Feminismos
València pren el carrer en el Dia Internacional contra les violències masclistes
El moviment feminista valencià ha marxat el 25N contra les violències cap a les dones. La manifestació ha sigut tot un èxit i no han faltat càntics amb perspectiva interseccional, ni tampoc acció directa.

“Ens volem vives, lliures i rebels. Juntes som més fortes” era el lema que portaven les manifestants a València durant el 25N. En la ciutat del Túria assistiren 70.000 persones al Dia Internacional contra la violència masclista, segons la Coordinadora Feminista de València. Van eixir des del Parterre i recorregueren els carrers del centre fins arribar a la Plaça de l’Ajuntament.
Les persones migrants i racialitzades convocaven a la mateixa manifestació contra les violències masclistes, sexistes, racistes, colonials, classistes, i heteropatriarcals per visibilitzar les opressions “altres” de les dones “altres”.
“la nit és nostra, cap agressió sense resposta
Durant el recorregut les manifestants llençaren consignes que partien de la sororitat: “no estás sola, nos tienes a nosotras”, “tranquila hermana, aquí está tu manada”. Proclamaren amb energia l’avanç de l’autodefensa feminista: “por cada agresión machista un comando feminista”, “la nit és nostra, cap agressió sense resposta”. Fins assolir el grau de violència que les persones que no entren en la categoria d’home cishetero porten patint durant segles d’heteropatriarcat: “sin piernas, sin brazos, machistas a pedazos”, “machista muerto, abono pa mi huerto”.
“las mujeres con diversidad funcional están doblemente discriminadas
Les feministes assentaren les seues bases polítiques amb els lemes: “la lluita està al carrer i no en el parlament”, “no es un caso aislado, se llama patriarcado”. I també les econòmiques: “patriarcado y capital, alianza criminal”, “mujer trabajadora, libre y luchadora”. I ho feren des d’una perspectiva interseccional: “mujer y refugiada doblemente maltratada”, o com deia una pancarta “las mujeres con diversidad funcional están doblemente discriminadas”.
Pintades contra la violència masclista
En el trajecte del 25N es van produir diverses accions. Un grup d’encaputxades va pintar amb esprai l’aparador de Brandy Melville del carrer Colom. Esta tenda ven exclusivament una talla única que serveix només a persones molt primes. Les manifestants van escriure com a protesta contra el foment dels canons de bellesa imperants que sotmeten a les dones: “les vostres talles són violència”.
53 dones assassinades en el 2017
En acabar el recorregut de la manifestació, una vegada en la Plaça de l’Ajuntament, les manifestants van procedir a recordar les dones i xiquetes assassinades per violència masclista, i llegiren el manifest. En este denunciaven que “les violències masclistes representen una greu i sistemàtica vulneració dels drets humans de la meitat de la població”.Entre d’altres violències cap a les dones, criticaven la que pateixen les refugiades pels obstacles per accedir a asil i refugi, així com el tractament que els mitjans de comunicació fan de la violència masclista perquè “minimitza o justifica” la violència i “victimitza les dones”. El moviment feminista també feu pal·lés que des de l’any 1999 ha hagut més de 1442 feminicidis en diversos territoris de l’estat espanyol. Enguany ja van 53 dones i 8 xiquetes i xiquets assassinades.
València no va ser l’única ciutat on es celebrà el Dia Internacional contra les violències masclistes. En Castelló el col·lectiu Dones en Lluita convocava a la plaça de Maria Agustina “per les nostres vides, per les nostres filles” i convidava a totes a pintar al carrer contra les violències cap a les dones. En Alacant es va celebrar la marxa de torxes contra les violències masclistes en la plaça Calvo Sotelo, amb el lema “ni les dones ni la terra som territori de conquesta”. En Elx la Plataforma Feminista pel Dret a Decidir va convocar el “Dona Pren la Nit” en la plaça de Barcelona.
Relacionadas
Málaga
Málaga, el punto de inversión para los fondos israelíes a pie de playa
Región de Murcia
Belinda Ntutumu
“La violencia racista no parará mientras Vox pueda presentarse a elecciones”
Palestina
La coordinadora europea contra el antisemitismo dice que los informes sobre la hambruna en Gaza “son rumores”
Palestina
Más de mil caras conocidas de la cultura exigen al Gobierno que cese la venta de armas a Israel
El Salto n.79
La celulosa o la vida: periodismo situado y lucha social para frenar un ecocidio
Castellón
El BDS Castelló pide al FIB que facilite la devolución de entradas por su vinculación con KKR
Opinión
Torre Pacheco: el síntoma de un sistema agroexportador podrido
Comunidad El Salto
El Salto estrena nueva página: una web como una casa
Violencia machista
El 30% de los feminicidios íntimos se producen en verano pero no es el calor, es el patriarcado
Últimas
Opinión
Cuando una huertana llora: saquen sus racistas manos de nuestra región
Análisis
La crisis por el ‘caso Cerdán’ empuja al PP y Vox por encima de los 200 escaños
Cómic
Gotham como estado mental
Opinión
Día Internacional de las Personas No Binarias: no pedimos nuevos derechos, exigimos los que tenemos
Palestina
La masacre se intensifica en Gaza, donde 800 personas han sido asesinadas mientras esperaban alimento
Estados Unidos
Donald Trump amenaza a la Unión Europea con aranceles del 30% a sus productos a partir de agosto
Murcia
Colectivos antirracistas denuncian la impunidad de la ultraderecha en Torre Pacheco, donde sigue la violencia
Economía social y solidaria
¿Dónde está la juventud en la Economía Social y Solidaria? Un relevo que se teje entre retos y oportunidades
Río Arriba
Javier Guzmán: “Desde la izquierda falta la visión de que el derecho a la alimentación es un tema básico”
Recomendadas
Feminismos
Patricia Reguero
“Mis relatos están escritos al lado de otras, arropada por la escucha de otras”
LGTBIAQ+
Mana Muscarsel
“La amistad da más juego para salir de la lógica de la familia porque tiene menos reglas"
Barcelona
El reciclaje invisible: la relación entre la chatarra y la ciudad de Barcelona
Medios de comunicación
El futuro del periodismo no lo está escribiendo una máquina
Para comentar en este artículo tienes que estar registrado. Si ya tienes una cuenta, inicia sesión. Si todavía no la tienes, puedes crear una aquí en dos minutos sin coste ni números de cuenta.
Si eres socio/a puedes comentar sin moderación previa y valorar comentarios. El resto de comentarios son moderados y aprobados por la Redacción de El Salto. Para comentar sin moderación, ¡suscríbete!