Valencià
Dues tàctiques, una mateixa estratègia

Tant a Castelló com a Alacant, la mobilització social va provocar un canvi tàctic en el Partit Popular que va frenar, per ara, l'estratègia de confrontació directa contra la llengua dels valencians i, que no és altra cosa que el qüestionament de l'Estatut d'Autonomia Valenciàl
9 octubre 2017 lengua
Fascistas en la manifestación per la llengua del 9 d'octubre de 2017 Eva Máñez
Membre d'Anticapitalistes
9 oct 2023 10:22

Els alacantins i els castellonencs van patir un bolc al cor en anunciar la setmana passada Vox, el partit d'ultradreta, dues declaracions institucionals atacant els trets culturals valencians. Una d'elles per trencar amb les normes del 32 també anomenades, normes de Castelló, ja que va ser allí on es va arribar a l'acord per la unificació de l'ortografia valenciana i altra, per desvincular la ciutat d'Alacant de la zona de predomini lingüístic valencià.

Afortunadament, tant a Castelló com a Alacant, la mobilització social va provocar un canvi tàctic en el Partit Popular que va frenar, per ara, l'estratègia de confrontació directa contra la llengua dels valencians i, que no és altra cosa que el qüestionament, larvat, de l'Estatut d'Autonomia Valencià, que està desplegant l'organització neofranquista.

Vox pretén fer esclatar pels aires totes els “consensos” que es van donar per dalt i les “imposicions” que es van acceptar per baix en la transició valenciana

Vox pretén fer esclatar pels aires totes els “consensos” que es van donar per dalt i les “imposicions” que es van acceptar per baix en la transició valenciana. Creuen que es donen les condicions per restaurar un ordre preconstitucional, objectiu que van d'abandonar als vuitanta. Un replegament identitari que passa per la recentralització d'Espanya i, per tant, la desaparició de model autonòmic actual. La millor posició de les elits espanyoles per vetllar pels seus interessos de classe en un món on el neoliberalisme ha entrat en una crisi profunda.

Representen a hores d'ara, el vessant més espanyolista, recentralista i antivalencianista de les dretes valencianes. Que fins a la crisi del model bipartidista, s'agrupaven majoritàriament en el si del Partit Popular i, la resta, en grupuscles neofeixistes com Espanya 2000 i abans de la seua desaparició en Unió Valenciana. Ara, en plena crisi del model nascut de la transició al País Valencià, no hi ha unanimitat en la tàctica a seguir per les dretes.

En general el PP manté el mètode que tants rèdits ha collit per desmantellar el País Valencià: continuar oferint les millors condicions al capital espanyol i servir de contenció a les demandes d'autogovern i construcció dels llaços comuns entre el Principat, Ses Illes i el País Valencià. Un programa que minimitza i redueix al valencià a una existència residual i allunyada de la unitat lingüística, única garantia perquè no desaparega com llengua.

Per Mazón i els seus, revalencianitzar la llegua significa relegar-la a les cases i a l'horta, com passava als anys 60. Fer-la inofensiva, en definitiva una llengua en desús. Per això pressiona a l'AVL, perquè s'òbriga “al valencià que es parla al carrer”. En poques paraules vol fer el mateix que Vox, afeblir al màxim un dels trets més important de la cultura valenciana que entronca amb la història i la cultura comuna als països catalans. La desaparició del Canal 9 al seu moment, la creació de l'AVL que paradoxalment per als seus artífex ara sembla massa pancatalanista, entre d'altres són un exemple de com ha actuat el PP al llarg dels seus anys del govern.

Volen desactivar el moviment sobiranista valencià, amb una guerra cultural on el centre es troba el secessionisme lingüístic com a punta de llança mentre que es disciplina a les forces productives al territori

Podria semblar que el PPCV, aposta tàcticament per contribuir des de la “perifèria” en la restauració del règim del 78. Però sense voler o no, el que estan és reforçant el discurs de l'extrema dreta que vol obtindre una posició avantatjada en la nova recomposició del capitalisme en la seua fase tardana amb un nou model de convivència diferent al marc  estatutari que veuen ara insuficient per a les seues aspiracions. Amb tàctiques diferents coincideixen en la mateixa estratègia: desactivar el moviment sobiranista valencià, amb una guerra cultural on el centre es troba el secessionisme lingüístic com a punta de llança mentre que es disciplina a les forces productives al territori. Uns, cerquen la confrontació directa mentre que els altres maniobren sibil·linament com van fer tota la vida.

