Tortura
Les tortures i morts sota custòdia institucional

Al País Valencià s’han donat quatre casos de tortura al llarg de 2016 sota el paraigua de les institucions, que han afectat a un total de deu persones. La Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CPDT) va presentar el 21 de setembre a València l’últim informe que recull totes les agressions a l’estat espanyol, així com les morts, que s’han produït sota custòdia institucional.

informe tortura valencia 3
Presentació en València de l'informe de la Coord. per a la Prevenció i Denuncia de la Tortura Violeta Cortijo
29 sep 2017 10:06

La CPDT és una plataforma integrada per organitzacions que lluiten contra la tortura i en defensa dels Drets Humans, agrupades amb l’objectiu principal de vetlar per l’aplicació i el seguiment dels mecanismes internacionals de prevenció de la tortura en l’estat espanyol. Al País Valencià l’única associació que en forma part és Obra Mercedària de València (OMV), que té vetada l’entrada a la presó de Picassent pel Ministeri d’Interior. El territori valencià té carència d’un teixit fort d’organitzacions que lluiten contra les agressions sota custòdia institucional. Aquestes es produeixen sobretot contra els col·lectius més desfavorits, com ara els migrants o les persones preses. No són pocs els exemples.

Cinc ciutadans d’origen argelí van ser deportats després que un d’ells interposara una denúncia per agressions físiques i verbals per part de la Policia Nacional que custòdia el CIE de Zapadors. Segons asseguraven en la denuncia: “entraren en les cel·les i començaren a propinar colps a sis interns d’origen magrebí amb les porres per tot el cos, mentre rebien insults”. Segons la campanya pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs NO), és una situació que es dona de forma habitual. Quan una persona denucia les tortures a què ha estat sotmesa, és ràpidament deportada.

Cinc ciutadans d’origen argelí van ser deportats després que un d’ells interposara una denúncia per agressions físiques i verbals per part de la Policia Nacional que custòdia el CIE de Zapadors

Un porter de discoteca d’origen romanés va ser agredit per la policia local i acusat d’atemptar contra l’autoritat. Dos homes russos van ser agredits per dos policies de paisà que els estaven vigilant: un va ser ingressat en l’hospital amb una perforació en el pulmó i un altre presentava lessions en un ull. En Xest, una dona va ser detinguda i agredida per la guàrdia civil, segons el part de lessions que presentà per denunciar tenia “policontusió en el membre superior per compressió, castocondriti postraumàtica, i cervicalgia postraumàtica”.

Són només alguns dels casos, ja que uns són exclosos de l’informe per petició expressa de la persona afectada, d’altres no es tenen dades suficients, i molts no es denuncien mai, especialment els que ocorren a col·lectius com les persones migrants, preses o altres amb alta vulnerabilitat social. Pel que fa a les morts, no hi ha dades de les que s’han donat al País Valencià en concret al 2016. No obstant, sí que es produeixen. És el cas de Luis Acedo.

Durant la presentació de l’informe Toñi Saenz va contar l’experiència del seu fill, pres a Picassent i mort de càncer poc després de ser posat en llibertat. Luis Acedo va morir fa un any. Temps després d’entrar en la presó començà a sentir-se cansat, però la indiferent atenció mèdica i el proveïment arbitrari de medicaments, no feren sinó empitjorar la seua salut. Estava malalt i presentava un aspecte molt desmillorat, tenia bultos notables en un costat del cos del que patia molt de dolor. Un dia es desmaià i els seus companys el portaren a l’infermeria. Va ser en eixe moment, en que ja difícilment podia curar-se, quan li feren el reconeixement pertinent i el portaren al departament d’oncologia. Finalment, va resultar un càncer de pàncrees amb metàstasi en el fetge. L’excarceraren perquè estava terminal i va morir junt a la seua família.

“No els puc perdonar, ni els vaig a perdonar mai, el tractaren com a un gos” deia Toñi Saenz. La mare d’Acedo explicava entre llàgrimes que qualsevol persona pot patir càncer, però el fet d’estar en presó- pel propi funcionament que té- va provocar-li més dolor, i va reduir a zero les seues possibilitats d’obtindre una cura a temps com a conseqüència d’un tracte degradant i de l’abandonament mèdic.

Una mitja de 235 persones a l’any moren en presó. Un 48% de les morts són per causa natural.

Oihana Barrios, ponent en la presentació de l’informe i membre de Jaiki Hadi, una organització basca que dona suport psicosocial i jurídic a les víctimes d’abusos policials, maltractaments i tortures, assegura que el que li passà Luis Acedo era només un exemple del que ocorre en les presons de l’estat espanyol. Per a ella, la presó està pensada “per a destrossar a les persones física i psicològicament”. Des del color gris dels passadissos fins a les malalties digestives causades per la mala qualitat del menjar aconsegueixen el que ella anomena una “aniquilació gradual de la persona”.

Una mitja de 235 persones a l’any moren en presó. Un 48% de les morts són per causa natural. Una dada sorprenent si tenim en compte que la taxa de mortalitat mitjana és de 47,8 anys, molt distant de la taxa mitjana fora d’ella. Altres causes prou altes de mortalitat són la sobredosi, amb un 18% -en un lloc on està prohibida la droga-, el suïcidi, un 13%, i el VIH un 8%.

