Personas refugiadas
Associacions valencianes tracten de pal·liar la desprotecció cap a les refugiades

València va acollir una jornada, organitzada per Refuga't en xarxa, on s'explicaren els principals problemes a que s'enfronten les persones refugiades, com ara les deportacions, els tancaments en CIE's, els abusos sexuals i, en general, el rebuig social i institucional.

Jornades Refuga't en xarxa
La Jornada de Formació: refugi, context social, marc jurídic i històries de vida. Refuga't en xarxa
1 nov 2017 08:00

Valencia Acoge, La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, l’Associació Hispano-síria, el Servei Jesuita a Migrants, i refugiades de Colòmbia i de Síria van celebrar la setmana passada la Jornada de Formació: refugi, context social, marc jurídic i històries de vida, per fer palesa la situació de les refugiades a València. El Consell de la Joventut va acollir aquesta trobada organitzada per Refuga’t en xarxa, on es posaren en comú les experiències de les persones refugiades i les tasques de les associacions que treballen amb elles en arribar a València.

En el primer bloc, a la intervenció de l’Associació Hispano-síria es va fer un resum de la situació actual a aquest país, tot subratllant que les coalicions internacionals han causat més morts que el DAESH i demanant que no es confonga aquests terroristes amb qui professa el vertader islam. Des de Servei Jesuita a Migrants (SJM), es va fer un repàs del recorregut del poble sahrauí, des de la repressió franquista, quan el Sàhara occidental era una província espanyola més, fins l’actual recolzament del govern francés a Marroc, fet que, segons el ponent, fa impossible que els campaments deixen d’existir i que comence una negociació.

Tot i que Espanya ha acceptat més peticions d’asil que mai, continua estant a la cua d’Europa
La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), va mostrar mitjançant les seues pròpies dades quina és la situació d’acollida de persones refugiades a l’Estat. Tot i que Espanya ha acceptat més peticions d’asil que mai, continua estant a la cua d’Europa, i només es dóna aquest estatus a qui prové d’Eritrea, de Síria o de Iraq. A més, malgrat el que puga paréixer pels mitjans de comunicació, el vertader allau humà està, per aquest ordre, a Turquia, Pakistan i Líban, països que estan frenant les onades a petició d’Europa i que reben molta més població.

Es va detallar com els tràmits de la sol·licitud d’asil fan que el procés resulte molt llarg i, en cas de ser denegada, les persones queden desprotegides i en risc de ser deportades o enviades a un CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) en qualsevol encontre amb la policia. 

Valencia Acoge va relatar com recolzen la població refugiada que arriba a aquesta ciutat, en la fase d’allotjament temporal, la de recerca de lloguer, i la de seguiment del procés burocràtic, treball que sol durar uns 18 mesos. Es va recalcar el patiment especial de les dones, que segons la ponent patixen abusos sexuals o a l’origen, o durant el trajecte o en el destí aproximadament en un 80% dels casos.

les dones es convertixen en “mercaderia barata” en els conflictes bèl·lics
Finalment, es va fer una taula rodona amb dues persones que havien vingut a Espanya com a refugiades, procedents de Colòmbia i de Síria. Després d’un breu resum de la situació de la població rural a Colòmbia, que no té accés a formació acadèmica i pateix l’assetjament de les grans empreses que volen explotar les seues terres, la refugiada colombiana va posar l’accent en la doble opressió que pateixen les dones, que es convertixen en “mercaderia barata” en els conflictes bèl·lics.

A més, va demanar que les entitats que gestionen la immigració al País Valencià es coordinen entre elles i també l’organització de cursos que acomplisquen les necessitats formatives reals. El ponent siri va considerar que allò important no era parlar del que havia viscut a la seua terra d’origen, sinó tractar les coses que es poden millorar en el procés d’acollida.

