Salto a contenido Salto a navegación Contenidos portada Accesibilidad
image/svg+xml

Referéndum del 1 de octubre
València i Castelló prenen els carrers en solidaritat amb el poble català

Sota el lema Ara, democràcia, ciutadans arreu del País Valencià van eixir al carrer per tal de rebutjar la violència exercida a Catalunya per part de les forces policials de l'Estat espanyol, així com per a defensar el dret a decidir del poble català

Manifestació Castelló 1-0. 2
Unes 1.000 persones van prendre els carrers de la capital de La Plana. María Mora

Les càrregues dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya per a requisar urnes i impedir el referèndum de l’1 d’octubre, així com les 844 persones que van resultar ferides durant aquesta actuació policial, segons les dades de la Generalitat, van ser els detonants perquè es convocaren diverses marxes arreu del País Valencià en solidaritat amb la resistència i lluita del poble català.

Marxa en suport al poble català al carrer Colón de València.

A València, aproximadament 5.000 persones es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament de la capital, punt de trobada d’una marxa que va recórrer els carrers de Xàtiva i Colon. La manifestació va avançar de forma pacífica, malgrat els crits d’aquells que des dels seus balcons ensenyaven orgullosos la bandera de l’Estat. La presència policial no va ser aparentment significant, encara que algunes manifestants sí que van identificar agents de paisà a les intermediacions del carrer Colon, gravant amb mòbils a la multitud.

La manifestació estava encapçalada per membres de la Plataforma Pel Dret a Decidir del País Valencià i pels Iaioflaut@s. Les veus que cridaven "no hi ha que ignorar la veu del poble", també eren unànimes demanant la dimissió del president del Govern central, Mariano Rajoy, arran la repressió policial. "Más democracia y menos metralletas", "Independència" o "País Valencià amb el poble català" han sigut algunes de les consignes més corejades pels manifestants.


Milers de persones es concentraren a València a favor del dret a decidir.

Al matí, s’havien organitzat altres actes. D'una banda, Antifeixistes del País Valencià va convocar una concentració a la plaça del Carme. Al voltant d'unes 200 persones van mostrar el seu rebuig cap a l'onada de feixisme que han reflectit alguns sectors de la societat valenciana arran els esdeveniments ocorreguts relatius al procés català. "Fora feixistes dels nostres barris" o el famós "No passaran" que Dolores Ibárruri cridava per fer front als franquistes, van ser algunes de les consignes amb més ressò dins d'una convocatòria on banderes estelades, republicanes i antifeixistes compartien espai.

Es va llegir un manifest on les convocants mostraven la seua solidaritat amb el poble català, però també amb altres conflictes que es donen fora dels territoris peninsulars. Kurdistan, el Sàhara o Escòcia van ser alguns dels que van nomenar per reivindicar el suport als pobles del món que lluiten per la defensa de drets fonamentals. 

D’altra banda, i en paral·lel, una concentració per “la unitat d’Espanya” es convocava pel partit d’extrema dreta España 2000. Al voltant d'uns quaranta cotxes i furgonetes van circular per les avingudes centrals del centre de València, mentre d'elles onejaven banderes, tant espanyoles com franquistes, i es cridaven consignes com "Arriba España!" a temps que es feia la salutació romana. Tot aquest recorregut va estar custodiat per cotxes de la policia local i nacional. Després es van concentrar algunes persones a la Plaça de l’Ajuntament, on es va desplegar una bandera espanyola gegant, mentre corejaven "Viva España" i "No votarán".

Castelló, al crit de ‘Fora les forces d’ocupació’

Diverses organitzacions independentistes, com Arran La Plana i Endavant; sindicats, així com entitats i plataformes socials de Castelló també han eixit als carrers per a denunciar la repressió que ha patit el poble català. En total, unes 700 persones es van congregar a la Plaça M. Agustina, davant la Subdelegació del Govern, on cridaren, entre altres lemes, "Els carrers seran sempre nostres", "Fora les forces d’ocupació" o "Esto con Franco sí pasaba"; per fer referència a les polítiques “feixistes de l’Estat antidemocràtic”, tal com van expressar.

Només arrancar la concentració, els manifestants, mitjançant una escenificació amb urnes, animaven els assistents a “votar” i a exercir “un dels drets bàsics de la democràcia”. A continuació, van llegir un manifest on recordaren els més de 700 alcaldes que han estat detinguts durant les últimes setmanes. A més a més, van mostrar el seu rebuig a la violència “d’un cos policial guiat per l’Estat feixista i opressor”.

