Derecho al agua
Paterna estrena la Mesa de l’Aigua dirigida a acabar amb l’opacitat de les empreses

Ingenieria Sin Fronteras assegura que la privatització del servici comporta un 22% de sobrecostos. Tres empreses es reparteixen el negoci de l’aigua a Paterna.

Mesa de l'Aigua Paterna
Constitució de la Mesa de l'Aigua en Paterna. El Salto País Valencià
23 abr 2018 08:00

Una iniciativa de la plataforma ciutadana H2O Paterna ha impulsat la creació de la mesa de l’aigua al municipi de Paterna. L’organisme, que aglutina representants de la ciutadania i dels partits polítics, està dirigida a convertir-se en un òrgan de transparència i fiscalització del subministre d’aigües al poble, actualment en mans de tres empreses.

Tots els partits del poble (Compromís, Esquerra Unida, Partit Popular, Paterna Sí Puede (Podem) i Ciutadans) s’han adscrit a la mesa, mentre que el PSPV-PSOE, que actualment ostenta l’alcaldia, s’ha quedat fora. Este partit és també el responsable, junt amb el suport d’Esquerra Unida, de la creació en 2006 de l’empresa mixta “Aigües de Paterna”.

Ingeniería Sin Fronteras recalca que Paterna és un dels municipis amb els costos fixos més alts. Representen vora un 70% del rebut de l'aigua

Des de la plataforma H2O fa temps que denuncien l’opacitat en la que actuen les empreses que gestionen l’aigua mentre que els preus no paren d’augmentar. Segons confirmen, s’han arribat a donar casos de talls en el subministrament, la qual cosa ha deixat a veïnes de Paterna sense accés a este dret bàsic reconegut per la ONU en 2010. Ara també demanen conèixer quants d’estos talls se donen al municipi.

Segons l’organització Ingenieria Sin Fronteras, que participà a l’acte de constitució de la mesa, s’estima que la privatització comporta un 22% de sobrecostos en el servici. A més, expliquen que el 70% del rebut de l’aigua correspon a costos fixos i no al consum efectiu, la qual cosa fa encara més difícil fiscalitzar els ingressos de les empreses. 


Entre estos ingressos, Jorge Samblas, portaveu de la plataforma H2O, destaca una partida de l’empresa mixta Aigües de Paterna de 14.000 euros en concepte de “publicitat”, així com una altra de 9.000 com a “premsa”. Jorge Ochando, de Ciutadans, també va assenyalar la posible incurrència de l’empresa en una duplicació de costos, ja que existix una línia de “despeses generals” sense definir mentre fora d’ella també es parla de “despeses en informàtica” o en “gestió de cobraments”.

El pastís de l’aigua a Paterna


Tres empreses són les que es repartixen el negoci de l’aigua en Paterna. En primer lloc, Aguas de València, que pertany al grup Global Omnium. La Fiscalia Anticorrupció demana per al seu president, Eugenio Calabuig, 4 anys de presó per un suposat delicte d’administració desleal en la compravenda d’accions de la inmobiliària Costa Bellver durant els anys 2009-2012, acció que va contribuir a deixar un forat de 30 milions en Bancaja.

L’altra entitat sobre la que recau gran part del subministrament és Àigües de Paterna, una empresa mixta de la qual el 51% correspon a l’Ajuntament de Paterna i l’altre 49% a Hidraqua, que pertany a la multinacional Suez. Hidraqua era anomenada anteriorment Aquagest, però en 2013 va cambiar de nom després de vores esguitada per diversos casos de corrupció en el marc del Cas Pokemon.

L’última empresa és la cooperativa El Plantío, que en Paterna només opera en la zona de La Canyada. Des de la plataforma denuncien que el preu del seu servici ha pujat quasi un 40% en els últims tretze anys, mentre que l’IPC només ho ha fet vora un 25%. També que en algunes zones la perdua d’aigua durant el subministrament arriba fins al 50%. “Es com si per cada got d’aigua que et veus, tirares un altre”, explica Jorge Samblas, portaveu d’H2O.

Esta situació en la que conviuen diferents empreses en un mateix municipi fa que les tarifes varien depenent de la zona, ja que cada subministrador marca el preu que considera. El passat novembre, l’Ajuntament de Paterna anuncià que començaria la remunicipalització del servici incorporant els altres dos nuclis de subministre a l’empresa mixta, tot i que per ara només afectarà a la cooperativa, que és on ha acabat la concessió després de 50 anys.
Tot i tractar-se Aigües de Paterna d'una empresa mixta, el gerent i els preus els marca el soci minoritari, l'empresa privada Hidraqua


No obstant això, des de la plataforma H2O denuncien que no es pot remunicipalitzar allò que no ha sigut municipal abans, i molt menys quan es tracta d’incorporar a una empresa mixta que escapa al control i decisions de l’Ajuntament, tot i tindre una representació del 51% en el consell d’administració. Una de les raons és que els seients del Consell s’han de repartir entre els grups polítics representants, que defenen interessos diferents, mentre que el 49% corresponent a l’empresa sempre decidix a l’uníson.

