Arte político
Com transformar l’art perquè siga capaç de transformar

Naixen les Primeres Jornades de Cultura contra el Feixisme a València arran la recent efervescència del feixisme i es planteja un debat per engegar l'art com a ferramenta de transformació social.

Taula oberta y participativa. Jornades de Cultura contra el feixisme
Taula oberta y participativa al local de La Internacional Teatral durant les Jornades de Cultura contra el feixisme, a València perla borda
27 oct 2017 08:08

«La cultura és una arma més per combatre el feixisme». Va ser el lema d'un dels cartells de Desiderio Babiano amb el que La Internacional Teatral va donar el tret d'eixida a les Primeres Jornades de Cultura contra el Feixisme, que van tindre lloc, el passat cap de setmana, a València. Rememorant les paraules que durant la Guerra Civil espanyola el pintor va plasmar en la seua propaganda antifeixista, el dissabte es van iniciar unes jornades que sorgeixen com a resposta als atacs feixistes viscuts les darreres setmanes a la Ciutat del Túria. L'objectiu: reprendre l'art com a eina de comunicació, conscienciació i transformació social.

La reivindicació de símbols de caràcter feixista i la defensa d'ideologies reaccionàries i comportaments adscrits a l'extrema dreta s'han manifestat intensament (en comparació als últims anys) l'últim mes als carrers de València. Aparentment estimulats a partir de les accions i esdeveniments derivats del Referèndum català, han aconseguit la seua màxima expressió en fets com les agressions perpetrades durant la manifestació, que va tindre lloc en la plaça de Sant Agustí, el passat 9 d'octubre o les intimidacions patides per Mónica Oltra en sa casa, la setmana passada.

Jornades de Cultura contra el Feixisme.2
Jornades de Cultura contra el feixisme perla borda

"Els carrers seran sempre antifeixistes" va ser el reclam principal que podia llegir-se al cartell d'una trobada d'arts, artistes i anònimes interessades en l'expressió artística com a ferramenta transformadora, que es va desenvolupar durant els dies 21 i 22 d'octubre. Poesia, música, il·lustració i serigrafia es mesclaven en un mateix espai per omplir el programa d'activitats de les Jornades de Cultura contra el Feixisme, que van culminar amb la realització d'una taula oberta i participativa, en la que col·laboraren artistes de diferents disciplines.

Segons explica David, il·lustrador i membre de La Internacional Teatral, des de l'assemblea es va considerar urgent respondre als atacs feixistes que havien tingut lloc en la ciutat i, les seues integrants, van decidir fer front a les circumstàncies a través de la cultura: «La nostra acció directa és la cultura, perquè totes les que estem en La Internacional Teatral considerem que és una important ferramenta per a canviar les coses», diu.

Aquest col·lectiu, que porta poc més d'un any "en escena" (des de setembre de 2016), treballa i tracta de promoure les diferents arts i el pensament crític. Durant aquest primer any en actiu, ha dut a terme activitats de diversa índole, tant inscrites dins dels moviments socials, com accions en manifestacions contra el TTIP; com d'un caràcter purament artístic i cultural: «Hem portat a gent de Llatinoamèrica com la que va participar en el Festival de Teatre Sud a l'Horta (al CSOA L'Horta) i també hem col·laborat amb les Festes Populars de Benimaclet d'enguany, amb l'obra Pichanga (teatre xilé)», conta David.

Jornades de Cultura contra el Feixisme.3
Cartelleria a les Primeres Jornades de Cultura contra el feixisme perla borda

Les il·lustracions que van mostrar-se el dissabte en l'espai de La Internacional Teatral conformaven les exposicions de tres autores diferents. Des del col·lectiu presentaren la "Gràfica de Kombate", que contava, en part, amb dissenys de l'il·lustrador i pintor Elías Taño. L'humor subversiu d'Eneko (Veneçuela) el van plasmar els dotze dibuixos en els quals les enginyoses crítiques a Europa, les foses comunes o el capitalisme, eren recurrents. Per la seua part, els díhuit rostres de Dones Lliures, fets mitjançant la tècnica serigràfica per la il·lustradora alacantina Eixa, completaven la mostra pictòrica, que es va poder visitar durant els dos dies que duraven les jornades. El recital poètic va contar amb sis autores que, amb les seues intervencions, reafirmaven com "la poesia és una arma carregada de futur", i el concert del cantautor Mitrofán y la burbuja inmobiliaria, va aconseguir, amb les lletres de les seues cançons, arrancar alguna rialla al públic, que va acabar sent partícip de l'espectacle amb què es va posar fi a la jornada del dissabte.