En aquesta jornada s’ha demostrat el treball que fan les entitats a la ciutat de València per recolzar les persones refugiades des de diferents entitats, així com les limitacions que troben. També la duresa d’haver de migrar quan les opcions són morir o fugir, i de trobar-se amb el rebuig institucional i social a l’arribada. Al mateix temps, ha quedat patent que des de la Unió Europea i l’Estat es podria fer més pel que fa, entre altres, al compliment de les quotes d’acollida, a l’acceptació de les sol·licituds d’asil i a l’habilitació de vies segures i legals d’accés.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Ocupación israelí
Ocupación Israelí Nuevos ataques elevan a 1.391 palestinos asesinados por Israel desde el fin del alto el fuego
Un nuevo periodista palestino es asesinado en Gaza en un conflicto que acumula más muertes de reporteros que la II Guerra Mundial, la Guerra de Vietnam y la Guerra de Corea juntos.
Iritzia
Migranteak Pobreek molestatu egiten digute
Zer egin orain kalean lotan daudenekin? Nola aurre egin klase begirada politiko eraldatzaile batetik?
Análisis
Análisis Trump no ha inventado nada o ¿qué hacemos frente al mundo-frontera?
Así opera la frontera: deshumaniza a las personas migrantes, abre así las puertas a una deshumanización que acaba despojando de dignidad a cualquiera que se considere problemático o sobrante.
Galicia
Galicia La UE cava hondo: litio gallego para el nuevo militarismo europeo
En pleno rearme ordenado desde Bruselas, Galicia entra en el tablero geopolítico como potencial proveedor de litio para la industria de defensa. Un enclave de alto valor ecológico en Doade (Ourense) se convertirá en cantera para baterías militares.
Series
Series Masculinidad hegemónica o plomo: la sátira contra los hombres en ‘The White Lotus’
La serie culmina de forma trágica, llevando al extremo la lógica neoliberal, y se cuestiona si es posible una transformación que no termine cooptada por el propio patriarcado.
El Salto n.78
El Salto 78 Nueva revista, viejas injusticias: hablemos de Violencia Institucional
En el último número de la revista de El Salto dedicamos la portada y nuestro “Panorama” a una de las violencias que sufren las mujeres solo por el hecho de serlo, la que aún a día de hoy emana de un sistema irracional y patriarcal.
Comunidad de Madrid
Memoria histórica Contra la basura y el olvido: tras la pista de los cuerpos y de la memoria de los brigadistas internacionales
El Salto acompaña a un contingente internacional de políticos, políticas y activistas en una ruta en memoria de los brigadistas internacionales que acudieron a luchar a España contra el fascismo, en un ejercicio inspirador para el presente.

Últimas

Eventos
Taller de podcast El Salto invita a estudiantes a explorar las posibilidades del formato audiovisual
Proponemos un taller de guion y producción de programas para estudiantes de comunicación y periodismo los días 24 de abril y 8 de mayo.
Palestina
Genocidio Israel sigue atacando hospitales, la ONU habla del peor momento en los 18 meses de asedio
No hay tregua en Gaza, donde Israel ha recrudecido las matanzas y sigue sin permitir el acceso de alimentos y productos de primera necesidad. La ONU denuncia asimismo el asesinato de más de 70 civiles en Líbano.
Opinión
Opinión La coherencia de las políticas de Trump
No se pueden entender los aranceles de Trump sin su lucha por el control de los recursos minerales, sin Groenlandia, Ucrania o la República Democrática de Congo.
València
València CGT denuncia graves incumplimientos del plan de inundaciones en la dana de València
Un informe incorporado a la causa judicial señala la falta de seguimiento de los propios protocolos autonómicos en el día de la tragedia y la víspera.

Recomendadas

Camboya
Camboya 50 años del inicio del genocidio en Camboya
El régimen de Pol Pot acabó con la vida de más de dos millones de personas. Solo tres integrantes de los Jemeres Rojos han sido condenados por crímenes contra la humanidad.
Senegal
Senegal Una ‘Escuela de rehenes’ o cómo Francia usó la educación en África para transformar las mentes
La administración colonial francesa puso en marcha en 1855 un centro educativo que tenía el objetivo de formar a los hijos de los reyes locales mediante el borrado de su cultura.
República del Sudán
Sudán Cara a. Un Sudán en guerra
Se cumplen dos años de una guerra que ya deja más de 13 millones de personas desplazadas y más de ocho millones de sudaneses al borde de la inanición.