Infraestructuras
L'ampliació de la V-21 destruirà 80.000 metres quadrats d'horta

El ministeri de foment ja ha licitat l'obra amb OHL i està pendent d'execució. Així i tot, representants del grup municipal de Compromís i PSPV han viatjat de València a Madrid per a presentar una contraproposta al ministeri que el seu soci de govern València en Comú i el col·lectiu ecologista Per L'horta rebutgen.

La huerta valenciana amenazada por el proyecto de ampliación de la V-21 a la altura de Alboraia
L'horta valenciana amenaçada pel projecte d'ampliació de la V-21 a l'altura d'Alboraia Raquel Andrés Durà
10 may 2018 08:16

La ciutat de València presumix en fòrums internacionals, des que va arribar al comandament el govern de la Nau, de tindre un model de mobilitat basat en la sostenibilitat i els valors ecològics. No obstant, alguna cosa desentona en eixe relat, o així li ho ha enlletgix el col·lectiu Per L'horta referint-se a l'ampliació de la V-21: "Va en contra de les polítiques de mobilitat aplicades pel govern de la Nau, que fa tres anys que aposta per una reducció del trànsit de vehicles i presumix que en els tres últims mesos s'ha rebaixat el trànsit de vehicles amb motor en la ciutat. Està demostrat per l'experiència que afegir nous carrils a les autovies provoca un 'efecte induït', i anima a més gent a entrar amb el cotxe a la ciutat".

En este argument coincidixen amb València en Comú, soci del govern de la Nau que ha decidit no acudir a la reunió del ministeri. Maria Oliver, portaveu del grup municipal, explica que la proposta que han portat a Madrid PSPV i Compromís "no respecta l'acord del ple en el qual es va rebutjar frontalment la infraestructura".

El ple al qual fa referència és al d'octubre de 2017, on el mateix Ribó va donar suport a la demanda de paralització de l'obra. La moció va considerar que reforçar l'accés nord de vehicles i mercaderies "és clarament incompatible amb l'estructura viària d'una ciutat que pretén defensar un model de transport sostenible i de futur que siguen una alternativa, així com el desenvolupament sostenible del front marítim especialment en el que afecta al voltant de l'Horta, Devesa Albufera i Poblats marítims". 

JuxtaposeJS Embed
si llisques el cursor damunt d'esta foto veuràs els terrenys afectats per l'ampliació de l'obra. Cortesia de Per L'Horta
L’autovia V-21, que discorre entre Puçol i València, formava els últims 14 km de la AP-7 que connectava Barcelona i València mitjançant el famós semàfor d’Europa, fins que als anys 90 es va construir el By-pass, un cinturó d’asfalt des de Puçol i Silla que bordeja l’àrea metropolitana de la capital per l’oest i que evita el trànsit de vehicles pesats, i de vehicles de pas, per dins de la ciutat, reduint un 40% la intensitat del trànsit al tram de l’actual ampliació de la V-21. 

El Govern central, a l'època de Rita Barberá, amplia la V-21 amb un tercer carril en el sentit d'eixida des de la ciutat i alhora crea una nova eixida des dels Poblats Marítims i la zona de La Patacona d'Alboraia per empalmar amb la V-21 i connectar fins a Puçol.

Campo de chufas denominación de origen València en la huerta de Alboraia
Camp de xufes amb denominació d'origen València en l'horta nord Raquel Andrés Durà

Segons Xavi Canales, arquitecte i membre de Per l'Horta, "estem parlant d'alliberar trànsit que, encara que té una afecció sobre el territori, no és el mateix que fomentar la seua entrada a la ciutat".

"Darrere dels arguments d'alliberament de trànsit, el que hi ha són els interessos del Port per engrandir les infraestructures, el qual està fagocitant el territori fent un planejament que competix amb la ciutat

Tot el contrari quan, abans de l’entrada del tripartit a l’Ajuntament, s’amplien els carrils d’entrada de la V-21 des de Puçol a Port Saplatja (10 km), faltant, per arredonir la jugada, els 4 km que acaben de licitar-se el novembre passat i que una vegada executats es posarà fi al projecte anomenat des del principi: AMPLIACIÓN A TRES CARRILES. AUTOVÍA V-21. TRAMO: PUZOL (V-23)–CARRAIXET (NUEVO ACCESO AL PUERTO DE VALENCIA)

Segons Canales, "darrere dels arguments d'alliberament de trànsit, el que hi ha són els interessos del Port de València per engrandir les infraestructures, el qual està fagocitant el territori fent un planejament que competix amb la ciutat". Per tant, l’ampliació facilitarà un accés nord al carrer de la Serradora gràcies a un creuament, ”fet amb un micropilotatge i una cimentació brutal”, i un pas per al futur AVE, que ara està en qüestionament però que “seria molt sorprenent que no es fera”, reblona l’arquitecte de Per l’Horta.

