Urbanismo
Cuidem Benimaclet: “Davant el rebuig del PAI per l’Ajuntament seguirem lluitant per l’urbanisme que volem”

Després de la decisió anunciada per l'Alcaldia de València de donar una negativa al PAI presentat per la constructora Metrovacesa per a Benimaclet. La Plataforma veïnal Cuidem Benimaclet afirma que és un pas que allunya a les ciudadanes d’un urbanisme caduc i especulatiu, “però falta per guanyar l’urbanisme que volem: aquell participatiu, feminista i ecologista”.

foto victoria pai
Cuidem Benimaclet tras anunciarse la decisión del Ayuntamiento de València | Foto: Clara Moltó Gisbert

Després d'un procés d'àrdues negociacions entre l'empresa constructora Metrovacesa, una de les més importants en el sector, l'Ajuntament de València, conformat pels partits Compromís i PSOE i les associacions veïnals de barri de Benimaclet —l'Associació de Veïns que aprova la construcció, però amb menys edificabilidad, i Cuidem Benimaclet, que rebutja qualsevol obra que afecte l'Horta i el patrimoni de barri—,  l'Ajuntament ha manifestat el seu rebuig al Pla d'Actuació Integral (PAI) presentat per Metrovacesa, la qual es nega a reduir l'edificabilitat i fer canvis en el projecte original, que suposaria una barrera de finques al llarg de la Ronda Nord, eliminant terrenys d'horta i espais de convivència veïnal.

Davant l’ important victòria de les associacions veïnals, Alba Oller, portaveu de Cuidem Benimaclet, ha atès El Salto per comentar la valoració de la seua organització respecte del rebuig al PAI per part de l'Ajuntament de València.

Urbanismo
El futuro de Benimaclet: dos perspectivas para el problema del PAI

Alba y Mar, de la Plataforma Cuidem Benimaclet (València), y Arturo Sanz, de la Asociación de Vecinos de este barrio, explican las posturas de sus colectivos frente al Programa de Actuación Integrada (PAI) que se proyecta sobre Benimaclet.

Quina valoració fa Cuidem Benimaclet de la decisió de l’Ajuntament?
Per a nosaltres el procés no ha fet més que començar, i estem preparades per a continuar defensant les nostres propostes: desclassificació, intervencions als terrenys i un procés participatiu. I ho farem, com fins ara, en una doble direcció: cap a les institucions (amb investigació jurídica, demanant informes i diàleg) i cap al barri (amb formacions, amb la paradeta del mercat, amb reunions obertes… Sempre intentant detectar i lluitar les necessitats reals). Davant el rebuig del PAI per l’Ajuntament seguirem lluitant per guanyar l’urbanisme que volem.

“Per a nosaltres el procés no ha fet més que començar, i estem preparades per a continuar defensant les nostres propostes: desclassificació, intervencions als terrenys i un procés participatiu”

En què consisteix la dessclasificació?
És una ferramenta legal i viable, com ha quedat demostrat amb l’informe que va fer la UV: es tracta simplement d’aplicar la llei vigent per protegir i millorar uns terrenys que ja són (o poden ser) un puntal per al barri i per a la ciutat. Tenim raons ecològiques, econòmiques i socials per protegir una terra fèrtil, un ecosistema i un patrimoni que, recordem, va ser recentment catalogat com a patrimoni immaterial per la UNESCO. Al mateix temps, tenim un futur a protegir: d’aquesta terra venen les verdures que mengem, fresques, sanes, ecològiques. No és moment de reduir-la, sinó tot el contrari.

“La desclassificació és una ferramenta legal i viable, com ha quedat demostrat amb l’informe que va fer la UV: es tracta simplement d’aplicar la llei vigent per protegir i millorar uns terrenys que ja són (o poden ser) un puntal per al barri i per a la ciutat”

Què vols dir amb intervencions en el barri?
Parle d'espais recuperats de manera autogestionada pel barri i per al barri. Són intervencions als terrenys que els bancs i les antigues constructores han degradat, perquè aquests terrenys ja han sigut patrimonialitzats pel poble.  S'han creat horts urbans, zones comunitàries, es manté horta tradicional i s'ha recuperat patrimoni històric i séquies enrunades.

És un orgull per a nosaltres que terrenys que havien quedat abandonats durant dècades ara siguen del barri, i una demostració de la nostra capacitat de créixer més enllà d’institucions i empreses.

País Valenciano
Siete mil personas salen a la calle contra el PAI de Benimaclet
La manifestación ha logrado duplicar el número de personas en protesta contra un proyecto urbanístico que pretende construir 1.345 viviendas en el barrio.

