Desahucios
Activistes i afectats aconsegueixen ajornar deu dies el desallotjament de 33 persones en la Creu Coberta

Els edificis, segons ha confirmat el cos de bombers després d'una avaluació, no tenen risc d'enderrocament imminent tal com havia afirmat l'Ajuntament.
creu coberta paralizado
Familias afectadas y activistas del sindicato Construyendo Malilla resisten a pie de calle y mantienen conversaciones con el Ayuntamiento. Mathias Rodríguez
Actualitzat 3/08
2 ago 2021 16:44

El desallotjament de dotze famílies per “amenaça de ruïna imminent” en la Creu Coberta (barri de Sant Marcelí, València) ha sigut ajornat deu dies gràcies a la negociació amb la Policia d'afectats i activistes del sindicat Construint Malilla. Després d'avaluar l'estat dels immobles, el cos de bombers ha conclòs que “estan en risc, però no en risc imminent”, malgrat que, en la notificació de l'Ajuntament que havien rebut els veïns, ordenava desallotjar els habitatges en 72 hores, donat l'alt risc d'enderrocament.

Els veïns i les veïnes dels habitatges del Carrer Manuel Arnau 9 i 11 respiren tranquils. ja que tindran més temps per a poder trobar una alternativa d'habitatge, encara que, des de Construint Malilla afirmen que, si aquestes famílies no han trobat una alternativa d'habitatge digna en el termini de la moratòria, “tornaran a convocar una mobilització per a parar el desallotjament,  ja que sinó aquestes persones aniran al carrer”.

Els afectats afirmen “estar molt contents” ja que, el passat dilluns 26, quan els va arribar la notificació de desallotjament, només els havien donat 72 hores per a anar-se'n de les seues cases sense alternativa d’habitatge, malgrat ser famílies en risc d'exclusió social.

Desahucios
Desnonaments 72 hores per a empaquetar una vida
Dotze famílies en risc d'exclusió social podrien perdre les seues llars el pròxim dilluns en el barri Creu Coberta. L’Ajuntament de València justifica l’ordre de desallotjament pel risc d’enderrocament dels dos edificis afectats, però afectades i activistes en defensa de l'habitatge demanen alternativa per a aquestes famílies, critiquen el procés i qüestionen possibles interessos urbanístics.

L'Ajuntament de València i la Conselleria d'Habitatge han acordat reunir-se demà per a buscar solucions a l'emergència. Segons han afirmat fonts del sindicat no han sigut convidats a aquesta reunió ni el sindicat ni els afectats i han assegurat que “ens agradaria que ens convidaran”.

Els militants de Construint Malilla han decidit pernoctar a les cases dels afectats per la incertesa de l'hora a la qual anaven a arribar les forces policials. A les 6 del matí, afirmen, ja havien apuntalat les portes des de dins per a impedir l'actuació policial. A les 7 del matí han començat a arribar la resta d'activistes, uns 50 en total segons les mateixes fonts. I, a les 8:00, ha arribat la Policia Local i la Nacional per a tractar de procedir al desallotjament ordenat per l'Ajuntament.

La principal crítica d'activistes i afectats és que les alternatives d’habitatge que proposen des de Serveis Socials no són efectives. A més, una veïna assegura que l'encarregat de Serveis Socials els va oferir una ajuda d'emergència de 400 euros si “s'anaven abans que vinguera la Policia”, proposta que la veïna interpreta, diu, “com un xantatge”. Una altra de les opcions proposada per les institucions competents és avalar-los un lloguer de 3 mesos, però, tant el sindicat com els veïns, afirmen que no suposa una “alternativa real”, ja que com la majoria no tenen nòmina ni ingressos fixos ningú els signarà un contracte de lloguer. A més, segons el sindicat, “quan s'acabaren les ajudes de Serveis Socials, la majoria d'aquestes famílies no podrien continuar pagant els lloguers i serien desnonades”.