El passat 4 de maig, l'alcalde Joan Ribó va assegurar en una entrevista a eldiario.es que "és un fet objectiu que existix un coll de botella que genera retencions". Malgrat açò, des del col·lectiu Per l'Horta són contundents: "És fals que la V-21 estiga saturada. D'acord amb les dades d'aforament de la DGT, en 2016 passaven per la V-21 71.000 vehicles al dia, xifra encara inferior a la del període 2004-2010, quan es van aconseguir uns màxims de 76.000 automòbils al dia. De fet, el tímid increment en l'accés de vehicles per la V-21 al llarg dels anys 2011-2016, un 7% de creixement en 5 anys, es pot atribuir en part a les obres del tercer fil de l'AVE".

Esta relació l'atribuïx el col·lectiu de defensa de l'horta al fet que les obres han provocat un empitjorament del servei la línia C6 de Rodalies de València a Castelló. La Conselleria de Transports va denunciar el març de 2016 la pèrdua de 9.000 viatgers diaris, la qual cosa significa més gent desplaçant-se amb el cotxe.

Grupo de asistentes a la paseada organizada por el colectivo Por l'Horta andan por el margen oeste de la V-21 el pasado 3 de diciembre de 2017
Grup d'assistents a la passejada organitzada pel col·lectiu Per l'Horta caminen pel marge oest de la V-21 el passat 3 de desembre de 2017 Rafel Atez

Canales ofereix més dades sobre l’enregistrament de la intensitat mitjana de trànsit indicant que “des que el baipass es va fer, eixe tram de carretera va baixar un 40% d’intensitat de trànsit. A partir de l'esclafit de la bombolla immobiliària ha minvat la densitat mitjana en els últims 10-12 anys i als darrers 3 anys n’hi ha un xicotet repunt però encara no hem arribat a dades d'intensitat de fa deu o 12 anys”.

Gráfico con intensidad media diaria (IMD) total de la autovía V-21en el periodo 2004-2016
Cortesia del col·lectiu Per l'Horta

Mestre recalca que l’ampliació "és una crida i un foment a més trànsit no previst inicialment. La reducció fa el contrari, si utilitzes un dels carrils actuals només per a ús de vehicles amb alta ocupació (VAO), desmotives la utilització del cotxe i fomentes noves polítiques que es practiquen en infinitats de ciutats europees".

La proposta de Ribó

L'alcalde Joan Ribó ha informat als mitjans en reiterades ocasions que la proposta que traslladaran avui al Ministeri de Foment reduïx en un 60% l'afecció a l'horta. Tanmateix, açò no convenç al col·lectiu Per l'Horta, que qualifica d'innecessària i destructiva la infraestructura: "Encara implica la desaparició d'horta productiva i manté la resta d'efectes perjudicials".

80.000 metros cuadrados de huerta a los términos de Valencia y Alboraia serán destruidos por la ampliación de la autovía V-21
80.000 metres quadrats d'horta com esta als termes de València i Alboraia seran destruïts per l'ampliació de l'autovia V-21 Raquel Andrés Durà

Canales explica que "ocuparen terrenys d'horta productiva amb denominació d'origen xufa de València i enderrocaran construccions tradicionals".  Travessar terrenys inclosos en la denominació d'origen Xufa de València, "xoca frontalment amb el Pla d'Acció Territorial d'Horta i amb la Llei de l'Horta ja en tràmit en les Corts Valencianes", explica Maria Oliver, portaveu de València en Comú.

La lluita contra la V-21

L'oposició a este projecte es va originar a Alboraia, el municipi més afectat per l'ampliació, ja que el 80 per cent de les expropiacions de terres pertanyen al seu terme, i el consistori del qual ha votat en contra dues ocasions.

Explicación in situ de la ampliación de la V-21 en la entrada norte de Valencia
Explicació in situ del projecte d'ampliació de la V-21 a l'entrada nord de València durant la passejada organitzada pel col·lectiu Per l'Horta Rafel Atez

Marc Ferri, mestre de Geografia i membre de Per l’Horta, reconeix que en este cas van començar la lluita contra el projecte d’ampliació massa tard. L’anunci de licitació de les obres valorades en 30 milions d’euros es va fer públic este agost i l’apertura d'ofertes fou el novembre passat.

