Referéndum del 1 de octubre
Solidaritat enfront de la repressió a Catalunya arreu del País Valencià

Milers de persones van mostrar el seu rebuig a les pràctiques repressives de l'Estat espanyol a Catalunya, així com la seua solidaritat amb l'exercici democràtic de desobediència i mobilització, organitzat amb l'objectiu de defensar la celebració d'un referèndum el pròxim 1 d'Octubre.

Pancarta Valencia Paisos Catalans
Pancarta de apoyo a Catalunya en la concentració de Valencia Gabriel Rodríguez

Les detencions dels 14 càrrecs polítics i, sobretot, el setge policial sense ordre judicial a la seu de la CUP van ser la flama que va posar en marxa una mobilització de solidaritat arreu del País Valencià. Encara que no foren les manifestacions més multitudinàries dels últims cicles, en sis ciutats es trobaren per a mostrar la seua disconformitat amb l’actuació de l’estat i el seu suport a l'estratègia de desobediència a Catalunya.

La més massiva de les concentracions va tenir lloc a València, on milers de persones van omplir el carrer Colom i van interrompre el trànsit de vehicles una llarga estona. Amb el ritme de les dolçaines i fins i tot amb alguna muixeranga improvisada, armats amb clavells i molts somriures, els assistents pretenien visibilitzar a la capital del Túria la solidaritat amb els fets que van tenir lloc a Barcelona.

pancarta ACPV apoyo Catalunya
Pancarta de ACPV, convocante de las concentraciones valencianas en apoyo a Catalunya Gabriel Rodríguez

Vídeo de la concentració d'ahir a Alacant // Sacacorchos

A València es van deixar veure nombrosos càrrecs institucionals i representants dels partits polítics. Els rostres més coneguts van ser el síndic de Compromís, Fran Ferri, i el de Podem, Antonio Estany, però també hi van assistir altres com els diputats de Compromís Josep Nadal i Jordi Juan, el president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, i la Coordinadora Nacional del Bloc, Àgueda Micó, a més de la diputada de Podem Fabiola Meco.

Castelló també pren el carrer 

Les organitzacions independentistes Endavant i Arran La Plana, així com els sindicats d’estudiants nacionalistes, Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SPEC) i Gatzara; els Iai@flautes, diversos col·lectius socials de Castelló i alguns partits polítics (Compromís i Castelló en Moviment) es van adherir a la concentració convocada per l’entitat valenciana Acció Cultural del País Valencià, ahir a la capital de La plana. Així doncs, la plaça Mª Agustina, situada davant de la Subdelegació de Govern, es va convertir en el punt de trobada d’unes 700 persones.
Concentracion Castellón apoyo Catalunya
Concentració en Castelló en suport al dret a decidir de Catalunya Ester Fayos


La ciutadania, molesta per l’actuació repressiva de l’Estat espanyol, va iniciar els càntics sota els lemes Castelló pel dret a decidir, Democràcia i No ens aturaran, ni per la llei ni per la força: independència. Les senyeres i insígnies feministes es barrejaven amb els cartells i les pancartes, on es podien llegir missatges com Sense por, Castelló amb Catalunya o Hola, dictadura. Francesc Pallàs, membre del col·lectiu Iai@flautes de Castelló no es considera independentista, però assegura estar indignat amb aquesta situació. L’activista va opinar que s’ha de trobar una eixida pactada entre ambdues parts, la qual “únicament s’aconseguirà amb diàleg”. Així mateix, afegeix que la confiscació de paperetes i cartells “no impedirà que la gent vulga votar l’1 d’Octubre”.

En aquesta línea, Sergi Menero, membre de l’organització independentista Arran La Plana, va reivindicar que l’Estat espanyol, amb la seua violència, “està demostrant que la Transició ha sigut un procés fingit, per tant, encara continuem en un estat dictatorial”. Carme, membre de la CUP Barcelona, defensant la tesi dels manifests, va donar suport al propòsit d’aconseguir uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes. En quant a les possibles solucions, va apuntar a la desobediència com a única resposta. “Desobediència, votar i guanyar”, exclamà.
Pancarta Castelló apoyo Catalunya
Castelló contra la repressió i a favor del dret a decidir de Catalunya Ester Fayos