D'altra banda, un portaveu del sindicat ha afirmat que “el 9% del projecte del Parc Central pertany a l'empresa propietària de gran part d'aqueixos edificis, Layetana Parc Central S.L.”, per la qual cosa consideren que pot existir “un interès especulatiu en l'enderrocament d'aquests edificis” a més ha insinuat que “a certes parts de l'Ajuntament els interessa més que la vida de les persones que se suposa que han de protegir”.

Actualitzat el 3 d'agost

L'Ajuntament de València i la Conselleria d'Habitatge s'han reunit hui, finalment juntament amb diversos representants del sindicat Construint Malilla, per a donar solució a l'emergència d’habitatge de les 33 persones que anaven a ser desallotjades el pròxim 12 d'agost. Després de la negociació, les institucions competents s'han compromès a donar una alternativa d'habitatge abans de deu dies, data límit que havia acordat l'Ajuntament després de l'ajornament aconseguit gràcies a la macro convocatòria en la qual activistes i afectats es van manifestar per a evitar el desallotjament. 

Els mediadors del sindicat, Vicente Danvila i Mònica Xirivella han subratllat que açò és “tota una victòria” aconseguida “gràcies a la pressió que hem pogut exercir des dels carrers”. 

Per altra part, la regidora d'Habitatge i Serveis Socials de l'Ajuntament de València, Isabel Lozano, ha afirmat que “la voluntat i el compromís” per part del consistori i de la Conselleria d'Habitatge és arribar a “solucions concretes” i que la situació d'aquestes persones “no vaja a pitjor”. 

Danvila ha enumerat les opcions que els han oferit: ajudes perquè puguen trobar un lloguer, habitatges d'associacions perquè puguen residir temporalment, habitatges en altres municipis de l'àrea metropolitana per a les famílies amb menors i alguns habitatges que cedisca al consistori l'empresa urbanística municipal de València, Aumsa. 

Així mateix, Mònica Xirivella ha recordat “la importància que ha tingut Construint Malilla en les negociacions“, ja que ”si no haguera intervingut des del primer moment, les nostres veïnes estarien al carrer des de fa una setmana”.

Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Desahucios
Desarrollismo El Puerto de Pasaia amenaza con desahuciar a 12 familias para ampliar el acceso ferroviario al embarcadero
Los vecinos de Escalerillas se movilizan este sábado junto al Sindicato de Vivienda de Oarsoaldea para pedir una alternativa al acceso ferroviario o compensaciones ante la expulsión de sus casas.
Cine
Cine y vivienda ¿Dónde están los desahucios en las películas españolas?
Con excepciones señaladas como ‘En los márgenes’ o ‘Antidisturbios’, el conflicto de la vivienda sigue ausente de las ficciones que aspiran a retratar nuestro presente.
Barcelona
Barcelona El PSC desahucia el centro social La Tancada, donde vivían 35 personas de máxima vulnerabilidad
El anterior equipo de gobierno, encabezado por Ada Colau, paralizó el desahucio de este edificio de titularidad municipal okupado en 2018 por el movimiento antirracista, mientras que Jaume Collboni lo retomó en septiembre, tras ocupar la alcaldía.
Congreso de los Diputados
Congreso de los Diputados Los socios avisan que la paciencia se acaba y el PSOE anunciará medidas de regeneración democrática tras el 9J
En la jornada que el Congreso aprobó la Ley de Amnistía pasó desapercibido otro hecho: una PNL de ERC para exigir leyes al Ejecutivo para la mejora de la calidad democrática que cosechó apoyos de Sumar, Junts y PNV y hasta en algunos puntos del PP.
México
Elecciones en México Raquel Gutiérrez: “La próxima presidenta hereda un país roto, muy polarizado, muy militarizado y muy violento”
La profesora, activista y pensadora mexicana se toma un momento para reflexionar sobre el panorama político, económico y social que deberá enfrentar la próxima presidenta de México, que se elige este 2 de junio
Urbanismo
medio ambiente El mar no espera: retrato de la regresión del litoral alicantino
La línea de costa mengua año tras año a causa de temporales marítimos y los estragos que generan diques, puertos, y espigones en las corrientes, que modifican la superficie arenosa.
Opinión
Opinión Frente el antisemitismo, Palestina libre
Los muros contra los, las y les otres, como el construido por Israel, se erigen como hipérbole del miedo a la pérdida de control en el interior de cada cual y en el Estado.