"És un projecte provinent del Ministeri de Foment en mans del PP", remarca Ferri, "el màxim que podíem aconseguir és que les Administracions Autonòmica i Municipal s’adreçaren al Ministeri, demanaren la paralització i que este ho acceptara", però Foment mai ha afluixat la corda.

En el cas de les Corts Valencianes, el PSPV va rebutjar amb la seua abstenció i els vots en contra de PP i Ciutadans la paralització de l’ampliació de la V-21, proposta pel grup parlamentari Podem; i a l’Ajuntament de València, València en Comú va liderar l’oposició al projecte. Per l’Horta compartix el mateix posicionament que València en Comú, alternativa zero a l’ampliació, i aposta per la creació de carrils d’alta ocupació a la V-21 per tal de desmotivar la utilització del cotxe, noves polítiques que es practiquen en altres ciutats europees.

"Tenim un govern municipal que ha fet una aposta clara per la mobilitat sostenible: augmentar l'ús de la bicicleta, més zones per a vianants, reduir la influencia per als cotxes, etc. I el que fa el Ministeri és un projecte que augmenta la possibilitat d'introduir trànsit dins d’una ciutat que està lluitant per reduir el pes dels vehicles amb motor, és contradictori",  lamenta Ferri.

Madre e hijo observan el paso de los participantes del paseo por la huerta de Valencia que será arrasada por la ampliación de la autovía
Mare i fill observen el pas dels participants del passeig per l'horta de València que serà arrasada per l'ampliació de l'autovia Rafel Atez

Urbanismo
L’enderrocament de l’històric forn de Barraca
La supervivència del mític forn de Barraca, que durant 70 anys va abastir de pa a tota l’horta d'Alboraia, està amenaçada per l'ampliació de la V-21.
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Ecología
Infraestructuras Masivo rechazo en la calle a la ampliación del puerto de València
La manifestación convocada por la plataforma ciudadana Comissió Ciutat-Port ha llenado las calles de València contra la ampliación del Puerto de València y en defensa de la salud, l’Albufera y las playas.
Urbanismo
medio ambiente El mar no espera: retrato de la regresión del litoral alicantino
La línea de costa mengua año tras año a causa de temporales marítimos y los estragos que generan diques, puertos, y espigones en las corrientes, que modifican la superficie arenosa.
Infraestructuras
Ampliación norte València vuelve a salir a la calle contra la ampliación del Puerto
La Comissió Ciutat-Port ha denunciado censura por parte de la EMT y Metrovalencia, que han retirado los anuncios de la manifestación de este viernes que la plataforma ya había contratado con ambas empresas pública
Elecciones
Elecciones europeas Yolanda Díaz deja sus cargos orgánicos de Sumar tras el descalabro de las europeas
Los malos resultados de Sumar en la noche electoral del 9 de junio llevan a la líder de Sumar a dejar todos sus cargos en el partido. Seguirá como vicepresidenta del Gobierno.
Elecciones
Elecciones europeas Derrota suave del PSOE en unas elecciones en las que la derecha obtiene la mayoría
PP, Vox y Se Acabó la Fiesta han obtenido conjuntamente 31 diputados, uno más que el bloque de la investidura de noviembre. El PSOE cae 2,6% puntos respecto a las elecciones de 2019.
Extrema derecha
Elecciones Europeas La extrema derecha escala posiciones en Europa y gana en Austria, Italia y Francia
El voto ultra crece en la Unión Europea y se convierte en la segunda opción favorita tras el grupo popular europeo. Uno de cada cuatro eurodiputados serán de extrema derecha.
Extrema derecha
Extrema derecha Un paso más hacia la normalización de la extrema derecha
Más que un “antes y un después”, estas elecciones suponen un nuevo capítulo en la progresiva integración de la ultraderecha en la política europea.
Elecciones
Elecciones La fiesta de Alvise Pérez acaba de empezar (y se mantendrá alejada de los juzgados)
El agitador ultra alcanza su objetivo de conseguir el aforamiento judicial para entorpecer sus causas penales pendientes. En la actualidad, se enfrenta a dos procesos judiciales.
Derecho a la vivienda
Barcelona El Bloc Tarragona y otros cinco edificios se revuelven contra los desalojos, el mobbing y los pisos turísticos
Más de 70 hogares en seis bloques de Barcelona se enfrentan a los desahucios, los aumentos del precio del alquiler y los problemas de convivencia que traen los pisos turísticos.
Tribuna
Tribuna Antigitanismo al desnudo: la silla vacía en el Parlamento Europeo
Doce millones de personas de la UE ven vulnerado el derecho fundamental más elemental en democracia: el derecho a la representación política.
Elecciones
Elecciones Podemos supera a Sumar en Catalunya, pero pierde en el resto de territorios
Las fuerzas que en 2019 estaban bajo la marca Podemos IU han perdido más de 800.000 votos en estos cinco años. Sumar aguanta gracias a Compromís y gana a su rival con solvencia también en Andalucía y Asturias.
Unión Europea
Elecciones La antifascista italiana Ilaria Salis obtiene escaño y libertad, gracias a la inmunidad parlamentaria
Lleva 15 meses de encarcelamiento y arresto domiciliario tras ser acusada en Hungría de agresión y conspiración criminal por, supuestamente, atacar a manifestantes de extrema derecha durante una protesta neonazi.
Elecciones
Elecciones Europeas En las elecciones europeas gana la abstención
En España la abstención se sitúa en un 50,78% en estas elecciones europeas de 2024. En el conjunto de los países miembros, solo once superan el 50% en porcentaje de participación.