Alguns regidors de l’Ajuntament de Castelló també van participar en la jornada de protesta. D’una banda, el portaveu de la Coalició Compromís, Ignasi Garcia, va manifestar el seu rebuig als actes repressius que han tingut lloc a la capital catalana. “La voluntat de dos milions de persones que es manifesten pacíficament al carrer no pot ser ignorada”, defenia el portaveu. D’altra banda, Xavi del Senyor, representant de Castelló en Moviment, va deixar clara la seua postura respecte a l’actuació del govern central. Va qualificar l’ús de la força i les maniobres de l’executiva de Mariano Rajoy com a “autoritàries” i “interessades”. També assegurà que el dret a l’autodeterminació està reconegut internacionalment i que la solució “només passa pel diàleg”. La concentració va concloure amb l’alçament d’una figura per part de la Conlloga-Muixeranga de Castelló i el cant de L’Estaca, de Lluís Llach.

A totes les concentracions es va llegir un manifest signat per les entitats convocants, Acció Cultural del País Valencià i altres com ara la xarxa d´Escola Valenciana. Els portaveus van dir que "l'Estat espanyol ha ultrapassat hui totes les línies vermelles imaginables, trencant, de fet, la legalitat i les normes més bàsiques de convivència democràtica a Catalunya. Perquè açò no va de votar a favor o en contra en un referèndum legítim, perquè açò no va d'estar a favor o en contra d'un govern triat a les urnes en les eleccions més participatives de la història democràtica de Catalunya. Açò va de democràcia". El text es lamenta d'uns fets que fan "reviure els pitjors temps del totalitarisme patit fa dècades". També es van preguntar "quina serà la pròxima i contra qui", i en concret quan els "tocarà als valencians".
Informar de un error
Es necesario tener cuenta y acceder a ella para poder hacer envíos. Regístrate. Entra en tu cuenta.

Relacionadas

Libertades
Libertades La sentencia contra Dani Gallardo ubica los altercados en una zona distinta al registro gráfico
Testimonios y vídeos publicados en redes sociales la noche en que Gallardo fue detenido desmontan la versión reflejada en la resolución condenatoria.
Procés
Represión Hasta cuatro años de prisión por manifestarse a favor de la amnistía en 2019
Llega el juicio para tres activistas que se manifestaron en Madrid a favor de la amnistía en 2019, detenidos mientras se dirigían a su casa y con el único testimonio acusatorio de la policía.
Elecciones
Elecciones europeas Yolanda Díaz deja sus cargos orgánicos de Sumar tras el descalabro de las europeas
Los malos resultados de Sumar en la noche electoral del 9 de junio llevan a la líder de Sumar a dejar todos sus cargos en el partido. Seguirá como vicepresidenta del Gobierno.
Francia
Francia El último bandazo del temerario Macron siembra dudas en la izquierda
Después de que el partido de Marine Le Pen se impusiera con más del 31% de los votos en las europeas en Francia, el presidente francés abre las puertas a un Gobierno ultra convocando elecciones legislativas anticipadas.
Elecciones
Elecciones europeas Derrota suave del PSOE en unas elecciones en las que la derecha obtiene la mayoría
PP, Vox y Se Acabó la Fiesta han obtenido conjuntamente 31 diputados, uno más que el bloque de la investidura de noviembre. El PSOE cae 2,6% puntos respecto a las elecciones de 2019.
Extrema derecha
Elecciones Europeas La extrema derecha escala posiciones en Europa y gana en Austria, Italia y Francia
El voto ultra crece en la Unión Europea y se convierte en la segunda opción favorita tras el grupo popular europeo. Uno de cada cuatro eurodiputados serán de extrema derecha.
Extrema derecha
Extrema derecha Un paso más hacia la normalización de la extrema derecha
Más que un “antes y un después”, estas elecciones suponen un nuevo capítulo en la progresiva integración de la ultraderecha en la política europea.
Elecciones
Elecciones La fiesta de Alvise Pérez acaba de empezar (y se mantendrá alejada de los juzgados)
El agitador ultra alcanza su objetivo de conseguir el aforamiento judicial para entorpecer sus causas penales pendientes. En la actualidad, se enfrenta a dos procesos judiciales.
Tribuna
Tribuna Antigitanismo al desnudo: la silla vacía en el Parlamento Europeo
Doce millones de personas de la UE ven vulnerado el derecho fundamental más elemental en democracia: el derecho a la representación política.
Elecciones
Elecciones Podemos supera a Sumar en Catalunya, pero pierde en el resto de territorios
Las fuerzas que en 2019 estaban bajo la marca Podemos IU han perdido más de 800.000 votos en estos cinco años. Sumar aguanta gracias a Compromís y gana a su rival con solvencia también en Andalucía y Asturias.
Unión Europea
Elecciones La antifascista italiana Ilaria Salis obtiene escaño y libertad, gracias a la inmunidad parlamentaria
Lleva 15 meses de encarcelamiento y arresto domiciliario tras ser acusada en Hungría de agresión y conspiración criminal por, supuestamente, atacar a manifestantes de extrema derecha durante una protesta neonazi.