Segons Carlos Hernández, coordinador de l’informe, “a l’estat li va molt bé, el centre penitenciari funciona per al que ells volen”. És per això que considera que “qualsevol canvi vindrà des dels moviments socials”. El 24 de setembre a València es va produir una concentració contra el racisme institucional i la violència policial. Va ser criticada, abans de celebrar-se, pels sindicats UGT, CSIF, STAS i CCOO, segons un comunicat, “pel foment de l’odi cap al col·lectiu policial”. El 30 de setembre es produirà una concentració en la presó d’Albocàsser i una posterior xerrada en La Cosa Nostra de Castelló.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Política
Pablo Elorduy “Sin Estado feroz, España sería probablemente republicana, más democrática y mejor”
En su primer ensayo, ‘El Estado feroz’, el periodista Pablo Elorduy analiza las políticas de venganza y represión que caracterizan la reacción de orden desarrollada desde distintos frentes tras la crisis de 2008.
Tortura
Víctimas franquismo Archivada la querella contra Villarejo por torturas durante el franquismo
La denuncia fue interpuesta por Julio Pacheco Yepes, torturado en agosto de 1975 y primero que ha podido declarar ante una jueza en España.
Genocidio
Genocidio El TPI emite la orden de detención contra Netanyahu y Gallant por crímenes de guerra
La Sala de Cuestiones Preliminares del TPI rechaza las impugnaciones de competencia formuladas por el Estado de Israel y emite órdenes de arresto contra Benjamin Netanyahu y Yoav Gallant.
COP29
Cumbre del clima La COP29 encara su última jornada con un final agónico sin acuerdo en los temas clave
Los borradores de los textos de negociación sobre la mesa quedan muy lejos de un acuerdo sobre financiación climática en línea con las necesidades para que el planeta no rebase los 1,5ºC de calentamiento medio.
Crisis climática
Informe de Unicef El cambio climático multiplicará por tres la exposición de los niños y niñas a las inundaciones para 2050
Es la proyección que hace Unicef en su informe 'El Estado Mundial de la Infancia 2024'. La exposición a olas de calor extremas será ocho veces mayor para 2050 respecto a la década del 2000. “El futuro de todos los niños y las niñas está en peligro”, advierte la agencia de la ONU.
Comunidad de Madrid
Educación en Madrid El profesorado madrileño vuelve a parar, con la huelga indefinida ya entre sus planes
Durante la segunda convocatoria de huelga educativa en la Comunidad de Madrid, Menos Lectivas ha organizado una asamblea para plantear paros más duraderos.
Comunidad de Madrid
Sanidad Pública Los sindicatos denuncian a la Comunidad de Madrid por exponer a sus sanitarios a “gravísimos” riesgos
Solicitan la mayor indemnización económica pedida contra una administración por no contar con un verdadero plan de prevención de riesgos laborales para atención primaria.
Barcelona
Derecho a la vivienda El hartazgo por la vivienda impagable se da cita este 23 de noviembre en Barcelona
El amplio movimiento por la vivienda catalán, sindicatos y organizaciones vecinales, sociales y soberanistas demandan soluciones urgentes ante una crisis de vivienda sin solución a la vista
Tribuna
Tribuna Vivienda: es hora de organizarnos
La situación de crisis inmobiliaria nos exige leer el momento para acertar en las batallas que debemos dar ahora, reflexionar sobre los modos de acción colectiva y lograr articular una respuesta política amplia.
Turismo
Opinión Abolir el turismo
VV.AA.
Lleguemos a donde lleguemos, no puede ser que sea más fácil imaginar el fin del capitalismo que el fin del turismo.

Últimas

Palabras contra el Abismo
Palabras contra el Abismo Lee un capítulo de ‘Café Abismo’, la primera novela de Sarah Babiker
El barrio es el espacio físico y social en los que transcurre ‘Café Abismo’, la primera novela de la responsable de Migraciones y Antirracismo de El Salto, Sarah Babiker.
Violencia machista
25 de noviembre Con el lema “Juntas, el miedo cambia de bando”, el movimiento feminista llama a organizarse este 25N
En un año en el que ha vuelto al primer plano el debate público sobre la violencia patriarcal sistémica que siguen padeciendo las mujeres, la marcha del 25 de noviembre vuelve a las calles el próximo lunes.
Más noticias
Comunidad de Madrid
Paro del profesorado Nueva jornada de huelga en la educación pública madrileña
Este jueves 21 de noviembre el profesorado se vuelve a levantar contra las políticas del gobierno de Díaz Ayuso, que mantiene paralizadas las negociaciones para mejorar sus condiciones laborales.
València
dana A las 20:11, era tarde
Todavía conservamos el horror de cientos de coches amontonados y arrastrados por la riada. Es por esos millones de turismos y sus emisiones ─aunque no solo─ que vivimos en un planeta que se está calentando demasiado rápido.

Recomendadas

Racismo
Racismo institucional Diallo Sissoko, una víctima más del sistema de acogida a migrantes
La muerte de este ciudadano maliense durante su encierro en el CAED de Alcalá de Henares ha puesto de manifiesto algunas de las deficiencias del sistema de acogida a migrantes en el Estado español.
Memoria histórica
Memoria histórica Museo del franquismo, ¿eso dónde está?
España sigue ajena a la proliferación mundial de espacios museísticos dedicados a dictaduras y resistencias democráticas.
València
Dana y vivienda “La crisis de vivienda multiplicada por mil”: la dana evidencia el fracaso de las políticas del PP en València
La dana ha dejado a miles de familias sin hogar. Ante la inacción de las instituciones, han sido las redes familiares las que han asumido el peso de la ayuda. La Generalitat, tras décadas de mala gestión, solo ha podido ofrecer 314 pisos públicos.