El plat fort de la trobada va ser la taula oberta i participativa, nomenada "Artistes contra el feixisme", que es va preparar per a la vesprada del diumenge. Paula Finat, del Col·lectiu Foko i mediadora cultural; Josep Nadal, cantant de la Gossa Sorda i polític per la coalició Compromís; Sofi Hawarni, del programa Futureshui de Radio Klara; Àlex Seguí, artista plàstic i músic; i Andreu Moreno, veu de grup Bacora, van ser les persones convidades com a ponents.

Un recorregut, a grans trets, per la història del País Valencià, des de la Transició, va dur a les assistents a analitzar la situació que s'està vivint actualment a València, en relació amb les manifestacions socials oposades als valors de l'esquerra. El debat es va obrir entorn del posicionament de l'art en aquest panorama i sobre el paper que havien de complir les artistes compromeses en la normalització dels discursos de caràcter social i l'antifeixisme.

La necessitat d'utilitzar les arts com a mecanisme per fer pedagogia, donat la seua capacitat per configurar-se com altaveus i establir-se en espais on les obres puguen arribar a més gent, van ser algunes de les línies que es van defensar per les ponents i les presents que hi participaren en el debat. Paula Finat va afegir que, malgrat la potència de l'art, cal tindre paciència perquè els missatges acaben transcendint: "La pedagogia és una carrera de fons i les conseqüències no són immediates.[...] Com artistes, no hem d'infravalorar els xicotets canvis en la vida diària perquè, amb què una peça haja fet pensar o qüestionar-se alguna cosa a una sola persona, ja s'ha aconseguit un canvi".

Jornades de Cultura contra el Feixisme.3
Cartelleria disenyada per Eixa de l'obra "Les Solidàries" a les Jornades de Cultura contra el feixisme perla borda

A la taula, també va eixir com a requeriment que els artistes siguen capaços de fer autocrítica i de qüestionar l'estil i les formes per no caure en categoritzacions, abans de poder arribar al gran públic. Seguí va expressar que per a ell no és natural mantenir-se perpètuament en una posició concreta dins del seu procés creatiu: "L'art antifeixista fixa un posicionament concret i crec que els artistes hem de tindre una responsabilitat ètica i moral per saber posicionar-nos; però no crec que el procés creatiu haja de vehicular-se únicament a expressions artístiques obertament antifeixistes".

En aquest sentit, Josep Nadal va considerar que la millor manera de prevenir el feixisme és establir un lligam entre una possible faceta artística i el compromís social d'u mateix: "Cal fer visibles una sèrie de valors, que no han de ser necessàriament explícits, però que suposen un qüestionament dels valors dominants i del pensament únic". Tanmateix, va llançar un crit a l'antifeixisme artístic, perquè vaja en la línia de crear un bloc basat en una proposta de mínims i així puga arribar a ser gran: "[Hem de] tindre en compte que haurem de teixir aliances amb gent i artistes que estan més enllà del que nosaltres considerem el compromís social. Eixe bloc hauria de tindre uns targets i uns perfils [d'artistes] que igual van més enllà dels "ismes" que a nosaltres ens agradarien i pels quals nosaltres hem estat lluitant".

Per a Andreu, la creació d'una mena d'aliança que aparentment no siga antifeixista pot obrir moltes portes a la naturalització indirecta de valors que casen amb l'antifeixisme. "Si tu fas una obra artística que es queda en l'àmbit privat o tancat, no significa que no siga política perquè no passa d'ahí; també és una opció política que es quede en un àmbit tancat", va explicar, i recalca que és en mans de l'antifeixisme la decisió de que certs valors continuen sent defensats només per una minoria social, o no.

Va quedar palés que tota la taula s'acabava resumint baix una qüestió que concretava el punt de confluència al que van arribar les assistents: Com transformem l'art perquè siga capaç de transformar? I va ser, precisament, aquesta incògnita la que va convidar a considerar el debat un punt i a part per començar a construir, de cara al futur, un art combatiu capaç de conscienciar a gran part de la societat valenciana.