Últimas

Ocupación israelí
Genocidio en Gaza La comunidad palestina demandará al Gobierno español por incumplir la Ley de Comercio de Armas
El Gobierno sigue sin romper las relaciones militares con Israel y sigue permitiendo el tránsito de armas por territorio español, denuncia la comunidad palestina de Catalunya, que llevará al Ejecutivo central a los tribunales.
Ocupación israelí
GENOCIDIO EN GAZA La UPV/EHU recibirá 4,2 millones por colaborar en nueve proyectos europeos con Israel
Hasta tres universidades, así como cuatro entidades gubernamentales de Israel, acompañan a la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea en iniciativas de la Unión Europea donde participan además empresas que contribuyen al genocidio.
Estados Unidos
Estados Unidos Trump es declarado culpable de 34 delitos, pero la condena no le impedirá presentarse en noviembre
El expresidente republicano hizo pagos a dos mujeres para encubrir sus relaciones sexuales y falsificó esos pagos en los documentos de su campaña presidencial de 2016. La sentencia será leída en julio.
Especulación inmobiliaria
Gentrificación ¿Por qué se levanta Lavapiés?: “Esta manifestación es solo el principio”
El tejido social del barrio convoca la gran manifestación del 1 de junio para visibilizar la recuperación de la movilización vecinal y denunciar la turistificación, la destrucción de los servicios públicos o el racismo institucional
Educación infantil
Educación en Madrid Cierra una escuela infantil pública de Arganda por falta de personal
El centro, gestionado por la empresa Atreyu Blota Carto, cuenta con más del 45% del personal de baja y sin reposición de puestos. 170 familias llevan sin clase desde el jueves.
Más noticias
Ocupación israelí
Genocidio en Gaza El sonido de las bombas en Gaza irrumpe en las calles de Logroño
Una quincena de activistas acampados en la Universidad de La Rioja ha trasladado el sonido de las bombas que día a día resuenan en Gaza a las calles de Logroño
Violencia machista
Precariedad laboral Huelga de 24 horas en el servicio de atención a las víctimas de violencia machista en Madrid
Las trabajadoras denuncian que el problema, que ya provocó paros parciales y concentraciones, se enquista. Las trabajadoras de la red denuncian falta de personal, de medios y de alojamientos para atender a las mujeres y sus hijos e hijas.
Sanidad
Sanidad pública de gestión privada El Hospital del Vinalopó seguirá privatizado pese a las 15.000 firmas en contra
Este viernes 31 de mayo finaliza el plazo para que se inicien los trámites de reversión al sistema público que el gobierno de Mazón no activará pese a la ausencia de informes que avalen la prórroga de la concesión.
Palestina
Acampadas Universitarias Palestina “Hay que seguir dando pasos para hacerle sentir a Israel como nos sentimos nosotros: solos y abandonados”
Muawia y Juan, palestino e israelí, han encontrado en la acampada por Palestina de la Universidad de Jaén, un espacio de encuentro que difícilmente podrían tener en su tierra. Un lugar seguro para resistir conjuntamente los envites de la ocupación y

Recomendadas

Palestina
Palestina Mustafa Barghouti: “Tiene que haber un embargo militar inmediato contra Israel”
El líder de Iniciativa Nacional Palestina saluda el reconocimiento del Estado por parte de tres países europeos pero exige que los gobiernos tomen nota de las demandas de los pueblos que piden medidas de boicot para aislar al régimen de Netanyahu.
Energías renovables
Energía y territorio Avalancha de macroparques solares en suelo rústico en Mallorca
La plataforma Renovables sí, però així no reclama una moratoria para frenar los más de 70 proyectos en tramitación que amenazan el campo isleño.
Literatura
Literatura Las escritoras de ‘clima ficción’ que llegan de América Latina
Autoras como Andrea Chapela, Clauda Aboaf, Adriana Bruno, Laura Ortiz o Silvia Moreno-García amplían los límites de la ciencia ficción o la fantasía en clave ecologista, decolonial y de memoria.