Al final, amb un crit unànime, van sentenciar: "No a la repressió. Democràcia", i alçaren les seues veus per a cantar L’Estaca, la cançó de Lluís Llach considerada una crida a la unitat d’acció per a aconseguir la independència dels Països Catalans. Una persona que es trobava al voltant de la plaça, i que lluïa una bandera d’Espanya, va intentar increpar els assistents, sense cap èxit. Els manifestants li van respondre amb els seus càntics i van continuar amb els actes previstos.

Els asistents portaven cartells amb diferents consignes.

Una marxa improvisada va prendre els carrers del centre de la capital de La Plana, mentre que, alguns veïns penjaven banderes rojigualdas als balcons dels edificis per on circulava la manifestació. Aquesta va concloure enfront de l’Ajuntament, on la població castellonenca va formar un cercle i va llegir de nou el manifest en favor de l’autodeterminació.

També van criticar que “els drets més elementals vinculats a la llibertat d’expressió i a la sobirania del poble estan sent constantment vulnerats, gràcies a un desplegament policial sense precedents”. Així doncs, van defensar que les classes treballadores no poden estar impassibles enfront d’aquests fets. Per altra part, van recordar que segurament “serà necessari tornar a concentrar-se i manifestar-se”. Per aquest motiu, es va demanar als presents que estigueren pendents de la pròxima convocatòria i van reclamar solidaritat amb Catalunya durant la vaga general del 3 d’octubre, convocada per diversos sindicats, que no inclouen CCOO ni UGT.

Els actes a favor de la unitat d’Espanya també han estat presents a Alacant i al nord del País Valencià. El diumenge 1 d’octubre, a les 12.00 hores, unes 50 persones es van congregar a la plaça Major per a manifestar-se en contra del referèndum català. La jornada va ser convocada per un particular i no es va produir cap incidència rellevant. Així mateix, cal destacar que el dissabte 30 de setembre, uns 300 castellonencs es reunien en contra del dret d’autodeterminació del poble català, un acte que va boicotejar la Brigada Antifeixista de Castelló (BAF). Els seus membres accediren al terrat de l’Ajuntament, des d’on llançaren milers de paperetes de la consulta amb el “Sí” marcat i penjaren una pancarta, on es podia llegir: "Li diuen democràcia i no ho és".

En l'elaboració d'aquesta crònica han col·laborat Violeta Cortijo, Ester Fayos, Paola López, María Mora, Koldo Sandoval i Nerea Álvarez.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Libertades
Libertades La sentencia contra Dani Gallardo ubica los altercados en una zona distinta al registro gráfico
Testimonios y vídeos publicados en redes sociales la noche en que Gallardo fue detenido desmontan la versión reflejada en la resolución condenatoria.
Procés
Represión Hasta cuatro años de prisión por manifestarse a favor de la amnistía en 2019
Llega el juicio para tres activistas que se manifestaron en Madrid a favor de la amnistía en 2019, detenidos mientras se dirigían a su casa y con el único testimonio acusatorio de la policía.
Carlos Soledad
2/10/2017 15:41

Enhorabona per la crònica!!

2
0
Procés
Catalunya Alerta Solidària calcula que la Ley de Amnistía podría aplicarse a al menos 419 manifestantes y activistas
El Congreso votará en la sesión de hoy la norma. Dos terceras partes de las causas penales que Alerta Solidària conoce ya han sido archivados o han obtenido sentencia absolutoria.
Euskal Herria
Euskal Herria El ‘Triángulo de las Bermudas’ de los fondos Next Generation engulle la transición ecosocial
Cubren el 18% de la inversión de Mercedes en Araba: 185 de 1.000 millones de euros para empezar a fabricar furgonetas eléctricas al alcance de bolsillos pudientes. Los Next Generation están condicionados a contrarreformas y una deuda mutualizada.
Cómic
Cómic ‘Grendel’ o el atractivo del supervillano
Hablar de ‘Grendel’ es hacerlo de uno de los títulos más transgresores y sorprendentes que nos ha brindado el cómic. Una forma única de profundizar en un personaje a través de una perspectiva múltiple capitaneada por un crecido Matt Wagner.
Residuos
Residuos Una investigación constata que Ecoembes manipula las cifras de recogida selectiva de botellas
El estudio de la consultora Eunomia reduce la tasa de recogida selectiva de botellas de plástico al 36%, mientras que Ecoembes aduce un 71%. La cifra es clave: si no llega al 70%, España deberá implantar un sistema de devolución y depósito.
Italia
Derechos a la salud ¿Se hunde la sanidad pública en Italia? Los ricos se saltan la cola
La desinversión en sanidad de los últimos años ha conducido a una carencia de profesionales sanitarias y a la proliferación de servicios de urgencias privados, en los que se paga para sortear las largas esperas que afectan a los centros públicos.
República
Movilización en Madrid Izquierda Unida, Podemos y más de cien organizaciones apoyan la marcha republicana del 16 de junio
Promovida por ateneos republicanos, la marcha republicana acumula más de cuatro mil firmas de apoyo y quiere cortocircuitar los fastos del décimo aniversario de la coronación de Felipe de Borbón.