Últimas

Comunidad El Salto
Comunidad El Salto Las cuentas de El Salto 2023-2024: cada vez más, un gran medio financiado por la gente
El Salto supera el millón de euros anuales de ingresos y aumenta su plantilla hasta llegar a las 28 personas empleadas. Todo eso con criterios éticos de financiación, funcionamiento horizontal y una cooperativa de propiedad colectiva.
Unión Europea
Elecciones EH Bildu consigue ser la fuerza más votada en el País Vasco mientras el PNV se hunde y pierde el 51% de votos
El PSE fue el otro ganador de la noche, situándose como segunda fuerza política. Sumar supera ligeramente a Podemos y el espacio político de la izquierda confederal pierde la mitad de los votos de 2019.
Elecciones
Elecciones Europeas Los soberanismos de izquierda resisten y se imponen a una izquierda federal fracturada
La coalición de ERC, EH Bidlu, BNG y Ara Més aguantan la debacle de la izquierda catalana con el refuerzo del nacionalismo en Euskadi, Galicia e Islas Baleares. A pesar de perder 395.639 votos, mantendrán sus tres escaños en el Parlamento europeo.
Más noticias
Análisis
Análisis Alemania gira a la derecha
En un contexto europeo de ascenso de los partidos de extrema derecha, Alternativa por Alemania recaba el apoyo de un tercio del electorado de rentas bajas e incrementa su voto joven, mientras la coalición gobernante sufre un rapapolvo electoral.
Europa
Elecciones Europeas Juanma Moreno, el yerno perfecto, quiere saber alemán
El PP gana por primera vez las elecciones europeas en Andalucía, un territorio donde más de la mitad del censo electoral no ha ido a votar este domingo y una de las regiones europeas donde reinan las políticas de sacrificio.
Opinión
Opinión La ultraderecha está muy fuerte y todo mal
No se trata de no intentar entender, se trata de que entender no paralice. No convertir los afinados diagnósticos en el sudario de cualquier energía política.
Crisis climática
Lavado de imagen Ecologistas, librerías, autores y dinosaurios critican el patrocinio de Repsol en la Feria del Libro
Una campaña denuncia la doble cara de Repsol en la Feria del Libro de Madrid, donde se presenta como proveedor de energía renovable mientras sigue siendo la empresa más contaminante de España.

Recomendadas

Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN)
30 años del levantamiento del EZLN Los retos del zapatismo hoy: cárteles, gobierno y militarización
En el tercer artículo de la serie de “30 años del levantamiento del EZLN”, el autor hace un recuento de la extraordinaria militarización de Chiapas y de cómo la narcoviolencia se hizo presente en este Estado del sureste mexicano
Estados Unidos
Keeanga-Yamahtta Taylor “La vivienda es un tema extremadamente político”
La profesora universitaria Keeanga-Yamahtta Taylor considera que la falta de una regulación eficaz en materia de vivienda en Estados Unidos obedece a la gran influencia del capital privado en las decisiones del gobierno.
Lobbies
Lobbies Atlas Network, el think tank ultraliberal que gana terreno en la UE de la mano de la agenda anticlimática
Una investigación de un laboratorio de control corporativo francés revela que una poderosa asociación global de lobistas libertarios empieza a abrir puertas en la UE en el afán de retroceder la justicia social y las políticas ambientales.
Entrevista La Poderío
Bethlehem Habboob “Es fundamental llevar el boicot a Israel a lo académico”
Bethlehem Habboob es una activista andaluzo-palestina. Junto al estudiantado, y gracias a las movilizaciones contra el genocidio del pueblo palestino en Gaza, han conseguido que la Universidad de Granada rompa sus relaciones académicas con Israel.