una opción.
La vida y ya
La vida y ya Espacios de encuentro
Me contaba que, al final del día, le dolían mucho las manos y que había dejado de escribir. Que ya no llevaba el cuaderno pequeño que tenía para anotar ideas que luego se transformarían en artículos o poemas.
LGTBIAQ+
Juicio el 9 de mayo Lidia Falcón pide cinco años de cárcel a una mujer trans por un tuit de 2021 que no la menciona
La activista antiderechos Lidia Falcón denunció a Diana Juan Cano en 2021 por un tuit que apenas tuvo repercusión. La acusación pide una pena de cinco años de prisión y 50.000 euros de indemnización.
Galicia
Galicia Cuidar sin derechos: la lucha de las trabajadoras en las residencias privadas de Galicia salta a la huelga
Sin tiempo ni medios para ofrecer unos cuidados adecuados, alertan de una situación insostenible en los centros y denuncian la privatización de un servicio a costa del bienestar de las personas mayores y dependientes.
Más noticias
València
València Convocan una huelga general contra Mazón el próximo 29 de mayo
CGT, CNT, COS e Intersindical llaman a la movilización por la gestión de la Dana, los recortes y la situación de acceso a la vivienda.
Opinión
Opinión “Tener correa” y la ridiculización del afecto
Existe una presión muy fuerte sobre los propios hombres para que no amen demasiado, no cuiden demasiado. El ideal de “libertad masculina” tradicionalmente se entiende como independencia, desapego, y muchas veces, desinterés.
Que no te lo cuenten
Que No Te Lo Cuenten De armas y crisis climática
VV.AA.
Repasamos la actualidad política internacional y miramos los visibles efectos de la crisis climática en la costa mediterránea

Recomendadas

Guinea-Bissau
Internacional Guinea-Bissau arranca una ola de represión tras el sabotaje popular de una mina de arena en un parque natural
Una acción liderada por las mujeres del pueblo de Varela provocó un incendio en la bomba de extracción de la mina de arena pesada. El Gobierno ha llevado a cabo la detención de 16 personas, entre las que se encuentran líderes locales.
Galicia
Galicia Vigo, A Coruña y Ourense compraron material policial a Israel por medio millón de euros en solo cuatro años
El alcalde ourensano, Gonzalo P. Jácome, adjudicó un contrato por 70.000 euros días después del siete de octubre. Abel Caballero firmó otro de más de 200.000 euros y la alcaldesa de A Coruña siguió la estela con un contrato de 170.000 euros.
Turquía
Pinar Selek “Turquía sigue gobernada en base al miedo”
La profesora y socióloga turca, quien ha sufrido además de cárcel, un acoso judicial por 27 años, habla de la falta de independencia del poder judicial, del adoctrinamiento social y de la formación de la sociedad turca.