Últimas

Palestina
Acampadas pro palestinas La Universidad de Sevilla y la Universitat de València rompen relaciones con Israel
La acampada de la Universidad Politécnica de València sufrió ayer un intento de desalojo fallido y el centro ha cancelado la feria de empleo prevista para hoy por la presencia de la protesta.
Contigo empezó todo
El Salto libros El Salto lanza su propia línea editorial con un libro sobre la otra historia de España
El Salto Libros se estrena con el volumen ‘Contigo empezó todo’, del periodista Eduardo Pérez, otra visión de la historia de España a través de 30 episodios olvidados. Suscríbete y te lo enviamos gratis.
Educación pública
Educación inclusiva Ayuso deja sin plaza en colegios ordinarios a ochenta alumnos y alumnas con autismo
Familias, agrupadas en la plataforma Defensa del Alumnado TEA, contabilizan ya casi un centenar de denegaciones para que alumnos y alumnas acudan a colegios ordinarios.
Sphera
Elecciones europeas Vídeo: ¿Qué nos jugamos en derechos LGTBIQA+ en las próximas elecciones europeas?
La Unión Europea cuenta con una estrategia para la igualdad de las personas LGBTIQ 2020-2025. Del 6 al 9 de junio se celebran las elecciones europeas.
Memoria histórica
Memoria democrática El rechazo a la Ley de la Concordia se hace visible en las calles de València y Alicante
Asociaciones memorialistas del País Valencià se movilizan por la legitimación del franquismo en la Ley de la Concordia, que califican como un retroceso en la memoria histórica.
Más noticias
El Salto Twitch
El Salto TV Los ricos ya no lloran, los ricos evaden
En el programa Economía Cabreada del 28 de mayo debatimos sobre impuestos en el marco europeo a las puertas de las elecciones con Susana Ruíz de Oxfam y Carlos Cruzado, del Sindicato de Técnicos de Hacienda.
Palestina
Palestina El estudiantado cordobés se moviliza por Palestina: encierro en la UCO y exigencias al rector
Medio centenar de jóvenes han pasado la noche del martes en la Facultad de Filosofía y Letras, sumándose así a la ola internacional de apoyo a Palestina en las universidades.
Ocupación israelí
ACUERDOS CON ISRAEL Un grupo de la UPV/EHU colabora en un proyecto europeo con un centro israelí vinculado al genocidio
QUENCH es una colaboración científica con el Israel Institute of Technology, que desarrolla los bulldozers teledirigidos usados en las demoliciones de casas palestinas.
Bebés robados
Bebés Robados La ley de bebés robados vuelve al Congreso por tercera vez
Siete años después de su primera entrada en la cámara, la propuesta de ley para la investigación del robo de bebés durante el franquismo y los primeros años de la democracia será tramitada de nuevo gracias a la lucha de las asociaciones.

Recomendadas

Inteligencia artificial
Inteligencia artificial IA y crisis climática: las grandes tecnológicas escogen España para instalar sus gigantescos centros de datos
El boom de la IA ha disparado las necesidades de computación de los centros de datos y su consumo de agua. Las grandes tecnológicas buscan nuevas regiones para instalarlos. España entre ellos.
Unión Europea
Fronteras La ultraderecha prepara su asalto al Parlamento Europeo capitalizando el discurso antiinmigración
Las encuestan apuntan a una mayor representación en la Eurocámara de los dos espacios políticos de extrema derecha, mientras los países que demandan un endurecimiento del Pacto de Migración y Asilo son mayoría.
Memoria histórica
Eduardo Pérez “Quería recordar a las mejores generaciones que han pasado por España”
El periodista Eduardo Pérez, colaborador habitual de El Salto, firma ‘Contigo empezó todo’ un libro que rescata 30 momentos estelares de la otra historia de España, olvidada, silenciada y vilipendiada por el relato oficial.