Archivado en: Arte político
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Arte contemporáneo
Artivismo Lara Ge: “A través de la práctica creativa nutrimos el espacio comunitario”
Ideadestronyingmuros desarrolla temas sobre feminismo, alternativas de vida al capitalismo y también sobre movimientos migratorios, con una fuerte posición transfronteriza.
Arte
Arte Eugenio Merino expone el cuerpo de Lorca en ‘Ruina’: “El poeta solo puede representarse bajo tierra”
El artista presenta una instalación que pretende hacer reflexionar sobre los cimientos en los que se ha construido la historia presente, una alegoría a Lorca, a sus ideas políticas y a los miles de desaparecidos
Arte político
Derecho al Agua Arte para convocar el agua a las puertas de Doñana
El Festival Chicharra de investigación sonora celebra su edición 'Los estados del agua' en Almonte (Huelva) en el entorno de Doñana en el contexto de la cercana aprobación de la ley de amnistía de regadíos ilegales
Unión Europea
Elecciones Cuando el sionismo sedujo a la extrema derecha europea
La extrema derecha se muestra rocosa en su apoyo al Gobierno de Netanyahu: comparten la agenda de islamofobia y ha permitido al régimen sionista integrarse a la dinámica de las políticas “como siempre” de la UE.
México
Análisis México La nueva presidenta tomará el poder en un México acechado por el crimen organizado
La tarea de gobernar para la próxima presidenta mexicana irá más allá de atender el crimen organizado, los feminicidios, las personas desaparecidas y un reforzado papel del ejército
Congreso de los Diputados
Congreso de los Diputados Los socios avisan que la paciencia se acaba y el PSOE anunciará medidas de regeneración democrática tras el 9J
En la jornada que el Congreso aprobó la Ley de Amnistía pasó desapercibido otro hecho: una PNL de ERC para exigir leyes al Ejecutivo para la mejora de la calidad democrática que cosechó apoyos de Sumar, Junts y PNV y hasta en algunos puntos del PP.
México
Elecciones en México Raquel Gutiérrez: “La próxima presidenta hereda un país roto, muy polarizado, muy militarizado y muy violento”
La profesora, activista y pensadora mexicana se toma un momento para reflexionar sobre el panorama político, económico y social que deberá enfrentar la próxima presidenta de México, que se elige este 2 de junio
La vida y ya
La vida y ya Ni con un “sí” ni con un “no”
Cuando alguien afirma (de hecho mucha gente lo afirma) que la educación tiene que ser neutra siempre pienso lo mismo: es imposible.

Últimas

Ocupación israelí
Genocidio en Gaza La comunidad palestina demandará al Gobierno español por incumplir la Ley de Comercio de Armas
El Gobierno sigue sin romper las relaciones militares con Israel y sigue permitiendo el tránsito de armas por territorio español, denuncia la comunidad palestina de Catalunya, que llevará al Ejecutivo central a los tribunales.
Opinión
Opinión Frente el antisemitismo, Palestina libre
Los muros contra los, las y les otres, como el construido por Israel, se erigen como hipérbole del miedo a la pérdida de control en el interior de cada cual y en el Estado.
Que no te lo cuenten
Que No Te Lo Cuenten De concesiones y manifestaciones
VV.AA.
Nueva entrega del noticiero sonoro quincenal de El Salto Radio
Más noticias
Opinión
Opinión ¿Por qué mienten tanto las derechas?
Las derechas saben que el capitalismo está caducando y no quieren asumirlo, porque entonces ¿cómo iban a mantener su poder y riqueza?, ¿quién los apoyaría si dijeran que necesitan guerras para capear sus crisis y ganar más dinero?
Ocupación israelí
GENOCIDIO EN GAZA La UPV/EHU recibirá 4,2 millones por colaborar en nueve proyectos europeos con Israel
Hasta tres universidades, así como cuatro entidades gubernamentales de Israel, acompañan a la Universidad del País Vasco-Euskal Herriko Unibertsitatea en iniciativas de la Unión Europea donde participan además empresas que contribuyen al genocidio.
Estados Unidos
Estados Unidos Trump es declarado culpable de 34 delitos, pero la condena no le impedirá presentarse en noviembre
El expresidente republicano hizo pagos a dos mujeres para encubrir sus relaciones sexuales y falsificó esos pagos en los documentos de su campaña presidencial de 2016. La sentencia será leída en julio.
Especulación inmobiliaria
Gentrificación ¿Por qué se levanta Lavapiés?: “Esta manifestación es solo el principio”
El tejido social del barrio convoca la gran manifestación del 1 de junio para visibilizar la recuperación de la movilización vecinal y denunciar la turistificación, la destrucción de los servicios públicos o el racismo institucional

Recomendadas

Urbanismo
medio ambiente El mar no espera: retrato de la regresión del litoral alicantino
La línea de costa mengua año tras año a causa de temporales marítimos y los estragos que generan diques, puertos, y espigones en las corrientes, que modifican la superficie arenosa.
Palestina
Palestina Mustafa Barghouti: “Tiene que haber un embargo militar inmediato contra Israel”
El líder de Iniciativa Nacional Palestina saluda el reconocimiento del Estado por parte de tres países europeos pero exige que los gobiernos tomen nota de las demandas de los pueblos que piden medidas de boicot para aislar al régimen de Netanyahu.
Energías renovables
Energía y territorio Avalancha de macroparques solares en suelo rústico en Mallorca
La plataforma Renovables sí, però així no reclama una moratoria para frenar los más de 70 proyectos en tramitación que amenazan el campo isleño.
Literatura
Literatura Las escritoras de ‘clima ficción’ que llegan de América Latina
Autoras como Andrea Chapela, Clauda Aboaf, Adriana Bruno, Laura Ortiz o Silvia Moreno-García amplían los límites de la ciencia ficción o la fantasía en clave ecologista, decolonial y de memoria.