Però l'hegemonia de la dreta també ha sigut deguda al fet que no hi ha hagut cap projecte contraposat. El PSPV i el PCPV, amb el seu sucursalisme centralista, han mantingut una proposta autonomista farcida de claudicacions i traïcions. Històricament assumint el relatat que imposaven les dretes, acceptar els seus símbols (senyera amb la franja blava, la de diferenciar el valencià del català), assumir que seríem una comunitat de segona, acceptar el terme “Comunitat Valenciana”,.. fins i tot la mateixa llei d'ús del valencià va nàixer fallida amb zones amb les famoses excepcions i predominis que, no tan casualment, ara tornen a fer-se servir d'argument per a continuar atacant la nostra llengua. Resumint el progressisme valencianista van ocupar el seu lloc en la bastimentada del règim del 78.

Tampoc el botànic, contemporàniament, va fer molt per revertir aquesta realitat i en cap moment han apostat per resignificar el relat de la dreta blavera. Es va posar de perfil durant el procés català, es va embullar amb els percentatges del valencià a l'escola durant l'etapa Marzà, va tardar moltíssim a recuperar RTVV que va nàixer amb moltes tares i, sobretot no es va acabar amb l'infrafinançament. Ni el sectors més sobiranistes, com Compromís, van ser capaços de rearmar el valencianisme polític. Claudicant de les aspiracions de la Primavera Valenciana, que va ser el nostre particular 15M i que assenyalava a l'arquitectura constitucional com a rèmora per les aspiracions d'autogovern, aprofundiment democràtic i justícia social del poble valencià. Com sempre continuen sent els moviments socials els únics que al llarg del temps han eixit en defensa del  País  Valencià.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Valencià
Literatura Mallorca, el refugio de Vicent Andrés Estellés
El poeta encontró en la isla la serenidad necesaria para enfrentarse al entorno siempre tenso de València, a la vez que publicó allí varios volúmenes y trabó sólidas amistades.
Literatura
Literatura Mallorca, el refugi de Vicent Andrés Estellés
El poeta trobà a l’illa la serenitat necessària per enfrontar-se a l’entorn sempre tens de València, a la vegada que publicà diversos volums i travà sòlides amistats.
País Valenciano
Diada valenciana El País Valencià assumeix “la veu d’un poble” pel 25 d’abril
El 27 d’abril, els carrers de València van ser testimoni de la manifestació del poble valencià en commemoració del 25 d’abril, una data carregada de significat històric per al País Valencià.
Investigación
Investigación Diez millones a dedo en cinco años: así pagaron Feijóo y Rueda la lealtad de la prensa afín con dinero público
Desde ‘La Voz de Galicia’ hasta el canal de extrema derecha de Javier Negre, los últimos dos presidentes de la Xunta de Galicia han repartido entre la prensa más acrítica con la gestión de sus gobiernos al menos 3.686 contratos sin concurso previo.
Educación pública
Huelga de profesorado 30.000 profesores de la Escuela Pública madrileña echan un pulso a Ayuso en el primer día de huelga
Cerca de 30.000 profesores y profesoras han marchado la tarde del miércoles como colofón a la primera jornada de huelga, de las dos convocadas para este mes. La próxima cita será el 21 de mayo.
Palestina
Universidades Estudiantes de la Universidad de Alicante acampan para pedir el final del genocidio
Comienzan la acampada con una jornada en la que han realizado charlas, asambleas y un taller de pancartas en el campus de San Vicent del Raspeig.
Análisis
Análisis Del Black Lives Matter a la lucha por Palestina: la internacionalización del antirracismo
No se entiende un posicionamiento tan claro desde el centro del imperialismo como es el de las acampadas, sin ponerle una genealogía de lucha, de construcción de pedagogía, de resistencia y confrontación por parte de las poblaciones racializadas.
Genocidio
Genocidio Boicot a Eurovisión: porque las canciones no tapan genocidios
El próximo 11 de mayo se celebra el clásico Festival de Eurovisión, esta vez en la ciudad sueca de Malmö, en el que participa un país investigado actualmente por genocidio y que desde hace décadas comete crímenes contra la humanidad.
Genocidio
Genocidio Los Gobiernos europeos reprimen las muestras de apoyo a Palestina ante la inminente masacre de Rafah
Estados Unidos suspende por el momento la entrega de bombas a Israel ante la perspectiva del arrasamiento de Rafah. La UE organiza un seminario con el ministro de Exteriores y sus gobiernos reprimen las muestras de apoyo a Palestina.
Opinión
Opinión ¿Por qué lo hacen?
Los estudiantes que ocupan Bolonia y otros lugares no pueden detener el Holocausto. Pero pueden señalar que estamos del lado de los colonizados de todo el mundo y que desertamos de la guerra que los nuevos Hitler nos están imponiendo.