Quina és la vostra proposta alernativa al PAI de Metrovacesa?
Encara  que ens alegrem del no al PAI  de Metrovacesa, continuem treballant en una proposta feta des dels principis de Cuidem Benimaclet per proposar i projectar un destí per als terrenys del PAI.  Des de Repensem Benimaclet duem un procés participatiu pensat i fet amb perspectiva feminista en el qual col·laboren diferents col·lectius com l’Assemblea feminista de Benimaclet, Cuidem Benimaclet, A peu de carrer, La Figuera i el Rogle.

Treballem per crear una alternativa al PAI construïda des del feminisme i que pose la vida al centre, per aconseguir-ho és imprescindible fer una proposta basada en la participació. Des del procés estratègic que actualment s’està duent a terme, es dóna veu a les diverses persones que composen Benimaclet, prestant especial atenció als grups que habitualment no participen com són dones criant, xiquets i xiquetes, dones migrants o gent gran i que, per les seues característiques viuen el barri d’una manera molt intensa. 

Entenem que necessitem una proposta construïda sobre les mancances detectades, així com les expectatives i desitjos expressats, només així, allò que es projecte als terrenys del PAI donarà resposta a les necessitats reals de les persones que habitem el barri, millorarà la qualitat de vida, la cohesió veïnal i serà sostenible des d’un punt de vista social.

“És un orgull per a nosaltres que terrenys que havien quedat abandonats durant dècades ara siguen del barri, i una demostració de la nostra capacitat de créixer més enllà d’institucions i empreses”

Pensem que no té cap sentit fer una proposta de disseny sobre els terrenys del PAI sense tindre clar quines són les necessitats del barri! Un dels conflictes principals que vivim a Benimaclet ara especialment, o més visiblement, són les expulsions de veïnat pels processos de gentrificació i d’especulació amb l'habitatge.

Urbanismo
Mil registes d'entrada per aturar el PAI
Cuidem Benimaclet ha presentat mil registres d'entrada exigint la paralització del PAI i la desclassificació del sol urbanitzable.

Com coneixeu les necessitats del barri?
Pensem que és imprescindible col·lectivitzar la informació i apropar a les persones la idea que no falta espai, el problema és la pujada de preus, i els nous habitatges no ho arreglaran.

S’han fet més de 30 reunions veïnals i formacions al voltant del PAI i tots els divendres al mercat de Benimaclet estem per explicar i fer barri. S’han presentat vora 3.000 registres d’entrada demanant la desclassificació, i s’ha fet un mapa de col·lectius i organitzacions i locals del barri en suport a Cuidem.

“Sabem que necessitem repensar el barri entre totes, des de baix i posant a la gent i la natura al centre!”

L’opinió pública —ni més ni menys que les veïnes i veïns del barri— han anat informant-se sobre el PAI, i formant-se’n, gràcies al treball constant, entre altres, de Cuidem Benimaclet, qui ha fet especial incidència en manifestar un no rotund al PAI proposat per Metrovacesa.

Quins seran els següents passos?
Continuarem apropant les decisions fetes des de les institucions al barri, i fent el camí contrari duent les opinions i necessitats cap a les institucions, romandrem als carrers i sempre estarem a la disposició de les persones que l'habiten. Tenim forces i ganes per seguir, també consciència que queda molta feina per fer, i sabem que necessitem repensar el barri entre totes, des de baix i posant a la gent i la natura al centre! 

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Literatura
Silvia Nanclares “Moratalaz nace como barrio franquista, solo que no contaban con la presión vecinal”
Con ‘Nunca voló tan alto tu televisor’ la escritora madrileña regresa a su barrio y examina lo que quedaba debajo de la cáscara de progreso que supuso la construcción del edificio de Torrespaña, aun hoy uno de los más reconocibles de la ciudad.
Alicante
Alicante Denuncian a un alto cargo de Mazón y al alcalde de La Nucía por prevaricación urbanística
AE-Agró acusa a Bernabé Cano, alcalde de la Nucia y al Director General de Urbanismo autonómico de haber cometido un delito de prevaricación urbanística y otro ambiental con el PAI la Serreta.
Economía social y solidaria
ESS Los colectivos migrantes y racializados están construyendo su propio espacio en la Economía Social y Solidaria
A pesar de que se ha avanzado mucho, según los datos existentes, solo un 7% de las personas trabajadoras en la economía solidaria son migrantes o racializadas mientras representan más de un 20% de la población.
Fronteras
Fronteras 24 horas en un albergue de Tijuana: “Que no se olviden de nosotros”
Unos 80 migrantes siguen con preocupación la política de cerrojazo y militarización de la frontera de Donald Trump desde sus casas de nylon.
Okupación
Desalojo Miles de personas piden “encender la lucha” por los gaztetxes tras el desalojo de Etxarri
Denunciaron que la Ertzaintza hirió a varios manifestantes y uno de ellos tuvo que ser operado de urgencia por un balazo de foam. Señalaron la alianza entre Ayuntamiento de Bilbao y Amenabar.
Literatura
Iban Zaldua “El mercado no llega a todos los rincones. Entonces, bueno, hay que introducir la fantasía”
En el cómic ‘Botere handi batek’ trata lo cotidiano mediante elementos irónicos, como los superhéroes y los seres superpoderosos, que nos conectan con la realidad histórica del conflicto vasco.
Teatro
Teatro ‘1936’: una herida abierta sobre el escenario
La nueva producción dirigida por Andrés Lima convierte la Guerra Civil en materia escénica, abriendo un espacio de reflexión crítica sobre sus huellas en el presente.