Últimas

Comunidad El Salto
Comunidad El Salto Las cuentas de El Salto 2023-2024: cada vez más, un gran medio financiado por la gente
El Salto supera el millón de euros anuales de ingresos y aumenta su plantilla hasta llegar a las 28 personas empleadas. Todo eso con criterios éticos de financiación, funcionamiento horizontal y una cooperativa de propiedad colectiva.
Elecciones
Elecciones Europeas En las elecciones europeas gana la abstención
En España la abstención se sitúa en un 50,78% en estas elecciones europeas de 2024. En el conjunto de los países miembros, solo once superan el 50% en porcentaje de participación.
Unión Europea
Elecciones EH Bildu consigue ser la fuerza más votada en el País Vasco mientras el PNV se hunde y pierde el 51% de votos
El PSE fue el otro ganador de la noche, situándose como segunda fuerza política. Sumar supera ligeramente a Podemos y el espacio político de la izquierda confederal pierde la mitad de los votos de 2019.
Más noticias
Elecciones
Elecciones Europeas Los soberanismos de izquierda resisten y se imponen a una izquierda federal fracturada
La coalición de ERC, EH Bidlu, BNG y Ara Més aguantan la debacle de la izquierda catalana con el refuerzo del nacionalismo en Euskadi, Galicia e Islas Baleares. A pesar de perder 395.639 votos, mantendrán sus tres escaños en el Parlamento europeo.
Análisis
Análisis Alemania gira a la derecha
En un contexto europeo de ascenso de los partidos de extrema derecha, Alternativa por Alemania recaba el apoyo de un tercio del electorado de rentas bajas e incrementa su voto joven, mientras la coalición gobernante sufre un rapapolvo electoral.
Europa
Elecciones Europeas Juanma Moreno, el yerno perfecto, quiere saber alemán
El PP gana por primera vez las elecciones europeas en Andalucía, un territorio donde más de la mitad del censo electoral no ha ido a votar este domingo y una de las regiones europeas donde reinan las políticas de sacrificio.
Opinión
Opinión La ultraderecha está muy fuerte y todo mal
No se trata de no intentar entender, se trata de que entender no paralice. No convertir los afinados diagnósticos en el sudario de cualquier energía política.

Recomendadas

Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN)
30 años del levantamiento del EZLN Los retos del zapatismo hoy: cárteles, gobierno y militarización
En el tercer artículo de la serie de “30 años del levantamiento del EZLN”, el autor hace un recuento de la extraordinaria militarización de Chiapas y de cómo la narcoviolencia se hizo presente en este Estado del sureste mexicano
Estados Unidos
Keeanga-Yamahtta Taylor “La vivienda es un tema extremadamente político”
La profesora universitaria Keeanga-Yamahtta Taylor considera que la falta de una regulación eficaz en materia de vivienda en Estados Unidos obedece a la gran influencia del capital privado en las decisiones del gobierno.
Lobbies
Lobbies Atlas Network, el think tank ultraliberal que gana terreno en la UE de la mano de la agenda anticlimática
Una investigación de un laboratorio de control corporativo francés revela que una poderosa asociación global de lobistas libertarios empieza a abrir puertas en la UE en el afán de retroceder la justicia social y las políticas ambientales.
Entrevista La Poderío
Bethlehem Habboob “Es fundamental llevar el boicot a Israel a lo académico”
Bethlehem Habboob es una activista andaluzo-palestina. Junto al estudiantado, y gracias a las movilizaciones contra el genocidio del pueblo palestino en Gaza, han conseguido que la Universidad de Granada rompa sus relaciones académicas con Israel.