A més a més, com ocorre en altres municipis que ostenten el mateix model, el gerent de l’empresa mixta és colocat pel soci minoritari. La decisió sobre els preus de la tarifa les pren Hidraqua, i si atenem a les contractacions de servicis d’anàlisis de l’aigua o d’intervencions, trobem que també són escollides pel soci privat. Amb la creació de la mesa de l’aigua, es pretén garantir la transparència en el funcionament de l’empresa i que s’exercisca un control de les decisions i els gastos als quals s’incorre. Una de les propostes que s’ha barallat és la presència d’un observador de la ciutadania en el consell d’administració.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Galicia
Galicia Una manifestación histórica contra la celulosa de Altri y la Xunta desborda Compostela
Decenas de miles de personas de toda Galicia gritan contra una industria que pretenden instalar en el corazón del país y que absorberá 46 millones de litros de agua al día.
Granada
Granada La Calahorra exige respeto para su acuífero y la paralización de la planta de Biogás y dos macrogranjas
La Plataforma la Calahorra en Acción y Ecologistas en Acción Granada se manifiestan el próximo 30 de noviembre para denunciar las consecuencias que ambos proyectos tendrían en el acuífero que abastece de agua a la región.
Huelva
Doñana Impunidad judicial y pozos sin cerrar: los regadíos ilegales siguen amenazando Doñana
Más de 1.800 hectáreas se siguen regando de forma ilegal en el entorno del Parque Nacional ubicado en la provincia de Huelva, destinados a regar 30.000 toneladas de fresas y frutos rojos.
Rap
Poetas Puestos “Tanto los medios como la política quieren que seas un tonto feliz”
Charly Efe y Teko, acompañados de una banda, publican el disco ‘Tontos felices’ donde mezlcan su carrera en el rap con ritmos rock para crear lo que han bautizado como rap‘n’roll.
Análisis
Análisis El PSOE intenta pescar en el río revuelto de la izquierda para acercarse al PP
Entre los votantes del PP solo hay dos cosas que produzcan ilusión: el rechazo a Sánchez y su Gobierno e Isabel Díaz Ayuso. Feijóo no es una de ellas.
Groenlandia
Análisis Por qué Groenlandia es clave en la carrera por las materias primas
El anuncio de Trump parece salido de una precuela de la película 'Don’t Look Up', en la que los intereses geopolíticos y económicos no nos dejan ver el colapso inminente.
Historia
Historia La segunda vida de Joaquín Maurín
Alberto Sabio reconstruye en ‘Excomunistas’ la vida y el pensamiento del fundador del POUM: desde su politización en el republicanismo hasta su giro socialdemócrata y anticomunista durante la Guerra Fría.
Gobierno de coalición
Gobierno de coalición El CIS vuelve a situar la vivienda como el principal problema de la población
Uno de cada dos votantes de las izquierdas sitúan la vivienda entre los tres grandes problemas que afronta el país. La encuesta del CIS muestra a los partidos de la izquierda en la misma situación de desinfle que el mes pasado.
Ocupación israelí
Expansionismo israelí El Golán sirio, radiografía de una joya natural diezmada por la ocupación israelí
Las actividades extractivistas del Estado israelí sobre los recursos hídricos o proyecto de parque eólico en las tierras colonizadas amenaza el sustento diario de las comunidades locales.

Últimas

China
Pulsos bajo el cielo Beijing rave: amor, unidad y respeto
Exploramos los entornos de la música electrónica underground en Beijing, donde los jóvenes siguen creando espacios y nuevas formas de relacionarse y entenderse
Galicia
Literatura Daniel Salgado reformula las claves de la poesía política en la contemporaneidad en 'Poemas realistas'
El discurso de este poemario convoca las dos ideas-fundamento que vertebran la poética de Salgado: la constatación de la ruina y la perseverancia en la posibilidad de un horizonte no clausurado.
Opinión
Derecho a la vivienda Cuando el cuñao eres tú: cinco bulos progresistas sobre la crisis de la vivienda
Ni la compraventa de vivienda la protagonizan los fondos ni las zonas tensionadas bajan los alquileres ni el PP es el único que no las aplica.
Entrevista La Poderío
Entrevista La Poderío Carmen Fernández Gálvez: “El origen de la creatividad está en la naturaleza”
Carmen Fernández Gálvez (1979) nace en Vélez Málaga. Como mujer inquieta y curiosa decide realizar estudios de psicología. Su pasión por la cosmética natural y los remedios vegetales comenzó años más tarde.

Recomendadas

Represión
Represión Cómo descubrir a un infiltrado, el manual
Un grupo de afectadas por el espionaje policial publica un texto colectivo como herramienta y reflexión sobre este fenómeno.
Violencia sexual
Violencia sexual El ocaso de Neil Gaiman, el maestro de la literatura fantástica acusado de violar a varias mujeres
Un reportaje revela los testimonios de ocho mujeres que sufrieron agresiones sexuales por parte del escritor Neil Gaiman, autor del cómic ‘Sandman’ y nombre clave en la ficción contemporánea. Dos de ellas han presentado denuncias por violación.
Brasil
Ana Carolina Lourenço y Fabiana Pinto “Organizar la imaginación es la lucha de nuestro tiempo”
En la vanguardia de los movimientos que plantaron cara a la extrema derecha bolsonarista, las mujeres negras cuentan con una largo recorrido en la disputa política brasileña. Un libro recoge su genealogía y sus miradas para el futuro.
Sareb
Derecho a la vivienda Civio lleva a la Justicia a la Sareb para que revele cómo malvendió 10.000 viviendas protegidas
La Fundación Civio presenta un recurso contra el ‘banco malo’ por negar el derecho al acceso a la información sobre los compradores y el precio al que fueron vendidas 9.400 viviendas de protección pública.