Últimas

Formación El Salto
Formación Masculinidades neoliberales: afectos de odio, cultura bro y extrema derecha
Abiertas las inscripciones para esta nueva propuesta de formación online, que abordará la relación entre el fortalecimiento de las derechas, el avance de un neoliberalismo desbocado y la aparición de culturas de género cada vez más conservadoras.
Salud
Enfermedades raras La enfermedad de Huntington: los rostros de una dolencia invisible
Hace 32 años se descubrió el gen responsable de la enfermedad de Huntington. Desconocida entre ciudadanos y sanitarios, se hereda en un 50% de los casos cuando uno de los progenitores la tiene.
Galicia
Galicia La trabajadora de Stellantis pierde la pierna y se suma a otros dos accidentes graves en la planta desde 2022
El Ministerio de Trabajo estudia el siniestro mientras el sindicato CUT señala la responsabilidad de la empresa en confrontación con los errores humanos: “El servicio de prevención ha preferido optar por la estrategia del avestruz”.
Salud mental
Salud mental Sanidad consigue que se apruebe el plan de salud mental que apuesta por la deprescripción de algunos fármacos
Ministerio y comunidades autónomas acuerdan el plan que incluye la disminución en el consumo de psicofármacos, un aumento en las plantillas y una mejora en las garantías de los derechos de las personas con sufrimiento psíquico.
Cine
Béla Tarr “No hay razón para hablar de vidas fáciles cuando la gente está muriendo sin motivo”
Béla Tarr, autor de obras fundamentales del cine contemporáneo como ‘Armonías de Werckmeister’, ha recibido el premio honorífico del D’A Film Festival de Barcelona.
Más noticias
Palestina
Palestina El asedio de Israel deja a la población de Gaza sin panaderías
Los ataques israelíes desde que el régimen de Tel Aviv rompió el alto el fuego se han cobrado ya más de mil doscientas víctimas. La situación de hambre es trágica en el territorio de Gaza.
Comunidad de Madrid
Los Molinos Archivada la investigación del incendio del coche de un activista y concejal: “Fue intimidación terrorista”
El sobreseimiento y archivo del caso no llegó a notificársele al activista, según Ecologistas en Acción, y este no pudo enterarse de la medida hasta pasados siete meses de la decisión judicial, cuando se personó en el juzgado.

Recomendadas

Migración
Migraciones Recortes, despidos y desamparo: la crisis en los centros de acogida gestionados por Rescate Internacional
Usuarios, voluntarios y trabajadores vinculados a la ONG denuncian condiciones indignas, reducción de costes y falta de atención básica en los dispositivos gestionados por la entidad, que se financia con fondos públicos.
Andalucía
Derecho a la vivienda Andalucía se une a la movilización del 5 de abril con el precio de la vivienda en su máximo histórico
Sevilla, Málaga, Granada, Cádiz y Almería se unen a la manifestación estatal contra el negocio de la vivienda mientras el precio del alquiler en Andalucía alcanza sus máximos históricos y se ejecutan 157 desahucios mensuales en la comunidad
Madrid
Especulación urbanística La Operación Chamartín encara su paso final: “Desde el punto de vista del diseño urbano, es una bestialidad”
Madrid Nuevo Norte es una realidad desde que el pasado diciembre Adif y RENFE traspasasen sus terrenos a la sociedad promotora y este marzo se aprobase el proyecto de urbanización del primer sector urbanístico.
Literatura
Belén Gopegui “Cada vez va a ser más importante crear movimientos en defensa de espacios analógicos”
En su última novela, ‘Te siguen’, la escritora indaga en las implicaciones políticas del colapso de la privacidad y los tozudos márgenes de acción donde se sigue dando batalla a la impotencia.