We can't find the internet
Attempting to reconnect
Something went wrong!
Hang in there while we get back on track
Ciudadanos
Cantó es presenta com a candidat de Cs carregant contra uns indults inexistents
Joan té 27 anys. Està assegut en última fila i en la seua cadira descansa una bandera europea mullada per la pluja. Es va afiliar fa poc més d'un any a Ciutadans, aproximadament en les dates de màxim apogeu del conflicte català. És el primer míting al qual assistix. En la mateixa fila, una jove de 21 anys, que va votar per primera vegada a les eleccions de 2015, afirma sentir-se orgullosa de tenir una opció més enllà de "blaus i rojos". Per a ambdós, Ciutadans és sinònim de regeneració democràtica.
La plataforma España Ciudadana celebra el seu primer acte a la Comunitat Valenciana, a la plaça del Col•legi del Patriarca a València. El motiu: "detenir a Sánchez" i mostrar el seu rebuig al -remot- indulte als presos polítics catalans per part del Govern, una maniobra política de la qual no hi ha cap constància per part dels dirigents de l'executiu o del mateix Partit Socialista.
Els protagonistes del matí, Albert Rivera, líder de Ciutadans, i Toni Cantó, diputat de la formació taronja en el Congrés, entren a la plaça entre aplaudiments i selfies. El resultat de la convocatòria ha sigut modest. Diversos centenars de persones, que estretament s'acosten al miler -1200 persones segons dades del partit-, agiten les seues banderes -espanyoles, valencianes i europees- sota la tènue pluja que persistix durant tot el míting. No falten els senyals de tràfic rojos, que mostren l'indiscutible lema de l'acte, "Stop Sánchez". A més de les fruites que llueixen els arbres de la plaça, no hi ha ni rastre del color taronja. Ciutadans ha optat, un cop més, per banyar de groc i roig el seu discurs.
El motiu: "detenir a Sánchez" i mostrar el seu rebuig al -remot- indulte als presos polítics catalans per part del Govern
Maria Muñoz, amb quasi 40 mil seguidors en Twitter, una "influencer" del món econòmic, membre de la European Financial Planning Association, obri l'esdeveniment. La seua presència atorga l'aval d'una reconeguda experta a l'ideari econòmic de Cs. Muñoz advoca per posar facilitats al talent, a la investigació, als emprenedors: a les empreses. "Els empresaris són, al final, els que creen riquesa", sentencia la ponent.
A continuació, Toni Cantó fa la seua aparició en escena. L'actor valencià arremet amb insistència contra el govern «pancatalanista» de la Generalitat. Tanmateix, inicia el seu discurs parlant de Catalunya. Fa referència al «grup de feixistes intolerant que va fer un escrache a companys de Ciutadans a Vic». Mostrant-se crític amb els partits que "creen trinxeres", l'actor i polític valencià acusa el president Ximo Puig de "vindre a agitar", al parlar de País Valencià i no de Comunitat Valenciana, dues nomenclatures recollides a l'Estatut d'Autonomia, juntament amb Regne de València. El diputat taronja assenyala al tripartit com a responsable que en moltes escoles no s'impartisca "una sola hora de castellà". Afirma que demanar documentació a Compromís per demostrar aquestes acusacions resulta sempre inútil: "és com demanar la tesi -disponible a Internet- al senyor Sánchez, l'obscurantisme total".
Cantó es desmarca de partits "corruptes o pancatalanistes" i es presenta com a una tercera via. Asseguts a última fila, una parella, home i dona, assentixen davant les afirmacions del diputat. En les seues faldes, reposen dues banderes de plàstic, una espanyola i una altra valenciana. Estan afiliats a la formació taronja des de fa tres anys i han seguit en les seues gires per tota Espanya. "Madrid, València, Alsasua...", enumera ell. "És una alternativa per als que votàvem al PP", conclou ella.
Finalment, es revela el secret de domini públic que motiva l'acte: Toni Cantó serà el candidat de Cs a presidir la Generalitat. Tanmateix, abans ha de superar unes primàries, en les que no es té notícia que vaja a tenir cap competidor
La formació taronja no sols mobilitza al seu electoral, també cerca vots entre aquells que estan descontents amb la gestió de Sánchez
Amb la intervenció de Rivera, la tònica del discurs recau sobre la identitat i el conflicte català. El nacionalisme és "contagiós", i ell l'ha "patit i combatut a les urnes". La seua preocupació és que aquest ideari estiga copsant les escoles valencianes. "Com va passar durant trenta anys a Catalunya", relata Rivera. Acusa el Partit Socialista d'haver-se "podemitzat" i al Partit Popular de mirar a Vox. És el primer i únic cop que la mediàtica formació d'ultradreta apareix en el discurs d'Albert Rivera.
Rivera presenta Ciutadans com un partit que no busca dividir o enfrontar els espanyols. Paradoxalment, el conflicte català i el seu marcat nacionalisme espanyol és l'espenta de gran part dels afiliats i seguidors de Ciutadans. Apel·lant constantment a les urnes, Albert Rivera reconeix que no podran governar la Comunitat Valenciana en majoria, però, amb els vots suficients, podran liderar la política valenciana, amb Toni Cantó com a president. "L'única cosa dolenta que tindria la presidència de Toni Cantó seria que perdríem un valuós diputat al Congrés", afegeix Rivera.
El líder de la formació taronja no sols mobilitza al seu electoral, també cerca vots entre aquells que estan descontents amb la gestió de Sánchez en un míting que sembla dedicat a la figura del dirigent socialista. El president "que governa amb Torra i Puigdemont". El president "que no governa, ni deixa governar, que no trau pressupostos, ni lleis endavant". Davant aquestes consignes, el públic crida i agita els senyals de Stop Sánchez.
Allunyat del tumult i en solitari es troba de peus un home de setanta anys desproveït de pendons i insígnies. Afirma haver-se reconvertit. "Les males companyies de Sánchez, pròximes als independentistes bascos i catalans" li han apartat del PSOE. "Em sap greu, perquè sempre he sigut socialista. Encara que crec que Ciutadans també pot recalar per l'esquerra", conclou.