Últimas

Formación El Salto
Formación El Salto Fotoperiodismo y movimientos sociales: una mirada a las luchas desde abajo a través de un objetivo
La Escuela de Periodismo Crítico de El Salto ofrece su primer curso presencial, en el que abordaremos, de la mano de nuestros fotógrafos, cómo plasmar a través de la imagen movilizaciones y resistencias.
Sphera
Libertades civiles La secuela de un infiltrado
Los nuevos movimientos ecologistas llevan tiempo siendo objeto de vigilancia y criminalización por parte de los cuerpos de seguridad del estado y la judicatura.
Desempleo
Reforma Podemos apoyará el nuevo decreto de subsidio al no incluir el recorte en la cotización para mayores de 52 años
Este acuerdo desatasca la Componente 23 para la recepción de fondos Next Generation y fue tumbado el pasado enero en el Congreso con los votos en contra de Podemos, PP, UPN y Vox.
El Salto Radio
El Salto Radio Roses amb espines: feministes
Encentem una sèrie radiofònica sobre les pioneres del periodisme en català amb la història de Dolors Monserdà, Carme Karr i Llucieta Canyà.
Más noticias
Universidad pública
Acampadas propalestinas “Es nuestro deber señalar la complicidad de nuestras universidades con el genocidio”
Arrancan las acampadas universitarias en Madrid para exigir el fin de las relaciones con Israel y el apoyo a las víctimas del genocidio. Las acciones de protesta están ubicadas en Ciudad Universitaria, centro simbólico de la lucha universitaria.
Elecciones
Elecciones Aliança Catalana: a las puertas del Parlament de Catalunya atizando la xenofobia y escondiendo la ‘estelada’
El partido liderado por Sílvia Orriols llega con una campaña mediática promovida por los principales medios españolistas del Estado, con el discurso antiinmigración como punta de lanza y con el deseo explícito de hacerse con parte del voto de Vox.
Crisis climática
Nuevo hito climático El pasado mes fue el abril más caluroso jamás registrado
Con una temperatura promedio del aire en la superficie de 15,03ºC, el pasado mes fue 0,67ºC más caluroso que el promedio de dicho mes entre los años 1991-2020 y 0,14ºC más que el anterior récord, el de abril de 2016.
Educación pública
Huelga de profesorado La Marea Verde vuelve a vaciar las aulas para tomar las calles de Madrid
Con un seguimiento que supera el 65% la primera jornada de huelga del profesorado madrileño transcurre entre piquetes y marchas por todos los puntos de la Comunidad de Madrid para exigir que se reviertan los recortes.
Sphera
Libertades civiles La secuela de un infiltrado
Los nuevos movimientos ecologistas llevan tiempo siendo objeto de vigilancia y criminalización por parte de los cuerpos de seguridad del estado y la judicatura.

Recomendadas

Cómic
Julie Doucet “Cada cómic es un experimento, no me gusta ceñirme a categorías asignadas por otros”
Julie Doucet, icono del cómic alternativo y feminista de los años 90, publica ‘El río’, su nueva novela gráfica que constituye un hito editorial, dado que llevaba un cuarto de siglo alejada del medio.
Universidad pública
Protestas contra el genocidio El consejero de Educación de Madrid pide sacar “la política” de la facultad de Políticas
La Comunidad de Madrid reacciona contra una declaración universitaria que exige al Santander, con quien la UCM mantiene un convenio, que deje de financiar proyectos contaminantes y a la industria armamentística corresponsable del genocidio en Gaza.